Allsköns funderingar om politik

Blå dunster och halvsanningar

Moderaterna under Fredrik Reinfeldt och dåvarande partisekreterare Kent Persson satte i system att vilseleda genom att frisera utanförskapet med retoriska tricks och halvsanningar istället för att utveckla effektiva åtgärder för att minska utanförskap och arbetslöshet bland invandrare.

Reinfeldts prat om ”antalet nya jobb” eller ”antalet invandrare som går till jobbet varje dag” var en halvsanning och bara ett retoriskt knep för att gömma undan den dåliga arbetsmarknadsstatistiken, d v s hur många som inte jobbar.  Syftet var att ge sken av att den snabba befolkningsökning som invandringen förde med sig innebar lägre arbetslöshet. Därigenom hoppades han kunna sopa den dystra arbetsmarknadsstatistiken under mattan. Även journalister verkade svälja detta.

Det är självklart glädjande att fler invandrare går till jobbet, men arbetslöshet mäts i procent. Att slå sig för bröstet och tala om hur många som går till jobbet är värdelöst om man inte samtidigt talar om hur många som inte går till jobbet. Det är ändå gruppen som inte går till jobbet som är problemet. Att inte justera för befolkningstillväxt när man diskuterar sysselsättning eller välstånd är helt enkelt fusk och lurendrejeri. Men väljare sväljer uppenbarligen inte vilka blå dunster som helst. Det fick moderaterna bittert erfara i senaste valet.

Man häpnar när man ser hur många hundra miljoner som partierna satsar på att köpa in PR-konsulter som hjälper dem att förpacka sina politiska budskap. I det senaste valet kunde dock inga konsulter i världen hjälpa de borgerliga att vinna. Det politiska innehållet var helt enkelt inte tillräckligt bra. I framtida val bör de nog satsa på innehåll snarare än förpackning. Det blir både bättre och betydligt billigare, inte minst för oss skattebetalare.

Apropå framtiden håller Reinfeldt nu som bäst på att skriva sin bok, ”Halvvägs”. Där kanske han berättar om sina halvsanningar och ger oss den återstående delen av sanningen, d v s allt det viktiga som han gömde undan med sina retoriska knep och finter. Eller också fyller han boken med fler blå dunster.

En kommentar

 1. Solveig

  Jiis! Hur kunde detta pågå så länge!
  Vad har hänt med den berömda Svenska journalistiken, som alltid varit
  Kritiskt undersökande….och nu visat sig vara ” BULLSHIT”
  Tagit efter USA, där pressen, nyheterna bara delger vad ”ägarna”
  Bestämmer!
  Nyheterna HELT URVATTNADE, OCH MAN UPPREPAR IGEN OCH IGEN
  SKIT SAKER!
  Ny Times’ ENDA nyhetskälla som är någorlunda tillförlitlig!
  Snälla ALLA SVERIGES JOURNALISTER, SKÄRP ER!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.