Allsköns funderingar om politik

Öppna era dörrar

– Är Sverige fullt? Är Norden fullt? Är vi för många människor? Vi är 25 miljoner människor som bor i Norden. Jag flyger ofta runt över den svenska landsbygden. Det vill jag råda fler att göra. Det finns oändliga fält och skogar. Det finns så mycket plats man kan tänka sig. Den som hävdar att landet är fullt måste visa var det är fullt, sa han till tidningen Politiken.

Reinfeldts ”öppna era hjärtan” satte stopp både för hans egna politiska karriär och för Moderaternas framgångar. Det satte också stopp för en del av vår välfärd; ”Det sovande folket” har vaknat till en verklighet som ingen av oss längre känner igen och som oroar. Reinfeldt seglar dock vidare med hjälp av omställningsersättning à 156 000 per månad från Riksdagen och konsultarvoden à 100 000 per framträdande som hamnar i hans aktiebolag. Har han då öppnat sina egna dörrar i den nya lägenheten i Gamla stan för att ge tak över huvudet till dem han så generöst välkomnat hit? Knappast! Det är svårt att leva som man lär och lätt att vara generös med andras tillgångar.

Det senaste året har diskussionerna gått höga när det gäller invandringen och dess kostnad. Det har delat landet i två delar; den ena delen hävdar att invandringen är en vinst för Sverige och den andra att invandringen är en kostnad för Sverige. Jag såg för några dagar sedan en intressant och sevärd diskussion om detta på EFN, Ekonomi- och FinansNyheterna:

http://www.efn.se/nyhetsrummet/nyhetsrummet-flyktingdebatt/

Jon Åsberg, journalist på Affärsvärlden, Annika Creutzer, privatekonom, och Tino Sanandaji, nationalekonom och forskare, deltar i samtalet. Creutzers syn på invandring skiljer sig radikalt ifrån de två andras syn.

Skillnaderna i syn på invandring, ansvar, asylpolitik m m blev också tydliga på Nordiska Rådets möte nyligen. Löfven meddelade övr nordiska statsministrar att: ”Vi har fyllt upp asylboenden, vandrarhem, gamla skolor och myndighetslokaler. Nu förbereds det för boenden i tält.”

Under en livlig frågestund ville alla där att Löfven skulle förklara Sveriges asylpolitik. Sannfinländaren Juho Eerola t ex förstår inte hur invandring kan vara både rikedom och börda:
Tidigare påstod Sverige att invandringen är en rikedom som stärker ekonomin. Men nu beskriver ni den som en börda som måste fördelas. Jag förstår inte hur någonting samtidigt kan vara en rikedom och en börda?”

Statsminister Erna Solberg, Norge, sa: ” Vi upplever inte att Sverige påverkar oss nu. Men de val Sverige kan komma att göra kan komma att påverka oss. Till exempel att man måste få till returen. När människor har fått avslag måste man se till att de lämnar landet, annars kan vi få en grupp människor utan rättigheter som kan påverka oss alla. Men i dag tror jag att Sverige först och främst har avlastat andra europeiska länder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Danmark, konstaterade att: ” Vi måste alla sända en signal till dem som inte är flyktingar utan ekonomiska migranter om att det inte är vägen fram. I det finns en påverkan i allt vad länderna gör.”

Statsminister Juha Sipilä, Finland ansåg att: ”Varje land måste sålla fram de asylsökande som uppfyller villkoren för asyl och de som är ute efter bättre levnadsvillkor. Och för det andra måste vi tillsammans jobba för att ta tag i orsakerna till att människor flyr och att de yttre gränserna faktiskt fungerar som de ska.”

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Island, föreslog tydlig signalpolitik: ”Signaler om vilka insatser man gör avgör vilka länder de asylsökande väljer. Ofta vill de till släktingar som bor i Malmö i stället för till Europa generellt. Vi måste alla sända ut signaler om att vi kommer att ta emot dem som är legitima flyktingar och att de som inte har legitima skäl kommer att skickas tillbaka.”

En sak är säker; asylsökande kostar pengar dels för staten de första två åren, sedan för kommunerna via socialbidrag och försörjningsstöd i upp till sex år för de ca 50 % som får jobb inom åtta år. Ännu längre för de övriga. Därtill kommer välfärd som föräldraförsäkringar, skola, sjukvård, etc. Löfven och den förhandlingsförlamade regeringen försöker nu få andra att ”ta ansvar för Sveriges problem”.

Allt tyder på att våra politiker tagit sig vatten över huvudet. Varken regering eller opposition har mod eller förmåga att ta kontroll över situationen. Politik handlar bl a om begränsade resurser och målkonflikter. Allt till alla hör inte hemma i riksdag och regering. Hur ska landet med i-ländernas sämsta integrationsresultat kunna hantera EU:s största asylmottagande? Det måste kapten Löfven nu svara på.

 

 

 

 

 

 

 

9 kommentarer

 1. gerd

  Kapten Löfven har tyvärr inte denna förmåga. Om och om igen upprepar han sitt mantra att ”vi måste ta vårt ansvar”. ”Andra EU länder måste ta sitt ansvar”. Sen händer inget. Att våra nordiska grannländer nu protesterar mot Sveriges agerande är ju väntat. Alla invandrade människor som inte registrerar sig eller söker asyl kommer ju att dra vidare till grannländerna när kriminalitetens marknad blir fylld i Sverige, och det är inte långt borta.

 2. Carina

  Tack Åsa. Återigen mycket bra! Tyvärr är det alltför många som har somnat om. Det som oroar mig är att regeringen mfl som hejar på den okontrollerade massinvandringen verkar bara lyssna till hjärtat hjärnan är helt bortkopplad. Prio 1 verkar också vara den enorma beröringsskräcken till SDs politik ett demokratiskt samarbete skulle kunna vara lösningen tror jag . Politiken i dag är endast till för politikerna själva och inte för folkets bästa. Vi skattebetalare skall bara betala och hålla käften. Jag är djupt oroad över framtiden för barn och barnbarn även för mig själv både som privatperson och företagare för nu sätts alla regelverk ur spel där invandrargrupperna skall prioriteras enl (MP)s förslag. Vi närmar oss anarki med stormsteg. Det är hög tid att sätta ner foten och skattevägra.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag ser här nere på BBC och idag var det en dokumentär om alla miljoner som flyr fr Eritrea till Etiopien och sedan vidare till Europa, i första hand norra Europa. Vi har bara sett en första början på folkvandringarna nu när människor sett möjligheterna att lämna sina hemländer. Det är verkligen upprörande att regeringen inte förstår bättre än att först ha en migrationspolitik utan begränsningar och sedan förvänta sig att andra EU-länder nu ska hjälpa oss att ta han om alla vi inte klarar av att ta hand om.

 3. fd moderat

  Hej,
  uppskattar din blogg som stämmer i bäcken i denna känsliga fråga. Då inte VK kan hålla isär fakta och personliga tyckanden,så är det din blogg mycket intressant. Läser nu att även Bosch Thor vill stram åt.
  Löfven är en smått patetisk frisyr, ”vi kan inte göra som Moderaterna föreslagit – det påverkar EU”.
  Javisst, EU-ländernas politik påverkar JUST Sverige i dag, så vad dillar karl om !

 4. Jan S

  Är Sverige fullt ? Nej givetvis inte, däremot kan konstateras att nuvarande kostym bli trängre och trängre. Alla kommuner försöker sprätta i sömmarna för att skapa ytterligare rymd ,senast gäller med desperation bla Umeå kommuns sätt att generera boende för dessa våra nya Svenskar. Att nyttja skattemedel i syfte att bjuda över Pelle och Anna på den öppna bostadsmarknaden får mig att undra över, a) vad händer med nuvarande prisbild på ex bostadsrätten ? b) kommer denna särbehandling av våra nyanlända att accepteras av samhället i övrigt ?. Min konklusion är att gräddfil för oavsett vilken grupp i ett samhälle är ett allvarligt avsteg från demokratiska principer och kommer att generera konsekvens förr eller senare. M Nilsson Boverket har i dagarna lämnat sista delen i rapport rörande Svensk bostadsförsörjning och konstaterar att vi har ett ”bostadsbestånd” och att vi svårligen kan lämna våra nya i snödrivan, detta ger att bostadsköer och eventuella andra sparformer för ett framtida boende kommer att behöva negligeras. I Umeå påstogs vi kunna hantera saken via Bostadens försorg, någonting som uppenbart ej längre gäller i att vi nu ser skäl att bjuda högst på vår lokala marknad. En undran kan vara varför tvångsinlöser man inte ex Tomtebo/Teg eller annat område när så är möjligt via expropriations lag när detta förfarande kan ske på allt annat än marknadsmässiga grunder dvs några % av ett pressat slutpris i en budgivning ? Kan det kanske vara en del i den avancerade planen för att nå 150.000 invånare… forts..följer.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag skrev 5 okt bloggen Socialisering av bostadsmarknaden? Den handlar om Boverkets rapport Svensk bostadsförsörjning. Den rapporten borde varje medborgare läsa.
   Eftersom kommunen ska behandla alla likvärdigt kan man inte frångå detta utan att folk protesterar och anmäler kommuner som gör det. Men jag befarar att det snart kommer en lagstiftning som upphäver likvärdighetsprincipen. Med Mp i regeringen är det bäst att inte ta ngt för givet. De tillämpar ju allt till alla.

 5. Jan S

  Nej oavsett anmälan eller inte så saknas system för sanktion, således helt av ointresse för enskild åtgärd/anmälan. Umeå kommun har i ett antal av prövningar i enlighet med aktuell lagtext nåtts av kritik,
  många ggr t o m i samma ärende. citat kommunal tjänsteman .” Vad får dig att tro att vi ändrar ståndpunkt oavsett vad någon annan tycker” Detta bemötande är i dag ett känt faktum och bara att erkänna, varför skall någon som begår ett brott sluta med detta när straff/sanktion helt saknas ?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det håller inte att ställa grupper mot varandra som stat och kommun nu gör. Till slut rinner bägaren över för dem som ska betala kalaset och då om inte förr kanske det blir en förändring.

 6. Mia K

  Hej asasuh! Det är ju så tydligt att migrationspolitiken måste harmoniseras inom EU! När nu Sverige bestämmer sig för att vara så ekonomiskt generösa, sannolikt för att vinna poäng för att Wallström ska få en plats i säkerhetsrådet, arbetar alla flyende för att komma hit och vår välfärd har en gräns, då skattebetalarna inte orkar mer! Bra skrivet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.