Debattsidan på VK idag den 29/2-13 Bruno Kaufmann

 

Bruno Kaufmann verkar vara en man som har varit överallt och är väldigt utbildad i både det ena som det andra. Han har som jag läser jobbat med demokratifrågor i över 25 år inom Sveriges kommuner och landsting, grundlagsutredningen, Europarådet, EU, Internationella IDEA, FN medförfattare i boken ”Folkinitiativ handboken i direktdemokrati” m.m. Tyvärr så tyar jag inte att räkna upp alla hans jobb han verkar vara aktiv i mångt och mycket.

 Jag som skriver nu är en ilsken mager 57 – årig kärring men som har fortfarande åsikter kvar, och som tycker att den demokrati som nu utspelas är ingen demokrati.

Varför skall vi i Västerbotten över huvud taget behöva strida mot VLL? Det skulle och skall ha varit en självklarhet att sjukstugorna i länen och i detta moderna Sverige 2013 att få ha kvar vårdplatser, ambulanser, stationsnära läkare, tandläkare, sängplatser och fullt utrustat med vårdpersonal. Det handlar inte om en indragning av posten, det handlar om MÄNNISKOLIV!

Som Bruno Kaufmann menar i artikeln så fint ”Västerbottningarna är inbjudna att ta ställning till folkinitiativet ”Sjukvård för alla” som har sitt ursprung i upprördhet i inlandet över Landstingets ekonomiskt begrundande strukturförändringar”. Ja vi är inbjudna! Men för min del är frågeställningen som VLL har utformat och enats om denna gång med respektive styrelse, inte korrekt, och så tycker åtminstone jag att det har tagit ett år för mycket av att de har backat 1mm bakåt, genom att komma fram till en frågeställning som går ut på en halvlögn. Vårdindragningar har skett på fler ställen i våra kommuner! Peter O har själv påpekat att frågeställningen skall vara så rak och korrekt som möjligt. Är den det?

I min stilla och i min ibland undrande ilska i det jag läser i artikeln, så undrar jag. Var någonstans har ”medborgardialogen” tagits på allvar? Jag kan tänka att den ”medborgardialogen” var när kränkningar flög som vassa pilar över landsbygderna, det var då de första timmarna som VLL utan PARDON hade sin ”medborgardialog” med oss kommunmedborgare, och brydde sig inte ett dugg om vad vi ALLA berörda ansåg om detta.

Bruno Kaufmann menar också att NU har vi medborgare en unik möjlighet att visa upp oss medborgare för hela världen som en region där ”medborgardialogen” skall gå i respektfullhet och i ödmjukhetens tecken, och att vi skall glömma den oförskämdhet som har pågått från VLL med Peter Olofsson och Jonas Rastad i spetsen, och att detta är ett viktigt första steg till höstens omröstning? Varför just nu och varför riktas den till folket?  Den meningen och möjligheten hade och tycker jag skulle och skall riktas till VLL. Det är inte vi folket som har spenderat pengar på andra ställen än till sjukvården. Det är inte vi folket som har satsat på operan eller baletten med mera.

Jag frågar Bruno! Vad skall vi medborgare glömma, vi har inte gjort något fel. De som inte ska glömma hur de har hanterat kommunernas livsnerv och trygghet är VLL med Peter Olofsson och Jonas Rastad i spetsen. NU om något har VLL chansen att verkligen ge tillbaks det dom har tagit från ALLA kommunerna utan några som helst beklagan. NU om något har de chansen att visa världen som Landstingspolitiker att de kan visa inför folket att de har respekt och ödmjukhet och verkligen framföra i media att de ber om ursäkt för vad de har satt igång mot oss medborgare.

Enligt Kaufmann så bådar denna ”millimeters” tillbakagång av VLL gott, och enligt honom så skulle S – MP- majoriteten enligt lag ha kunnat köra över både oppositionen och initiativtagarna från Dorotea och Åsele.  Jag vill säga dig Bruno att S-MP-majoriteten enligt lag ha kunnat köra över både oppositionen initiativtagarna från Dorotea, Åsele och ALLA ANDRA KOMMUNER SOM HAR FÅTT SJUKVÅRDEN INDRAGNA AV VLL.

Men låt VLL köra över oss inlandsbor då! Det har de redan gjort vid många tillfällen på detta år. Det kommer ett val 2014, och det närmar sig med stormsteg. Har vi medborgare fått vara utan den ordinarie vården i ett år så kan vi nog här i Västerbotten vara utan i ett år till.

Det Kaufmann skriver ”att säkerhetsställa de individuella mänskliga rättigheterna” var utomordentligt bra formulerat. Vi i Malå, Sorsele, Dorotea, Åsele, med flera har blivit fråntagen för ca 1 år sedan vår trygghet och livsnerv, och det på grund av VLL: S ord penningbristen, alltså så vill vi folket att VLL säkerhetsställer tillbaks våra individuella mänskliga rättigheter!

 Och Bruno Kaufmann Vad fa.. menar du med!  Vi inte skall låta” Börja diskutera om vid vilket deltagande ett resultat kommer att respekteras eller inte. För då lägger man upp till att det blir soffliggare som avgör folkomröstningen i september”? Vilka anser du är SOFFLIGGARE? ALLA är väl värdefulla på ett eller annat sätt, och du skall vara statsvetare.

För mig är hela denna tillställning som har pågått i över ett år blott en teater. Där regisören förhalar, framhäver olika synpunkter som går till fördelens gemak, till detta ärade Landsting.

 

Annevi Linder

 

4 kommentarer

  1. Sven.

    Bruno Kaufmann, verkar vara en hoppjärka, visserligen kunnig men med så många jobb har han ju inte rotat sig någonstans?!
    Vems ärenden går han?

  2. Christina Berman

    Hej Annevi!

    Du beskriver exakt det elände som Landstingsmajoriteten under ledning av Peter Olofsson har ställt till med i hela länet.

    Stort tack!

    Hälsningar

    Christina Bergman
    Erik Strömbom, Dorotea

  3. Annevi Linder och Emelinda Jakobina Jakobsdotter

    Svar till Christina Berman (2013-03-03 11:22)
    Jag ber om ursäkt för att jag inte svarade på er kommentar tidigare, fast ni hade skrivit den för några dagar sedan. Tack snälla för er fina kommentar.
    Jag känner bara så här att Vi ALLA är människor med ett hjärta som slår för livet, och ingen kan ta för givet att tro vi kan gå fri från att själva behöva söka vården. Även om vi har maktställningar inom politiken. För de är inte heller klädda i stålrustningar som aldrig rostar, fast det verkar som de tror det.

    Att få göra om det vi har orsakat andra, går heller ingen människa förbi tror jag. Blir det inte nu så kan det bli sen på något annat sätt. Det tycker jag att ALLA inom landstinget också skall ha i tankarna.

    Bättre är väl då att backa och ge tillbaks det de stal från oss för ett år sedan. Den någorlunda relativt trygga sjukvården som fanns på våra sjukstugor, och be om ursäkt till oss ALLA för deras oförskämda och kränkande sätt. Låta oss se att uppbyggnad av sjukstugorna går i positivt tecken och inte i negativ form som just nu är.

    Att dribbla och leka med människors livsöden är för mig helt obegripligt, skylla på för lite pengar i landstingskassan och näst intill samtidigt skall de framöver ha 150 års jubileum där de skall spendera flera hundra tusen för den festen. Hur tusan går det ihop?

    Men tack för er kommentar och kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.