Storfrämmande !

Fast egentligen är det helt fel ! Uttryck alltså … Dom är ju inte FRÄMMANDE alls , i ordets egentliga betydelse . Men förr  sa man alltid så . Och jag gör det fortfarande ofta .

Men , GÄSTER då . Det har jag haft från Norrland i dag . En brorson , uppvuxen i Storumans Kommun , närmare bestämt i Brånaberg , Pauträsk . Det är bäst att skriva detaljerat , ifall , det är nån som känner till den trakten .

Har känt och umgåtts med Nicklas sen han var en liten parvel . Nu , är han stor , med egen familj . Vad tiden går . Men , så fort jag får syn på Nicklas ändrar jag språket ! Då blir det den gamla Vilhelmina dialekten ….

Det är som att trycka på en knapp . Man ändrar sig direkt .Har alltid varit så för mig . Kallar mig tvåspråkig . Men , min husbonde Lennart ( Borta ) , sa när vi förr i tiden kom dit upp – ” Du pratar så gammal Norrländska , så inte ens din mamma förstår dig ” ! Jag skrattade alltid åt detta , men har sen förstått att han till en viss del har rätt i sina iakttagelser . Men , bara till en viss del !

Det är ju kanske så att jag har stannat lite i den språkliga utvecklingen . Det är ju förstås 50 år sen jag bodde där . Men , jag skryter gärna med att jag inte glömt varken ursprung eller dialekt .

Drar mig till minnes , att om det var nån som kom hem efter att ha varit söderöver och pratade ” FINT ” ( svenska ) , så gillades det inte !!

Sån , har inte jag blivit ……. Men , frågan är om dom förstår min gamla dialekt .

Som en hälsning från Norrland hade Nicklas med sig Tunnbröd , som hans flinka moder bakat . Mycket gott !!DSCN1405

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.