Allsköns funderingar om politik

Naiv är det nya svenska

Statsminister Stefan Löfven har vant oss vid att smita undan när det hettar till, men i torsdags dök han äntligen upp. Utan att tveka hävdade han att ”Vi har varit naiva i Sverige”. ”Kanske har det varit svårt att acceptera att det mitt ibland oss finns svenska medborgare som sympatiserar med mördarna i IS”. Vem har varit naiv och haft svårt att acceptera eller erkänna att det kanske finns mitt ibland oss finns IS-sympatiörer?

Det tycks bland de politiskt ansvariga nu ha blivit mycket trendigt att ursäkta senfärdigt agerande med att man varit naiv. Men deras beteende är något mycket allvarligare än så och förekommer i hela den politiska makteliten, som verkar tro att det är snudd på gulligt och fint att vara naiv. Man hoppas att vi väljare ska tolka det välvilligt, att vi ska tro att man menade väl men inte förstod bättre. Alla kan ju fela, dra fel slutsatser, fatta fel beslut etc. Men det är inget annat än ett desperat sätt för makteliten att försöka rädda det lilla av förtroende några få eventuellt har för dem idag.

Detta beteende handlar verkligen inte om att vara naiv utan om något mycket allvarligare. Det handlar helt enkelt om att vara feg, inkompetent, ansvarslös och att vägra ta in verkligheten. Nalin Pekgul, f d riksdagsledamot (S), Mauricio Rojas (FP), Sara Skyttedal (KDU), Per Gudmundson och Ivar Arpi (SvD), Alice Teodorescu (GP) m fl har länge varnat för den negativa utvecklingen. Men vad har 7-klöverns politiker med regeringen i spetsen gjort? De har vägrat lyssna och ta ansvar, de har tittat åt ett annat håll och smitit undan för att slippa svara på ’besvärliga’ frågor och hantera akuta situationer som krävt ledarskap och handling. Men nu har verkligheten äntligen hunnit ikapp dem.

De flesta av oss vet nog för litet om skillnaderna mellan trosuppfattningen islam och politisk islamism och islamistisk terrorism. Där har politiker och media ett mycket stort ansvar. Svt, SR, ’gammelmedia’ och den politiska eliten och dess svans har tillsammans emellertid försökt tysta ner den radikalisering som sker i svenska förorter. De modiga röster och personer som varnat för det vi står inför idag, har etablissemanget och PK-medierna kallat rasister, neofascister, islamofober m m. Skamligt och oansvarigt! Det är inte rasism att påpeka att islamitisk terrorism är ett hot.

”Istället för att skydda våra öppna västerländska samhällen mot dess fiender har medier och politiker ägnat all energi åt att stämpla ut all analys av hotet från islamismen som rasism och främlingsfientlighet. Detta fokus är kontraproduktivt, det ökar polariseringen i samhället och gynnar extremister.” (erixon.com)

Det är inte rasism eller främlingsfientlighet att känna oro och rädsla för att tiotusentals och åter tiotusentals migranter idag uppehåller sig illegalt eller oregistrerade i Sverige. Nu när man just häktat en asylant som misstänks för förberedelse av terrordåd i Stockholm, då först är det tillåtet att säga att man är rädd och orolig inför den brist på kontroll de ansvariga har över vilka som vistas i landet.

Tyvärr verkar dagens slätstrukna politiker helt handfallna inför de problem som oroar oss väljare. Att säga att vi i Sverige har varit naiva är verkligen magstarkt av Löfven. Ordet naiv kommer inte att finnas med när domen över dagens politiker faller. Löfven och regeringen är skyldig svenska folket en rejäl ursäkt. Men det är förstås naivt (!) att förvänta sig stora saker av små människor.

6 kommentarer

 1. Gunmari Palmquist

  Så tråkigt att du har så rätt. För även jag känner inte bara oro utan ren frustration!!!
  Vi, eller i alla fall jag, ser hur ”allt” rämnar omkring oss. Ett av de värsta uttryck jag vet är ”Va var det jag sa” för det låter så pompöst, men nu gör jag det i alla fall. Nog kändes Löven menlös redan före valet, men han har lyckats slå alla farhågor med marginal. Man/jag skäms. Nej, jag röstade inte på honom (hans parti) , men skäms ändå.. Skämmas bör i stället många omnämnda i din blogg. Jag tror inte ens de som valde socialdemokraterna förra hösten, kunde föreställa sig med vilken menlöshet och okunnighet, vår regering skulle framstå, totalt tandlösa. Kommer vårt land någonsin att hämta sig, är frågan…

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Vi är många somd elar din frustration och som ständigt häpnar över regeringens ständiga tabbar. Undrar vad Göran Persson tänker om dagens sossar och om deras samarbete med Miljöpartiet;O) Det har orsakat bl a förstoppning i politiken.

 2. AVT

  Sverige är numera ett land, som
  – inte kan försvara sin territoriella integritet (bara spillror kvar av ett respektingivande försvar)
  – inte kan kontrollera sina gränser
  – inte har kontroll över sitt territorium (med ett 50-tal ”no-go”-områden)
  – ”styrs” av en samling obildade, inkompetenta, ansvarslösa och fega personer

  Vem tar ett sådant land på allvar? Kommer landet någonsin att hämta sig? Jag skäms över att vara svensk…

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Håller med dig. Man behöver bara läsa The Guardian, The Telegraph m fl internationella tidningar så ser man hur de numera ser på SVerige. Pinsamt!
   Jag lyssnade på en intervju med en kvinnlig internationell ’expert’ på BBC imorse och hon var mycket kritisk också till Merkel som i sin ’godhet och generositet’ utsatt både sitt land och sitt rykte.

 3. Mange

  Mycket bra skrivet som vanligt !!

  Men jag ställer mig själv lite frågor, tex. Hur mycket bestämmer Löfven, man tittar bara när dom satt Juholt vid rodret, han bestämde inget utan det var ”toppen” som sa och gjorde allt med hjälp av Carin Jämtin.
  Jag kommer även nästa val rösta på det som jag känner vara bäst för Sverige och för mig så kommer det att vara S, ni må tycka att jag är ”blind” men man ska ändå tänka på allt som händer i Sverige/världen.

  Vi tittar på vad gör dom andra partierna i dagsläget ?
  Kd: Deras ”nya” ledare är ingen ledare utan hon är bara en talesperson som inte kan göra sitt jobb. Dom kommer inte med nått konkret utan sitter bara i tittar på, som vanligt när det gäller borgare så gnäller dom oxå på att det görs för lite av regeringen, men att komma med egna konkreta förslag är dom helt oförmögen till.

  Fp alias Liberalerna: Det är det ända partiet som gått ut i tidningarna och är villiga att diskutera med regeringen om skatterna iafl, men i mina ögon så saknar dom makten och gör allt för att det ska komma mer borgerlig ”skatteplanering” till nästa budget !!

  C: Dom har hitintills inte gjort mycket sen dom vart kickade ut regeringen, Annie är iofs mamma ledig men partiet sitter o gör nada. Deras politik är som gammal England med Margaret Thatcher. Dom skriker och förändringar som bara gynnar rika och helst bara i stora Stockholm.
  C har helt glömt tack vara Maud Olofsson att dom var ett ”mitten” parti som stod på böndernas sida, nu har dom helt glömt sin roll i samhället och inget annat parti värkar ha tagit upp den taktpinnen.

  M: Här behöver man inte skriva mycket, dom har en ny ledare som är helt handlingsförlamad och klarar inte av att stå vid beslut som fattats eller avtal som gjorts. Jag blir förvånad om hon sitter kvar så pass länge att hon hinner med att förstöra Sverige som hennes föregångare lyckades med.

  V: Dom försöker göra allt dom kan för att klamra sig fast i den lilla position dom har, Jonas ska ha all kredd för att han vågar gå upp mot tex SD.

  Mp: förstör mer än dom gör nytta, här är en av dom stora bovarna i hela riksstan, dom hade två lysande ”språkrör” Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, men dessa två som nu sitter är en KATASTROF för Sverige, och att dom dess utom för sitta i regeringen är för mig en gåta som är svårare att knäcka än ”vem kom först hönan eller ägget”

  SD: ja vart har dom tagit vägen ? ja dom är utanför Sveriges gränser och försöker smutskasta hela samhället !! bra jobbat NOT !!!

  Som till sist leder till mitt parti Sossarna, dom är faktiskt oxå nästan helt oförmögna att styra landet, dom klampar på som dom kunde detta men nä, med Löfven i spetsen så skadeskjuter dom sig själva hela tiden. Men idiotiska uttalanden som tex nu, Sverige har vart för naiva ?? NÄÄÄ vi svenskar och inflyttande svenskar vet att den politik dom för inte är en Socialistisk politik. S har som C fått en mer o mer storstads politik, och för mig och många så är det inte ett bra recept på hur du styr ett land.
  Sen ska man inte sticka under stolen att fler o fler partier lyssnar inte på folket.. det är mindre o mindre demokrati och mer o mer diktatur stil.

  Men oj det vart lite mer än ja tänkte mig från början, men ja ska ställa en fråga som både du o alla dina läsare kan svara på.

  Vem eller vilka vill ni se ska styra vårt land och varför ?

  Mvh

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.