Allsköns funderingar om politik

Tystnadens tyranni

Allt fler av mina vänner och bekanta sticker inte längre under stol med hur kritiska de är till dagens invandringspolitik. Fler och fler av dem säger också, i ’rätt’ sällskap, att de antingen redan röstar på SD eller kommer att göra det i nästa val. Ju mer 7-klövern svartmålat och isolerat SD, desto mer har de växt, inte minst tack vare alla som lämnat Moderaterna till förmån för SD.

Ingen av dem platsar i den beskrivning av Sverigedemokrater som Reinfeldt gör i sin nyutgivna bok Halvvägs: det är fel att betrakta SD som konkurrenter till de seriösa partierna. Sverigedemokrater är bara människor som är ”missnöjda med sina liv och de områden där de bor”. De är svaga människor som ”misstror alla med makt, såväl politiker som medierepresentanter”. De är ”avvikare” som inte känner ”samma tillit till andra människor, till samhällets institutioner och till det demokratiska systemet”. Vilket universum rör han sig i? Inte i väljarnas verklighet i alla fall.

När SD kom in i riksdagen 2010 satte de stopp för Reinfeldts egna ambitioner ifråga om makt. Alliansregeringen anförda av M slöt därför den första migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet. Det uttalade syftet var att utestänga SD från all reell makt. Det förändrade det politiska landskapet, urholkade demokratin och det politiska innehållet och ideologin blev underordnad. Den egna makten blev viktigare än landets bästa.

Nu handlade det inte längre om att presentera egna politiska förslag som väljarna kunde känna förtroende för utan om att distansera sig från det åttonde partiet i riksdagen. Det politiska innehållet urholkades. Det som nu räknades var att ”gilla olika”, att kraftfullt ta avstånd från SD:s ”människosyn”, att upprepa mantrat om ”vikten av att stå upp för alla människors lika värde” och vikten av att ha ”rätt värdegrund”. Allt SD föreslog var ”rasistiskt, främlingsfientligt” m m.

Men nu har ledande politiker över en natt svängt 180 grader och ändrat sin retorik och sin politik. I våras sa Löfven att det inte fanns något tak för invandringen. Det har tyvärr medfört ett tak för svenskarnas vård och omsorg. Tidigare svartmålade Löfven alla som ville diskutera migration och volymer och kallade dem rasister och nyfascister. Nu låtsas sittande regering och flera andra partiföreträdare som om det regnar. Inte en ursäkt för att de haft fel eller för att detta kostar landet och skattebetalarna enorma summor. Att inte kunna be om ursäkt för fel man begått är ynkligt men vanligt bland politiker.

Vad säger förresten Reinfeldt nu när hans eget parti dömer ut hans invandringspolitik och lägger fram förslag som SD sedan länge lagt fram? Anser han att också moderater blivit ”missnöjda med sina liv och de områden där de bor”, att de är svaga människor som ”misstror alla med makt, såväl politiker som medierepresentanter”? Eller att de är ”avvikare” som inte känner ”samma tillit till andra människor, till samhällets institutioner och till det demokratiska systemet”?

Idag kan en och annan politiker, inte minst i Reinfeldts eget ’knapptryckarkompani’, tjänsteman och journalist försiktigt erkänna att de inte vågade opponera sig högt av rädsla att förlora sin plats eller tjänst. Vi såg alla hur utfryst moderaten Finn Bengtsson blev som röstade emot Decemberöverenskommelsen. Upprörande och i högsta grad odemokratiskt! Man måste vara en mycket stark person med stor integritet och vilja att representera sina väljare för att orka med att bli så mobbad och ändå stå för sin åsikt som han gjorde. Heder åt honom!

5 kommentarer

 1. Mia K

  Hej asasuh! Du har rätt! Vi som tagit steget över och sympatiserar med, eller röstar på, SD är många gånger otroligt besvikna på övriga partiers demokratisyn, respekt för skattemedel och sätt att hantera gemensamma frågor. Jag skulle inte bli förvånad ifall SD passerar 30 procent i nästa val, då de andra partierna bara sluter sig och samarbetar. Idag är SD den enda oppositionen i Sverige!

 2. Basic Rules

  Inte konstigt att förtroendet för Löfvén m.fl. är i botten, med de dubbla budskap som fortfarande gäller i retoriken kring invandring.
  ”Det finns ingen gräns för invandring” lät det inte för så länge sen. Nu beklagar regeringen sina restriktiva åtgärder, som om det inte vore nödvändigt. Reinfeldts och även Löfvéns uttalanden är så utstuderat oförskämda och marginaliserande, så det numera bara slår tillbaka på dom själva. 31 % av LO:s medlemmar(avvikare med odemokratisk människosyn mm) röstar numera på SD. Ju mer av osanning och oförskämdheter övriga partier levererar ju stakare blir den enskilde SD sympatisören, har man tagit steget lämnar man inte.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag läste igår att den socialdemokratiskt aktive statsvetaren Ulf Bjereld sa så här till SvD när han skulle ge sin syn på Socialdemokraternas fallande stöd i opinionen med anledning av den kaosartade migrationspolitiken:

   – Jag tror att nu när de här migrationspolitiska åtgärderna är vidtagna behövs inte den retoriken lika mycket som den behövdes när de skulle röstas igenom. Dessutom är det jul nu vilket man inte ska glömma bort i sammanhanget. Det är en tid att tala om generositet och att inkludera. Om det är varaktigt är för tidigt att säga.”

   Det faktum att antalet människor som söker asyl i Sverige minskat den senaste tiden gör att regeringen vill blicka framåt och titta på andra politiska frågor, menar Bjereld.

   Fel, fel, fel! Vi glömmer inte den kollaps som den förda migrationspolitikens resulterat i. Den kommer att drabba oss alla och sprida sig till nya samhällssektorer under 2016. Vilken chock det blir för Bjereld och alla andra som lever i förnekelse när de vaknar upp till den kalla och krassa verkligheten!

 3. Oberoende Observatör

  Debatten om den stora strömmen av ensamkommande barn från olika länder som söker asyl i Sverige har varit och är fortfarande en het fråga. De flesta verkar komma från Afghanistan men även Somalia och Irak är hemländer. Kostnaden för att ta sig till Sverige varierar enligt uppgifter mellan 20-150.000 kronor. En summa som för de flesta vanliga familjer i dessa länder är svår att spara ihop. Afghanistan är den enskilt största mottagaren av bistånd från Sverige med löfte om 8-8.5 Miljarder fram till 2024, Somalia får 300 miljoner årligen fram till 2017 och Irak får 60-70 miljoner 2015 , 30 miljoner 2016. Vad är det som ytterligare utmärker dessa länder ? Afghanistan och Somalia ligger tillsammans med Nordkorea i topp på den lista som sammanställs varje år över de mest korrupta länderna i världen , Irak ligger på sjunde plats. I Afghanistan har det beskrivits som om de pengar som betalats ut har försvunnit i ett svart hål och i Somalia har det visats att 70 procent försvinner utan redovisning. Min fundering är, kan det vara så att vi själva indirekt har bidragit till den stora ström av ensamkommande barn som har föräldrar som har en position i de olika länderna som har möjlighet att komma över resurser ? Till sist barn från Nordkorea är ju för närvarande inte aktuellt med tanke på den rådande situationen i landet.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ditt informativa inlägg ger onekligen upphov till ännu fler frågor kring ’ankarbarnen’.
   En sak är i a f klar och det är att ju fler som kommer utan rätt till asyl, desto färre barn/ungdomar med rätt till asyl kan vi ta emot/hjälpa. Det är mycket oroande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.