Allsköns funderingar om politik

Invandringen en vinst för samhället?

Så kommer ännu en rapport som hävdar att invandringen sedan 1950 gett en vinst på totalt 900 miljarder kronor. Rapporten är skriven av Sandro Scocco, chefsekonom för Arena Idé, en vänsterorienterad tankesmedja, och Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet. Den är utan tvivel ett politiskt beställningsjobb utfört av den vänsterorienterade tankesmedjan och utgår dessutom inte från relevanta begrepp eller fakta. Oseriöst! Att rapporten presenterades på SD:s dag i Almedalen var förstås ingen tillfällighet.

Arbetskraftsinvandring där det finns arbetskraftsbrist är alltid lönsam. Mellan 1950 och 1980 skedde en betydande arbetskraftsinvandring. Invandrarna kom från t ex Tyskland, Finland och Italien, d v s från liknande kulturer och närliggande geografiska områden och de kom hit frivilligt för att jobba. Det fanns både jobb och bostäder till invandrarna vilket möjliggjorde integration. Idag har vi varken jobb eller bostäder till de 80 000 eller mer som anländer bara i år.

Jag har skrivit om det förut och upprepar det igen; varför lägger makteliten gång på gång så mycket energi och pengar på att sprida dimridåer för att få oss att tro att invandring är lönsam?  Säg som det är; invandring sker av humanitära orsaker, inte för att generera vinster!

Rapporten tar upp den invandring som skett från 1950 till idag. Vilket trix fix! Jag är övertygad om att våra 3 invandringstätaste orter, Södertälje, Botkyrka och Malmö, inte håller med om att invandring är lönsam. Dessa orters allt sämre ekonomi har förvandlat dem till ”ekonomiska katastrofzoner”, som överlever med hjälp av skattepengar från andra delar av landet.

Som tur är finns det seriösa forskare som snabbt kan visa hur ovetenskaplig rapporten är och mala sönder den på nolltid med sakliga argument och riktig statistik. ”Arenarapporten fuskar sig fram till vinst genom att utgå från sina egna påhittade siffror över intäkter i stället för riktig statistik från SCB eller Skatteverket.” Så skriver Tino Sanandaji, forskare och debattör, på sin blogg.  Scocco och Andersson anser uppenbarligen att verkligheten inte riktigt stämmer med kartan. Ja, deras karta.

Med tanke på hur många journalister som bevakar vad som händer i Almedalen är det häpnadsväckande att ingen journalist kritiskt granskat rapporten och kritiserat den för att utgå från felaktiga ingångsvärden istället för från fakta. Medierna har makten över agendan och avgör vem som slipper de svåra frågorna och vem som kommer undan mer lättvindigt. Dock är det anmärkningsvärt att journalister från SR, SVT, AB, DN m fl inte är så professionella, objektiva och pålästa att de reagerar mot rapportens ingångsvärden och slutsatser.

Av en händelse läste jag i Samtiden en artikel skriven av Tomas Brandberg, debattör. Så här säger han: ”Medias motstånd mot SD får i alla fall sägas ha förblivit kompakt. Man undviker förvisso att angripa SD:s faktiska politik, istället målar man upp en nidbild av den, raljerar över partiets historia eller ger sig hän åt intetsägande emotionella resonemang med oklar innebörd.

Det är här som den verkliga konfliktlinjen går i svensk politik, ett diffust kollektiv av mediala makthavare mot ett politiskt parti bestående av medborgare som fått nog av mediekratin. Att lägga sin röst på SD är den ultimata protesten mot medias makt. De övriga partierna är egentligen bara statister i detta drama.”

Lena Mellin, kolumnist i AB, efterlyste för några veckor sen en ”nordisk kriskommission” som kunde undersöka varför SD (och andra liknande partier) växer, trots konstant smutskastning och fasciststämpling.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article20999431.ab

Lena Mellin har skrivit spaltmeter om SD och deras väljare. Hennes ständiga smutskastning av SD kan vara en av förklaringarna till varför SD växer. Om journalister, kolumnister, politiska kommentatorer m fl ägnade mer tid åt att diskutera SD:s politik istället för att kritisera deras verklighetsuppfattning skulle det möjligen kunna vända trenden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 kommentarer

 1. Carina

  Det finns ju en anledning till att vänstersympatisörer sprider dimridåer och desinformerar. De här människorna som kommer hit är beroende av bidrag för att överleva då de inte har möjlighet att få arbete inom överskådlig tid och förmodligen aldrig någonsin, då kvinnorna varken har utbildning med sig från det land de kommer ifrån och helt saknar intresse att utbilda sig här. Detta pga att männen förbjuder dem att arbeta och få möjlighet att anpassa sig till vår kultur. Historiskt vet vi att man biter inte den hand som föder en och slutsatsen är att detta är röstfiske och ingenting annat.

 2. Leif

  Jag tror helt enkelt att man räknat precis som SD räknar invandrare. Är dina föräldrar invandrare men föds i Sverige så räknas man enligt SD som invandrare, trots att man är svensk. Räknar man så är denna rapport säkerligen sann.

  Om SD räknar såhär måste ju även en rapport räknas på samma sätt.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Hur SD räknar el definierar invandrare får du diskutera med dem.
   Och om SD gör fel ursäktar det på intet sätt att en rapport inte har rätt ingångsvärden eller håller för en vetenskaplig granskning. 2 fel blir inte 1 rätt. Dessutom underminerar det förtroendet för författarna av rapporten och skadar deras varumärke och trovärdighet.
   Läs Tino Sanandajis blogg om du är intresserad av objektiva och faktabaserade analyser som inte är politiska beställningsjobb!
   Läs också min tidigare bloggtext, Vad kostar invandringen?, där jag refererar till Jan Tullberg en annan forskare som skrivit om invandringens kostnader i sin bok Låsningen!

   • Gandalfdenvite

    Länka gärna till den vetenskaplig forskning som säger att exempelvis Somalier… omöjligt kan bli lönsamma svenska skattebetalare!
    Det är självklart att mottagningen, svenskundervisning och yrkesutbildning…, kostar mycket pengar, precis som det kostar ännu mer av barnomsorg och skolundervisning att forma infödda svenskar till skattebetalare! Problemet är INTE storleken på invandringen, utan problemet är att invandrare anses vara just ett ”problem” istället för en arbetskrafts…resurs som vi borde vara tacksamma för att de valt just Sverige som sitt nya land!

 3. Joachim

  Det är ju en viss skillnad på den frivilliga invandring som skedde 1950-1987 och hur det sett ut från 1988 och framåt! I ett kreditbaserat enskilt kontrollerat finasiellt system är nästan alla pengar(97%)någon annans skuld. Dvs någons vinst blir någon annans förlust, det kan inte vara på något annat sätt. Antingen så har vi ett enskilt kontrollerat finasiellt system där räntekostnadstillväxten bara ökar de ekonomiska klyftorna eller så har vi inte det! Dessa frågeställningar måste det lysas mer på som är grunden till många problem. Inget etablerat parti törs inte ens adressera denna fråga.

 4. Sven-Erik Johansson

  Hej asasuh (inläggsförfattare)

  Jag tycker att det är mycket bra att du tar upp bl.a. detta och hur galet/vinklad informationen i TV 1-4 och de rikstäckande tidningarna i verkligheten är
  Jag undrar ibland vad agendan med alla stolligheter är eller är det bara ren okunskap
  Men kanske många försöker att slå något slags godhetsrekord i all sin naivitet.

  MVH
  Sven-Erik

 5. Sven-I

  Varför behövde man beställa en rapport när RRV (Riksrevisionsverket) redan har gjort jobbet. Enligt den uppgår kostnaderna för invandringen till 40-50 miljarder kronor per år och är i ökande. Andra har ju kommit fram till betydligt högre belopp. Men RRV är naturligtvis inget att lita på. Inte när det gäller invandringen, i alla fall. Alltså måste en ny utredning fabriceras och som leder till önskat resultat. Säkert ett lönande uppdrag för Arena Idé som åtog sig fabrikationen. Det är f.ö. inga problem med lönsamheten inom andra sektorer av det flyktingindustriella komplexet heller.
  Det här sättet att manipulera informationen slår ju undan grundpelaren i ett demokratiskt samhälle: den välinformerade väljaren.
  Mvh
  Sven-I

 6. Mia K

  Hej! Det är jätteviktigt att skilja på 1. arbetskraftsinvandring, när det råder brist på arbetskraft och 2. asylinvandring. Det första, gynnar landet invandrarna kommer till och det andra blir en solidarisk handling från mottagarlandet. Nu har Sverige tagit emot allra flest ”ensamkommande” i Europa och mycket högra andel övriga än många andra länder, vilket lett till stora problem, både med integration och bostadsbrist, så nu är det dags för moratorium, förutom då för kvotflyktingar, som Sverige åtagit sig att stötta.

 7. Roland Larsson

  Det är både intressant och djupt skrämmande hur dålig kunskap ”vanligt folk” har vad gäller invandringens kostnader. Än värre är vad konsekvenserna blir på längre sikt. Hur kan man överhuvudtaget tro på bilden som att samhället får en vinst. Var finns en konsekvensbeskrivning som vanliga medborgare kan studera. Jag har ihålligt försökt få en ekonomisk analys av statsmakterna, aldrig fått något svar hittills. Jag har ytterst svårt att, ens försöka, förstå vari en samhällsvinst skulle kunna uppbyggas med den oansvariga invandring som nu pågår. Tvärtom ser jag en tydlig ekonomisk stagnation och kollaps som enda följden. Allt annat är politiskt önsketänkande. Ekonomi är hårdvaluta och medborgarnas enda reella makt. Se på Grekland just nu – ska vi bli ett nytt Grekland – ett land med bankrutt ekonomi. Eller ett land (Sverige) med storslaget humanistiskt tänkande- ett land helt utan ekonomiskt och politiskt ansvarstagande, det land jag bor i och trodde på. Jag ser ett land utan ansvar för sina egna medborgare, ett land som hellre vill ta ansvar för andra medborgare än att ägna tankarna åt sina egna. Jag ser ett land som lämnat Svenskarna, lämnat sina rötter, sina förfäder, sina värderingar vind för våg. Jag ser ett land som ingen äkta Svensk vill ställa upp fört. Vill vi Svenskar ha det så här? Varför får vi inte vara Svenskar och stolta för det?

 8. Lystring samtliga engagerade människor!

  Återigen det är de till synes obegripliga kostnaderna som är syftet. Vi har under Moderaternas regeringstid ständigt fått höra att Sveriges ekonomi och tillväxt ligger i topp inom Europa. Men tillväxten per capita har varit historiskt urusel och under snittet inom Europa, det har även den kritiske kurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji påvisat. Sverige är dessutom TOTALT sett mer skuldsatt än Grekland och något som heter skuldmättnad riskerar att uppstå. Bankerna måste alltmer skyndsamt skapa nya krediter för att täcka tidigare skapade krediters kostnader för att inte ekonomin skall kollapsa och skjuter problemen på framtiden och tillslut kommer ovillkorligen stupkanten precis som den gör nu för Grekland som tvingas ta nödlån för att lösa tidigare lån som förfaller. Evig tillväxt är inte möjlig på en ändlig planet, det förstår ju vem som helst bara man tar sig tid att verkligen tänka efter, vilket tyvärr inte många gör.

  Politikerna som ”jobbar” åt bankerna mer än folket gör därför alla möjliga åtgärder för att skapa kostnader och öka skuldmassan för att skydda bankerna. Med orimligt generösa asylåtgärder som görs bakom ridåer av humanistisk rök och godhetsspeglar får bankerna på sikt fler människor att skuldsätta och dessutom får vi både framtida och omedelbar tillväxt som ökar vår bnp, vilket politikerna inte är sena att peka på. Detta medför såklart massor av problem för arbetarklassen som får ta smällarna på alla olika sätt med förfallen välfärd och ökande oreda. De olika åtstramningspaketen avlöser varandra allt tätare inte bara i Grekland och Sverige.
  Man kan i princip dra slutsatsen efter ha jämfört olika Eu-länders ekonomi och flyktingmottagning att det land som har högst privat skuldsättning(Sverige) tar också emot flest flyktingar(Sverige) för att rusa kreditexpansionens motor och därmed säkerställa bankernas ständigt ökande skuldmålsättning.

  Inget etablerat parti törs adressera problemet att våra banker sliter sönder och ökar de ekonomiska klyftorna i Sverige när dom SKAPAR nya pengar till kostnad av ränta. Det är därför räntorna är så låga, dom ”lånar” ut pengar som INTE fanns före låntagaren skrev på lånehandlingen. Dom lånar inte upp pengar i sin tur som vi alla har lärt oss att tro. I viss utsträckning gör dom det men i huvudsak skapar dom ”egna” pengar som till en dag tvingar ner oss på knä en efter en då ränteoket till slut blir för tungt att bära.

  Inte heller SD verkar våga stöta sig med bankerna som kontrollerar politiken och göra något åt detta utan utnyttjar istället befolkningens okunskap om hur det finansiella systemet fungerar och att det verkar som övriga sju partiers politiker framstår som totalt naiva och helt utan räknekunskaper, vilket inte stämmer.

  Detta är på en nivå som de breda folklagren inte kan eller ska förstå, det är just därför det kan fortgå och dessutom trappas upp gradvis. Inte heller kommunpolitiker fattar vad som händer, bara 3-5 i varje riksdagsparti har full vetskap om den verkliga agendan.

 9. Bergis

  Vi pressar in asylsökande i ett land som saknar både bostäder och arbeten. Samtidigt, och det här är sanning, får cancerdiagnostiserade snällt ställa sig i kö för behandling eftersom det saknas resurser till sjukvården. Sjuksköterskorna väljer att jobba i Norge eftersom dom kan få bättre arbetsmiljö och lön där. Det här sker samtidigt som politikerna lägger ut miljarders kronor på invandringen. När kommer vinsten för samhället? Och så har man mage att idiotförklara svenska väljare genom att införa decemberöverenskommelsen. Supervalåret 2018 kommer att skrälla till ordentligt. Då blir Sverigedemokraterna troligtvis det största partiet. Vi får suga på den karamellen ett tag.

 10. Gandalfdenvite

  ALLA människor är potentiellt lönsamma skattebetalare…! Sd har en vidrig människosyn eftersom de anser att vissa ”kulturer” gör många människor oförmögna att ens lära sig läsa eller lära sig ett yrke och att deras högsta o enda önskan i livet är att leva på försörjningsstödets existensminimum som FAS 3-slavar! Problemet med invandringen är INTE antalet nyanlända, utan det verkliga problemet är att de anses vara just ett ”problem” istället för en arbetskrafts…resurs som vi i Sverige… borde vara väldigt tacksamma för att de valt att komma till just Sverige! Det kostar väldigt mycket för samhället för att via 18-23 års barnomsorg och utbildning skapa lönsamma skattebetalare av infödda svenskar, så det är löjligt att tro att det inte skulle krävas stora investeringar innan den stora arbetskraftsresursen som invandrarna är kan tas tillvara som lönsamma skattebetalare! Mottagningen måste få kosta mycket mer än idag för att det ska vara möjligt att kunna ta tillvara denna arbetskraftsresurs så att den har en chans att bli lönsam för samhället!
  Att neka dessa medmänniskor skydd för att istället hänvisa dem till gigantiska tältflyktingläger inom räckhåll för de mördare de tvingats fly från vore direkt omänskligt och skulle totalt beröva dem varje chans att skapa sig meningsfulla liv! Det är definitivt inte av medmänsklighet som Sd vill ”hjälpa” i ”närområdet”!
  Exakt vilka människor anser DU aldrig klarar av att blil lönsamma skattebetalare, är det någon skillnad, ras/gener…, som gör dem ”sämre” människor än oss inavlade renrasiga ”svenskar”? ”Främmande kulturer” är bara ett sätt för Sd, glöm aldrig deras ideologiska och historiska grund, att på ett mer ”politiskt korrekt” sätt tala om ”främmande raser”!

  • Mimmi

   Gandalfdenvite; Jag anser att SD har en realistisk och sund människosyn! Invandringen kostar Sverige otroliga medel, som då givetvis inte kan gå till övrig välfärd som vård, pension, bostäder till oss som arbetat i vårt anletes svett under många år i vårt land. För en mycket lägre kostnad, skulle vi kunna hjälpa behövande i närområdena och samtidigt komma ifrån problem med gängbildningar och kriminalitet i vårt land. Det är inte att enbart se invandrare som lönsamma eller olönsamma, utan anlägga ett nationalekonomiskt perspektiv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.