Allsköns funderingar om politik

Ensamkommande flyktingbarn en växande business

Under almedalsveckan presenterade Riksrevisionen en kritisk rapport om statens integrationsarbete. Rapporterna konstaterar bl a att de befintliga insatserna inte är tillräckligt effektiva och att skillnaderna i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda fortfarande är stora.

Gruppen ensamkommande flyktingbarn (de flesta 13-17 år), eller ankarbarn som de också kallas, ökar nu i mycket snabb takt. Ett ensamkommande barn är under 18 år och skilt från båda sina föräldrar eller annan legal vårdnadshavare vid ­ankomsten till Sverige. Migrationsverket beviljar drygt 87 % av dem uppehållstillstånd. 29 % av alla barn och ungdomar som kom till EU hamnade i Sverige 2014.

De kommer främst från Afghanistan, Somalia och Eritrea och blir genom sin bakgrund och sina behov en stor utmaning för vårt samhälle. I år beräknas de överstiga alla tidigare beräkningar och uppgå till 12 000 ungdomar. Detta kräver mycket stora resurser i form av pengar, bostäder, personal, utbildning m m. Vem har inte läst och upprörts över att deras boende efter 18 års ålder kan kosta nästan 70 000 per månad för en liten ’etta’? Samtidigt rapporteras det att man i Stockholm fått en situation där flera hundra flyktingbarn och ungdomar har gått under jorden och lever på gatan. Fullständigt oacceptabelt!

Så fort som den unge mannen (var är flickorna förresten?) har fått permanent uppehållstillstånd, återuppstår plötsligt nära släktingar som anmäler sig som anhöriginvandrare. Det kan handla om så många som 5-6 anhöriga per ensamkommande flyktingbarn. Dessa anhöriga garanteras inte försörjning av staten. Det blir kommunernas socialbudget som får ta den kostnaden utan att kunna påverka besluten. De anhöriga är ofta analfabeter och kommer aldrig att kunna försörja sig själva. Majoriteten av kommuner vägrar därför att ta emot denna grupp.

De ensamkommande barnen kommer nästan undantagslöst till Europa med hjälp av kriminella människosmugglare som tjänar grova pengar på sin verksamhet. För att komma hit betalar de i regel motsvarande 100 000 – 150 000 svenska kronor. Hur lyckas de få ihop denna summa? Genom att Sverige urskillningslöst tar emot dem, bidrar Sveriges regering och myndigheter utan att tveka till en världsomsomfattande kriminell verksamhet.

För flera år sedan sökte många ankarbarn uppehållstillstånd i Norge. De tandanalyser som Norge då införde visade att 93 procent av de unga männen ljög om sin ålder och var betydligt äldre än de uppgav, i vissa fall tio år äldre. Där skärpte man reglerna och ger numera tillfälligt uppehållstillstånd, TUT, tills ”barnet” fyller 18 år. Då skickas det tillbaka till hemlandet.

I Danmark har man också infört strängare ålderskontroll. Genom att göra en åldersbedömning, där läkare betygsatt åldern genom att undersöka personens tänder, ben och könsorgan har det visat sig att ca tre fjärdedelar av de ensamkommande flyktingbarnen ljuger om sin ålder för att få asyl.

När Norge och Danmark nu infört hårdare ålderskontroller, väljer flyktingsmugglarna andra resmål. Detta innebär ett ännu högre tryck på inflödet till Sverige. Istället för att ta itu med insmugglingen t ex genom att införa obligatoriska åldersbedömningar överväger svenska regeringen nu en tvångslag för att tvinga kommunerna att ta emot “barnen”. Den politiskt korrekta eliten planerar sålunda att köra över den kommunala självbestämmanderätten, som är grundlagsstadgad, för att fortsätta med denna rättsvidriga hantering som bygger på kriminalitet och bluffande om ålder.

Migrationsverket kan genomföra medicinsk åldersbedömning när man misstänker att ett flyktingbarn i själva verket är över 18 år, men ofta vägrar svenska läkare att utföra dessa bedömningar. Om man kan köra över den grundlagsstadgade kommunala självbestämmanderätten borde man väl också kunna köra över läkarkåren med en tvångslag som tvingar dem att åldersbestämma ’barnen’.

Varken massmedia eller de politiskt ansvariga analyserar eller ifrågasätter denna grupp flyktingar. Åsiktskorridoren och beröringsskräck gör att man inte lyfter fram att det ofta handlar om män upp till 30 år som saknar asylskäl och bluffar och hävdar att de är ’minderåriga’ eftersom det är det lättaste sättet att ta sig in i Sverige. Det finns starka skäl att snarast och på allvar syna denna grupp. Genom att skicka tillbaka dem som ljuger om sin ålder får man mer pengar till att hjälpa de barn som är under 18 och har rätt till hjälp och asyl.

 

 

7 kommentarer

 1. greger jonsson

  suveränt skriven-och så tragiskt att du är så ensam. Detta är från början till slut en skandal. Vad hade hänt om etniska svenskar systematiskt bedragit systemet på detta sätt-och här är det utländksa medborgare som via nätverk ger varandra råd o tips om hur livet kan bli bättre på andra människors bekostnad-bara man ljuger trovärdigt.

  Och ingen etablerad media gör tillstymmelse till kritisk granskning-och miljarderna tickar iväg och hatet ochföraktet växer hos befolkningen som etablissemanget försöker manipulera

  Och man förvånas över att SD växer

 2. Joachim

  Hej, den röda tråden är hela tiden kostnaderna, detta går inte att greppa.
  Kostnader i ena änden ger skuldsättning och tillväxt i den andra. Och i Sverige där bankerna skapat mest krediter i förhållande till bnp i hela världen så har läget blivit kritiskt och mer krediter måste skapas snabbt för att försörja räntekostnadstillväxten för att inte finansiella systemet skall kollapsa.
  Barnflyktingar skapar större kostnader helt enkelt och kan dessutom integreras lättare än vuxna flyktingar. Därmed är det troligare att de också kan delta i framtida skuldsättning. WIN WIN. Ja förutom för svenska folket förstås som får det allt sämre. Varför adresserar inte SD problemet med vad privata bankerna ställt till med. SD kommer också springa bankernas ärenden precis som M och S den dag dom kommer till makten, frågan är snarare om det blir svenska eller israliska banker som blir deras ”arbetsgivare”. Bankernas pengar styr den ekonomi som kontrollerar politiken, så har det alltid varit. Vill vi ha Israelisk styrning i framtidens Sverige???

 3. Mia

  Hej! Sverige tittar inte på hur andra stater löser problem, utan ”kan själv”! I Finland kallas ”ensamkommande” för ankarbarn, just pga att antalet funna anhöriga blir så stort när de ”ensamkommande” får uppehållstillstånd. Jag tycker att Sverige har gjort sitt nu ett tag och ska införa regler att endast ta emot kvotflyktingar. Vi har nu så sviktande resurser till övrig välfärd, jobb och bostäder.

 4. Sven-I

  Nu tror jag inte att Åsa är så ensam. Det måste helt enkelt finnas många fler som delar hennes uppfattning, men hur många vill göra sig besväret att försöka göra sin röst hört i den ständiga motvind som råder utanför åsiktskorridoren.

  I år räknar Migrationsverket men en kraftig uppgång och det talas om en fördubbling av “ensamkommande.” Naturligtvis kommer “branschen” att försöka förbättra sina redan tidigare goda vinstmarginaler, varför kostnaden säkert kommer att mer än fördubblas, men låt oss ända stanna vid att den kanske skulle landa på 10 miljarder. Med relevanta ålderstester på samma sätt som i Norge skulle det inte vara omöjligt att reducera beloppet med 60 %, till 4 miljarder, och vi skulle få 6 miljarder över till annat. För de pengarna kunde vi ge våra 200 000 fattigpensionärer en pensionshöjning på 30 000 kr per år. De skulle då landa i närheten av EU:s fattigdomsgräns i stället för att som nu ligga långt under. Eller vad man nu vill lägga pengarna på.

  I tidningen Dagens Samhälle beskrivs kostnaderna för de “ensamkommande flyktingbarnen” som en “välfärdsutmaning.” Däremot får vi nog vänja oss vid att se fattigpensionärerna i större utsträckning rota bland soptunnorna i jakten på tomburkar. Det är ingen “välfärdsutmaning” att försöka komma till rätta med en saken. Vi är ju en humanitär stormakt och har inte tid med sådana futiliteter.

 5. Mia

  Hej! Jag flög med Etiopian airlane. När vi kom till passkonstrollen på Arlanda, tog kön mycket lång tid jämfört med tidsåtgång på andra flygplatser. Orsaken var att många pass hade ”försvunnit” under flygturen.

 6. Leif

  Men Åsa, ni stödjer ju M. Dom vill ju mest av allt fylla den svenska arbetsmarknaden med invandrare så dom kan sänka lönerna. Lurade SD-människa!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Leif!
   Du drar förhastade slutsatser. Jag är inte talesperson för SD utan en privatperson intresserad av politik och vad som händer eller inte händer i svensk politik. Jag talar utifrån min egen övertygelse.
   Att döma av alla kommentarer jag får både här på bloggen och utanför bloggen, delar många svenskar min uppfattning om svensk inrikespolitik. Vi är många som oroar oss för de kostnader den snabbt ökande invandringen medför och för bristen på fungerande integration och integrationspolitik. En ständigt ökad invandring innebär en stadigt växande minskning av välfärden. Och det växande utanförskapet är alarmerande.
   Lika alarmerande är det att det politiska etablissemanget mörkar kostnaderna och att de saknar en hållbar integrationspolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.