Allsköns funderingar om politik

Tredje statsmakten

Yttrandefriheten är en förutsättning för demokrati, men man får inte alltid säga precis vad man tycker. Idag i synnerhet tillåts inte att vissa fakta blir allmänt tillgängliga, t ex hur mycket invandringen kostar eller hur den urholkar vår välfärd. Vi har idag ett samhällsklimat där vänsteråsikter är mer accepterade än höger­åsikter och där vissa politiska fält är mer minerade än andra. Debatten och politiken blir därmed mer enkelspårig och vi svenskar blir lite mer instängda och korkade.

En som verkligen fått känna av att man inte får säga vad man tycker är Julia Caesar, krönikör, som kritiskt granskar och bloggar om invandringen. Tills för ett par månader sedan skrev hon under pseudonym men så bestämde sig en fotograf och en journalist för att med diskutabla metoder avslöja hennes identitet och utföra offentligt karaktärsmord på henne.

DN och dess chefredaktör Peter Wolodarski bröt med icke önskvärd tydlighet mot alla etiska principer när det gäller Julia Caesar, som tidigare arbetade som journalist på DN. Självklart måste man räkna med att bli granskad och motsagd när man ’sticker ut hakan’ och går utanför den snäva åsiktskorridoren. Man ska dock inte behöva bli nedsmutsad och misstänkliggjord som person på det sätt som Caesar blivit. Varför skriver man t ex om hennes hälsoproblem och sjukskrivningar om inte för att ytterligare misstänkliggöra henne?

Många svenskar har numera slutat läsa ’gammelmedia’ som styrs av den politiska agendan och blivit allt mer beroende av presstöd. Moderna nätbaserade media håller idag på att konkurrera ut ’gammelmedia’ och det innebär att deras journalister och partiernas politiker inte längre har full kontroll över opinionsbildningen. Tidigare skötte politikerna politiken och journalisterna den kritiska granskningen. ’Gammelmedia’ och Public Service förvandlades på så sätt till den tredje statsmakten. På denna dominerande arena sköttes det mesta av samhällsdebatten på ett lättkontrollerat sätt. Det var i stort sett bara åsikter som släpptes fram av etablissemanget som kom ut.

Nu har vi Internet och det har inneburit fritt fram för opinionsbildning. Anden har tagit sig ur flaskan och opinionsbildningsmonopolets saga är all. Nya arenor och media har sett dagens ljus och vi vanliga dödliga kan plötsligt göra våra röster hörda i samhällsdebatten. Dessutom kan vi nu lätt kommunicera med resten av världen. Personligen läser jag ett stort antal bloggar och får på så sätt mycket värdefull information. Att utan pekpinnar och uppfostrande ’gammelmedia’ själv få avgöra vad som verkar rimligt och inte ger en känsla av frihet. Men jag läser också ’gammelmedia’. När jag fått ta del av båda sidor kan jag bilda mig en egen och mer balanserad uppfattning.

Det är inte särskilt utvecklande och uppmuntrande att ’gammelmedia’ lägger så mycket energi på att ta upp vad många av de nya medierna skriver. Tänk, om de lade mer av sin energi på att ge oss information vi vill ha istället för att undanhålla oss det som ev skulle kunna göra oss kritiska mot dagens okontrollerade invandring och kostnader! Då skulle de behålla fler läsare/mediekonsumenter.

Idag håller ’gammelmedia’ och den politiska eliten på att smälta ihop. En majoritet av den etablerade journalistkåren verkar ense med den politiska adeln om att man måste attackera de svenskar som kan uppfattas som ’främlingsfientliga eller rasistiska’. Media har m a o övergått från att granska makten åt folket till att granska folket åt makten och därmed övergivit sin roll som kritiska granskare av den politiska adeln. Idag ser vi hur mainstream-media tillsammans med den politiska makteliten har börjat attackera den nya fria opinionsbildningen på nätet.

Ola Sigvardsson, pressombudsman (PO), har också engagerat sig i kriget mot den nya opinionsbildningen på nätet. Han har t o m börjat ifrågasätta yttrande- och tryckfriheten. Så här sa han i en intervju med Svt (19/8): ”En konsekvens av att hatbudskap och propaganda sprids på nätet är att yttrande- och tryckfrihet äventyras för alla.– Yttrande- och tryckfriheten är något som vi inte kan ta för givet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske friheten inskränks.”

Vilket häpnadsväckande och okunnigt uttalande av en tjänsteman! Yttrande- och tryckfrihet är en grundlagsfäst frihet att yttra och trycka vad vi vill och inget som politikerna gett oss! Sigvardsson var tidigare journalist på den kommunistiska tidningen Rödluvan. Hans röda luva skymmer uppenbarligen fortfarande hans sikt och gör honom oroväckande enögd. Mitt förslag är att han återgår till Rödluvan.

15 kommentarer

 1. gerd

  Åsa, som vanligt en ruggigt bra blogg. Gammelmedia (vilket bra uttryck) känner sig hotade när de inte får stå ensamma och välja viken information de ska ge oss undersåtar. Det liknar Nordkorea. Jag är faktiskt lite orolig, VK har ju stängt,av flera bloggare, den senaste är moderatpolitikern som faktiskt försvarade Holmlund i tiggeridebatten. Ju mer genomslag din blogg får dess större är risken att VK känner sig manade att tysta dig. Å andra sidan så hoppas jag att du håller fanan högt (så länge det går) och sprider den kunskap som PK maffian och våra politiker undanhåller oss.

  Du kanske inte ska väcka björnen som sover och lägga ut detta!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Tack för dina synpunkter! Om VK skulle stänga av mig skulle det innebära att de också anser att yttrande- och åsiktsfriheten bör begränsas. Måste erkänna att jag tror att Ingvar Näslund, Ola Nordebo m fl är klokare än så.
   Skulle detta mot förmodan ändå ske får jag väl söka mig till andra bloggsiter.

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Jag har alltid känt mig väl behandlad av VK. De har under åren utan att tveka eller neka tagit in både insändare och debattartiklar jag skrivit.

 2. Nils

  Hej Åsa
  Slumpen gjorde att jag fann ett gammalt bortglömt meningsutbyte med VK från 2001 med minst fyra inpass från min sida. Jag var då en mycket aktiv debattör, publicerad på debattsidor i SvD och DI, men också i lokala tidningar, bl a VK, som dock in i det sista vägrade publicera ett av mina inlägg på Ordet Fritt. Jag vet var gränserna går, inlägget var balanserat, uppfyllde alla VKs krav etc, men slutsatsen var alltför kontroversiell för VK. Jag skrattade, när jag idag läste min avslutning av denna debatt.

  ”Sabotör! Det var första gången i mitt liv jag kallats för det. Ska man tacka eller skratta?
  Jag erinrar mig ett intressant mail-utbyte om nästan samma ämne, med en av Dagens Nyheters (tidigare) chefredaktörer, där han delvis förvånade mig med sin öppenhet och klarsyn. Något jag inte finner här. Skillnaden är enorm. (DN har ju ett likartat forum emellanåt). Tack för en intressant lektion om VKs censurmakt och adjö. Var lugn. Ni slipper mina inlägg fortsättningsvis.”

  Så är det fortfarande naturligtvis. Vissa saker tar tidningen inte in. Då hade jag fortfarande viss tilltro till tredje statsmakten. Nu vet jag att den aldrig drar sig för att utnyttja sin makt, om det gagnar dem.

  Din beskrivning ovan är ”mitt-i-prick”.

 3. Bergis

  Journalistjobb växer inte på träd längre. De journalister som har jobb sitter liksom många andra svenskar på höga bostadslån. Att i ett samhällsklimat där man blir kallad rasist om man har en avvikande åsikt om man skriver en kritisk tidningsartikel om invandringen skulle vara ett självmordsförsök för en journalist med låg status. Rädd att förlora jobbet och inte kunna betala av på lånen får journalisterna att rätta in sig i ledet. Jag har funderat länge kring det här fenomenet. Skulderna gör svenska folket tysta och sårbara. Samhället blir också sårbart eftersom utlänningar ser fenomenet med rädda skuldsatta svenskar som inte vågar säga sin mening. Då skickat man iväg sina ankar-barn till Sverige för dom vet att om barnet får fäste i Sverige kan hela familjen fritt få resa in lite senare.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag förstår att en del journalister inte har det lätt idag. Jag förstår också att de inte biter av den hand som föder dem. Vi mediekonsumenter kan ju välja till och välja bort som vi vill. Det kan man knappast som journalist idag.
   Personligen läser jag dagligen ’gammelmedia’ för att få reda på vad som pågår runtom. Min inre kompass och läsvärda bloggar kompletterar sedan bilden av omvärlden av idag.

 4. Roland Larsson

  Hej Åsa!
  Tack för att du orkar jobba vidare. Det här med tredje statsmakten är ju så viktigt!
  Yttrandefriheten är en förutsättning för demokrati, det är själva hjulet som håller demokratin frisk och ”rullande”. Ett försök att begränsa yttrandefrihet och demokratiska uttryck såg jag själv det mest groteska bevis på när jag som ung var i Sydamerika på 60-talet, väpnat förtryck mot befolkning och oliktänkande. Tankarna går lite åt det hållet idag när jag observerar svenska media och dess hänsynslösa bärsärkargång på vissa krönikörer och alternativa media.
  Det är en stor och förnedrande skam som kan tillskrivas den svenska mediavärlden, en mediavärld som en gång, för inte så länge sedan, stod upp för en fri och öppen debatt. En debatt som kunde föras från alla sidor, utan förtryck, en debatt som fördes för det svenska folkets bästa. Mitt intryck av rådande medialt klimat är en alltmer polariserad debatt där media står i ena ”ringhörnan” och försöker försvara sig mot en alltmer växande grupp med obekväma åsikter. Åsikter som man, av någon anledning, kanske prestige, inte vill försöka beskriva, förstå eller ens försöka analysera. Denna mediala låsning får givetvis allvarliga (också ekonomiska) effekter då medborgarna i allt större grad lämnar. Alltfler människor i Sverige lämnar svensk TV och tidningar. Jag har själv valt bort svensk TV, läser inte längre svenska tidningar och mår faktiskt bättre på detta sätt. Slipper den indoktrinerande svadan som kommer i alla nyhetssändningar. De finns alldeles utmärkt annan information på nätet, som dessutom är mer objektiv och ger en mer rättvis sanning. Det är så otroligt sorgligt att det ska behöva vara på detta sätt och är mycket bekymrad för personer som inte kan eller vill göra dessa val.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det allvarligaste i sammanhanget är pressombudsmannens inställning. Han är tjänsteman men uttalar sig som om han vore politiker. Det är ett växande problem idag att tjänstemän uttalar sig som politiker. Anders Danielsson, GD för Migrationsverket, gör likadant. Kanske beror det på att vi har svaga politiker som styrs av rädsla snarare än av vilja att förändra.

 5. Mange

  Jag får en sån känsla av en film när ja läser allt de här… Sverige börjar likna lite mer som filmen V för vendetta, ja inte rakt av men tycker nästan man kan börja se likheter och det är skrämmande.

  Sverige har i hela mitt liv iafl vart ett land som stått för öppenhet o yttrandefrihet, men detta är nått som sakta börjar försvinna.

  Ja vist man kan säga att Sverige är ett öppet land då vi tar in flest invandrare per capita.. men de är inte öppenhet för mig, det är öppna gränser, öppenhet för mig är att folket är öppet… svenskarna har med tiden blivit kallare och mer instängda..

 6. Mia K

  Hej asasun! Lika briljant som vanligt! Nu tvingas alla viska, när det blir tal om att ifrågasätta den förda migrationspolitiken. Jag undrar varför de svenska politikerna, utom sd, vill föra landet över stupet? Många av de som kommer hit, saknar erfarenheter från industrialiserad värld och har en lång väg för att anpassa sina tankar till vårt system, men det får man inte säga..

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Men nu börjar ju t o m Löfven erkänna att situationen är ohållbar. Han har i veckan på Nordiska Rådets möte bett övr nordiska statsministrar om hjälp att ’ta ansvar för Sveriges problem’ och hjälpa till att ’dela’ på migrationsbördan eftersom Sverige nått en gräns. Han fick dock inga omedelbara löften om hjälp. så hur ska Sverige, som är sämst av I-länderna på integration, kunna klara av att hantera EU:s största asylmottagande? Löfven verkar inte få något större gensvar på si

   Jag pratade idag med en polsk invandrare som driver stort och framgångsrikt familjeföretag i Sverige. Hon kan inte förstå hur vi idag kan ta emot så många migranter. När hon kom till Sverige för ca 40 år sedan fick man inget gratis förutom arbete. Hon på pekade också att det är stor skillnad mellan att ta emot europeiska migranter och utomeuropeiska. De förra kommer fr en liknande kultur, religion, utbildningsväsende m m. De som kommer nu har mycket litet gemensamt med oss svenskar. Vi ansåg båda att det är viktigt att ta emot flyktingar men dessa utgör bara en tredjedel av dem som kommer till Sverige nu. Övriga flyr i huvudsak för att få ett bättre liv. Det är i o f sig förståeligt men är inget skäl för asyl.

   • Mange

    Något jag alltid har funderat över är den så kallade vintern vi gör på all invandring till Sverige.

    Jag köper att om det kommer hit tex 10.000 flyktingar och 9.000 börjar jobba så betalar dom in skatt osv.. de köper ja att det i längden blir en vinst för Sverige.
    Men om vi då ser på idag där vi har ca 250.000+ arbetslösa och så tar vi in 150-170.000 flyktingar och vill sätta dom i arbete så fort som möjligt.
    Jag kan inte en siffra på hur många som är kvinnor o barn och män .. men barnen kan inte jobba på många år.. så det blir ett bidragstagande av staten (ett minus)
    Alla som kommer måste lära sig svenska och även om dom har en utbildning tex läkare så måste ju hans utbildning ”valideras” med den svenska och där tar det ju oxå ett bra tag, asså ett till bidragstagande (ett minus)

    Så som jag ser det så kommer denna oerhörda flyktingvåg kosta oss skattebetalare flera flera miljarder innan dom börjar betala tillbaka.

    Förstå mig rätt.. jag är inte emot invandring, dom som flyr för sina liv från tex. Is ska få hjälp.. men vi måste ändå tänka längre.
    1: finns det bostäder
    2: var är vår gräns (antal)
    3: finns det lärare osv
    och den sista och viktigaste punkten
    4: HUR ska vi finansiera detta så att det inte drabbar vår välfärd och statens finanser !!

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Jag föreslår att du läser min blogg Vad kostar invandringen. Den finns under Arkiv till höger om bloggtexten och jag publicerade den i juni. Sifforna där är för 2013.
     På tino.us kan du hitta många uppgifter om kostnader. Han är en mkt tillförlitlig och värdefull infokälla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.