Allsköns funderingar om politik

Den härskande klassen

Bengt Ericsson, journalist och författare till flera uppmärksammade böcker, har just kommit ut med boken Den härskande klassen – en bok om Sveriges härskande elit:

”Något har gått snett med vår svenska demokrati. Genom ett offentligt mångmiljardstöd – som de själva beslutar om – har partierna gjort sig ekonomiskt oberoende av sina medlemmar. Det har skapat en samförståndskultur, där de olika lägren nu har mer gemensamt med varandra än med de väljargrupper som de påstår sig företräda.

Den härskande klassen är en initierad och underhållande skildring av en politisk aristokrati med tillhörande privilegier. Rekryteringsbasen utgörs av de knappa tre procent av befolkningen som ännu tillhör ett parti och toppaktörerna har ofta en likartad profil. De har den ”rätta” bakgrunden, i stor utsträckning byggd på personliga släktband. De betraktar sig själva som yrkesproffs snarare än som valda till några förtroendeuppdrag. Och de har inte det minsta problem med att byta sida när den dagen kommer. Det har lett till rena svängdörren mellan partierna och pr-branschen. Går det verkligen att lita på sådana makthavare?”

För rätt många år sedan läste jag en bok av Anders Isaksson, journalist, författare m m.  Han var väl insatt  i den socialdemokratiska delen av arbetarrörelsen och kritiserade mycket av det  han såg. Han skrev Den politiska adeln – Politikens förvandling från uppdrag till yrke, en bok om den politiska makteliten som likt den gamla adeln skaffade sig toppositioner i samhället utan andra meriter än sin klasstillhörighet.

På senare tid har allt fler bloggare, krönikörer och skribenter skrivit om hur de politiska partierna i Sverige gradvis förvandlats från folkrörelser till exklusiva yrkesföreningar för den nya politiska yrkesklassen. Så här skriver t ex Lars Bern (http://antropocene.se/2015/february/blir-den-tysta-statskuppen-slutet-for-folkstyret.html):

”På femtio år har partierna gjort sig av med nästan alla sina medlemmar och verksamheten har gått över från medlemsavgifter till att finansieras med skattepengar. Konsekvensen av den här utvecklingen är att den tidigare folkligt förankrade idédebatt som formade partipolitiken har tystnat. De partiaktiva ser mest politiken som en enkel karriärväg till feta skattefinansierade maktpositioner. I den här miljön gäller det att minimera riskerna som skulle uppstå om man tillät vanligt folk att påverka politiken. De politiska adelsmännen har numer starkare gemensamma intressen över partigränserna att bevaka, än de intressen som är folkets.”

För ett par månader sedan skrev Lotta Gröning i en av sina krönikor i Expressen:

”Det här är en utveckling som pågått länge under decennier. Den har tagit sig uttryck i att den politiska makten slutit sig allt tätare samman och skaffat sig gräddfiler och egna privilegier.”

”Bristen på kompetens inom politikerkåren märks tydligt när det gäller landets utveckling och långsiktiga strategi. När kompetensen saknas kommer inte långsiktiga strategier. Politikeryrket har blivit en karriärstege som i första hand handlar om makt. Det innebär att en långsiktig politik handlar om att vinna nästa val. Det näst viktigaste målet är nästa budget.”

”Med Decemberöverenskommelsen har sju av riksdagspartierna tagit timeout. De rödgröna har fått sin efterlängtade makt och alliansen slickar såren. Det är bara SD som fortsätter suga upp allt missnöje och växer sig allt starkare.”

Hur länge ska vi, ”det sovande folket” (som Reinfeldt kallade oss i sin bok med samma namn), fortsätta att stillatigande se på när folkstyret sätts ur spel och landet nedmonteras?

 

11 kommentarer

 1. Sven-I

  I Sverige har vi ju en politisk klass som många gånger fötts rätt in i politiken och till varje pris klamrar sig fast till nästa generation kan ta över. Umgänget med ”verklighetens folk” är formaliserat till något välorganiserat arbetsplatsbesök, med kaffe, tårtbit och förutsägbara snälla frågor. Vem vill förstöra festyran. Därefter snabb hemfärd, nu med gott samvete efter nedslaget i verkligheten, de snälla frågorna och vetskapen om att journalisterna gör sin del av ”jobbet” och kör hela tillställningen genom det för tillfället mest lämpliga filtret.
  1955 var Sverige det rikaste landet i Europa med Schweiz på andra plats, på betryggande avstånd. Då producerade varje svensk varor och tjänster för, omräknat till 1995 års penningvärde, 120 000 kr. Motsvarande siffra för schweizaren var 90 000. 1995 hade förhållandet radikalt förändrats, nu producerar schweizaren för 300 000 medan svensken kommer upp till 180 000. Hur siffrorna ser ut idag vet jag inte riktigt, men man kan ju ana…. Och det är kanske hälsosammast att inte riktigt veta.
  Men nog kan man ju undra hur i man i Schweiz, där politikerna, med svenska mått mätt, är amatörer som “deltidar” i parlamentet och i övrigt förvärvsarbetar, ändå lyckats ta sig förbi svenskarna så till den milda grad att vi nu inte längre ens ser ryggtavlan på dem. Lokala folkomröstningar och ”amatörpolitiker” med fötterna och utkomsten i verkligheten kanske inte är så dumt i jämförelse med de yrkesproffs vi får stå ut med.
  På 50-talet kunde man fortfarande se upp till en politiker. I dag gör man klokast att se upp för en politiker. Vem sa att prepositioner inte är så viktiga.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Att förena heltidsjobb och deltidspolitik förutsätter engagemang och det ger alltid bra resultat. Yrkespolitiker är mer intresserade av politiken som försörjning än som möjlighet att förändra och förbättra för landet.

 2. Felix

  Politiker är ett eget frälse, så även journalister som är satta att granska de förstnämnda.
  Nu har politikerna och journalisterna slagit sig samman och bedriver propaganda á la DDR
  mot det svenska folket.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Journalister som granskar folket istället för att granska politikerna är en oroande utveckling. Skulle journalister låta sig styras av en politisk agenda om presstödet togs bort?

 3. Leif

  Skoj, SD-politikern väljer att inte publicera vissa kommentarer. Yttrandefriheten visar sig hos er IGEN! 🙂
  Citat, Mattias Karlsson

  – Den senaste SOM-undersökningen visar också att SD:s väljare inte är mer missnöjda med sina egna liv än andra grupper. Det är vanliga hederliga människor som är nöjda med sina egna liv, men djupt oroade över den samhällsutveckling med segregation, gängvåld och en krackelerande välfärd som Reinfeldt varit med att skapa.

  Även han verkar ha glömt att ni satt med och drog ner Sverige i skiten.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Leif!
   Du har gång på gång kallat mig för SD:are. Jag är ingen SD-politiker, ngt jag påpekat för dig tidigare. Du har ingen aning om hur jag röstar. Dessutom har din kommentar ingen som helst relevans när det gäller det som denna bloggtext handlar om. Jag tar inget som helst ansvar för hur SD röstat under Alliansregeringens tid och heller inte för vad Mattias Karlsson säger.
   Fortsätter du i denna stil kommer jag inte mer att publicera dina kommentarer. Du väljer själv!

 4. Nisse N

  Åsa; Instämmer i ditt resonemang och jag tycker att nu ska idealister röstas fram. allt för att gynna demokrati, folkstyre!

 5. Bergis

  3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

  När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

  Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

  Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

  Ovanstående redogörelse är endast ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare gav uttryck för under gårdagen, till de diskussioner av mer politisk karaktär, som lär följa i efterdyningarna av denna fruktansvärda tragedi.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag har också tagit del av vad utländska nyhetskanaler sagt och skrivit om omständigheterna kring denna fruktansvärda tragedi. Såg bl a delar av en intervju med systern som bor i Kanada.
   Det är märkligt att svenska media kan publicera bild och namn på Aylan där han ligger död på havsstranden utan att ge bakgrunden till familjens flykt till Europa. Våra nyhetskanaler var snabba att vädja till våra känslor och vår vilja att hjälpa genom att skänka pengar samtidigt som de medvetet valde att mörka delar av sanningen om denna tragedi. BBC, Skynews m fl gav däremot en ocensurerad version av familjens öde. Varför får vi svenskar inte veta alla kända fakta kring familjens flykt?
   Det finns en växande trend i ’gammelmedia’ att censurera genom att undanhålla delar av sanningen. Per Gudmundson, ledarskribent på SvD, noterar att ”vanligt folk vänder sig till Flashback för att få fakta”. Den reflekterande läsaren drar slutsatser inte bara av vad som står utan också av vad som inte står i tidningen. Ansvaret är alltså inte desinformation på nätet, utan utebliven information via traditionell media.
   Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, efterlyste i en ledare för några dagar sedan lagstiftning som förbjuder alternativmedia. Det bör inte vara tillåtet att förmedla någon annan bild av verkligheten till medborgarna än den etablerad media förmedlar, anser Wolodarski. Den lagstadgade yttrandefriheten sätter han sig därmed över. Häpnadsväckande av en så mäktig maktprofil!
   När konsekvensneutral nyhetsrapportering ersätts av ensidig agendajournalistik sätts demokratin ur spel. Det är oroande. Om t ex DN och kvällspressen berättat om hela bakgrunden till familjens flykt till Europa, skulle bilden av den döde Aylan ha haft samma effekt på oss alla?

 6. Bergis

  Varken Västerbottenskuriren eller Folkbladet väljer att publicera sanna kommentarer kring 3 årige Alans död. Det här bevisar att media försöker sänka Sverigedemokraterna. Det hela exploderar i en enorm hybris på Medborgarplatsen i Stockholm i form av en manifestation. för de redan frälsta. Folk som inte forskat i varför den 3 årige pojken drunknade på medelhavet söker sig till manifestationen och vill ge gåvor. Det här bevisar att media är emot Sverigedemokraterna eller förstår att Sverigedemokraterna har rätt men vägrar erkänna det. För då tappar journalisterna ansiktet. Jag är besviken på svensk media därför att jag trodde dom stod för sanningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.