Omskakningar

Eftersom jag nu är så kallad Godman för en 15-årig flicka som kommer från Afganistan ,beror omskakningarna till viss del på att jag hört en del om orsaken till hennes flykt .

Hon växte upp på landet med sin familj . En dag när hennes far gick iväg för att arbeta så kom han inte hem mer . Vad som hänt honom visste inte resten av familjen . Och fick heller inte reda på det . Kvar fanns en mamma med tre flickor .

” Min ” , var den äldsta . En farbror till henne trädde då in och ville gifta bort henne med en äldre man , som redan hade två fruar .

Har inte svårt att föreställa mig ångesten som det skapade ….. Flickans mor var den som rådde och såg till att hon flydde .Hon kan inte ringa till sin mor , eftersom mamman har ingen telefon . Och det är en liten by , så hon vågar inte heller skriva brev . Då kan familjen trakasseras på de hemskaste sätt .

Det ödet är nog inte unikt på nåt sätt .

Men , vad som ändå är mest omskakande , som jag ser det , är den attityd , som många människor i min omgivning ger uttryck för ! Denna ovilja till att på nåt sätt behöva dela med sig . Och det är oftast personer som har det bättre ställt än dom flesta .

Attityden mot det främmande måste ändras . Folk måste sluta upp med att slänga ur sig en massa floskler om människor från andra kulturer .Det leder bara till att hetsa redan upphetsade grupper av olika slag . Det kan endast leda till våldsamheter i samhället . Något som vi redan börjar se resultatet .

Man kan ha vilka åsikter man vill . Men , man måste tänka på vilka konsekvenser det kan få om man ständigt och i alla sammanhang torgför dem.

Dessutom . Det finns något som heter solidaritet med ALLA människor . Oavsett var dom kommer ifrån !!

2 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Jag håller med dig i allt! Vi måste kunna se konsekvenserna av det vi säger. Du gör ett bra jobb med den här flickan. Kram!

  2. grandmother

    Jag hoppas det går bra för dig och din nya vän, att ni blir goda vänner. Du kommer med all säkerhet att kunna stödja henne på ett bra sätt. Jag har fått en förfrågan om att bli godman åt en ensam-
    kommande men vi är borta så mycket att jag inte tycker att jag kan ta på mig det. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.