Allsköns funderingar om politik

Fagra löften och relativisering

På presskonferensen efter terrorattackerna i Bryssel försäkrade statsminister Löfven att:

-Vi kommer att göra allt som krävs, allt vi kan, för att detta inte ska hända här. Men jag kan heller inte garantera att det inte händer. Men det är politikens och demokratins uppgift att också kunna försvara sig inte minst mot terrorism.

Och så tillade han:

-Om Belgien behöver hjälp kommer vi självklart att bistå på lämpligt sätt.

Under pressträffen upprepade han flera gånger att det kommer att vidtas ”hårda tag” mot terror. Han räknade upp de lagändringar som är aktuella kring kriminalisering av ”terroristresor”, strängare straff för olovlig hantering av sprängämnen och utredningar som ska ta fram förslag som ger polis större möjlighet att spionera på datorer.

Löfven begick också det oförlåtliga misstaget att än en gång relativisera genom att hänvisa till att Breivik, en ensam galning utan terrornätverk, inte var muslim:

-Jag vill påminna om att en av de största terroristerna vi haft i Europa, Breivik, var allt annat än muslim.

Också Lena Mellin verkar anse att två fel blir ett rätt och skriver i sin krönika i Aftonbladet att det är hoppfullt att inte bara jihadister utan också högerextremister utfört mord:

Men enligt regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, ska man komma håg att de mord som utförts av extremister under de senaste tjugo åren har utförts av högerextremister, inte av jihadister.  Att faran än så länge ser ut att komma från färre håll än i Bryssel inger en gnutta hopp denna tunga dag.

Våldsbejakande islamistgrupper utgör det allvarligaste terrorhotet i vår tid. Ändå väljer vissa svenska politiker och debattörer t ex Stefan Löfven, Mona Sahlin och Lena Mellin, att driva den fruktlösa tesen att det verkliga hotet är högerextremister så snart islamismen hamnar i fokus. För de flesta tänkande individer står det nog klart att religion, i det här fallet islam, spelar en avgörande roll i de fasansfulla terrordåd som sargat Europa de sista åren.

Margot Wallström förnekade sig heller inte. Hon kommenterade attentatet genom att snabbt glida in på att Europa måste enas så att flyktingkrisen kan lösas. Ännu ett lågvattenmärke av vår utrikesminister.

Anders Ygeman sa efter terrordåden i Bryssel att Sverige är ”väl rustat” mot attacker. Men sanningen är att Sverige ligger långt efter andra EU-länder när det gäller att bekämpa radikalisering och terrorism. Löfvens och Ygemans försäkringar att den sittande regeringen gör mer än någon annan, och att Sverige ska bidra till att ”slå till hårt” mot terrorismen, övertygar inte. Löfven kunde i Aktuellt direkt efter terroristdåden förra tisdagen själv inte svara på vad detta i praktiken innebär. Hur förtroendeingivande är det?

Carina Bäck, nybliven ordförande i förbundsområde SYD i Region Stockholm, skriver bl a så här på Nyheter24 i en artikel som handlar om svenska polisens terrorberedskap idag jämfört med 2010:

-……… vi är bättre förberedda, bättre utbildade och bättre utrustade för att hantera ett nytt terrordåd i Sverige. Problemet då? Vi är för få! Vi klarar inte ens vårt uppdrag i kärnverksamheten. Det spelar ju liksom ingen roll hur bra utrustning vi har om vi inte har några fysiska personer att utrusta. När vi upprättar kommenderingar finns inga att skicka, övertid löser problemet och personalen blir slutkörd.

Rikspolischefen har talat om för regeringen att vi behöver fler poliser, det tar dock tre år att utbilda en ny polis, och som läget är nu fylls inte platserna till Polishögskolan.

Men Sverige har ju ”Monatelefonen”, en stödtelefon som anhöriga till personer som riskerar att radikaliseras kan vända sig till. Under fyra månader har telefonen inte mottagit ett enda samtal. Och vad har det kostat att inrätta den? Hur kan Mona Sahlin ha fått hållas och gång på gång fått framföra sin agenda i TV utan att ställas till svars för de dumheter hon förespråkat? Och vad säger det om Reinfeldt som tillsatte henne? Sällan har vi väl fått så ynkligt litet för våra skattepengar!

Det känns idag som om tyckande är lika mycket eller mer värt än många års erfarenhet och kompetens inom ett område. Politiskt ’sakkunnig’ och minister kan man numera bli bara genom att manövrera  och kuppa sig igenom ett ungdomsförbund. Att ha haft ett ’riktigt’ jobb är inget krav och bristen på både kompetens och livserfarenhet är påtaglig i många fall. Likaså är det tydligt att erfarenhet inte behöver innebära kompetens. Undra på att det ser ut som det gör i politiken idag!

http://www.svd.se/lofven-vi-kommer-att-gora-allt-som-kravs

http://www.blaljus.nu/nyhetsartikel/svensk-polis-terrorberedskap

 

 

 

12 kommentarer

 1. Bergis

  Matematiken är enkel. Invandrare söker asyl i Sverige i hopp om ett bättre liv. I Sverige är det svårt att få ett jobb om man inte förstår språket och kulturen eller inte vill lära sig båda delarna. Resultatet blir arbetslöshet och utanförskap. Dessutom räcker inte jobben till alla som Stefan Löfven och Åsa Romson tagit in. Den arbetslöse invandraren upplever sig inte få respekt av det svenska samhället. IS lovar däremot respekt och invandraren åker dit. Och det är här som Jimmie Åkessons resonemang om ”hjälp i närområdet” kommer in. Jimmie vet att utlandsfödda kommer att ha stora svårigheter att komma in i det svenska samhället. Särskilt eftersom rekordåren från 60-talet sedan länge är över och Sverige inte längre behöver arbetskraft från utlandet. Man måste helt enkelt våga tro att otroligheterna i arabländerna upphör och att folket kan återvända till sina hemländer inom kort istället att svenska skattebetalare ska stå för hela notan i form av socialbidrag till människor som aldrig kan komma in i det svenska samhället.

 2. Eva Fjällström

  For hvert terrordåd som hittills har begåtts står politiker och upprepar sin mantra” vi måste stå samlade” ”vi må stå sammen”. är det nåt som provoserar mer än sånna uttalelser från politiker,och att vi måste minnas på att ABB i Norge var høgerekstrem. Självklart var han det, men det ser undelig ut att svaret på terrordåd i Lahore, Bryssel, Irak, Turkiet etc, är att minsann har vi haft terrordåd i Norden också! Ska det då vara ett försvar för att de som utförte terrordåden och utfører terrordåden ropar ”Allaha akbar”, då ska vi aceptera det liksom! Europas säkerhetstjänster är duktiga och har så långt klarat och hålla en noelunda god översikt i en situasjon som blir värre och värre, för och avvärga terrorangrep. Svensk Säpo var senast ute och varnade för att det inte länger har mannskap och ressurser till och fölga utvecklingen och inte minst övervaka alla som bör övervakas. I følge fransk säkerhetspoliti krävs det 30 personer och ha kontroll på en misstenkt! Allt som kan krypa och gå av terroreksperter och annan säkerhetspersonal har det sista årene varnat för en bølga av angrep i Europa, och Europas ledare tror dem för det höjer stadigt varningar i det olika land i Europa. Men ändå får kända islamister och till och med jihadrekruterare operera fritt,( i Sverige får dom ju komma tillbaka efter avslutad mordraid på oskyldiga människor) till trots för att dom är tillhängare av en totalitär och människofientlig ideologi som hater vårt samhälle och det människor som lever här. Där islamismen sprider seg får alla svi från annorlunda tänkande människor, till etnisk,religiös/ sexuelle minoriteter, ateister, kristne och vanliga muslimer. Islamismens stygga ansikte är överallt i världen och under deras svarta flagga slåss dom inte mot ”marginisering”, ”utanförskap”,”exkludering”,”västlig undertryckelse”, ”israelisk ockupatipon av Palestina” eller ”europeisk rasism”! Ändå är det dessa moment som Europas ledare, politiker, intellektuella, delar av pressen gärna vill innbilla folket. En FN rapportupplyser att DAESH kidnappar irakiske barn till slaveri, dreper unge med halshugging,begraver människor levande, etc. En slik terrororganisation sätter du deg inte ned med och skriver en fredsavtale. eller låtsas som om det är nåt annat än det är. Men så länge en politisk tafatt ledelse bara går ut och fördömmer varje terrorhandling, och säger ”vi måste stå sammen” varje gång, så undrar jag hur och när skall problemet lösas, och hur många oskyldiga människor ska offras innan den tid!?

 3. Svenne

  Dina bloggar är så bra !!
  Och du utrycker vad vi ”vanliga” tycker och tänker men kanske inte får fram i skrift.
  Tydligen håller även våra politiker också detta eftersom jag aldrig sett nån som kommenterat på sina egna bloggar.
  Sunt bondförnuft allt du skriver, politiker idag är en hög med svammelnissar , inte alla men de flesta.
  De som styr verkar vara tjänstemän i olika myndigheter utan politiskt ställda mål,utan att göra några kalkyler och konsekvensanalyser bara de får sin vilja igenom.
  Bara att titta i vår egen kommun, viktigaste målet 200 000 och sen ska det byggas en massa monument över deras förträfflighet. Att sen skolor och äldreomsorgen inte funka det bryr de sig inte om. Bara de får visa sin makt

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Roligt att du läser och gillar min blogg!
   Det är tyvärr lönlöst att förvänta sig stora saker av små människor.

 4. Mia K

  Hej asasuh! Vår ”rikspolischef” kräver färre nyanställda poliser än antalet som hoppat av under hans fögderi i myndigheten, och det ska då tyda på handlingskraft, samtidigt som han i allra högsta grad är personligt involverad i makten, som så många andra GD:s fö. Vår invandringspolitik har lett till att vi har ett stort antal IS-sympatisörer / aktivister i Sverige. Jag rekommenderar att vi håller oss undan folksamlingar!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Vi får också allt sämre förtroende för dessa politruker som är GD:ar. Inget de gör kan heller stärka förtroendet för dem. Snarare tvärtom!

 5. Basic Rules

  Man måste verkligen fråga sig varför Mona, Stefan m.fl. konsekvent använder detta argumentationsfel – att förringa de terrorhändelser(Islamism) eller problem som drabbat oss, genom att ta upp andra i dagsläget ovidkommande saker som tex Breivik ?
  Det finns tydligen ett enormt beröringsproblem för dessa rädda människor, rädda människor fattar fel beslut just genom att relativisera. Inte konstigt att förtroendet ligger i botten för regeringen.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Rädsla är inget bra styrmedel. Det vittnar dagens politiska situation om. Makteliten är så rädd att bli brännmärkt och hudflängd inte minst av media att de hellre sänker sig själva genom relativiseringar och andra fadäser.

 6. Mia K

  Hej asasuh! Nu har makteliten kommit fram till att behovet av nya skattemiljarder inledningsvis kommer att belasta banksektorn. Då stora delar av pensionsmedlen i AP-fonderna återfinns som investeringar i banker, kommer detta att drabba Sveriges pensionärer, återigen! Samtidigt, kan ensamkommande kvittera ut efterlevandepensioner och när deras ”föräldrar” återfinns och får uppehållstillstånd i Sverige, saknas återbetalningskrav. Man häpnar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.