Allsköns funderingar om politik

Den humanitära stormaktens uppgång och fall

I slutet av 90-talet sammanfattade Elizabeth av England det föregående året som ett ”annus horribilis”, ett fruktansvärt år. För mig känns 2015 just som ett annus horribilis. Jag ser praktiskt taget bara förlorare; regeringen, allianspartierna, migranterna, skolan, vården, välfärden m fl. Den som vågar se verkligheten i vitögat inser att den moraliska högborgen och humanitära stormakten Sverige går mot sin upplösning. Flyktingkrisen håller på att förändra Sverige. Ändå är detta bara början eller möjligen slutet av början på de svårigheter vi står inför. Ingen av oss kan överblicka utvecklingen på längre sikt då vi aldrig upplevt något liknande.

Den rödgröna regeringen har tappat kontrollen och försatt landet i en helt ohållbar situation. Allianspartierna DÖ-förklarade politiken, inskränkte demokratin och släppte fram en budget de anser ”skadlig för Sverige” genom att lägga ner sina röster. Anledningen var det ”kaos” som skulle drabba landet om deras eget budgetförslag vann!! Inte ens nu när DÖ, ”det minst dåliga alternativet”, är begravd agerar de som en trovärdig opposition.

Myndigheter jobbar idag dygnet runt utan att klara av sina uppgifter. Det råder stor brist på bostäder, lärare, skollokaler i skolorna. Belastningen på sjuk- och tandvård ökar snabbt, socialtjänsten går på knäna och antalet områden där polis och brandkår tvekar att gå in växer. Budgeten på nationell och kommunal nivå sinar, tiotusentals och åter tiotusentals illegala migranter har gått under jorden, grupper ställs mot varandra och många migranter är besvikna och frustrerade över hur verkligheten ser ut i dagens Sverige.

Sittande regering och övr 7-klövern har bidragit till att göra flyktingkrisen så mycket värre för Sverige än vad som blivit fallet i våra grannländer. Makteliten har gripits av högmod och velat göra landet till en humanitär och moralisk stormakt till en orimlig kostnad. Löfvens livsluft blev för en kort tid att sola sig i glansen han tillfälligt fick på den globala arenan och hemma av de svenska PK-medierna. Vi har tagit oss rätten att kritisera andra länder för att de inte agerat lika ansvarslöst som vi. Ungern, som försökte upprätthålla EU:s grundläggande regelverk, brännmärktes. Nu stänger också vi våra gränser och anklagar andra länder för att de inte hjälper oss att ta oss ur vår självförvållade kris. Vilken dubbelmoral!

Mycket av migrationsdebatten och inrikespolitiken har lamslagits av det utbredda missbruket av moraliska argument och skuldbeläggning. Det har skadat diskussionen när vänsterextremister och liberala intellektuella tillsammans stämplat all kritik mot invandring som rasism och främlingsfientlighet. Skräcken för att brännmärkas av medierna och utsättas för mediadrev har förlamat debatten och omöjliggjort en öppen och förutsättningslös diskussion. Det har gynnat framväxten av dagens samhällskollaps. Vem kommer inte ihåg hur Reinfeldt behandlade Tobias Billström när denne för några år sedan ville diskutera volymer för invandringen? Nu är det dags att diskutera maktelitens förlorade moraliska kompass.

7-klöverns beröringsskräck när det gäller Sverigedemokraterna har i mycket stor grad bidragit till dagens kollaps. Partierna har målat in sig i ett hörn och tävlat om att stå så långt ifrån SD som möjligt. Eftersom makteliten är fylld av prestige har det varit otänkbart att ta sig ur denna hörna. Man har helt enkelt värderat sin egen prestige högre än landets bästa. När partierna nu under galgen kopierat stora delar av SD:s flyktingpolitik är de mycket måna om att påpeka att de inte alls kopierat efter SD:s förlsag och att deras eget agerande är mer moraliskt än SD:s.

Men vad är moraliskt i regeringens och övr 7-klöverns agerande? Att svika sina väljare genom att införa  en politik som man kallar ’skit’ bara för att hänga sig kvar vid makten? Att svika sin egen ideologi och det man gått till val på bara för att slippa ta ansvar för landet? Att göda giriga och skrupelfria flyktingsmugglare (drygt 1 miljon migranter har fraktats över Medelhavet) genom att locka hit hundratusentals människor med eller utan skäl för asyl? Att låta dem vänta i månader eller år av ovisshet och under allt jobbigare förhållanden? Att skicka tillbaka dem som nekas asyl och som satsat allt på att ta sig hit? Att ställa grupper mot varandra? Att stjäla ur biståndsbudgeten för att betala invandringen istället för att ge biståndet till fattiga människor i tredje världen? Att låta ’ensamkommande barn’ utan ålderstest få asyl medan de barn och ungdomar som bäst behöver vår hjälp lever som internflyktingar i Syrien eller i flyktingläger nära syriska gränsen? Jag förstår att politiker och medier i våra grannländer kritiserar oss. Varför skulle de vilja hjälpa oss med det vi själva ställt till med och som kanske är det mest extrema inslaget i hela den europeiska migrationskrisen?

Dagens maktelit talar ofta om att ta ansvar för Sverige. Jag imponeras inte av vad den hittills gjort i den vägen. Moraliskt högmod och humanitärt storhetsvansinne har satt lagar, förordningar och gränser ur spel. Men högmod går som bekant före fall. Nu är sanningens ögonblick inne och det är hög tid att ta det ansvar man gång på gång t att hävdat att man vill ta. Reinfeldt smet ut bakvägen. Det mildrar ingalunda domen mot hans invandringspolitik. Tvärtom! Men statsminister Löfven är kvar och hans vallöfte att reparera ”det Sverige som gått sönder under borgerligt styre” visade sig vara en bluff. Så är han nu beredd att tillsammans med Fridolin och Romson erkänna sitt ansvar för flyktingkatastrofen, ta konsekvenserna av sin havererade politik och ett Sverige som gått sönder ännu mer och avgå? Det är vad många av oss väljare kommer att kräva i valet 2018. Kanske tidigare! Redan 2016 kommer vi att kräva att regering och övr partier tar ansvar för Sverige och ser till att vi får den ”ordning och reda i flyktingmottagningen”, Löfvens favoritmotto.

 

 

18 kommentarer

 1. Mia K

  Hej asasuh! Extraval måste vi sträva efter! När nu journalisterna jobbar på att kväsa all yttrandefrihet i Sverige, ska vi väljare få möjlighet att säga till i allmänna val, innan det är alldeles för sent!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Hej Mia och gott nytt år på dig!
   Ingen förutom de rödgröna vill f n ta ansvar, bilda regering och styra Sverige.

 2. Nils

  Imponerad av ännu en briljant och FAKTA-baserad sammanfattning från dig. Håller med dig, om att inget parti, förutom de rödgröna blocket, vill regera Sverige idag. Moderaterna lär nog snarare göra ”vad som helst” för att slippa (förlora) ett nyval före 2018, nu när DÖ-alternativet är ute ur bilden, och vi har sett, att partiernas eget väl, alltid tycks gå före Sveriges väl.

  Jag läser numera allt du skriver, medan jag själv går bet på min egen huvudfråga ”den framtida sysselsättningen”. Där verkar ”mörkandet” vara lika stort som någonsin i flyktingfrågan, som jag tolkar de fakta jag samlar in (hoppas fortfarande jag har fel). Läsningen av nobelpristagaren Edmund Phelps senaste (forsknings-) bok (2013) Mass Flourishing: How Grassroots Innovation Created Jobs,, Challenge, and Change, gav dock ninga ljuspunkter. Han redovisar bara hänsynslöst hur läget ser ut i (västra) Europa, vilket tyvärr bara bekräftade mina värsta farhågor. Kanske europabilden gjorde att boken blev bestseller i USA, men verkar tigas ihjäl i Europa, Hur som helst i boken fann jag inga ljuspunkter, och jag vill kunna ge NÅGRA ljuspunkter också för mina barnbarn att utgå från, så jag letar vidare.

  Huvudscenariot ser ut så här: Västeuropa går kommande 100 år mot ekonomisk stagnation (real BNP-tillväxt < 1%). Detta leder sannolikt till fortsatt rikedomsomfördelning till redan rika, då samtliga regeringar i huggsexan om framtida jobb, är mera beroende av företagsägare/kapitalister än motsatsen, Den resurssvaga halvan av befolkningen får det svårt, då samhällsstrukturer-välfärdssamhällen kräver tillväxt för överlevnad. Sådan blir svår att upprätthålla i den globala konkurrensen (Asien) i ett Europa som de senaste 50 åren levt på "kopiering" av (dyrare)amerikanska innovationer och teknologi, då Europas egen innovationsförmåga har varit väldigt liten

  Europa är enligt Phelps fast i djupgående strukturella problem. Inte ens en "revolution" i Europas vänsterstyrda samhällen skulle hinna ändra något, då Point-of-no-return tycks ha passerats. Europas storhetstid är över. Nya utmanare har tagit över styrpinnen, och europeerna får finna sig i detta som andraplansnationer kommande århundrade.

  Det är kanske bara "att gilla detta läge" men jag letar vidare efter positivare fakta, om än i mindre skala. Samtidigt roas jag över skillnaden mellan Phelps uppfattning om utvecklingen kommande decennier, och alla de ljusa prognoser, som olika makthavares välavlönade prognosmakare nogsamt nu sprider inför årsskiftet. äger inte de har fel, för mina gamla studier i nationalekonomi, påpekade det självklara, att stimulerar man ekonomin med stora budgetunderskott och samtidigt lyckas se till, att ha en lågt värderad krona genom negativ styrränta (i det globala devalverigskriget), så blir självklarty ekonomin superdopad inför kommande året.

  Men sedan då? När lånemöjligheterna tömts ut säg år 2020. Är det efter oss "syndafloden" (läs = en idag otänkbar politisk "revolution" i några av Europas länder) som gäller? Upprepas historien från början av 1900-talet och tidigare? Blir jag för pessimistisk? Jag vet inte, men jag ser, att den globala världsordningen just nu är definitivt inte är till Europas fördel. Därför går jag faktiskt bet på hur den framtida europeisk och svensk sysselsättning ska kunna fixas!

  Hur som helst, tack för de insikter du gett mig det gångna året och
  Gott Nytt År

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Hej Nils och gott nytt år på dig!
   Tack för ditt positiva omdöme om min blogg!
   Eftersom jag läser rätt mycket känner jag mig nog lika pessimistisk som du när det gäller Europas framtid. I Sverige ser det dystert ut med en skola som inte lyckas, vilket i sin tur gör att den inte genererar så många framtida forskare. Den genererar heller inte så många entreprenörer eller uppfinnare som vi behöver. Denna regering stimulerar inte företagsamhet och facket ser till att höga ingångslöner gör det omöjligt för lågutbildade att få sitt första jobb. Det blir en negativ spiral.
   Finansministern har beskrivit svensk ekonomi som ”urstark” och att den går ”lika bra som en nyproducerad Tesla”, ett elbilsbolag som gör miljardförluster eftersom ingen vill köpa deras bilar! Märklig liknelse!! Det blir inga miljarder av invandringen oavsett hur agendastyrda budbärare upprepar mantrat att invandringen är lönsam. Sverige måste tillbaka till verkligheten och göra klart för dem som söker asyl här att de inte kan räkna med att få del av den sociala välfärden redan från dag ett. Vår välfärd bygger på att alla som kan jobbar och betalar skatt till den. Vårt budskap måste bli att man får både stanna i landet och inkassera välfärdsförmåner om man bidrar utifrån sin förmåga. De flesta kommer från länder där det inte finns liknande förmåner och där man själv är ansvarig för sin överlevnad. Genom att ge dem olika former av bidrag förstör vi deras inlärda förmåga att klara sig själva och gör dem till passiva bidragstagare. Vår välfärd kollapsar om allt fler betalar in allt mindre till den.

 3. Mia K

  Hej asasuh och Gott nytt år på dig med. Du har säkert rätt i din analys att ingen annan vill ta rodret, förutom de nuvarande regeringspartierna idag, tyvärr!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Tack för att du följer mina skriverier och för dina återkommande kommentarer!
   Gott slut och gott nytt!

 4. Eva

  Det är ju inte och komma ifrån att Sverige sliter nu! Men Reinfeldt lämna ju efter seg en ”gavepakke” til Lövfen som ställde han i ett dilemma. Tok han inte emot alla människor som Reinfeldt mente Sverige borde ta imot pga av det milsvidda skogars land så har han ju blivit kallad främlingsfientlig! Så måtte han hålla SD utanför vilket har bidragit till en ännu större uppslutning av partiet! Löfven borde ha tatt lite lärdom av Putin! Löf en är för snäll! Det man heller inte förstår är varför inte det nordiska länderna hjälper till mer och bygger upp flyktinglägrens infrastruktur,det kommer ju tydligvis så många folk särskilt från Syrien som är högutbildad,som lärare,ingengörer,läkare,tandläkare,IT-folk etc etc så kompetansen finn ju! Varför hjälper man inte till i närområder? Ska man verkligen tillåta att det dör människor i flyktinglägren,människor som inte har pengar och betala människosmugglare som kastar dom på havet? I Malmö- det nordiska Marseilles har en kvinna i 50-årene sagt” Jag ser ett land som går i stycker” Det hörs skrämmande! Så Löfven har ett jobb och göra,en stor utfordring!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Hej Eva!
   Löfven är mer feg än snäll skulle jag säga. Rädsla och feghet styr idag makteliten och landet betalar nu priset för det.
   Det är en skröna att så många flyktingar från Syrien är högutbildade. Det stämmer inte med officiell statistik från Arbetsförmedling m fl. Om du läser tino.us får du en korrekt beskrivning hur utbildningsnivån ser ut bland både syrier och andra som tagit sig hit.
   Ja, varför hjälper man inte i första hand till i närområdet? Som det nu är satsar vi så enorma summor på vår okontrollerade invandring att vi nog inte har några pengar att satsa i närområdet. För alla miljarder vi nu lägger ut skulle vi kunna hjälpa många ggr fler människor i flyktinglägren.

 5. Basic Rules

  Tino Sanandaji, född i Teheran i Iran, är en svensk nationalekonom och debattör, som jag rekommenderar, för den som få rätsida på den osanna och vilseledande propaganda, som görs på olika tidningar/medier kring invandringspolitikens direkta och indirekta kostnader mm.
  Se http://www.tino.us
  Trevlig Helg läsning !

 6. Glesbygden

  Då man vet att det finns ca 60 miljoner flyktingar i värden och att endast ca en miljon kommit till Europa med kända konsekvenser förstår jag inte hur man kan ivra för öppna gränser.
  Afrikas befolkning som är nästan den dubbla mot Europas 1,2 miljarder kommer att enligt FN,s befolkningsprognos fördubblas redan till 2050.
  Ponera att Europa skulle ta alla värdens flyktingar skulle det vad jag förstår innebära att vi får gångra hittills mottagna med femtio. Eftersom vi vet att Europas länder stänger sina gränser i allt snabbare takt finner jag ståndpunkter som många i media förfäktar än mer obegriplig. Hela asyltrycket skulle riktas mot Sverige.En fri invandring skulle med säkerhet omöjliggöra en välfärdstat.

 7. Glesbygden

  Hej gillar din blogg kommer att följa den framledes. Ser fram emot dina tankar och iaktagelser nästa år. Gott nytt år.

 8. Basic Rules

  God fortsättning på 2016, som kan bli ett avgörande år inrikespolitiskt. Din blogg är närmast ovärderlig i mediebruset som domineras av Aftonbladet och DN(men även lokalt) och vars politiska anpassningar till retoriken vi ser inom Alliansen/Moderaterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.