Kultur tur och retur?

 

I förra veckans Vilhelmina Aktuellt annonserade Länstrafiken i Västerbottens län ”Kultur – ta bussen till och från kulturen”. Och påklistrad var också den röda kulturhuvudstadsmunnen, till synes hånleende mot inlands- och fjällbor. http://www.varitryck.se/varitest/arkivet/Aktuellt39.2014.pdf

Vi ska väl stå med mössan i hand och vara glada att vi kan få åka buss till kulturen. För kultur det verkar vi ju inte ha själva. Enligt skrivningen i annonsen. Där används både ordet kultur i vid bemärkelse och den mer bestämda formen kulturen. Var det detta vi fick av kulturhuvudstadsåret? Förutom Riverstories http://www.norrlandsoperan.se/sve/river-stories som hade sina nedslag i alltför få inlandssamhällen.

Jag försöker hålla ordet kolonial borta från denna text, men det går inte. Tanken att kulturen endast finns i Umeå är resultatet av ett sekel av utsugning och då menar jag inte bara Sveriges utsugning av Lappland och Sápmi utan främst Umeås och landskapet Västerbottens subtila utsugning och utsuddning av Lappland. Många kulturskatter vilar nu i Västerbottens museums gömmor men också visningar. Inget ont i det, då kommer det många till del. Men det finns en repatrieringsaspekt i detta också. Att kulturarvet inte helt ska separeras från sitt ursprungssamhälle. Kulturarv innebär också de människor som flyttat, med sitt kulturella kapital och sina berättelser, någon annanstans.

Med den här annonsen skulle jag vilja föreslå att landstinget utger en kulturbusspeng, eller övernattningspeng (för det krävs ju övernattning om en ska se teater eller opera, ja, till och med för den som åker mellan fjälldal och plassn) till de inlandsbor som vill ta del av konsumtionskulturen i Umeå, för att ibland få vara betraktare, istället för att ständigt fortsätta utveckla sin kultur hemma, västom lappmarksgränsen. OK, västom Lycksele, då.

Men jag vill också se att Umeborna åker hit. Varför inte börja med Vualtjere Saemien Biejjieh? Vilhelmina samiska kulturdagar, som startar nu på lördag och utspelar sig under en vecka. http://www.varitryck.se/varitest/veckansaktuelltstor/1.html  I ljuset av det evenemanget är denna ”KulTur”-annons ännu ett hån. Annonserar Länstrafiken Västerbotten i Umeå om att Umeborna ska ta bussen till Vualtjere Saemien Biejjieh? Troligtvis inte, men sluta hoppas det ska en ju inte.

 

 

 

 

9 kommentarer

 1. Magnus Johansson

  Hej Åsa!
  Du slår huvudet på spiken!
  Även jag reagerade på detta förra veckan men gjorde misstaget att försöka scanna in denna bild för att skriva om detta hån, men det blev bara ett j-la rappel och då ”föll fjären” för mig. Men du kom ett par steg längre!

 2. Åsa Össbo (inläggsförfattare)

  Hej Magnus,

  jag hade nästan tänkt skriva en debattartikel, men det tar för lång tid. Kanske kan det bli som en summering av ”K14” i januari? Vi får se. Ha det!

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Tycker nog att du är lite orättvis Åsa, nog har vi fått rätt mycket extra genom K14.
  Inlandsbanefestivalen, Jag är tusen år/Giron Samé Teahter, Jukkaslåtar, Körksangern/Ulrika Bodén, Motor-Jonsson, Välviljans pris, Sonatafton, Vi besvarar vårt samtal så fort vi kan, är alla delar 2014 dessutom har vi alltid fria bussar till NMD:s föreställningar dvs Norrdans, Norrlandsopran, Piteå Kammaropera och Barn och ungdomsoperan vid Estrad Norr. Under 2014 har vi fått ett extra bidrag på 10.000 kr för att lägga till valfri föreställning, vi har haft fri buss till Les Ballet de Trocadero Monte Carlo, Elektra och nu i november till Stefan Sauk i Lycksele. Vi har haft dansprojekt vid Ricklundsgården och Vilhelmina, Filmkväll via Film i Västerbotten, Perfomance i Saxnäs med föreställningen BRÖT, Kostutställning på Saiwa Camping. Så nog har vi fått mycket mer genom att Umeå blev Kulturhuvudstadsår. Vi hade aldrig kunnat finansiera detta utan hjälp från K14 och regionen. Dessutom kommer två föreställningar att hamna i våren 2015 som av olika anledningar blivit inställda under 2014. Problemet är ju att folk ändå inte tar till sig den kultur som erbjuds.

  • Åsa Össbo (inläggsförfattare)

   Hej Suzanne,
   jo, med din information här ovan är jag nog litet orättvis. Och nog har jag svurit varje gång jag missat arrangemang på plassn eller i fjälldalarna för att livet, arbetet eller slumpen kommit emellan – oftast ges bara ett enda tillfälle (och vad mer kan vi begära – utom vår egna långa framförhållning) och sedan får en jaga föreställningen runt hela riket för att få se den.
   Men jag kan ändå inte riktigt hålla med om att vi i Dikanäs fått så mycket mer under K14. Men det får jag nog göra en mer noggrann jämförelse av. Det beror ju även på en mängd andra, lokala faktorer också. Men visst finns det levande, lokal kulturproduktion det visar ju inte bara Plass´n och I väntan på jäntan. Men min stora kritik ligger främst i att vi i inlandet uppmanas resa till kusten och kulturen genom denna annons, och jag vill gärna se en annons som vänder på steken. Och att umeborna får åka gratisbuss till oss för att se våra egen producerade uppsättningar/uttryck och unika kulturupplevelser. För på något vis blir dessa gratisbussar för inlandsborna (och nu är jag säkert orättvis igen) ett påspädande av devisen att vi här är ”tärande” (men vi ska vara glada!). Den beska medicinen (om den nu måste finnas) kan vi väl dela på demokratiskt i hela samhället?

  • Camilla Stenlund

   Det kommer mycket folk till arrangemangen om man jämför med hur stor folkmängd som finns på platsen. Tror du själv har gjort den jämförelsen en gång på ett möte i Saxnäs. BRÖT föreställningen var så välbesökt att folk fick stå upp för stolarna tog slut i lokalen där samtal om föreställningen hölls tex. Dock kvarstår faktum som Åsa redan skrivit att i annonsen uppmanas vi att åka till Umeå för att ta del av kulturEN – dvs kulturen finns i Umeå. Vad vi har är något annat för all kultur finns i Umeå enligt annonsen om man ska hårddra det. Saknar helsideannonser i VK där länstrafiken uppmanar kustborna att ta bussen till Vilhelmina för att ta del av kulturEN. Vem vet det kanske kommer till veckan? Hoppas innerligt att det sker.

 4. Ewa Hed

  Tack Åsa för att du skrev om det. Vi måste hjälpas åt att ta fram och visa kulturen. Men framför allt tala om för alla vad är kultur. Det är så många som inte begriper något om kultur. Ändå har vi allt av det inpå knutarna. Jag tycker vi ska ha en kulturgrupp i Vilhelmina som hela tiden får se till att servera den i alla led.

 5. Gunder Linhotmail.comdgren

  Hej Åsa. Du har som vanligt pekat hur vi, som du skriver, sublimt sugs ut av kusten och främst Umeå. De missar en sak i sin analys av tillväxttakten vid kusten. För att Umeåregionen ska kunna växa måste inlandet minska. Till detta kan vi anföra en annan uppenbar ”sanning”. Det mycket längre från Umeå till inlandet än omvänt. Det är alltså så mycket svårare för en kustbo att åka till inlandet än för vi att åka till kusten. Detta synsätt skapar tyvärr process som inte hör hemma i en upplyst tid. Inlandsbon ska inte vara de som står med mössan i hand och ber om ursäkt för sin existens. Nu har tyvärr vissa politiker i Umeå drabbats av hybris och missar som jag skrev i inledningen att Umeå växer på vår bekostnad. Tyvärr kommer nog Umeå att stagnera om inte politikerna inser sanningen och börjar samverka med inlandet. Men det är som Göran Jonzon skriver att kolonialtänket verkar inte försvinna.

 6. Pingback: Reaktioner på kultur tur och retur | Camillas åsikter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.