Draksådd av undermåligt hanterade ärenden och dåliga beslut

Det är knappast en överraskning att en friskola blir dyrare för kommunen än att behålla skolor i kommunal regi. Hanteringen av avvecklingen av skolorna i Nästansjö och Malgovik samt etablering av en friskola, kallad Nästanvik, är anmärkningsvärd.

En ansökan om friskoleetablering skickades in redan 30 januari, åtskilliga veckor innan fullmäktige 2 mars. Under den tiden borde en utredning om hur mycket en sådan skolform skulle kosta kommunen gjorts, men det gjordes inte. Istället gick KSO Annika Andersson ut i media 13 februari (17 dagar innan KFM) och meddelade att hon ställer sig positiv till etablerandet av en friskola. Hon själv, som privatperson eller som KSO med ansvar för ekonomin? Nåväl, det Andersson gjorde när hon uttalade i SVT att hon välkomnar etablerandet av en friskola, var att hon gav människor hopp. En falsk förhoppning som nu rycks bort.

Hade en utredning tillsatts i tid, som kunnat peka på att en friskola kostar exakt så här mycket, ja, då hade kanske beslutet kunnat sett annat ut i fullmäktige. Åtminstone skulle inte centerpartister kommit undan med ett möjligt/luddigt löfte om friskola i framtiden – som de sedan inte infriar. Och – det är ju mot bakgrund av att majoriteten beslutade att avveckla skolorna som vi hamnat här idag, ett beslut som togs trots oppositionens argument om rätten till skola, barnkonventionen och t.o.m. att besparingen inte var realistisk.

Oavsett skolform gäller fortfarande alla argument som har ställts fram i debatten och i överklaganden: ekonomin kan inte ställas framför de grova fel och underlåtenhet mot lagar (och konventioner) som begåtts i ärendehantering och beslut.

Så mycket viktigare blir det nu att skriva under namnlistor som finns utlagd lite här och var i kommunen, för en folkomröstning om byskolornas existens. Då kanske kommunen slipper den draksådd som nu riskeras på grund av undermåligt hanterade ärenden och dåliga beslut, och möjlighet kan ges att behålla byskolorna i kommunal regi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.