Allsköns funderingar om politik

Ett dåligt skämt

Så beskrev Leif GW Persson Greklands ekonomiska situation och växande skuldberg igår i Expressen i en träffsäker krönika . Här är hans pedagogiska förklaring:

”Varje gång jag läser ännu en f­­­­­örklaring till Greklands ekonomiska kris kommer jag att tänka på H C Andersens berättelse om de två sluga skräddarna som skall sy nya kläder till sin Kejsare. Kläder av ett magiskt tyg som är så märkvärdigt att mindre begåvade personer inte ens kan se det. En naken Kejsare som i all sin prakt stoltserar inför en imponerad omgivning ända till han passerar framför det lilla barnet som påpekar att han ju faktiskt går omkring naken.

Svårare än så är det inte. Betrakta frågan med barnets ogrumlade ögon och ge faderulingen i alla dessa ekonomiska experter som hela tiden men på olika vis lägger ut texten om samma sak.

Grekland har en statskuld på närmare fyra tusen miljarder kronor vilket motsvarar ungefär 175 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP). Landet har en mycket omfattande och kostsam byråkrati som till stora delar befolkas av mutkolvar och vanliga latmaskar. Skattemoralen är låg bland befolkningen som helhet och obefintlig bland de som har möjlighet att välja om de vill betala skatt. Landet styrs sedan flera decennier tillbaka av politiker som kräver att europeiska skattebetalare med hjälp av sina surt förvärvade sparmedel skall betala grekernas konsumtion.

Det enklaste sättet att vinna väljarnas gillande. Lova dem guld och gröna skogar i form av löner, semestrar, kortare arbetstid, pensioner och offentliga tjänster som de faktiskt inte har råd med samtidigt som du ser till att själv ta för dig den största biten av kakan. När Greklands politiker åker till Bryssel för att trilskas med sina långivare är det inte med allmänna färdmedel, medförd matsäck och övernattning på vandrarhem vilket ju vore både logiskt och rimligt med tanke på deras situation och hur de hamnat där.

Tvärtom – enligt vedertagen grekisk modell och för ännu ett par tiotal lånade miljoner – så genomförs den Canossavandringen med hjälp av privata jetplan och helikoptrar, limousiner, de största sviterna på de bästa hotellen, överdådiga middagar och luncher och varje minister medför givetvis det vanliga entouraget på dryga tiotalet medhjälpare vars egentliga arbetsuppgifter undandrar sig allt utom en grekisk bedömning. Skräddarsydda kostymer, Rolexklockor och inte en tagelskjorta så långt ögat ser.

Bara en hoper vanliga skojare som lever och ser ut som de faktiskt lär och vad hände för övrigt med den typen av ekonomisk granskande journalistik?

Vi talar alltså om de politiska ledarna för att land som i avgörande stycken lever på att upplåta sina badstränder, hyra ut solstolar, odla oliver och tillverka fetaost.

Nu har de kommit med ännu ett förslag om hur de skall få ordning på sina affärer.

Förutsatt att de får låna ytterligare femhundra miljarder, och att deras utländska långivare skriver ner sina fordringar med mer än så, är man villig att försöka minska sitt budgetunderskott med etthundratjugo miljarder per år genom en kombination av ökade skatter, försäljningar av statliga tillgångar och besparingar inom den offentliga sektorn.

Alldeles oavsett hur man nu lyckas med det senare, tidigare har det ju inte gått så bra om jag nu skall uttrycka mig milt, är det inte ens ett dåligt förslag i en ekonomisk mening. Det är ett dåligt skämt och den enda förhoppningen i det sammanhanget är att de som har lagt fram det har gjort det mot bättre vetande och i hopp om att deras omgivning ännu en gång skall göra omfattande ekonomiska eftergifter för att försöka undvika ett politiskt och ekonomiskt sammanbrott i ett land som sedan många år är stadd i ett djupt demokratiskt förfall.”

Varför tilläts Grekland gå med i EU och eurosamarbetet då de bevisligen inte uppfyllde kraven för medlemskap? De har från början till slut fuskat och trixat och övriga EU-länder har drabbats av detta. ’Ovan där’ sitter nu den europeiska makteliten i slutna korridorer och fattar beslut över våra huvuden. Oavsett om man lyckas nå en ny överenskommelse är det nog många av oss som tror att Grekland även denna gång kommer att svika sin del av avtalet. Vilken tur att svenska folket inte valde att införa euron!

 

4 kommentarer

 1. Gunmari Palmquist

  Det sista är nog de flesta överens om….alltid något, skulle man kanske kunna säga….
  Ja, det är helt vettlöst att bevilja mer hjälp till Grekland. ”Någonstans” handlar det om ”självhjälp”, eller hur? Om fler europeiska länder börjar ”fly” euron, så ligger inte minst de som nu arbetar inom EU pyrt till. Ja jisses, säger jag bara, vilket ”hålla varandra om ryggen” detta är……

 2. solveig astrom

  Man, jag ar verkligen sa trott pa detta med Grekland!
  Dessa ’traitors’ har nu i ALLTFOR lang tid fatt paverka VARLDSEKONOMIEN!

  Maste fa en losning NU, som funkar, eller varfor inte lata dem forsvinna! Det sags att det blir dodsstoten for EU. Euron etc…..om det VERKLIGEN forhaller sig sa, da ar EU byggd pa en alltfor
  los grund och kanske borde losas upp!

  Nar man hor Greklandsfragan fortfarande INFEKTERAR, vill man bara SKRIKA!

  FINLAND kanske har ratt!

 3. Roland Larsson

  Nu vill ju också Magdalena Andersson bidra ytterligare till den grekiska statsförlusten – dvs. hon vill att vi skattebetalare i Sverige ska stötta Grekland. Finns det mandat för detta i Sveriges riksdag – ska vi Svenska skattebetalare ödsla ändå mer pengar på utländska ”äventyr”. Ingen frågar oss (Skattebetalare) om något. Svenska rikspolitiker tycks tro att svenska statskassan är outtömlig. Inte minst när det gäller invandring och s.k. ”ensamkommande” sk. ”barn”. Varför inte satsa mer på våra egna, som lider stort på grund av detta svenska storhetsvansinne.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Nils Lundgren, Junilistan, var mkt tydlig med att euron är en omöjlighet så länge medlemsstaternas skatter och skattesystem inte är desamma. Vi skulle ha nöjt oss med ett EU light som omfattat de 4 rörligheterna. Idag är EU så utbyggt och medlemsstaterna så inbyggda att vi inte kan ta oss ur längre.

   Göran Persson (S), f d statsminister, var ju mycket besviken på svenska folket som röstat fel när vi röstade mot införandet av euron. Det hade varit klädsamt om han idag gått ut och erkänt att han hade fel i frågan. Å andra sidan är det ju så uppenbart hur fel han hade så det behövs varken erkännande eller ursäkt från honom. Dessutom är han inte stor nog att släppa prestigen och erkänna att han hade fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.