Allsköns funderingar om politik

Vems ärenden går public service?

Både SVT Rapport och Aktuellt visade den 8 juli ett snyftreportage om den höggravida 16-åriga romska tiggerskan Beatrice och hennes pojkvän. De har uppehållit sig illegalt i Sverige i mer än de tre månader som gäller för den fria rörligheten inom EU och borde ha skickats tillbaka till Rumänien för länge sedan. Ingen av dem har arbete, bostad eller inkomster, de saknar försäkringskort, eftersom de inte har jobbat i hemlandet och har inga asylskäl att få stanna i Sverige.

Ändå har de valt att skaffa barn. Journalisten ställer inga kritiska frågor och ifrågasätter inte deras val. Syftet verkar vara att få oss tittare att tycka synd om dem. Innebörden i reportaget är att det är upprörande att inte romska tiggare får föda barn gratis i Sverige.

Förlossningsvården i Sverige är på många håll redan ordentligt underdimensionerad och födande kvinnor tvingas åka många mil till BB:n som ligger långt från deras egna upptagningsområden. Så hur skulle denna vård dessutom kunna klara av att förlösa migranter som kommer hit för att föda barn här? Och vad händer med migranterna och deras barn efter förlossningen? Detta får mig att tänka på dåvarande statsminister Göran Perssons farhågor om ’social turism’.

Om politikerna inte förmår inse att situationen är ohållbar kommer vår välfärd inom kort att vara ett minne blott. Äldreomsorg och sjukvård går redan på knäna och varken skolväsende, arbetsmarknad eller bostadssektor klarar trycket av “ensamkommande flyktingbarn”, anhöriginvandring och hundratusentals övriga asylsökande. Vår snabbt växande invandring är idag långt större än vi klarar av att hantera och välfärden urholkas i allt snabbare takt. Och flyktingströmmarna kommer att fortsätta eftersom minst 50 miljoner människor är på flykt. Hur ser 7-klöverns plan för att hantera detta ut? Finns det en plan förutom den att ta emot alla som kommer? De ansvariga förhåller sig numera främst till SD och deras politik istället för till framtiden och dess utmaningar.

Den politiska makteliten klarar heller inte av att dupera oss väljare längre. Vi är klart oeniga med de styrande om det vettiga i dagens ohållbara situation. Den tondöva makteliten har inte förstått att verkligheten inte stämmer med deras kartor utan försöker desperat och utan framgång få oss att tro på kejsarens nya kläder.

Lotta Gröning, krönikör på Aftonbladet, publicerade nyligen en träffande krönika där hon bl a skrev:

”Bristen på kompetens inom politikerkåren märks tydligt när det gäller landets utveckling och långsiktiga strategi. När kompetensen saknas kommer inte långsiktiga strategier. Politikeryrket har blivit en karriärstege som i första hand handlar om makt. Det innebär att en långsiktig politik handlar om att vinna nästa val. Det näst viktigaste målet är nästa budget.

Det här märks tydligt i dag när vi måste konkurrera på en världsmarknad. Sverige halkar efter på många områden i allt från utbildning, näringsliv och politisk trovärdighet. Men det är inget som våra folkvalda tar på allvar. Tvärtom kallar de en sådan bild för svartmålning. De är så trygga i den svenska självbilden och sitt eget tunnelseende som utgår ifrån att vi är så fantastiskt bra på alla områden.

Med Decemberöverenskommelsen har sju av riksdagspartierna tagit timeout. De rödgröna har fått sin efterlängtade makt och alliansen slickar såren. Det är bara SD som fortsätter suga upp allt missnöje och växer sig allt starkare.”

Så hur länge ska vi styras av en politikerkår som avfärdar realism som rasism och obehagliga fakta och statistik som politiskt inkorrekta? Sverige kan bättre än så.

14 kommentarer

 1. Bergis

  Ja det är skrämmande hur Sverige har utvecklats. Ta bara cancervården där drabbade tvingas vänta på att påbörja livsviktig behandling därför att det saknas sjuksköterskor. Vi kan inte ge våra sjuksköterskor vettigt betalt så dom stannar i Sverige men politikerna öser gladeligen ut miljarder på ensamkommande flyktingbarn och andra som söker asyl. Vi har äldre och handikappade som inte får den hjälp dom behöver. Vi har snart hela generationer som inte klarar sig på sin egen pension efter ett hårt arbetsliv trots att dom betalt skatt i hela sitt liv. Inte en hyresrätt går det att få tag på vilket även drabbar inbodda svenskar och deras barn. Jag blir så frustrerad av att höra Stefan Löfven sitta i EU och tala om ”att Sveriges ståndpunkt är att fler länder måste ta in fler asylsökande”. Vilka företräder han då? Inte mig i alla fall. Jag röstade på Sverigedemokraterna, och vi är nu ett 20 procents parti på stadig uppgång. Ju fler invandrare vi tar in idag. Desto fler kommer vi att behöva tacka nej till när Jimmie Åkesson får makten 2018.

 2. Helena Nilsson Springare

  Det här var ett av de bästa inlägg jag läst på länge.. Det är befriande med människor som vågar ifrågasätta… Till och med uppenbara saker som andra gärna blundar för!

  *thumbs up* //Helena i bloggen breve 😀

 3. Leif

  Om det vore så väl att ni ville spara pengar till sjuka osv. Ni bryr er ju bara om pengarna kan tas från invandringen. Att slänga miljarder i skattepengar på företagare som vill driva skolor och sjukhus, inga problem för SD. Kostar en jävla massa pengar men dom rika är inte invandrare, då går det bra. All skatteplanering som pågår i Sverige, majoriteten av dom är Svenskar, då vill inte SD plocka dom pengarna.

  Jag ger er dubbelmoralens okrönta mästare. Sverige”vi slickar röven på moderaterna”Demokraterna

  • Bergis

   Leif! Jag ger dig min och Sverigedemokraternas politik på ett fat samt källan.

   ”Vi kan samtidigt konstatera att processen med privatisering av välfärdstjänster under den borgerliga regeringen har tillåtits att ske på ett alltför ansvarslöst och okontrollerat sätt. Den svenska välfärdssektorn skall inte vara en tummelplats för multinationella riskkapitalbolag med kortsiktiga vinstintressen.”

   Kopierat från vad Sverigedemokraterna anser om vinster i välfärden.

   https://sd.se/var-politik/var-politik-a-till-o/

   • asasuh (inläggsförfattare)

    Detta skriver även jag under på. När man avreglerar en marknad måste man ha ett färdigt regelverk på plats för den marknaden. Sedan måste man kontrollera, följa upp och utvärdera verksamheten samt utkräva ansvar av aktörerna om de inte följer regelverket.
    Det är mycket märkligt att ingen ansvarig politiker reagerade när den svenska välfärdssektorn helt plötsligt blev högintressant för multinationella riskkapitalister. Hade man t ex krävt att de skulle skatta i Sverige och att x % av vinsten skulle återinvesteras i verksamheten, hade dessa multinationella riskkapitalister nog inte varit så ivriga att etablera sig här. Då hade kanske befintlig personal inom olika områden inom välfärdssektorn hade startat företag. Det hade förhoppningsvis gett oss mer långsiktigt hållbara välfärdstjänster.
    Jag vill dock poängtera att jag anser det viktigt att företag kan gå med vinst. Förlustföretag är inte långsiktigt hållbara. Likaså är det viktigt med många olika aktörer och alternativ. Det skärper konkurrensen, stärker valfriheten och gynnar kvaliteten.

 4. LSTE

  Tack
  Ännu en mycket bra text skriven av asasuh. Fler journalister och politiker som inte blundar behövs för att Sverige ska kunna rädda välfärden. Tyvärr är dom som håller ögonen öppna alldeles för fega och få.

 5. Patriot.nu

  varför säger du ”7-klövern”?
  Det skall vara 8-klövern! ..tänk på att SD inte vill stoppa invandringen utan bara ”minska” den!. sist jag hörde på en pinsam folkpartist som inte kunde räkna så vill SD sänka den med 90%.
  90% av säg 100.000/år det är fortfarande 10000/år och det är ca dubbelt så många som finland!
  och med tanke på att vi redan har för mycket så måste det bli ett TOTAL STOPP på invandringen! och det vill inte SD.
  Det måste till och med börjas skicka tillbaka folk. Alla som kommit hit efter 1996, skulle jag själv hävda.
  Det finns BARA ett sådant parti som nyss blev ett registrerat namn och de har garanterat min röst vid nästa val! Tyvärr så är det så att fortsätter det så här så är enda alternativet inbördeskrig, statistiskt sett så har det alltid varit så när länder blir invaderade av andra folkgrupper. Synd att inte regeringen kan någonting om historia.

 6. Mia

  Mycket bra inlägg! Invandring och eu-migranter kostar välfärdssamhället pengar och nu är det dags att också andra länder tar emot ekonomiska invandrare. Det blir så tydligt när inlägget exemplifierar med svenska kostnader för barnsbörd. Tänk bara på annan ohälsa som förekommer hos oss alla.

 7. Carina Fredriksson

  Återigen mitt i prick, hoppas att du aldrig tröttnar. Du sätter ord på det som vi är många som tänker och knyter näven i fickan. Jag är i Stlm just nu och jag undrar ibland när jag går i en del köpcentra om jag är i Sverige eller?
  Jag kan inte leva på min pension utan får försöka jobba trots att jag har en ledsjukdom sedan 40 år. Till ”Leif” en fråga; Har du någon aning om hur det är att vara ensamföretagare överhuvudtaget? Om inte så är du välkommen att höra av dig till mig så skall jag informera dig om hur det livet är. Och dessutom skall jag med mina surt förvärvade slantar finansiera livet för invandrare som kommer hit och parasiterar och inte har bidragit med en skattekrona.

 8. Roland Larsson

  Tack Åsa, än igen, för dina utmärkta analyser och betraktelser. Vi är många som står här ute i kylan, utan medial representation och intresse. Jag är helt övertygad om att många inom VK:s spridningsområde känner en förlust, en saknad, en misstro, en överväldigande känsla att inte kunna finna något som överensstämmer med sin egen tro och känsla. När media överger sina redaktionella professionalitet för statmakten och ”politiskt tillämpliga” mål och övertygelser så överger en stor del av kunder/läsare också. Vi är nog många läsare som skulle vilja ha en stark politiskt oberoende röst som beskrev och analyserade vår vardag. Vi vill inte bli analyserade, utbildade och påverkade av media. Vi vill läsa om vår verklighet, utan skygglappar!

  • LSTE

   Mitt i prick Roland!
   Det är också därför vi slutat prenumerera på VK efter 38år. När dom försöker styra vad folk ska tycka istället för skildra vad folket vill och vad som händer, kommer tidningen att med säkerhet försvinna. Men Vk är inte ensam att bete sig på ”dette viset”.

 9. TP

  Tack asasuh för din blogg. Sedan hexanmexan blev avstängd är du ensam som kämpar för sanningen. Risken är tyvärr stor att du snart får ett sms från Ingvar Näslund, där han meddelar att din blogg kommer att stängas. För att i VK ska ingen sanning fram.

 10. Solveig Astrom

  Jag hoppas verkligen att TP har fel!
  Asa, I samtliga dina bloggar finns VIKTIGA SANNINGAR som bor belysas! Manniskor ar upprorda, manga fortvivlade for att servicenivan i den Svenska sjukvarden har avtagit till en sadan niva dar halsan satts pa spel, och i allt hogre grad skall man ha gedigna kunskaper for egen del eller i familjen for att kunna ifragasatta varden, medicinerna, lakarutlatanden….etc.
  Sjalvklart blir vi svenskar som asidosatts till forman for ”invandrare’ eller ’asylsokande’ upprorda!
  De flesta svenskar har en mycket HUMAN manniskosyn och vill nog garna hjalpa till dar sa behovs, men nar den service som man under lang tid betalat in for att kunna fa vid behov, uteblir eller fordelas till andra som ej BETALT, kan jag verklgiten forsta UPPRORDHETEN!

 11. Göran Jonzon

  Jag kan fortfarande inte förstå på vilka grunder Maria Skiddi stängdes av?
  Jag måste ha missat något alldeles frktansvärt hemskt, för av allt jag läst av henne, anser jag att hon visserligen höll sig till ett rätt smalt ämne, men att hon alltid gjorde det på ett enligt yttrande- och tryckfrihetsprincipen full försvarbart sätt.
  Skammen landar inte på henne utan på VK-redaktionen som inte presterat en rimlig förklaring till sitt agerande.

  Här finns så fortfarande så pass många som under skydd av anonymitet häver ur sig kränkande och oförskämda åsikter om andra bloggare, men med en mot Maria Skiddi motsatt politiskt grundsyn, men dem lämnar VK-redaktionen utan åtgärd. Är det för att VK inte längre är ”fristående liberal” utan styrs av en redaktion som inte respekterar vår grundlagsskyddade rätt att uttrycka tankar och åsikter som inte faller majoriteten på läppen?

  För övrigt tycker jag det finns en hel del värdefullt i detta inlägg, men att det kantrar en smula mot att förenkla komplexiteten i flyktingstatus kontra en överbyråkratiserad vänstersocial samhällsordning. Även med en samhällsordning dör SD ensamma vore statsbärande, blir det omöjligt att negligera västvärldens normer för skydd åt asylsökande.
  Snyltande lycksökare däremot bör skickas hem med vändande post.
  Men problemet är inte huvudsakligen att fler anländer till Sverige, utan förutom volymerna så är det viktigaste det som du berör vad gäller nedmonteringen av industrinationen Sverige. Vi kan aldrig skapa den välfärdsbas vi behöver genom att tvätta varandras skjortor, utan satsningarna på riktad forskning måste mångdubblas, liksom styrningen av yrkesutbildningar utifrån samhällets behov. Att bristyrken uppstår ska skolverkets odugliga byråkrater ställas till ansvar för, då man minskar intagningarna samtidigt som efterfrågan på färdigutbildade ökar. Att socialdemokraterna fostrat en hel generation till att ha löneanställning som yttersta mål, har heller knappast bidragit till ökad benägenhet till risktagande och nystart av företag. Sverige skulle lätt kunna föda en 30 millioners befolkning om vi hade lite av Tyskarnas målmedvetenhet. Istället börjar vi alltmer likna gnällsjuka Greker som ska ha allt serverat på silverfat, och då tål vi inte belastningen av immigrationen. Det är inte bristen på jobb som är problemet utan bristen på företagsamma!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.