Allsköns funderingar om politik

Musen som röt

2014 gick Saudiarabien om Indien ifråga om vapenimport och blev därmed världens största vapenimportör. Ingen kan ha undgått att Sverige är ett av de länder som exporterar krigsmaterial till Saudi och samarbetar militärt med dem. Den 15 maj skulle det nuvarande avtalet med saudierna antingen ha avslutats eller förlängts. Nu har den rödgröna regeringen beslutat att inte förlänga det.

Näringslivstoppar gick nyligen ut på DN Debatt och talade sig varma för att Sverige skulle förlänga avtalet. Samtidigt har många organisationer och sammanslutningar gått ut och krävt att avtalet ska avslutas eftersom Saudi är en diktatur som förtrycker och gör våld på sina kvinnor och dagligen kränker mänskliga rättigheter.

Margot Wallströms ambition om att Sverige ska föra en ”feministisk utrikespolitik” är svår att förena med en förlängning av avtalet. För Miljöpartiet hade det varit omöjligt att godkänna en förlängning som går tvärt emot deras politik och ideologi. Att sitta i regeringen har sitt pris när det blir skarpt läge och ingen retorik hjälper. Det är vad man gör som räknas, inte vad man säger.

I helgen var Margot Wallström inbjuden som hedersgäst för att tala på Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo, men Saudiarabien hindrade henne från att framföra sitt tal. Regeringen ser det som ett bevis på att saudierna ogillar Wallströms engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter. Saudiarabien demonstrerade sin makt genom att hindra henne från att tala. Detta är enligt experter en offentlig och mycket ovanlig förnedring. Så här stod det i förrgår i Gulf News om Wallströms tal: “The ministers consider the comments as irresponsible and unacceptable,” the Arab League statement said.

Wallströms ambitioner att genom handelsutbyte kunna påverka diktaturer att respektera mänskliga rättigheter har inte varit särskilt framgångsrika hittills. På bara några månader har hon lyckats göra sig till ovän med Israel, Ryssland och nu Saudiarabien och ett enat Arabförbund. Hur mycket ska hon inte hinna klampa runt under en hel mandatperiod?

Det är bra att vara djärv i utrikespolitiken men man måste också vara taktisk och inte reta upp dem man träffar och pratar med. Varje politiskt ställningstagande har sitt pris och UD:s bristande taktik och strategi har nu gjort både regeringen och Sverige till förlorare. Carl Bildt kanske inte är världens mest diplomatiske person, men han åtnjöt både respekt och förtroende som utrikesminister och det gynnade Sverige. Wallström tycks nu vara på god väg att rasera de goda relationer Bildt byggt upp.

I valet mellan näringslivet och MP valde Löfven MP och undviker därigenom en akut regeringskris. Men att låta MP:s låga valresultat få ett så dramatiskt inflytande över Sveriges exportindustri och internationella relationer går inte att försvara. Hur ska Löfven nu rädda ansiktet inför näringslivet, exportindustrin och arabvärlden? Och hur ska Sverige efter detta få en plats i FN:s säkerhetsråd?

Det sägs att liten tuva ofta stjälper stort lass. Jag kan bara instämma.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.