Allsköns funderingar om politik

Kaplan – identitetspolitiker med dold agenda

I höstas skrev jag två blogginlägg här om Kaplan. Sedan han tillträdde har relationerna med AKP och hans affärsförbindelser med Turkiet varit hans huvudsakliga fokus. Hans första utlandsresa som minister gick t ex till Turkiet med ett program som fortfarande är hemligstämplat. Hans intresse för utrikespolitik är lika stort som hans ointresse för bostadspolitik. I likhet med många andra regeringsledamöter tycks han helt sakna idéer, krismedvetande och handlingskraft. Likaså saknar han förmåga att göra konsekvensanalyser. Men han är muslim och uppfyller därmed kravet på mångfald i regeringen.

Svenska Dagbladet har i dagarna skrivit om hur Kaplan jämfört israeler med nazister. Han har också jämfört jihadister med frivilliga i finska vinterkriget. Vidare har han visat sig ha samröre med islamister och extremister, t ex islamister i Milli Görüs och extremister i Grå vargarna. Regeringen skademinimerar nu genom att beskriva det inträffade som misstag eller slarv. Men det är som bekant inte första gången Kaplan visar prov på oerhört dåligt omdöme. Kaplans pressekreterare jämförde förresten Grå vargarna med Bert Karlsson. Det visar att även kretsen runt Kaplan saknar omdöme. Eller handlar det inte om dåligt omdöme utan om ljusskygga värderingar?

Så här skriver Mohamed Omar, krönikör på Det Goda Samhället:

Kaplans politiska karriär har kantats av kriser, men han har lyckats prata sig ur allihop. När han måste vill säga. För han pratar bara när han måste och då säger han bara så mycket som behövs för att klara sig. Han tycks inte vilja ha djupare samtal om sin tro och sina värderingar. Han kanske till och med lyckas lirka sig ur denna kris. Varför är han så ovillig att samtala? Min teori är att det beror på att han vet att hans verkliga värderingar är kontroversiella i Sverige. Därför döljer han dem.

Det är häpnadsväckande att det är OK för en miljöpartist och minister att äta middag med turkiska fascister och extremnationalister. Synd att inte Marcus Birro och Markus Uvell är miljöpartister! Då hade de inte avskedats från sina jobb för att de ätit ute med SD. Men Kaplan är en mycket skicklig spelare och kanske den som sitter säkrast i sadeln av Löfvens ministrar. Som muslim riskerar han antagligen heller inte ett misstroendevotum. Vem skulle vilja ta risken att anklagas för islamofobi? Det skulle i så fall vara Sverigedemokraterna.

Så varför hamnar en politiker från riksdagens, enligt egen utsago, mest feministiska och antirasistiska parti gång på gång i sällskap med rasister, antidemokrater och islmamister?  Så här skriver författaren Johan Lundberg, f d chefredaktör Axess på Dagens Samhälle:

Att bostadsminister Mehmet Kaplan är medlem i Miljöpartiet kan tyckas märkligt. Men faktum är att det är helt logiskt. För om det är något som kännetecknar Miljöpartiet så är det kombinationen av självförhärligande och makthunger. Partiets självgodhet har gjort att MP och dess företrädare lever med villfarelsen att de är immuna mot kritik. Det förklarar också varför Miljöpartitoppar försvarar en minister som gång på gång ertappats med synnerligen dåligt omdöme.

Jag skulle inte bli förvånad om Kaplan inför valet 2018 försöker bilda ett muslimskt parti i Sverige.  Antagligen med sig själv som partiledare.  Dagens Industri skriver nu att Fridolin, Romson och Kaplan ställt in sina åtaganden idag. Alla tre uppges ha fått förhinder och är inte tillgängliga för kommentarer i nuläget. Vem blir förvånad? Det tar antagligen mycket lång tid att göra en ’retorisk make-over’ för att rädda Kaplan i detta läge. Han brukar som sagt prata sig ur kritiska situationer, men igår vägrade både Kaplan och Löfven att medverka i Svt:s Agenda.

Så mycket information har länge funnits om Kaplans ljusskygga förehavanden. Varför har Löfven duckat så länge? Det har skadat både Löfven och regeringen. Nu har i alla fall bägaren äntligen runnit över för Löfven och han har just meddelat att Kaplan avgår. Inte en dag för tidigt!

https://detgodasamhallet.com/2016/04/18/mehmet-kaplan-bor-forklara-var-han-star/

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kretsen-bakom-kaplan-foerringar-terrorism-11456

11 kommentarer

 1. Felix Lindgren

  Muslimen Kaplan behöver troligtvis inte oroa sig för framtida inkomster. Regeringen Löfven ser nog till att han får ett välbetalt jobb, hittepå eller ej, på någon myndighet.

  Felix

 2. Leif

  Skönt att man fick bort honom. Men varför sitter Björn Söder kvar. Gäller inte samma regler för Sverige Demokraterna?

  • Bergis

   Leif! Björn Söder kanske sitter kvar därför att att hela 7 klövern har anpassat sin politik efter SDs politik. SD hade rätt hela tiden.

 3. Gunmari Palmquist

  Kan man bli ”tröttare” av allt som hela tiden uppdagas i politiken. ?
  Ingenting förvånar mig längre. Hade inte ens blivit förvånad om Kaplan fått sitta kvar.
  Tack å lov var det lite väl ”grovt”, så ett beslut måste tas.
  Så nu väntar i alla fall jag på nästa ”stora” beslut…vad kan det bli tro?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Kaplan kan få 1,5 miljoner i fallskärm. Som statsråd hade han 127 000 kronor i månadslön. När han nu avgår har han rätt till ett avgångsarvode på tolv månadslöner, om han söker ersättningen. Han uppbär också en inkomstgaranti sedan sin tid i riksdagen. Denna räknas av om han får avgångsersättningen. Sammanlagt kan Kaplan få omkring 2,4 miljoner kr, om han söker båda formerna av ersättning och inte har några andra inkomster. Vi behöver m a o inte tycka synd om honom ;O)

   • Mia K

    Hej! Det går absolut ingen nöd på Kaplan! Han ev. dolda agenda, att infiltrera Sverige och driva turkiska frågor, kommer att övertas av andra medlemmar i mp från samma ursprung. Och Kaplan kan skratta hela vägen till banken och kommer givetvis inte att skaffa något avlönat arbete! Stackars oss skattebetalare!

 4. Basic Rules

  Då ynglingen Fridolin försvarade honom igår med ”Mehmet är i första hand feminist och miljöpartist så var det bara att skratta. I dag gör han det knappast då fler avslöjanden gjorts av SvT Nyheter.
  Det pinsamma är att Stefan inte tar avstånd från islamisten Mehmet – underkänt som vanligt, i detta fall vill han inte bli kallad rasist eller islamofob. MP verkar på flera plan vara infiltrerat av islamister eller feminister med dold agenda.

 5. Glesbygden

  EN märklig verklighetsuppfattning när man hör Åsa Romson kalla mord på tusentals civila oskyldiga för olycka. Är i och för sig inte förvånad vad gäller denna kvinnas verklighetsuppfattning. Hon framhöll att hon inte gjorde fel som målade båten med giftfärg eftersom båten var äldre. Detta som miljöpartist !!!

  Hur en sådan inkompetent kvinna kan vara vise statsminister tycker jag är skrämmande. Hon har sannolikt varit ett tacksamt objekt för att bibringas islamiska ståndpunkter genom sin naivitet.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Romson har inte missat många tillfällen att bevisa hur inkompetent hon och olämplig hon är som vice statsminister. Men så är hon ju vice statsminister bara på papperet. Wallström är ju det i praktiken. Om hon är ett begåvat val är jag osäker på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.