Allsköns funderingar om politik

Socialisering av bostadsmarknaden?

Boverket är en statlig myndighet som vägleder ifråga om bostadspolitiken. Det är därmed en viktig aktör på bostadsmarknaden. Deras Nyanländas boendesituation – delrapport (hela rapporten presenteras 15 okt) föreslår att kösystemet ska skrotas och nyanlända prioriteras.

Boverket föreslår vidare rejäla ingrepp i den privata och grundlagsskyddade äganderätten samt en socialisering av bostadsmarknaden. ”Politiker ska ges all makt att fördela bostäder baserat på ideologiska preferenser.” Tanken är främst att komma till rätta med den stora och växande bostadsbristen orsakad av invandringen. Bostadsminister Mehmet Kaplan har inte ens kommenterat att nyanlända ska få förtur i bostadskön och att privata värdar ska tvingas lämna lägenheter till kön. Kaplan har helt enkelt inga fungerande idéer eller förslag och borde därför omgående skickas till närmaste miljöstation.

Rapporten föreslår t ex att ”alla privata företag ska tvingas att tillhöra en enda centralstyrd kommunal kö och lämna alla objekt dit.” Alla lägenheter som ägs av andra än kommunen, d v s av privata företag, ska hänvisas till en kommunal kö som styrs av politiska tjänstemän. ”Denna centralstyrda kö ska dessutom ge förtur till nyanlända. Kötid ska inte längre spela någon roll utan denna centrala kö ska enbart ge lägenheter till flyktingar.”

För att säkra marktillgång även när privata markägare vägrar att sälja föreslår man att man kanske måste göra det möjligt för staten att ”expropriera för tätbebyggelseändamålet för att trygga bostadsförsörjningen.” Idag får bara kommunen göra det, men nu kanske både stat och kommun ska tillåtas göra det.

Om detta är konsekvensen av vår ’gränslöshet’, går min egen gräns här; en socialisering av bostadsmarknaden finns inte på min karta. Hur många privata aktörer vill satsa sina pengar på att bygga på så avskräckande villkor? Både hyresvärd och hyresgäst ska styras av politiker och få bostad av politiska skäl. Har studenter som tvingas bo hemma p g a bostadsbristen eller personer som får jobb i t ex Stockholm politiska skäl att få bostad? Hur tänker man? Är denna ’putinisering’ Putins taktik och smarta drag för att straffa Sverige och avskräcka oss från att gå med i Nato? :O)

Boverket sammanfattar så här:

”Förslagen som läggs är däremot i allt väsentligt riktade till en särskild grupp: nyanlända som behöver en kommunplats för att kunna lämna sitt anläggningsboende. En bredare målgrupp kan nås genom att temporärt ta det befintliga bostadsbeståndet i anspråk. Därför föreslås en aktiv bostadsförmedling. Det är en öppen fråga huruvida bostadsförmedlingar ska vara obligatoriska i en del – eller alla – kommuner. Dessutom behöver frågan om det dels ska finnas anmälningsplikt för hyresvärdar av lediga lägenheter, dels om bostadsförmedlingarna ska behovspröva vid anvisning av lägenheter utredas. Förslaget innebär att den köhantering som i huvudsak bedrivs på bostadsförmedlingarna därmed skulle ersättas av en mer aktiv bostadsförmedling.”

Om man redan har ett hyreskontrakt kommer man inte ens att få byta till en annan hyresrätt inom samma bolag, då alla vakanser ska fördelas av bostadsförmedlingen, läs ges till flyktingar. Privata hyresvärdar ska inte få förmedla hyreskontrakt själva. Hur kommer kultur- och medieeliten på Södermalm att reagera på detta? Eller alla som bor på Östermalm med lägenheter stora nog att rymma flyktingar med stora familjer? Att säga nej till invandrare är inget alternativ för det innebär diskriminering och är straffbart.

Vår politiska maktelit har beslutat att vi ska öppna våra hjärtan och vara en ”humanitär stormakt” och många svenskar har lojalt ställt upp. Särskilt de senaste veckorna verkar man ha invaderats av känslor och godhet. Vart tog förnuftet och den intellektuella diskussionen kring flyktingmottagning och integration samt konsekvenserna av dem vägen?

Ansvariga politiker måste nu erkänna att de tappat kontrollen över flyktingsituationen, något som vi väljare insett ganska länge. Framför allt måste de svara på våra frågor om hur de ska hantera det dramatiskt ökande antalet flyktingar som nu anländer. Det duger inte att makteliten säger ”så ska vi ha’t” och att folket svarar ”men var ska vi ta’t”. Nu får  det vara nog!!

Läs också: http://www.uvell.se/2015/09/12/socialisering-28327960

 

 

11 kommentarer

 1. Nisse

  Och vad händer ifall befintliga bostäder går till nyanlända? Huspriserna faller sannolikt och det kommer att uppstå fler försäkringsärenden. Och det får i sin tur effekt på andra ekonomiska system! Visst finns det en bostadsbubbla i Sverige!

 2. Bergis

  Man anar hur hur djup prestigekonflikten nu är mellan Sverigedemokraterna och regeringen. Man är beredd att offra hela svenska folket bara för att Sverigedemokraterna inte ska få makt i riksdagen. Vars tog det sunda förnuftet vägen? Och de som ställer upp på idiotin. Jag vet att ni vill visa er godhet på skattebetalarnas kostnad. Ni vill ösa in asylsökande men inte ta ansvar för konsekvenserna. Kan det bero på Facebook torka? Jag vill visa på Facebook hur god jag är inför mina Facebookvänner. Se här! Här står jag och hjälper nyanlända med varma sockor och varm choklad. Är jag inte god? Men sen när välfärdssystemet faller samman. Då skyller man inte på sig själv. Då skyller man på politikerna.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   När balansen mellan känsla och förnuft försvinner kan vad som helst hända. De senaste veckorna har känslan tagit över bland medier, kändisar, medie- och kulturelit liksom politiker och situationen har blivit ohållbar. Noll koll med andra ord. Ett varmt hjärta är bra, ett kallt huvud ännu bättre och en balans mellan båda är allra bäst.
   Dagens maktelit är dessvärre mer känslostyrda än förnuftsstyrda. Dessutom saknar de ledaregenskaper och styrs främst av rädsla, vilket leder till idel brandkårsutryckningar samt avsaknad av reflektion, konsekvens, intellektuell diskussion och tydlighet.

   • Nisse

    Vill tillägga; Dagens maktelit saknar dessutom livserfarenhet! Ministrarna i regeringen är utomordentligt unga och många av dem har inte just någon bakgrund inom folkrörelserna, vilket faktiskt skolar in pragmatiskt tankesätt, något som gynnar nationen!

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Det är inte bara att många är unga och saknar erfarenhet. De kan heller inte sina områden. Det är allvarligt. Och ’landsfadern’ Löfven är inte mycket att hålla i handen. Undra på att det ser ut som det gör! Man undrar hur länge det ska hålla.

     • LSE

      Hoppas jag har fel, fel, fel men…….
      Det jag också ser är att Titanic (Sverige) håller på att sjunka och orkestern (media) spelar vidare för klass 1 resenärerna och pk- eliten som om ingenting håller på att hända.
      Stackars våra barn och barnbarn, fattigpensionärer och alla andra i samhällets utkant.
      Det här kommer aldrig, aldrig, aldrig att kunna återställas och risken är stor att dom ansvariga kommer att straffas hårt den dag Titanic (Sverige) sjunker och det gör det ganska snart.
      Att inte folk fattar förrän det är för sent?
      Geniet har sin begränsning men dumheten (läs godheten i Sverige ) är gränslös.

     • asasuh (inläggsförfattare)

      Anders Ygeman har nu gått ut och sagt: ”Det finns risk för enorma ekonomiska påfrestningar om Sverige inte blir bättre på flyktingmottagning”. Vad innebär ”bättre på flyktingmottagning”??? Att vi ska hinna ta in fler och ge dem uppehållstillstånd snabbare?

      Ygeman använder inte de förbjudna orden volymer och antal. Naturligtvis har antalet en avgörande roll när det gäller kostnader, boenden och andra resurser. I stället använder Ygeman ord som integration, effektivare flyktingmottagning mm. Och naturligtvis förstår vi svenskar att invandring och välfärd är kommunicerande kärl. Det sa t ex ekonomen Assar Lindbeck (S) för många år sedan. Det är en sanning som tål att upprepas idag.

      Anna Dahlberg, ledarskribent på Expressen säger:”Alla flyr ansvaret för flyktingsituationen” och ”Det är dags att erkänna det uppenbara – dagens nivå på flyktingströmmen är ohållbar”!

 3. Sven-I

  Redan för ett år sen kunde man läsa på SVT:s hemsida hur flyktingar kunde köpa sig boendeadress för 500 kr/mån för att därigenom komma i åtnjutande av etableringsstödet som ju är betydligt förmånligare än dagersättningen på ett asylboende (kan även vara högre än vad en fattigpensionär har att röra sig med). Giriga landsmän, oftast, upplåter sin adress till nyanlända som då på papperet har ett boende, men i själva verket är bostadslösa och får flytta runt bland vänner och bekanta. Dock med lite bättre ekonomi än tidigare. Har sett siffror på allt från
  20 – 60 personer skrivna i samma lägenhet. Mycket lönsamt för den som äger lägenheten. Anar att den här verksamheten går en blomstrande framtid till mötes.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det kommer jag ihåg att jag läste, men nu har det blivit väldigt tyst om det. Om jag minns rätt var anledningen att invandrarna får ett svenskt personnr om de har en bostadsadress. Därmed är vägen in i svenska samhället öppen. Den svenska kontrollapparaten lämnar mycket övrigt att önska vilket kostar oss skattebetalare stora summor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.