Svar till ”Sorselebo” i VK:s ordet fritt fredag den 1/2-2013

Svar till ”Sorselebo” i VK:s ordetfritt fredag den 1/2.

Tänk att vi människor kan vinkla till det med ord, så att de som läser endera blir glad eller irriterad av andras påståenden i media. Nu skall även jag vinkla till det lite här på ordet fritt. Jag tänker svara på dina spalter i artikeln.

Spalt 1. Jag mötte upp 2 stycken Doroteaockupanter dagen då första marknaden var här i Sorsele i början av juni i fjol, och då för att hjälpa till med Folkinitiativets namninsamlingar. Den helgen hoppade också en tillfällig medhjälpare in från Sorsele eftersom Doroteafolket var tvungna att åka tillbaka till sina egna åtaganden.  Citat från dig: Sorselebor hade namninsamling under Lapplandsupprorets flagg, och försäkrade att det nu skulle jobbas för Sorseles vård också”. Så långt har du rätt att det skulle gagna Sorseles vård men även Malå Åsele och Dorotea, men inte det att namninsamlingen just den helgen låg under Lapplandsupprorets flagg. Vi hade just i samma veva skapat gruppen LAPPLANDSUPPRORET och ville stötta Doroteaockupationen i sin kamp. Idag vill jag även understryka att Lapplandsupproret är en förening med grupper från de olika kommunerna.

 

Spalt 2. Ja! Det var stort intresse av att skriva på, även de som inte var skrivna och inte tillhörde Västerbottens län, var riktigt arg på förfarandet av Landstinget indragningar, och de som ville fick då skriva på ett vanligt linjerat blad med namn och adresser.

Även då på ”Holmen gungade” var namnunderskrifterna för oss alla. På Folkinitiativets namninsamlingsblad var texten skriven så här. ”Folkinitiativ för ett levande Västerbotten – Sjukvård för alla” och ” Folkinitiativets syfte och förslag är att Västerbottens län skall leva genom säkerställandet av trygghet och service, öka inlandets tillväxt och ge hela länet en positiv utveckling” och det skulle även innebära att Dorotea sjukstuga fick tillbaka primärvårdjouren och vårdplatser som tidigare, och Åsele fick en egen ambulans. Kom ihåg! Dorotea startade namninsamlingen och det skall heller inte tas ifrån att de har gjort ett gediget arbete med att orka och våga protestera högt från allra första början, och klart engagerat många i detta, ockuperat dess sjukstuga och klarat insamlingsgränserna som var 24000 namn. I den stunden kan även lyckan bli så total att de glömmer bort till viss mån att föra fram vi andra. Det är väl en mänsklig faktor i oss alla, kan jag tänka.

Jag kan även förstå din tanke i det hela! Media vinklar på sitt eget sätt, gav/ger massvis med information enbart om Dorotea och Åsele, och vi andra kan känna oss bortglömda och nonchalerande av tidningar, tv, och radio. Då! Och om vi känner såsom du har skrivit, vill jag hänvisa tillbaks på det som stod i texten på folkinitiativets namninsamlingsblad som vi skrev under.

Jag vill även säga att skilj på de listor som låg på affärerna, det var inte Folkinitiativets namnlistor utan det var enbart mina egna protestlistor. De listorna gjorde jag någon vecka efter Peter O var här i Sorsele, och ville informera om indragningarna. Listor låg ute i ca 2 veckor, de fanns även på namninsamlingar.se varav jag fick in 733 stycken namn. Därefter marknadsförde jag på anslagstavlorna här i Sorsele att de skulle lämnas in till kommunalrådet Caisa Abramson på ett kommunfullmäktige möte vid Folketshus, och skrev även datumet och klockslag när det skulle ske.

 

Spalt 3. De privata listorna som jag gick ut med till affärerna finns inlämnade som sagts till Caisa A på mötet men även skickat till Sorsele kommun, och förhoppningsvis är de diarieförda, om inte så är de väl kastade i kommunens svarta bortglömda hål, och det är något vi inte kan göra något åt. Men vill du se de listorna så kan du det genom att besöka mig, jag har kopian. Folkinitiativets listor finns i de pärmar som lämnades över till landstinget.

Spalt 4. Vad beträffande Lapplandsupprorets trovärdighet för dig, är ledsamt att läsa? Citat: ”Lapplandsupproret verkar inte heller stödja oss i Sorsele”. Vi hade ett möte här i Sorsele på campingen och vi marknadsförde detta till tidningar och på anslagstavlorna. Vi välkomnade dig och andra att vara med, och ville ge er information om vad som händer och har hänt. Men icke! En person av ca 2730 innevånare kom för att lyssna och diskutera. Jag bara undrar så här hastigt VEM STÖDJER VEM?

Spalt 5. Citat från dig: ” Vi har skrivit på för vår EGEN SKULL det torde vara likadant för Malå”. Åtminstone jag skrev på för ALLAS skull, Malå, Dorotea, Sorsele, Åsele. Jag skrev på för ett levande Västerbotten där sjukvården skall prioriteras som nr 1.

Det verkar vara lätt för dig att skriva nu i denna stund. Citat: ”Vi har inte skrikit lika högt och ockuperat sjukstugan som vi borde ha gjort”. Jag frågar dig! Varför började du då inte att skapa en grupp för just att ockupera sjukstugan här i Sorsele? Och jag skall även vara fräck mot dig och fråga. Tillhör du landstinget på något sätt?

Spalt 6. Jag vill sammanfatta och säga. Den tystnad som du beskriver stämmer inte. Här i Sorsele började det med en ljusmanifestation varav de personerna som arrangerade det, även skrev skrivelser till olika myndigheter och protesterade. Sedan gick jag själv ut till affärer med protestlista med stöd av två personer, efter det hade vi samankomst med Doroteaockupanter två gånger, och ett lapplandsupprors möte där många av representanterna har skrivit och ifrågasatt sjukvårdsindragningarnas verkan, men som ej har fått tillbaks ordentliga svar av de berörda. Bakom detta ligger det timmar av ideellt arbete, och så mycket mera. Den tystnad du vill beskriva i din artikel och även det dåliga stöttandet för Sorseles räkning, tycker jag att du istället skall rikta, mot kommunledningen. DÄR TYSTNADEN FANNS PÅ SCHEMAT FRÅN FÖRSTA BÖRJAN OCH ÄR FULLT UTVECKLAD NU.

Ett är säkert varken vi i Lapplandsupproret eller Doroteaockupanterna vill skapa osämja, vi vill kämpa för allas överlevnad, mest av allt få tillbaks först och främst sjukvården där vi skall kunna känna trygghet och närhet till, därefter servicen. Så var snäll och skapa inte mer oroligheter än det som är gentemot landstinget.

Vill du diskutera eller framföra något så finns jag på Strandvägen 24 med tele: 070-276 22 52. Du får gärna besöka Vår hemsida lapplandsupproret.com om du känner för det.

Med hälsningar

Annevi Linder.

 

2 kommentarer

 1. Anitha Westerlund

  Håller med Annevi i det hon skrivit.
  Vill tillägga att Lapplandsupproret som fortfarande är i uppstartandefas vill att ALLA Lapplands små kommuner ska samarbeta så att vi kan fortsätta att bo kvar i detta vackra underbara landskap!

  Kravet för att vi ska kunna göra det är i mina ögon ett: SAMARBETE!

  Vi kan inte slåss som råttor för vårt eget lilla hörn utan vi måste visa att vi är eniga och drar åt samma håll att vi kämpar för varandras överlevnad.

  Alla är välkomna till Lapplandsupprorets nästa stormöte i Dorotea den 16-17 mars.
  Slå en signal till Annevi om du vill anmäla dig!

  Det blir vårt tredje stormöte, det första var i Arvidsjaur, det andra i Sorsele.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.