Allsköns funderingar om politik

’Sovhjärnorna’ vaknar

Dagens journalistik verkar mer och mer bli en del av styrsystemet och arbeta efter en dold ’politisk’ agenda. Vi har i hög grad befriats från illusionen om att media följer den moral de officiellt hyllar – ”sant, relevant och konsekvensneutralt”. Kritiska politiska frågor har eliminerats från debatten och många journalister verkar ha missuppfattat sin roll i dagens Sverige och tro att deras enda uppgift är att tillsammans med det politiska etablissemanget motverka ’rasism’. Om man på något sätt ifrågasätter, granskar eller utmanar det ’mångkulturella’ samhället och den organiserade religionen eller vill diskutera migration, volymer och välfärdseffekter stämplas man som rasist.

Vi blir inte bara informerade utan även desinformerade då den myndighetslojala pressen inte ger oss hela sanningen eller bilden.  Därför måste vi medborgare själva söka information på annat håll för att kunna bilda oss en uppfattning av vad som sker bakom det som synes ske.  Utan motbild inser vi inte vad de stora dagstidningarna döljer, förenklar och förtiger. De mediala och politiska etablissemangen befinner sig fortfarande i en förnekelseprocess och opposition sker nu i allt högre grad utanför konventionella media. Kompletterande information som till viss del motverkar konventionella medias tolkningsföreträde hittar man t ex på nätet. Man kan lura några ibland men inte hela folket hela tiden. ”Sovhjärnorna” (Reinfeldts uttryck i sin bok Det sovande folket) håller nu på att vakna upp.

Att generaldirektörer och tjänstemän tillsatta av makteliten också styrs av en politisk agenda och inte kan förväntas skära av den näringsrika gren de sitter på är kanske mindre anmärkningsvärt. De ’insuttna’ politikerna rekryterar medarbetare bland vänner och bekanta för att få lojala supporters som inte kritiserar eller avslöjar ofördelaktiga fakta och sanningar. Bristen på demokratisk debatt i media och en brist på interndemokrati i de politiska partierna har skapat en stark likriktning som skrämt till tystnad. Den som vågar avvika straffas t ex genom ren och skär vuxenmobbning. Finn Bengtsson, M, är ett mycket tydligt exempel på detta.

Några större krav på utbildning och kompetens verkar däremot inte finnas inom partierna. Har du skött dig bra, arbetat inom partiet och visat dig trogen lojalitetskravet kan du få vilken post som helst. Partibakgrund och lojalitet går före kompetens, civilkurage och självständigt tänkande. Dessvärre förbiser man vilka som är deras uppdragsgivare och betalar deras löner, d v s folket. Där borde deras lojalitet och ansvarskänsla ligga. Tjänstemän och politiker bestämmer politiken över våra huvuden i slutna rum långt från ’verklighetens folk’. Sedan ”förankrar’ de sin politik bland oss gräsrötter, d v s de talar om för oss vad vi ska tycka och reagerar när vi ’tycker fel’.

Gissa om jag saknar personer som Inga-Britt Ahlenius! Hon kunde läsa lusen av allt från dåvarande finansminister ’Boring Holm’ (Bo Ringholm) till FN’s generalsekreterare Banki Moon.

Läs gärna också min insändare:

http://www.vk.se/1498978/vikten-av-ratt-budskap

3 kommentarer

 1. Mia K

  Hej asasun! Mycket god analys av möjligheter i den politiska världen, men jag saknar att du inte nämner Nyamko Saboni, som jag också tycker agerade mycket klokt under sin tid som invald politiker. Det är också tydligen mycket lättare för politiker, som själva är flyktingar, att säga sanningar, även om också Nyamko blev petad; utan att någon sa något iofs. I alla händelser, är det migrationen och Sveriges kostnaderna för detta som nu är det viktigaste frågan för många och bara SD erbjuder rimliga handlingsalternativ!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag var inte så aktiv under Sabunis tid så jag följde henne inte. Misstänker att om hon ”agerade mycket klokt under sin tid” kan hon ha varit ett hot mot Ullenhag som t ex införde etableringslotsarna, en riktig härdsmälta. Nu senast har han anklagats för att vara mytoman. På sin hemsida har han tidigare avfärdat sjunkande skolresultat på grund av invandring som just en myt. Nu heter det från den före detta ministern att det inte var korrekt. Ett flertal personer var behjälpliga och tog fram skärmdumpar.
   Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar på Facebook:
   ”Man kan knappt tro sina ögon när man ser att Ullenhag bestrider att hans webbsida överhuvudtaget skrev detta. Siten rensades till deras förtjänst bort av den nya regeringen, men går fortfarande att hitta i cache, vilket Per Gudmundson, SvD, gjorde.” ”För någon generation sedan skulle skamlös oärliga politiker tvinga avgått i vanära, inte befordras till ekonomipolitisk talesperson.” ”Erik Ullenhag var som integrationsminister delansvarig för den katastrofala utvecklingen av invandrarbarns skolresultat. I stället för att göra någonting åt problemet var det lättare att förfalska verkligheten. Detta gjorde inte invandrarbarnen någon tjänst, men gynnade hans karriär.”

   Den stora förlusten när det gäller Fp:s integrationspolitik var att de tappade Mauricio Rojas, numera kolumnist i SvD. I måndagens SvD har han en ytterst läsvärd och skarp analys av svensk integrationspolitik idag.

 2. Sven-I

  Ett problem vi har är att politikerna ser sitt uppdrag som ett yrke, som det gäller att vara rädd om, snarare än ett förtroendeuppdrag med väljarnas uppdrag att föra deras talan. Tyvärr finns många som fortfarande tror att dagens politiker arbetar för väljarnas bästa, att de alltid talar sanning och låter dig veta det du behöver för att bedöma om de gjort ett bra jobb eller inte. Kort sagt, du behöver inte bry dig så mycket: ”Det här fixar vi”, försöker de intala dig. När jag pratar med folk märker jag ju hur många som inte har förstått att idag måste man själv söka kunskap, och många i den äldre generationen saknar möjlighet att göra det. En del känner sig säkert också smickrade av floskler som ”Vi är världens godaste folk, och andra borde lära av oss.” Och många tror att politikerna sköter sig bra, som på Elanders tid eller något liknande. Ingen känsla att vara utsätt för ett bedrägeri.
  I Schweiz t.ex. anses det naturligt att du som politiker också ska ha ett ”hederligt” arbete samtidigt. Systemet är också upplagt så att detta är möjligt. Schweiziska politiker behöver inte åka på studiebesök till arbetsplatser. Där befinner de sig varje vecka utom de dagar parlamentet är samlat. Tät kontakt med arbetskamrater tror jag omöjliggör dimridåer av den typ våra politiker underhåller oss med. Med ett politiskt arvode som i bästa fall ligger i nivå med din ordinarie lön finns heller ingen anledningen att klamra sig fast vid taburetten.
  Många, vetgiriga, har förvisso vaknat men många, många fler, måste väckas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.