Allsköns funderingar om politik

I fablernas värld

Vi har på senare år ofta fått läsa att Sverige har hög tillväxt och rentav Europas starkaste ekonomi. Syftet har varit att bevisa att Sverige utvecklas i rekordfart och att invandringen gynnar ekonomin. Detta är inte sant. Med facit i hand ser vi att BNP per capita växte med endast 0,3 % mellan 2006 och 2014.

Tillgänglig statistik visar nu att i OECD växte BNP per capita justerad för inflation med knappt 0.5% per år. Sveriges tillväxt låg med andra ord under genomsnittet och hamnar på plats 20 av 34 OECD-länder, långt efter t ex Polen (3,5 %)! Under samma tidsperiod växte produktiviteten i Sverige med 0.2% per år, också här efterkrigstidens sämsta åttaårsperiod, vilket ger oss plats 29 av 34. Motsvarande produktivitetsutveckling i OECD var 0.8% per år. Polens produktivitetstillväxt var 2.8 %.

Varför ifrågasatte ingen journalist eller ekonomisk reporter detta trix-fix? Varför påtalade inte Finanspolitiska rådet eller framstående ekonomiska experter det? Och varför ifrågasatte inte oppositionen det? Göran Persson redovisade 2006 som sig bör i sin sista budget BNP per capita. Varför reagerade inte han? Han är inte känd för att hålla inne med det han ogillar.

Jag och många med mig svalde Alliansens tal om hur bra det gick för Sverige och hur framgångsrikt Borg rattade oss genom den internationella finansiella krisen. De flesta av oss saknade kunskaper att se igenom de blå dunster som serverades. Vi upptäckte inte att Borgs budget plötsligt före valet 2010 inte längre redovisade BNP per capita, vilket är brukligt när man presenterar ekonomiska nyckeltal. Hur kunde Alliansen lyckas med att lura oss att tro på att Sveriges tillväxt var starkast i Europa? När vi så fick en ny finansminister, Magdalena Andersson, S, som hävdade att ’det var tomt i ladorna’ var vi många som ifrågasatte hennes kompetens.

Ett annat sätt att undanhålla sanningen var Alliansens metod att inte ta med länder med bättre nyckeltal utan istället jämföra svensk tillväxt endast med s k ’jämförbara länder’. I Borgs sista budget jämförs Sverige bara med 13 andra länder, t ex Grekland, Spanien och Portugal som hade stora ekonomiska problem.  Bilden blev att det gick så bra för Sverige. Men att jämföra sig med dem som är sämst i klassen är ovärdigt och underminerar både Borgs och Reinfeldts trovärdighet.

I en tidigare blogg här (Blå dunster och halvsanningar) skrev jag om hur moderaterna under Fredrik Reinfeldt och dåvarande partisekreterare Kent Persson satte i system att vilseleda genom att frisera utanförskapet med retoriska tricks och halvsanningar istället för att utveckla effektiva åtgärder för att minska utanförskap och arbetslöshet bland invandrare.

Reinfeldts prat om ”antalet nya jobb” eller ”antalet invandrare som går till jobbet varje dag” var en halvsanning och ett retoriskt knep för att dölja den dåliga arbetsmarknadsstatistiken, d v s hur många som inte jobbade.  Syftet var att ge sken av att den snabba befolkningsökning som invandringen förde med sig innebar lägre arbetslöshet. Därigenom hoppades han kunna sopa den dystra arbetsmarknadsstatistiken under mattan. Även journalister verkade svälja detta.

Det är självklart glädjande att fler invandrare går till jobbet, men arbetslöshet mäts i procent. Att slå sig för bröstet och tala om hur många som går till jobbet är värdelöst om man inte samtidigt talar om hur många som inte går till jobbet. Det är ändå gruppen som inte går till jobbet som är problemet. Att inte justera för befolkningstillväxt när man diskuterar sysselsättning eller välstånd är helt enkelt fusk och lurendrejeri. Idag förstår vi att detta bara var ett sätt att få oss att tro att invandring är lönsam och bra för Sverige, en taktik som skulle underlätta hans ”öppna era hjärtan”-politik.

Fredrik Reinfeldt sa nyligen i en TV-intervju att hans “öppna era hjärtan”-uppmaning bara gällde när han sa det. Hur korkad får en ledare bli?! Han inbjöd därmed hela Afrika och Mellanöstern att komma till Sverige.

-Varför skulle inte omvärlden tro på honom? Vad har man för syn på ledarskap om man utgår ifrån att ingen ska tro på det man säger?! (erixon.com).

Om innehållet i en uppmaning bara gäller en kort stund är det inte försvarbart att framföra. Kortsiktigt och ohållbart vill vi väljare inte ha. Vi vill heller inte ha oansvariga ledare som sätter sin egen makt och position före landets väl och ve.

11 kommentarer

 1. Lennart

  Du ställer några frågor i din blogg
  Varför reagerar inte ekonomijournalister? Svar, de saknar kompetens. De flesta har en utbildningsmix med lite av varje. Ytterst få har ekonomisk utbildning i botten.
  Varför reagerar inte Göran P? Han vill förmodligen inte avslöja vilken inverkan som för- och sjukpensioneringen som tillämpats för att få ned arbetslöshetssiffrorna egentligen påverkade svensk ekonomi
  Invandringen och arbetslöshet, invandringen och utanförskap och den subkultur som skapats utifrån detta var kanske inget Rainfelt ville prata om. Bättre att kommunerna hanterar det hela via socialbudgeten. Hur de sedan valde att redovisa Sveriges nationalfinanser är förmodligen en anpassning till detta.

 2. Basic Rules

  Det du är behandlar är minst sagt, inte en helt enkel materia, men desstoto bättre.
  Alliansens sista år var en total besvikelse, men å andra sidan var det nog inte konstigt – det var tomt i ladorna ! Vem hart inte gått på denna bluff. Rent patetiskt se att Reinfeldt är ute i landet och pratar om ledarskap, dags förpassa honom till historiens sophög en gång för alla.

 3. Mia K

  Hej asasuh! Våra förtroendevalda i riksdag och regering har skyfflat över kostnader för sjuka, skolor och nu migranter till den kommunala sektorn. Då blir det lätt att stoltsera med goda statsfinanser! Problemen kommer senare, då ytterst få invandrare vill bo i de gudsförgätna byarna, som initialt tror att befolkningstillväxten är evig, De allra flesta asylanterna vill bo, tillsammans med landsmän, i Stockholm, Göteborg eller Malmö och det är ganska självklart…

 4. Bergis

  Och jag fattar inte varför Jimmie Åkesson fortfarande inte blev inbjuden till Nobelfesten. Han är ju ett geni som förutsåg vad som skulle hända. Samtidigt kan man de senaste dagarna läsa om hur köerna till cancervården ökar. Sverige är ett rikt land får man höra. Men kan man inte erbjuda cancervård direkt till de som verkligen behöver det och istället prioriterar ekonomiska asylsökande lyckosökare från världens alla hörn. Då har något gått verkligt fel i Sverige. Jag blir ta mig f*n rädd.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag skrev en blogg tidigare i höst med rubriken Marcus Storch-nar. Där skrev jag om Åkesson och Nobelfesten. Att utestänga honom men ta in kungafamiljen som de facto har haft medlemmar med anknytning till nazismen säger en del.

 5. Solveig

  Så även BORG, som ansågs så enastående skicklig och charmig med sin lilla ” häst” svans, borde nu stoppa svansen mellan benen, ta av sig mössan = kronan och be sv folket om URSÄKT!
  Istället sitter han liksom Reinfeldt på ett NYTT ”uppdrag” att VILSEFÖRA!

  Välkommen Sverige till USA VÄRLDEN!
  The world of MONEY, corruption, lies, cheating, fear and dishonesty!
  But they called to be DEMOCRATIC & give an effort to teach that to the rest of the World! Wow, boo!

 6. Oberoende Observatör

  Reinfeldts trovärdighet,liksom hans brist på moral,försvann ju helt då han efter sin avgång valde att ta ut inkomstgarantin på 156.000/månad trots inkomster på 2,2 miljoner i eget bolag. Med det visade han att girigheten en av dödssynderna är det som leder honom. Tyvärr är han inte ensam. Göran Persson, Per Nuder m.fl. tillhör de som gjort på samma sätt. Det här skickar ju signaler nedåt i leden att det är helt OK att nyttja systemen istället för att förebygga med regler så att detta inte är möjligt.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Många av de förtroendevalda använder politiken som ett medel för att uppnå sina mål: att berika sig och få lönsamma uppdrag utanför politiken när de avgår. De brinner inte för landets bästa utan främst för sitt eget bästa.
   Det mest aktuella fallet är Margot Wallström som nu med alla /skatte/medel försöker få en plats i FN:s säkerhetsråd. Hennes egna meriter lär inte räcka så hon tvingas använda statskassan för att få agera på den globala FN-scenen.

   • Oberoende Observatör

    Bevare oss väl om den människan skulle hamna där. Hon har ju som du säkert vet lyckats skapa konflikter med flera länder under sin korta tid i regeringen.

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Just det, något som förhoppningsvis kan hindra henne från att säkra en plats i FN:s säkerhetsråd trots alla skattepengar hon satsat på att nå dit.

 7. Basic Rules

  Jo visst, kan den diplomatiska finessen saknas hos Margot och då driva feministisk utrikespolitik, vad det nu är ? Detta gör att hon medvetet förminskat sin roll. Men tyvärr verkar denna politik senast fått slå igenom i vårt bristande stöd för Frankrike. I hennes senast uttalande kring Israel, ger jag henne helt rätt, Israel tål ingen kritik(vilken är historiskt betingad ). Israel är välförtjänad av kritik av sin imperialistiska politik. Raka rör även kring Putin, så ska en despot tas. Även diplomatin har sin gränser innan det blir en nullitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.