Allsköns funderingar om politik

Hallelujamöte och varmluftsballonger

Stefan Löfven höll i veckan tal på kommunkonferensen i Örebro. Det klassiska ”Kamrater” har nu ersatts av ”Vänner” och han är både stolt och hoppfull över Sverige och den svenska modellen.

-Och vad är det då som gör oss stolta över vårt land? Vad är det vi vill att den blågula flaggan ska symbolisera? Att alla arbetar. Att vi fördelar rättvist. Att vi har en trygg välfärd. Vi leder landet. I regeringen, i 16 landsting, och över 190 kommuner. Den svenska modellens framtid är i våra händer.

”Sverige” användes 11 ggr, ”svenska modellen” 12 ggr och ”svenska flaggan” 2 ggr. Han talade om ”vårt land” minst lika engagerat som Jimmy Åkesson brukar göra.

Löfven har på senare tid erkänt att ”vi varit naiva”. Tyvärr finns inte minsta tecken på att han ’nyktrat till’. Drömmer han om att bygga ett nytt folkhem? Varför river han i så fall först ner det folkhem vi hade lyckats bygga? Tror han ens själv på vad han säger?

Allt eländes elände skyller Löfven på andra; den tidigare regeringen, de som läser eller lyssnar på fel medier m fl:

-Vänner, Sverige reser sig, Sverige har glidit isär. Det förändrade medielandskapet innebär att allt fler väljer information som bara bekräftar deras världsbild, inte ifrågasätter den.

Är det något eller någon som glidit isär så är det regeringen med Löfven i spetsen. I själva verket är det nog Löfven själv som läser och lyssnar på fel medier. Hans bristande verklighetsuppfattning tyder på det. Han verkar totalt omedveten om Sveriges mest akuta och svårlösta problem, t ex bostadsbristen, integrationsproblemen, poliskårens otillräcklighet, befolkningens växande otrygghet, en urholkad välfärd m m.

Vi står upp för en reglerad invandring och ett mottagande som gör att välfärden fungerar för alla. I vårt Sverige ska det inte finnas första och andra klassens medborgare. Här är vi jämlikar. Det är en självklar del av den svenska modellens framtid.

-Det krävs ordning och reda, i den nationella säkerheten, i resandet, i flyktingmottagandet. Därför har också Socialdemokraterna alltid stått upp för en reglerad invandring.

Kvalificerat nonsens! Regeringen tappade 2015 totalt kontrollen över invandringen. De har noll koll på vilka som tog sig in i Sverige eller varifrån de kom. ”Refugees welcome” var motsatsen till ordning och reda, rena självskadebeteendet. Sanningen är att regeringen raserade den nationella säkerheten. Idag kommer t ex uppgifter om att den terrorist som dödades av polis i Bryssel för några dagar sedan var bosatt i Sverige. Löfven skulle tjäna på att tona ner sin och regeringens framgångar och förtjänster. Vi väntar nu alla med stor spänning och skepticism på hur regeringen ska lyckas skicka tillbaka de 80 000 (MINST) som inte har rätt till asyl här.

-Vi genomför framtidsinvesteringarna, vi genomför den aktiva näringspolitiken och vi genomför utbildningssatsningarna. Vi har redan påbörjat genomförandet av 97 av 105 vallöften.

Påbörjat? Vad innebär det? Vad har levererats? Regeringens tidigare hallelujamöte ”Sverige tillsammans” har inte levererat mycket trots Ylva Johanssons höga svansföring.

Allt eländes elände, skulden och ansvaret för kaoset efter valet, läggs på den tidigare regeringen i allmänhet, moderaterna i synnerhet:

-Moderaterna lägger all sin vakna tid i riksdagen på politiska drag, på hot om regeringsövertagande trots att de förlorade valet med buller och bång. Istället för att söka maximalt inflytande, söker de maximal uppmärksamhet genom sinkande och sabotage. För Moderaterna verkar politiken vara ett spel. Samhället en lek. Men de ska inte få göra en lekstuga av den svenska modellen.

Man kan anklaga moderaterna för mycket när det gäller migrationen; Reinfeldt är pappa till nästan alla migranter. Men moderaterna verkar nu börja nyktra till i retoriken. Återstår att se om det också sker i praktiken.

-Vänner, detta är vägen vi väljer, för att den svenska modellen ska fortsätta göra sitt bästa för människan.

Mitt i talet försöker Löfven plötsligt verka spontan och säger:

Vänner, jag skulle vilja läsa en dikt.

Dikten han läser är i själva verket ett uttalande som Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, gjorde i Aktuellt och handlar om svensk ekonomi och export. För en gammal fackföreningspamp låter det antagligen som poesi. Detta får mig att tänka på den dåvarande invandrarministern, Birgit Friggebos krampaktiga försök att lätta upp stämningen på det PR-möte som anordnats i Rinkeby 1992 och som slutade i ren kalabalik. Hon började sjunga ”We shall overcome”.

Att Löfven inte sjöng den sången möjligen tyda på att han börjar ana att han och hans regering inte kommer att kunna övervinna de svårigheter och problem de förorsakat och som ”vårt Sverige” nu kommer att drabbas av i decennier framöver.

7 kommentarer

 1. Basic Rules

  Ja, kanske är det så att han vill bygga ett nytt Folkhem, då gör han så gott han kan för att rasera det gamla först, vilken BNP ! Dags att börja leverera nu Stefan – påbörja det 98:e löftet – att förpassa med de minst 80 000 individer som är här utan rätt till asyl.
  Hur många Herkulesplan krävs tro, går det att hyra en ett antal Antonov 225 ?

 2. LSE

  Det är inte lätt att förstå Stefan Löfven och inte blev det lättare efter att ha sett denna lilla ”roliga” citat samling.
  ”Invandring är en vinst. Invandring är en liten ansträngning. Invandring är en stor ansträngning. Sverige behöver invandring. Europa måste ta sitt ansvar. Mitt Europa bygger inga murar. Vi måste införa ID-kontroller. Folk drunknar på medelhavet. Vi måste skicka tillbaka 80000 invandrare. Invandring berikar Sverige. Sverige har varit naiva. Vi behöver kompetensen som dom tar med sig. Invandring är en utmaning. Sverige är ett rikt land. Vi måste låna pengar. Vi tar ansvar. Vi måste göra det mindre attraktivt att komma till Sverige. I Sverige har alla rätt till en fristad. De döda försöker fly.”

  Det skulle säkert gå lika bra att göra en liknande samling förvirrande citat sagda av AKB eller någon av dom andra partiledarna så han är inte ensam skyldig till den uppkomna situationen.

  Att komma undan med hedern i behåll blir inte lätt när allt dom sagt och gjort nu finns att hitta på nätet.
  Det bästa vore nog att dom snarast kastade i handduken och likt en Japansk chef gråtande bad om förlåtelse vad dom ställt till med.

  Som positiv avslutning ett nytt bra verb att använda sig av.
  Löfva = lova men inte behöva hålla.

 3. Mia K

  Hej asasuh! Det är så uppenbart att 7-klövern absolut inte vill ta över regeringsmakten i Sverige och Löfven är bara en marionettfigur för andra intressen, som Ylva Johansson, C Jämtin, och övriga rörelsen. Sveriges huvudproblem har blivit migrationen, där många fler ska dela på den minskande gemensamma kakan och nu faller hela korthuset,

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det är intressant hur det svängt från all in till all out, speciellt på senare tid. Häpnadsväckande att de politiskt ansvariga tror att det bara är att göra 180 grader helt om och ändå behålla folkets tillit och förtroende. De har inte ens modet eller förståndet att be oss alla om ursäkt för att de hade så fel och har skadat Sverige så oåterkalleligt. Det vore klädsamt om de tog ansvar för sina ’missgärningar’ och därefter avgick med svansen mellan benen. Men det är dumt att förvänta sig stora saker av små människor. Ingen i makteliten visar någon som helst ledarskapsförmåga. Vem av oss förtjänar sådana nollor till politiker?

   • Nils A

    Alla är inte oförbätterliga. Nedan artikel av en av Expressens ledarskribenter finns kanske inte på Sveriges mest lästa websidor (alltså inte i Expressen). SvDs Ivar Arpi gjorde en liknande bekännelse eller policyändring (dock ”utan ursäkt”) på en engelsk sajt för en tid sedan.

    SvD publicerar fortfarande i sin papperstidning fortfarande floskelalster utan faktabakgrund om bl a invandringens framtida sysselsättningskonsekvenser i Sverige, som ju är mitt huvudintresse. Det är helt otroligt hur OFFICIELL STATISTIKS fakta om invandring och dessa gruppers sysselsättning konsekvent förtigs.

    Olika (klokare) individer på tidningar börjar alltså inse verkligheten, men tidningsredaktionernas ledning (?) verkar vägra inse framtida konsekvenser av de senaste årens invandringspolitik, framför allt avseende framtida sysselsättning. Man lever fortfarande kvar i sina egna drömmars värld om hur världen fungerade förr i tidden. Nen i dagens globala ekonomi gäller helt andra regler.

    Jag läser allt Tino Sanandaji skriver om sysselsättning. Riksdagens utredningstjänst visade nyligen är att efter 15 år i Sverige är endast 34 procent av nyanlända är helårsanställda. Skulle dessa siffror bli bättre kommande år. Tino Sanandaji publicerar alltid svenska OFFENTLIGA STATISTIKUPPGIFTER om verkligeten, men hans och Joakim Ruists m fl forskares för Mörkarmedia alltför skrämmande uppgifter (de anger alltid sina källor) om verklig sysselsättning förtigs fortfarande i massmedia. HUR DETTA ÄR MÖJLIGT BEGRIPER JAG INTE, men nedan artikjel ger vissa ledtrådar..

    För faktaresistensen verkar vara total på tidningsredationerna i sysselsättningsfrågan. Oväsentliga skendebatter om ”lägre löner” blåses upp av Mörkarmedia i stället för seriös redovisning av verklighetens existerande fakta.

    Marteus artikel nedan är för mig unik, såtillvida att hon beskriver hur ”känsloargument gå före obekväma fakta, därför att känslor då vinner” samt slutar med om hur obekväma fakta (dit hör kanske framtida sysselsättning?) FORTFARANDE ”brunstämplas” på olika sätt i stället för att diskuteras inom massmedia, förlåt: Mörkarmedia.

    Läs och begrunda detta lilla tecken på ljusning(?) även i mediamörkret.
    http://kvartal.se/artiklar/fran-censor

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Håller med om allt du skriver. Jag läste för någon dag sedan med stort intresse Marteus artikel. Tänk, om flera hade hennes mod att gå ut och erkänna att hon tidigare hade fel men nu tagit chansen att rätta till det!!
     Liksom du läser jag allt Tino Sanandaji, Joakim Ruist och Jan Tullberg bidrar med i migrationsdebatten. I mitt nya blogginlägg, Vem vill bli pensionär, refererar jag åter till dem. Förvånansvärt många som inte känner till dem men det kan kanske du och jag avhjälpa :O)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.