Allsköns funderingar om politik

50 nyanser av grått

Svt:s partiledardebatt för drygt en vecka sedan visade att vår politiska elit är och förblir en grå, färglös och deprimerande ’hopplös’ skara som inte har något annat än prat i kvadrat att erbjuda. Hur är det möjligt efter alla de hundratals skattemiljoner de använt på ’retorisk make-over’ under senare år?

Invandring, segregation och hur Sverige ska klara jobben med tanke på de många nyanlända var de frågor väljarna rankat högst inför debatten. Att Sverige behöver invandringen av lönsamhetsskäl för att överleva den demografiska utmaningen och klara välfärden var inte längre en prioriterad fråga. Istället diskuterades hur Sverige behöver enkla jobb och långtgående reformer av arbetsmarknaden för att välfärden ska klara av invandringen. Hur många kan Sverige ta emot? Ska alla ha rätt att direkt ta del av välfärden? Vad förväntar vi oss av dem som anländer? Vad händer om de inte uppfyller våra förväntningar och aldrig bidrar till välfärden? I nästa val lär dessa frågor avgöra hur vi väljare röstar.

Dessvärre verkade 7-klöverns partiledare häpnadsväckande tomma på konkreta förslag och raka svar. Jimmy Åkesson, Sverigedemokraterna, påpekade flera gånger att hans parti länge tagit upp dessa frågor men då blivit stämplad som islamofob, rasist m m. Först i höstas började regeringen oroa sig för en systemkollaps och erkände därmed att stor invandring och generös välfärd inte är förenligt, något som SD gång på gång påpekat. Nu försökte flera av Alliansledarna göra anspråk på att det var de som först hade föreslagit hårdare tag. Nästan oavsett vad 7-klöverns ledare sa om invandring och integration kunde Åkesson ha sagt: ”Vad var det vi sa?” Det blir med största säkerhet en ständigt återkommande fråga i valet 2018. Bilden av Åkesson och SD som ”sanningssägare”, har etablissemanget ignorerat och hånat. Det kan straffa sig 2018. Man kan kanske lura några någon gång men inte alla hela tiden.

Anmärkningsvärd var också den dåliga debattekniken. Alla pratade i mun både på varandra på debattledarna. Ingen som hade ordet fick prata till punkt utan att bli avbruten. Det kan inte låta värre när en odisciplinerad högstadieklass diskuterar. ”Käbbel”, ”trams” m m präglade hela den stökiga debatten. Vidare förekom långa inlärda ’haranger’ som inte svarade på frågorna utan endast syftade till att flytta fokus för att undvika en jobbig fråga.

Ett annat genomgående drag var att istället för att lägga nya förslag och visa på handlingskraft och vilja att ta ansvar för Sverige användes mycket av tiden till att skuldbelägga varandra för allt man gjort eller inte gjort under föregående regeringsperiod. Om partiledarnas mål nu var att ge oss väljare värdefull information undrar jag hur de tänkte. Vem vill se och höra välbetalda ’toppolitiker’ käbbla med varandra på bästa sändningstid? De borde ha stannat i något ljudisolerat rum i riksdagshuset och tjafsat med varandra tills de haft något nytt, konkret och intressant att presentera. Denna debatt var ingen valvinnare för något av partierna. Tvärtom. Dessutom respektlöst mot oss som sett fram emot en intressant debatt.

Anna Ekelund Nachman, journalist och liberal debattör, bidrog med följande träffsäkra kommentar (dagenssamhalle.se):

Och så har vi politiken som är som en lång utslagningsprocess från gräsrot till riksdagsledamot. Förr lyste det om politikerna. De var älskade och hatade, beslutsamma och handfasta. I dag känns de mer som andra generationens Robinson-vinnare. Att ta sig hela vägen fram genom att undvika att trampa i klaveret och inte kliva någon på tårna är inte ett tecken på skicklighet, snarare att man är extremt följsam och undviker att fatta beslut – särskilt obekväma sådana.

Dagens strömlinjeformade politiker utstrålar ovilja att bestämma någonting alls. I stället för att leda landet fokuserar de på att skylla misslyckanden på andra och klura på hur de ska vinna nästa val. Det är paktbyggande à la Robinson. Kanske är det rädslan att massmedia ska vispa upp ett drev som gör att 2016 års politiker inte sticker ut hakan?  Eller så är det ett tecken i tiden att den som sticker ut åker ut. När allt går ut på att ta sig osedd till toppen blir soppan tunnare och tunnare. I stället för tuffa våghalsar får vi dras med fler och fler försiktiga medelmåttor. Om ens det.

Kunde inte ha uttryckt det bättre själv.

 

8 kommentarer

 1. Sven-I

  Som vanligt ett bra inlägg, tack Åsa!
  Min infallsvinkel i dag är “käbblet.” Vilka människor väljer att bänka sig framför TV:n för att under två timmar titta på en partiledardebatt med två år kvar till valet. Förmodligen tillhör en stor del av skaran den växande andelen äldre, men fortfarande aktiva delen av befolkningen. Bland dessa vet vi att en stor del har hörselnedsättning. För att dessa ska få ut något av en debatt krävs disciplin både hos deltagare och programledare. Deltagarna måste få prata ostört under sina inlägg och ej avbrytas med babbel från sidorna stup i kvarten. En odisciplinerad debatt som denna lämnar de hörselskadade helt utanför.
  Deltagare visade med all önskvärd tydlighet att politik är ett internt “dataspel” för politikerklassen, och lyssnarna (väljarna) bara ett “arbetsmiljöproblem” som man kan ignorera lite hur som helst. Undrar om ens Magdalena Ribbing, på en veckokurs, skulle kunna inympa lite hyfs i församlingen. Risken är väl att Magdalena skulle “gå in i väggen.”
  Sven-I

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag har svårt att förstå hur denna ’politikerelit’ ska kunna återvinna väljarnas förtroende efter den ständiga uppvisning av rädsla, oärlighet, makthunger, bristande ansvar, inkompetens m m som den uppvisat under innevarande regeringsperiod. Sverige skulle behöva en helt ny uppsättning av politiker med ledaregenskaper, vilja att ta ansvar för landet, förmåga att leda landet etc. Dagens ’elit’ har sedan länge förbrukat det förtroende vi ev hade för dem.

   • Mia K

    Hej asasuh! Det är tydligt att Jimmie Åkesson och sd ser problematiken tydligt och att de andra bara följer i sd.s fotspår. Självklart blir en omfattande invandring av folk som saknar utbildning problem för samhället. Och de flesta är också ekonomiska migranter, då Sverige representerar så stora fördelar för invandrare, på bekostnad av resurser till ursprungsbefolkningen. Och migranterna blir bara fler och fler, inte minst alla anhöriga som också kommer. Vart ska det sluta?

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Ett svar på din fråga lär komma när kommunerna efter 2 år tvingas överta kostnaderna för de invandrare de tagit hand om. Likaså när undanträngningseffekterna blir mer uppenbara än de hunnit bli idag. Sedan tillkommer den oro och ilska som vi väljare kommer att känna när det står klart att alla som ska utvisas (minst 80 000) för att de saknar asylskäl vägrar att ge sig av och istället går under jorden. Vi har bara sett början av allt som komma skall tror jag.

 2. gerd

  Debatten hade samma klass som SVts och TV4s morgonprogram. Alla (nästan) avbröt, pratade i munnen på varandra. De så kallade programledarna snörpte på munnen så fort Åkesson fick ordet. Ja det här var verkligen en uppvisning i total inkompetens.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Inte bara inkompetens utan också respektlöshet mot såväl oss som tittade som mot dem som talade och ständigt blev avbrutna. Man borde kunna begära att våra politiskt ansvariga kan genomföra en disciplinerad debatt.

 3. Basic Rules

  Jag har förvånats över SD:s ligga lågt taktik – M har visat prov på stor ”kreativitet ”i invandringsfrågan, men det kanske är en slug taktik från SD:s sida att skjuta M framför sig ?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, jag undrar också men kanske kommer SD bara att gång på gång fram till valet fråga: ”Vad var det vi sa?” och påpeka att flera övr partier inkl regeringen gjort 180 grader. SD är ju originalet och övr partier bara kopior som vänder kappan efter vinden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.