Allsköns funderingar om politik

Islamism det största inrikespolitiska hotet mot demokratin i Sverige?

I fredags slog terrorister till igen. Denna gång i Tunisien, Frankrike och Kuwait. Tre terrordåd på tre olika platser under samma dag tog kallblodigt livet av mellan 60 och 70 personer. Militanta jihadister ur IS har tagit på sig attackerna i Tunisien och Kuwait. Redan dagen efter avvärjde polisen i London en planerad terroristattack mot en militärparad.

I januari i år beskrev Sara Skyttedal, ordf för Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, i en debattartikel i Expressen, islamismen som ”det största inrikespolitiska hotet mot demokratin och Sverige”. Hennes förslag var att förbjuda medlemskap i radikala muslimska organisationer. Enligt Skyttedal är islamismen en ’grundlagsfientlig rörelse då den är emot den svenska regeringsformens påbud m att ”all makt i Sverige utgår ifrån folket”.

”Islamism är en gemensam beteckning för extrema, politiserade former av islam. Gemensamt för dessa är att de anser att staten ska underställas Allah, eller mer specifikt den lag de anser han skapat och som de kallar sharia. En konsekvens av detta är att islamister anser att de västerländska demokratierna saknar legitimitet”, skrev Skyttedal.

Skyttedal sågar politikerna i Örebro som tycker att man ska ge skattefinansierade jobb, terapi och bostäder till återvändande IS-terrorister. Jag kan bara hålla med henne. För närvarande lär det vara omkring 300 svenskar som anslutit sig till IS främst i Syrien. Hur kan man ens komma på tanken att belöna dem som deltagit i terrorism och krigshandlingar samtidigt som man låter skötsamma och fredliga svenska ungdomar gå utan både bostad och jobb? Vilka signaler ger det?

Vi måste bli mycket bättre på att förhindra att våldsbejakande islamism breder ut sig i Sverige och på att utkräva ansvar från återvändande IS-terrorister. Det är helt fel av Örebro kommun att ge återvändande jihadister företräde till jobb och naivt att tro att den ideologiska övertygelsen snabbt ska botas med terapi. Att regeringens samordnare mot extremism, Mona Sahlin, dessutom stöder Örebros initiativ är häpnadsväckande.

Återvändande IS-terrorister måste få tydliga straff som markerar det avskyvärda i deras handlingar och avskräcker andra från att göra likadant. I Tyskland är det förbjudet att tillhöra, bilda opinion för, finansiera eller uppvisa symboler för organisationer som vill omkullkasta grundlagen. Det borde det vara i Sverige också. Återvändande terrorister ska straffas, inte uppmuntras med jobb, terapi och bostad. Att döda oskyldiga människor ska ses och bestraffas som den krigshandling det är.

För att ansluta sig till terrorgrupperna i t ex Syrien krävs kapital. Pengar behövs för att betala resan och för att klara sig på plats. Säkerhetspolisen uppger för Ekot att momsbedrägerier och lån till största delen finansierar IS-krigarnas terrorresor. Varför får detta fortgå? Varför verkar dagens politiker så handfallna inför de problem som oroar oss väljare? Varför har de ännu inte några övertygande svar eller lösningar på hur de ska hantera invandring och integration? Klarar gårdagens politiker inte av att hantera dagens och morgondagens problem?

Att inte våga se och erkänna de problem som finns är ett svek mot medborgarna. Idag tillsätter våra beslutsfattare utredningar som behandlar olika frågor. Sedan presenterar de sent om sider ’politiskt korrekta’ men tandlösa förslag som antingen slår in öppna dörrar eller blir resultatlösa.

Dagens och morgondagens problem och utmaningar, t ex islamism, integration och tiggeri, kräver en ny typ av politiker; personer med tydliga ledaregenskaper som vågar stå för en åsikt och genomdriva den även i motvind, som har en inre moralisk kompass, drivs av en ideologi och passion, personer som jobbar för landets bästa och inte bara sin egen makt och ekonomi.

 

 

 

9 kommentarer

 1. Carina

  Det är fullständigt obegripligt varför dessa kriminella element skall särbehandlas och inte minst premieras, är vi inte lika inför lagen längre? Om det är det här förhållningssättet vi skall ha till mördare som är utlandsfödda kan vi lika gärna lägga ner polisväsendet, tingsrätterna och hovrätterna. Eller är problemet att morden sker i annat land än i Sverige? Det blir väldigt svårt att förstå vari skillnaden ligger och späder verkligen på en avsky för dessa människor oavsett om de är skyldiga eller inte. Dessutom blir det väldigt svårt att förstå och ha respekt för rättsväsendet.

 2. Gunmari

  Min tanke efter att ha läst din blogg….
  Alla ”våra” tankar och känslor omkring dessa viktiga frågor…..
  Du Åsa , sätter ord på detta….
  Du är orädd och klarsynt som få.

  Alla vi ”andra” kanske inte har förmågan att uttrycka sig, eller veta hur man ska påverka….

  Jag själv tänker att det på något sätt känns, som om alla dessa frågor växer oss över huvudet och de vi valt att ”göra något” står helt handfallna…
  Om inga svåra beslut tas av våra valda…så kommer andra krafter att göra det……

 3. Mia

  Hej! Kanske ska alla, som begår terroristbrott oavsett härkomst, landsförvisas till en större ö, så vi vanliga kan känna oss trygga?

 4. Erik

  Att jobba för landets bästa innebär också att se till att AB Sverige inte dör sotdöden. Vi behöver invandring för att fylla på behovet av arbetskraft och på köpet få en befolkningstillväxt.

 5. Solveig åström

  Tack Åsa för att du sätter ORD på vad så många av oss känner!
  Jag är INTE på något sätt rasist eller indvandrarfientlig MEN det som pågår i vår Värld NU är skrämmande!
  Förslaget att Svenskar som värvats, krigat och återvänt till Sverige skall ha TERAPI för dyra skattepengar är så SJUKT och talar VERKLIGEN om hur handlingsförlamade vi blivit!
  Skall det VERKLIGEN behövas en SVENSK KATASTROF som den i Tunisien, för att myndigheter skall VAKNA upp ur sin dvala!

 6. Mia K

  Hej! Det är förunderligt att unga män väljer att flytta till ett kristet land i norra Europa, där deras kulturella, religiösa och språkliga rötter inte finns. Att sedan det ställs krav på att de ska utbilda sig i det svenska språket känns givetvis onödigt, när man främst umgås med landsmän, vilket inte är märkligt i sig. Nej, jag håller med de som förespråkar stöd i närområdet för flyktingar, Det är något som expertorganisationer, som Röda korset och läkare utan gränser, kan sköta mycket bättre än amatörer i Sverige.

 7. Roland Larsson

  Islamismen är nog ett av det största problem den svenska moderna byrokratismen måste brottas med. Är det märkligt, inte? Förvånas inte- svensk lagsstiftning har inte försvårat den på något sått. Tvärtom!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.