Allsköns funderingar om politik

LO passerar skamgränsen – igen

LO:s retoriska härdsmälta vittnar om stor oro och nervositet i LO-borgen. Fler flyktingar ger ökad konkurrens om befintliga jobb och lönenivåerna kan komma att pressas ner. LO:s uppgift är som bekant att se till att försvara och stärka sina insiders position på arbetsmarknaden och hålla borta alla konkurrenter och outsiders. Arbetskraftsinvandring förespråkar man därför inte. Vem kommer t ex inte ihåg hur Byggnads trakasserade och motarbetade utländska byggarbetare?

I Sverige är de enkla jobben få och ingångslönerna de högsta i Europa. Facket vill nu driva upp ingångslönerna ännu mer, vilket höjer tröskeln för alla som står utanför arbetsmarknaden. De som kommer att drabbas hårdast av det är de nyanlända. Hur nyanlända bäst ska få jobb är en ödesfråga för Sverige. Visst finns det en och annan läkare bland dem, men av de syriska asylsökande har hälften inte ens gått gymnasiet. Redan när flyktingströmmen var en bråkdel av dagens flöden var Sverige sämst i hela EU på integration.

OECD har konstaterat att Sverige behöver lägre lägstalöner, d v s de löner som människor som inte har ett jobb får om de lyckas få ett första jobb. LO säger sig ställa upp på att flyktingarna ska få jobba, men är inte berett att ge upp några privilegier eller tillåta en nödvändig anpassning av svenska modeller. LO kan förstås inte gå ut och säga att svenskarna ska komma i första hand. Istället kör LO nu med ’dirty campaigning’ mot partier som vill sänka ingångslönerna:

”Samtliga högerpartier har nu föreslagit sänkta löner. Det är DIN lön de vill sänka!”

Men LO:s ’mud slinging’ stannar inte där. I DN 10/2 läser jag att LO-tidningen Arbetet beskriver Centerns förslag om lägre ingångslöner för nyanlända så här:

”Människor med annan hudfärg och annan etnicitet ska alltså få lägre summor i lönekuvertet varje månad än deras etniskt svenska arbetskamrater”.

Nyanlända beskrivs som ”de som Centern tydligen ser som etniskt orena flyktingar”. Centern har enligt tidningen ”kastat sig i famnen på tidigare rastänkande partier ur den politiska historien”.

I egenskap av maktfaktor i samhället missbrukar LO sin ställning genom att avsiktligt försöka vilseleda människor genom en smutsig propagandaoffensiv och medveten facklig desinformation. Är det förenligt med ’värdegrunden’? Om de nyanlända inte får konkurrera om jobben i Sverige, hur ska de då kunna bidra och bli ’lönsamma’? Varför ska de alls bo i Sverige om de inte har en chans att försörja sig och inget meningsfullt att göra? Vem ska då betala för deras uppehälle? Löntagarna? Är man emot att hjälpa flyktingar in på arbetsmarknaden borde man i konsekvensens namn också säga nej till flyktingar.

LO har skapat en arbetsmarknad där man inte betalar för arbetet utifrån vad det är värt, utan utifrån vad facket anser vara en lagom nivå. Det leder nu till att utestänga arbetskraft som inte är produktiv nog. I välfärdsstaten hanteras det med bidrag och socialförsäkringar. LO kan förstås inte säga rent ut att deras mål är att låsa in nyanlända i ett nytt utanförskap och långsiktigt bidragsberoende i ett samhälle där hälften av oss svenskar ska lägga kanske 40 -50 procent av vårt arbete på att försörja migranter. LO:s inställning till sänkta ingångslöner torde gynna framväxandet av ett 2/3 samhälle och en bidragsberoende underklass. Jag trodde LO och socialdemokratin ville avskaffa klassamhället men det här tyder på motsatsen. Hur rimmar det med ’värdegrunden’?

Joakim Ruist, en av få forskare som studerat invandring och migration, föreslår två alternativ för integrationen på arbetsmarknaden. Antingen ändra på lönestrukturen och öppna för lägre löner eller vara beredd att betala priset för en låg sysselsättning bland nyanlända. Oavsett vilket alternativ Sverige väljer måste det bli lönsamt att ta ett jobb överhuvudtaget. Så länge ’lågproduktiva’ migranter kan välja mellan låglönejobb och att hämta ut pengar från Försäkringskassan, socialen etc väljer de kanske inte att jobba. Det enda som kan ändra på det är att informera om att rättigheter är kopplade till skyldigheter samt att stänga möjligheten att leva på välfärdsstaten utan att bidra till den efter förmåga.

http://www.6mannen.se

http://motpol.blogspot.se

http://fnordspotting.blogspot.se

10 kommentarer

 1. Basic Rules

  ”Rastänkande partier ur den politiska historien” – det vare det sämsta jag hört från LO(S)- håll.
  Vad säger Stefan om detta? Det är inte OK ?!

 2. Bo Adolfsson

  Många talat om sänkta trösklar, men inte hur låg den skall vara.
  Hur skall man få folk att jobba för existensminimum när socialbidraget är på denna nivå. Hur skall man sedan få någon att köpa tjänster på denna nivå när man har lagt på arbetsgivareavgifter och moms. Då är det ju billigare att köpa svart. Alla snackar runt men har inte ens satt sig ner och gjort basala beräkningar. Vi skall nog vara glada för att det fortfarande finns en viss skattemoral, men när allt fler som t ex artister och läkare börjar laborera med bolag är det kört och då går det snabbt. Håll i hatten!
  Bo Adolfsson

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Håller med dig. Partiföreträdarna släpper nu iväg ’testballonger’ med olika förslag som ett spel för gallerierna, men ingen har någon konkret eller genomförbar lösning för att få in nyanlända på arbetsmarknaden. Det vore klädsamt om de politiskt ansvariga erkände att de inte klarar av att skaffa jobb till alla som släppts in efter Alliansens migrationsuppgörelse med Mp.

 3. Holtz

  Event sänkning av ingångslön kommer inte att påverka antalet arbetslösa invandrare därför att även om de skulle i stort jobba gratis så upplevs dessa påverka produktiviteten negativt. Vilket också visar sig med all s k startjobb/instegsanst mm. Jag tror mig ha sett att ca 4% leder till nägon form av anställning.

  Vem tror att Volvo/SKF/Sandvik m fl anser det intressant att ta i arbetslösa som inte kan språket, ingen eller låg utbildning, ingen eller lite arbetserfarenhet. Företag i Sverige anställer om behovet finns och arbetet som utförs tillför verksamheten något väsentligt.

  Däremot så kan några få hjälpa till hos släkting/god vän på pizzerian/torgståndet mm. Lön? Tveksamt.
  En form av dagdriveri.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det ser allt annat än ljust ut och de som sitter vid makten är helt handfallna och lyckas varken med det ena eller det andra. Inget parti har i dagsläget en trovärdig lösning.

 4. Mia K

  Hej asasuh! I vårt samhälle idag finns inga ”lågkvalificerade” jobb kvar. I det postmodernistiska Sverige förutsätts att alla arbetstagare ska besitta god instruktionsförståelse och behärska datorer. När vi sedan möter invandrare, som är analfabeter med en helt annan kvinnosyn, då uppstår svårigheter.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Just det men där står Ylva Johansson och basunerar ut att ’vi klarar integrationen’. Den har ingen regering klarat på länge och med dagens migrantflöden lär det bli ännu svårare. Vem tror hon att hon lurar?

 5. Bengt Holmgren

  Tack Åsa!

  Det handlar INTE om att sänka löner utan att tillåta fri prissättning. Vilket KAN få effekter på existerande löner. Detta kommer att skapa en marknad för enklare jobb. En del blir fast i dessa men de flesta vandrar vidare.

  Ett problem är vi i lagstiftningen INTE har skrivit in en rättighet för medborgarna att sluta avtal. Detta är en grundläggande mänsklig rättighet. I den svenska lagen står att det är fackföreningarna som har den rätten. Vilket missbrukas grovt av facken som ibland uppträder som rena maffian. ”Om ni företagare inte gör som vi säger så kommer vi att förstöra er verksamhet”. Den makten har facken och använder den också. Sätter företag i konkurs.

  Men om vi inte vill ha ett låglöneproletariat? Det skulle ”vi”, dvs de politiker som skapat de förhållanden som gjort att dessa människor tillåtits välla in i landet. Att de skall få leva på bidrag utan krav på egenförsörjning är inte rimligt.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, det är märkligt att ’facket’ fått breda ut sig som det gjort och att det tillåts agera som maffian. På uvell.se kan man läsa om hur hotfullt och skamligt de kan agera, hur de kör med utpressning mot företag och hur det i sin tur drabbar arbetstagare. Så mkt som Sverige har förändrats på senare år borde också fackens roll omprövas och förändras t ex genom att ge oss medborgare rättigheten att sluta avtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.