Allsköns funderingar om politik

Politisk recycling i moderaterna

Redan ifjol inför EU-valet hade sverigedemokraterna en valaffisch om att stoppa det organiserade tiggeriet. Den väckte en hel del protester och SD anklagades inte oväntat för att vara främlingsfientliga och rasister.

Nu vill också moderaterna stoppa det organiserade tiggeriet genom att kriminalisera det. Dessutom vill de att landets kommuner ska ges bättre möjligheter att kunna säkerställa att illegala boplatser inte uppkommer eller permanentas. Det är bra. Innebär denna tvära sväng att M äntligen förstått den problematik som sverigedemokraterna och svenska folket så länge påtalat? M:s förslag sätter i alla fall välbehövligt fokus på frågan och ger välkommet bränsle till brasan.

Jag tror de flesta av oss berörs och upprörs av de förhållanden som många lever under i Rumänien och Bulgarien, men det är inte Sveriges ansvar att hela vad de ansvariga regeringarna där felar. Vi kan inte stå handfallna när tiggeriet eskalerar och antalet tiggare snabbt ökar. Kommunerna går på knäna och klarar inte av den flyktingvåg som förutspås.

Integration utan integrationspolitik är oansvarigt. Att bara ’öppna våra hjärtan’ håller inte. Vi måste också koppla in vårt sunda förnuft, våga se verkligheten och hitta en långsiktigt hållbar lösning på problemet. Tyvärr har de flesta partiföreträdare hittills ofta gjort tvärtom. De har sedan länge slutat att leva i verkligheten och lyssna på folket. ”Ska jag säga vad jag tycker eller tycka vad jag säger” verkar vara deras dilemma i jakten på röster.

Varje dag hör jag människor i min omgivning prata om hur jobbigt det är att mötas av tiggare överallt. Ska man ge dem något eller ska man kämpa mot sitt samvete för att man inte ger dem något? Och ska vi bara acceptera att den okränkbara äganderätten urholkas? Migranternas tillfälliga boenden drabbar både kommuner och privata markägare och medför nedskräpning och sanitära olägenheter. Idag tar det veckor eller månader att avhysa obehöriga gäster. Inte nog med det. Efter att boplatserna rivits är det kommunens eller den privata markägarens skyldighet att städa upp efter dessa tillfälliga gäster som utan lov ockuperat marken. Detta är helt oacceptabelt.

Sverigedemokraterna har nu lämnat in ett utskottsinitiativ i hopp om att justitieutskottet ska förmå regeringen att återkomma till riksdagen med förslag för att komma tillrätta med den snabbt växande problematiken kring det växande tiggeriet. Utskottsinitiativet är identiskt med det förslag som M just presenterat. Nu är det upp till M att bevisa att deras förslag inte är tomma ord och ett spel för galleriet. Det ska bli mycket spännande att se om M stödjer SD:s utskottsinitiativ. Minst lika spännande blir det att höra vilka förklaringar M tar till om de väljer att inte stödja initiativet.

Moderaternas förslag liknar sverigedemokraternas tidigare förslag. Det ligger nära till hands att misstänka att moderaternas plötsliga omvändelse styrs mer av en önskan att locka tillbaka alla M-väljare från SD än av svenska folkets oro över att antalet tiggare mer än fördubblats på ett år. Varför föreslog inte M det här när de satt i regeringen och hade makt att genomdriva sin politik? Att nu presentera detta förslag är som att tillsätta jästen när brödet är bakat.

 

2 kommentarer

 1. Gunmari Palmquist

  Precis. Jag blir otroligt trött på detta ”hyckleri” mellan partierna.
  Alla är rädda att trampa någon på tårna och inte kunna dra egna fördelar, vad gäller röster.
  Det känns som partierna zickzackar sig genom frågor, som är känsliga. Det är tydligen helt omöjligt att följa en rak linje vad gäller tiggeriet.
  Mitt förslag är…sluta vänta på att partierna ska komma med nya fega förslag.
  Sluta ge något….är mitt förslag. Om inget hamnar i muggen så finns ingen orsak att stanna här…
  Gör något konkret för de som bor i Rumänien. Det måste gå den vägen…hjälp på plats. Samarbete mellan oss ständigt velande och riktade insatser i deras hemland. Våga vägra….(jag har gett tillräckligt) och tagit ett beslut…

  • Solveig Astrom

   Absolut rätt och riktigt! Hjälp på plats är vad som behövs!
   Även om mitt hjärta blöder när jag passerar UTAN att numera GE, är det vad som behövs för att en ändring skall ske!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.