Allsköns funderingar om politik

Midnatt råder i Rosenbad

Partiledarna har hållit jultal. Stefan Löfven hävdade bl a att regeringen stängt gränsen för att straffa EU. Vem i EU bryr sig? Vi är en obetydlig medlem där alldeles oavsett vad uppblåsta svenska politiker tycks tro. Regeringen har, med god hjälp av övriga 7-klövern, själv försatt sig i den situation den nu befinner sig och kan inte anklaga andra medlemsländer för att de inte hjälper Sverige. Det kostar på att vara en ’humanitär stormakt’. Undra på att förtroendet för Löfven nått ny bottennivå!

Regeringen med Löfven i spetsen har envist vägrat att lyssna både till sitt folk och till andra EU-länder. Danmark t ex har man gång på gång förolämpat och rasiststämplat för att de i tid insett att de måste tänka också på det samhällskontrakt de har med sina egna medborgare. Danmark har också förstått vikten av rätt signalpolitik, något vår regering och alla godhetsapostlar vägrat att ta till sig. Nu står vi svenskar där ensamma och får skylla oss själva för att vi valt den genom tiderna mest valhänta och oerfarna regering Sverige haft, en regering vars politik saknar folkligt stöd.

”Alldeles oavsett vad man anser om SD borde alla förnuftiga och tänkande svenskar kunna enas om att aldrig mer ge sin röst till något av partierna i 7-klövern. De är förbrukade och förtjänar endast och enbart att ställas till svars för sin inkompetens och svek mot Sverige och svenskarna.” Så skrev en upprörd person nyligen på en blogg.

”Regeringen regerar inte. Försvaret försvarar inte. Rättsväsendet skipar inte rätt. Skolan skolar inte. Public Service servar inte allmänheten. Arbetsförmedlingen förmedlar inga arbeten men det har den aldrig gjort. Vården fungerar fortfarande även om den nu börjar gå på knäna.” skrev en annan. Jag kan tillägga att polisen inte längre har tid att sköta sina ’normala’ uppgifter p g a alla resurser som invandringen kräver, tak över huvudet till migranter kan inte längre garanteras och 7 av 10 socionomer vill lämna socialtjänsten och brandkåren drar sig för att gå in i de drygt 50 ’no go zoner’ som vuxit fram. Men Löfven och regeringen lever vidare i total förnekelse och offentlig lögn.

Makteliten har basunerat ut ”det finns ingen övre gräns”, ”Refugees welcome”, ”vi bygger inga murar”, ”Sverige tillsammans” etc. Den svenska migrationspolitiken har gjort Sverige till ett attraktivt land för asylsökande. Vi tvingar inte ens alla som inte får asyl att lämna landet. Tvärtom låter vi dem få gratis tillgång till både sjukvård och tandläkare trots att de inte har rätt att vistas här. Man har inte ens en aning om hur många tiotusentals migranter som illegalt vistas i Sverige! Undra på att det svenska mottagningssystemet klappat ihop! Nu har Dagens Nyheter plötsligt svängt 180 grader och inlett en granskning regeringens hantering av flyktingkrisen. Så dags!

En av dem som kanske har störst insikt i socialdemokraternas inre liv är Johan Westerholm. Han skriver 24 dec (ledarsidorna.se) att en av Löfvens första åtgärder som statsminister var att ändra rådande regler så att ansvaret för regeringens krishantering flyttades bort från honom. Åtgärden genomfördes trots att flera utredningar sagt att krishanteringen borde ligga i  hans eget kansli för att bli effektiv.

”Statsrådsberedningen, statsministerns egna permanenta stab, har saknat överblick och regeringen har under året tillsatt nya funktioner, som särskilda grupper av statssekreterare från bara vissa departement och utan mandat. Informationsflödet i Statsrådsberedningen har präglats av inkompletta underlag eller underlag där politiska hänsyn lagts på verklighetsbeskrivningarna för att ”mjuka upp” situationen. Statsrådsberedningens samordningsfunktion, som är direkt beroende av krishanteringen, har aldrig fungerat så illa som under Stefan Löfvens ledarskap vittnar fler oberoende tjänstemän om.”

”Bara komma på tanken att reorganisera en, för Sverige så central, funktion som krisledningen utan att ha regeringserfarenhet borde tyda på en ledning som helt saknar ledarskapsförmåga och vars huvudsakliga intresse ligger i den personliga prestigen.”

Löfvens galna och ogenomtänkta beslut att befria sig själv från ansvaret för landets krishantering saknar motstycke. Kommer Sveriges mest obeslutsamma, konflikträdda och inkompetenta regering någonsin att kunna fatta några som helst nödvändiga och genomtänkta beslut?

Statsminister Stefan Löfven hävdade f ö nyligen i en intervju med Expressen att regeringen uppfyllt eller påbörjat 97 av 105 vallöften. Nu har tidningen låtit statsvetaren Camilla Sandström granska listan. Hon konstaterar att regeringen har startat flera utredningar och kommissioner, men det är få åtgärder där man kan se konkreta satsningar. Har vi någonsin haft en regering som tillsatt så många grupper, kommissioner och utredningar och levererat så litet?

Låt mig avsluta med ett citat av Hans Li Engnell (motpol.se):

”Jag har aldrig haft ett så lågt förtroende för en svensk regering tidigare, eller för riksdagen som helhet. Sveriges politiska ledarskikt har under de senaste åren visat prov på en så låg kompetensnivå, en sådan arrogans och en så bristande verklighetsförankring att den sannolikt har förlorat människors förtroende för en hel generation framåt. …… Det räcker inte att presentera floskler längre. Inte ens i ett jultal. Vi har passerat det stadiet för länge sedan.”

Jag kunde inte ha sagt det bättre!

 

13 kommentarer

 1. Håkan Ericsson

  Tusen tack för dina intressanta inlägg,det är väl tur att I allafall att svensk ekonomi går som en Tessla, enligt vår finansminister mvh Håkan

 2. Mia K

  Hej asasuh! Mycket läsvärt inlägg som vanligt! I Umeå kommun förefaller det vara tjänstemännen, inte politikerna, som styr var flyktingboenden ska byggas. Bostadsområdet Teg och Böle verkar vara favoriter att samla migranter till. Nu är det väl frågan hur länge ordning och reda får finnas där?

 3. AVT

  Bästa Åsa! Detta senaste blogginlägg är nog en av de klaraste och redigaste artiklar jag någonsin läst i detta tröstlösa ämne! Briljant och huvudet på spiken – gratulerar! Sjuklöverpartierna som försatt vårt land i denna fruktansvärda situation är förbrukade och måste ersättas av något annat. Men av vad?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Tack!
   Ja, av vad? Det är en miljonfråga. De ’insuttna’ politikerna kommer förstås att göra allt för att hålla sig kvar. Att vi tappat förtroendet för dem lär inte bekymra dem. När t o m statsvetare, visserligen S-märkta, i likhet med Ulf Bjereld tror att julen och nyår kommer att få folk att glömma. Han tror att det som hänt under 2015 inte kommer att få effekter under 2016 och fram till riksdagsvalet 2018. Så här skriver han på erixon.com

   ”Dessutom är det jul nu vilket man inte ska glömma bort i sammanhanget. Det är en tid att tala om generositet och att inkludera. Om det är varaktigt är för tidigt att säga. Det faktum att antalet människor som söker asyl i Sverige minskat den senaste tiden gör att regeringen vill blicka framåt och titta på andra politiska frågor.”

   Bjereld underskattar folket i samma omfattning som han överskattar regeringen. Att vilja blicka framåt påminner om kungens ”Nu vänder vi blad”.

 4. Lennart

  I dagens Vk (28dec) finns en förvirrade debattartikel angående SD och demokrati. Enligt artikelförfattaren är SD ett hot mot demokratin. Orsaken skulle vara att de saknar ideologisk bas. Däremot ett parti som V med ett sekellångt budskap om maktövertagande med våld är demokratiskt. Visserligen är artikelförfattaren en junior som skriver utifrån att han skall lägga fram sin, förmodligen C-uppsats, men varifrån får han sina ideer. De kommer inte neddimpande från ingenstans. Detta torde vara nästa fas i försöken att stigmatisera SD:s väljarkår. SD:s framgångar i oponionsmätningar verkar skapa panik. Som parti har SD mycket kvar att göra innan de blir salongsfäigt men det verkar opinionen strunta i. Deras framgångar är snarast en spegling av det förbrukade förtroende för övriga partier efter alla trollkonster som de haft för sig efter valet för att slippa konkurrens. Det blir en spännande period fram till och över nästa val

  • asasuh (inläggsförfattare)

   SD:s framgångar säger lika mycket om 7-klövers partier som om SD.
   Eftersom åtminstone 6 av dem nu har en invandringspolitik som liknar SD:s måste man nu anklaga SD för annat än nyfascism och främlingsfientlighet. Det skulle inte förvåna mig om 7-klövern, som ingick Decemberöverenskommelsen för att åsidosätta demokratin, också börjar anklaga SD för att vara ett hot mot demokratin försvinner nog den lilla trovärdighet de har kvar hos många väljare. Är de kloka anklagar de inte SD för att vara ett hot mot demokratin. Det skulle ge SD lättköpta motargument.

  • Nisse N

   Hej! I dagens VK fanns en artikel! Den försvann då motargument började komma in. SD är det enda demokratiska partiet i Sverige idag och den enda oppositionen!

   • asasuh (inläggsförfattare)

    Det missade jag. Såg bara debattartikeln om att SD är ett hot mot demokratin. Såg aldrig några kommentarer.

 5. Leif

  Din kommentar om vad som händer i Gävle. Dom otroligt dumma moderaterna skall styra med SD? Hur går det ihop med vad du skriver, sen kan man ju fråga sig hur det gynnar svensken att SD styr med ett lönesänkarparti som Moderaterna. Men näe, det har vi ju såklart helt glömt bort nu.

  Selektivt minne månne?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag känner inte till de politiska förhållandena eller frågorna i Gävl, men tycker att det rent allmänt är bra att man kan ’tänka och agera utanför boxen’ om det är bra för Gävle och gävleborna. Till skillnad från riksplanet där M vägrar att ta över makten tycker jag det är positivt att de vill ta ansvar i Gävle. Och att de respekterar valresultatet där.

   Hur det gynnar svenskarna att M styr med SD kan vi ju bara gissa eftersom vi inte haft en sådan konstellation på riksplanet. Däremot är SD med i olika styrande koalitioner i kommuner och landsting i Sverige idag.

   M inte minst har ju varit med och hållit SD i långvarig karantän på riksplanet, men nu har M:s högsta ledning godkänt koalitionen i Gävle. Om gävlelösningen fungerar bra bidrar den kanske till ett politiskt trendbrott så att vi på sikt kan få mer än 2 block i svensk politik.

 6. Basic Rules

  Glädjande med ”experimentet” i Gävle – återstår dock se hur seriösa och ansvarstagande Moderaterna är i verkligheten, med AKB:s mentor Reinfeldt i bakgrunden blir man misstänksam.

 7. Oberoende Observatör

  Jag tycker det är märkligt att inte stora delar av regeringen är anmälda till KU med tanke på den inkompetens ,brist på handlingskraft de visat vid hanteringen av den stora strömmen av asylsökande.
  Tsunamin 2004 hanterades lika dåligt av en ( S ) ledd regering och 6 ministrar fick ta emot en enig kritik i KU och något senare fick Persson lämna Rosenbad.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag delar helt din uppfattning. Men kanske får hela regeringen lämna Rosenbad senast 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.