Allsköns funderingar om politik

Tiggeriet dubblerat på ett år och spritt över hela landet

Ifjol hade sverigedemokraterna som bekant en valaffisch om att stoppa det organiserade tiggeriet. SD anklagades inte oväntat för att vara främlingsfientliga och rasister. I år har också Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna äntligen ’kommit ut ur garderoben’ och föreslagit att man ska ta tag i tiggeriet. Det senaste utspelet står M för. De vill nu kriminalisera det organiserade tiggeriet precis som SD föreslog redan för ett år sedan.

Gävleborgspolisen kartlade organiserat tiggeri bland 150 EU-migranter i mars i år. Verksamheten tros omsätta 10 miljoner kronor per år enligt lokaltidningen Hela Hälsingland. Gävleborgspolisen gjorde en omfattande insats mot dessa drygt 150 EU-migranter. Migranterna uppgav själva att de tjänar över 300 kronor om dagen. Enligt polisens beräkningar innebär det att gruppen omsätter drygt 10 miljoner kronor per år.

”Det är samma människor som skjutsar ut dem varje morgon och det finns människor som går runt och samlar upp pengar från dem på gatorna”, säger Lars Fredi, tillförordnad polisområdeschef i Norra Gävleborg. Polisen i Hälsingland har redogjort för sina spaningar av organiserat tiggeri inför riksdagen. Rapporten baseras på den tre veckors insats i ett läger för EU-migranter som gjordes i mars.

Redan i april 2009 sa Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör vid rikspolisstyrelsen, i tidningen Metro:

”I Rumänien finns det tiggarskolor där barn från fattiga familjer tränas. Sen får de falska ID-handlingar innan de börjar resa runt i Europa.”

I juni 2012 sa Wahlberg i Göteborgs-Posten att ”Personer har förts till Sverige av kriminella grupper för att utnyttjas i tiggeri, för tvångsarbete eller för att medverka i brottslig verksamhet. Handikappade och barn är mycket värdefulla brottsverktyg.” Den unge rumänen Soran, som Kalla Faktas reportage till stor del handlade om, stärker Wahlbergs berättelse.

Trots den information som bl a rikspolisstyrelsen lämnade redan 2009 har våra politiker inte gjort något konkret i frågan på över 6 år. Nu har dock 3 av allianspartierna ’kommit ut ur garderoben’ med förslag att det organiserade tiggeriet ska stoppas. Att allianspartierna (utom Centern) först i år kommer med sina förslag är häpnadsväckande med tanke på att de satt i regeringen när Wahlberg informerade om hur läget såg ut redan 2009. Den rödgröna regeringen har inte ens lagt fram några förslag ännu. Pinsamt och skämmigt!

Alla som förra veckan såg Kalla Faktas reportage om det organiserade tiggeriet (TV4) torde också kräva att det stoppas. Med så många samverkande krafter borde det inte vara svårt att på allvar ta tag i den fråga som oroar och upprör så många av oss medborgare. Om politikerna verkligen representerar sina väljare borde de för länge sedan ha lyssnat till vår oro. Halva väljarkåren torde vilja ha ett slut på tiggeriet.

Att Kd, Fp och M först i år tagit upp frågan beror nog mest på att SD lockat allt fler väljare, inte minst f d borgerliga väljare. Tondöva politiker lyssnar inte på oroliga väljares uppfattningar. Då detta är en svår fråga kräver den bred partiöverskridande samverkan, något Alliansen hade kunnat säkra medan den hade regeringsmakten. Nu blir det nog svårare att få till stånd denna breda samverkan.

 

 

 

4 kommentarer

 1. Joachim

  I Umeå kommunfullmäktige är det bara Arbetarpartiet som vågat ta i den känsliga frågan om romerna. Tex hur och vem som skall det kontrollera när 90 dagar har gått och de enligt lag skall lämna Sverige. Det som känns otryggt är att polisen/åklagare inte har resurser att åtala papperslösa Eu-migranter som begår mindre allvarliga brott. Tänker på den av media nertystade händelsen i December 2014 där en 39 årig Umeåbo överfölls av sex personer i centrala Umeå på natten och rånades då han inte ville ge dom pengar.

 2. Mia

  Joachim; SD i Umeå har drivit att eu-migranterna ska få stöd i sina hemländer, istället för utomlands och att den lagstadgade tidsgränsen på 90 dagar ska hållas. Tiggeri är inget hållbart arbete och försvårar dessutom för affärsägarna.

  • Joachim

   Den så kallade 90 dagarsgränsen är ju helt omöjlig att kontrollera då (papperslösa) människor driftar omkring mellan olika länder. Kanske vore det bra att införa passkontroller med krav på pass som skall stämplas vid inresa, så funkar det ju på sina håll i världen. Man visste ju att kriminella ligor utnyttjar utsatta Romer till tiggeri och prostitution, bra att det visades på programmet Kalla Fakta. Jag har tidigare trott att tiggarna här i Umeå inte styrts av någon liga utan driftat runt helt på egen hand. Men då jag gjort en del iakttagelser så är jag ganska säker på att även här är det ligor som bestämmer reglerna och tar en del av tiggarnas pengar.
   Den här frågan med tiggeriet är egentligen HELT olöslig då vi lever i värld som stödjer ett ekonomiskt system som gör i princip alla fattigare och fattigare och de rika blir ännu rikare.
   Vill man stödja ligornas offer som farit mest illa så kan man ju ge ett bidrag till det svenska företaget som hjälper på plats i Rumänien. Gör det istället för att stödja denna människohandel genom att ge tiggare pengar då risken att dom hamnar i kriminellas fickor är väldigt stor. http://www.efifadder.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.