Skolan och läsningen

Det har i helgen varit årets bokmässa i Göteborg . Det har i det sambandet talats mycket om svårigheterna att få barn och ungdomar att läsa böcker ….

Det tror sjutton det . Dom lär sig ju inte att läsa ordentligt i skolan numera ..Jag börjar verkligen undra vad dom gör där .Skoldagarna har ju inte blivit kortare .Eftersom jag har barnbarn som går i första och tredje klass kan jag på nära håll studera hur det ser ut …..

Och det är tyvärr så att han , som nu har börjat i trean inte har lärt sig läsa ordentligt . I två års tid har det varit dagligt tragglande med dessa läsläxor . Och det ser ut att fortsätta även detta år. Upptäckte dessutom att nu har han även läxa i engelska … Med långa meningar , trots att han inte kan läsa svenska ordentligt !!

Man tar sig för pannan !!

Och så dessa förbaskade läxor ………Är det så att ansvaret för inlärningen håller på att flyttas från skolan till föräldrarna ….

Vuxna avråds från att ta med sig jobbet hem för att undvika osund stress . Med barn gör man tvärtom..Trötta föräldrar som säkert hellre skulle vilja tala med barnen om andra saker , än detta eviga läxtjat ..

Men , kanske är avsikten att eftersom man satsar miljoner på rutavdrag för läxhjälp , istället för extraresurser till skolan, att klyftorna ska öka snabbare .Klyftorna mellan de som har och de som inte har , och de som kan och de som inte kan ,ökar .

Och inte bara det . Barn som inte får möjlighet att lära sig de mest grundläggande kunskaperna från början har ingen vidare motivation att lära vidare …… Ofta hittar man då på betydligt  mer oroande sysselsättningar där dom för sin egen personliga del ,kan få mer uppskattning än den dom upplever i skolan .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.