Allsköns funderingar om politik

Be svenska folket om ursäkt!

För en tid sedan gick moderaten Tapani Juntunen ut och krävde att Anna Kinberg Batra ska gå ut och be folket om ursäkt för partiets tidigare migrationspolitik:

-Moderaterna bär ansvaret för dagens besvärliga situation, Anna Kinberg Batra. Den förra migrationspolitiken är ett ok Moderaterna bär på. Det finns en ilska bland folket och det krävs nu att Anna Kinberg Batra ber om ursäkt för den politik som lett landet in i dagens situation. Moderaterna måste be svenska folket om ursäkt.

Juntunen säger vidare:

-Det finns en ilska bland folket som ligger och gror.

Han i likhet med många andra påpekar att det fanns de som såg att allting i den moderatledda Alliansen inte stod rätt till:

Tobias Billström försökte öppna upp en debatt om volymer, men han tystades dessvärre bryskt av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt.

Alla försök att få Anna Kinberg Batra,Tomas Tobé, Johan Forssell eller någon annan av Reinfeldts bundsförvanter att lyssna möttes av tystnad. De få kritiker som fanns i partiet mobbades och folket kallades främlingsfientliga eller rasister.

I SVT:s ”Agenda” i söndags kallade Anna Kinberg Batra Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti. I tisdags gav hon följande omdöme om SD:s väljare i hopp om att dessa ska lämna SD för M:

– Jag är övertygad om att det här inte är rasister, säger hon i en stor intervju med Expressen.

Trots enträgna försök lyckades Anna Hedenmo, programledare i ”Agenda” inte få den hårt medietränade och kontrollerade Kinberg Batra att avslöja om hon är villig att avstå från regeringsmakten och låta socialdemokraterna leda en minoritetsregering efter valet 2018. Om Alliansen lyckas gå till val tillsammans igen blir det svårt för dem att säkra en egen riksdagsmajoritet. Utan SD:s stöd kommer de inte att kunna regera. Därför är det obegåvat av AKB att kalla SD för ett ’rasistiskt pati”. Det är heller inte smart att ständigt glida på svaren. Vi väljare kräver besked. Är hon kanske inte en smart 08:a när allt kommer omkring?

Mats Alvesson, professor vid Lunds Universitet, uttryckte sig så här i en debattartikel i Aftonbladet för en tid sedan:

-Nu bejakar de flesta i stort sett samma ”svenskhet”-dyrkande ståndpunkter som SD och lyckas med konststycket att köra med hyckleri i absolut toppklass: man tar avstånd från och bedriver SD-liknande politik. Och betonar svenska värderingar, vilket tidigare påstods vara förknippad med unken nationalism. Det är lätt att prata vitt och brett om nolltolerans – och samtidigt praktisera låt gå-politik. Att försöka göra något verkningsfullt är svårt.

I mars i år talade Fredrik Reinfeldt på Postkodlotteriets tillställning och sa:

Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop före ni kom in genom dörren?

Reinfeldt är den egentlige fadern till alla migranter och därmed ytterst ansvarig för den oro verklighetens och frustration verklighetens folk känner över dagens Sverige. Istället för att ta till sig och bemöta vår oro hånar, förminskar och raljerar han över den. Känner han sig cool och rolig när han trampar på våra känslor? Jag tolkar det mer som ett tecken på att han inte har förmågan eller orken att bemöta den växande oro som han i högsta grad varit med om att skapa. Hans raljans och hån bidrar inte på minsta sätt till att lösa dagens problem, inte heller till ett positivt eftermäle.

Många frågar sig idag vad Reinfeldt skulle ha gjort om han hade vunnit valet 2014 och kunnat bilda regering igen. Hade han fortsatt med sin ”öppna era hjärtan-politik” i ett fortsatt och fåfängt försök att straffa och ta kål på SD eller hade han tvingats släppa på prestigen och ta in verkligheten? Det får vi aldrig veta. Dock vet vi att han smet ifrån allt ansvar redan på valnatten när det stod klart att Alliansen inte vunnit valet. Bättre fly än illa fäkta.

 

 

10 kommentarer

 1. Erik

  Nä, det är klart som korvspad att Reinfeldt, likt den överenskommelse som gjordes i slutet av förra hösten, hade anammat åtstramningen av migrationen. (Vem hande kunnat ana att Europas sydligaste gräns helt plötsligt, förra hösten, skulle vara i trakterna kring Öresund?) I vilket sammhang myntades de numera ökända fraserna; ”öppna er hjärtan”? Rimligen i ett sammanhang att dela på flyktningkatastrofen tillsammas med övriga länder inom den Europeiska Unionen. Det bor ungefär 500 miljoner människor inom EU och om alla länder dragit sitt strå till stacken hade minst fem, tio eller tjugo miljoner flyktingar kunnat tas om hand. I egenskap av Statminister var han rimligen nödgad att berätta om konsekvenserna av oroshärdarna runt Europas gränser. Eller skulle han hållit käft och kanske till och med bett oss stänga våra hjärtan och tålamodet?

 2. gerd

  Det är väl ganska uppenbart att Fredrik Reinfeldt hade och har sina sympatier i en annan världsdel där han själv har sina rötter.

 3. Basic Rules

  Reinfeldts raljans och hån, som är minst sagt otrevligt kommer Moderaterna få äta upp, om inte nu AKP tar avstånd,vilket kräver en faktisk brytning med Reinfeldt.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag misstänker att AKB inte kommer att ta avstånd från den man som i flera år specialtränade sin kronprinsessa för att hon skulle kunna ta över hans position. Maktspelare/proffspolitiker aktar sig för palatsrevolution. Det skulle äventyra deras återval om de trampar någon falang i partiet på tårna.

 4. Mia K

  Hej asasuh! AKB blir ett gästspel i moderaterna, då man i det partiet är i behov av en stark manlig ledare. Tro mig, hon kommer snart att avgå / avsättas och då förbereds marken för samarbete med SD, som absolut inte samverkar utan att själva få något! Det ska bli intressant inför valet!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Också jag tror att AKB kommer att bytas ut i god tid innan valet, kanske redan under hösten.
   Dessvärre verkar de inte ha så många starka kvinnor som skulle kunna bli nästa partiledare. Därför blir det nog en manlig partiledare igen.

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Vet inte, men det finns säkert personer som gärna skulle ta över.
     För att ha en chans att komma ifråga måste man akta sig noga för att visa att man har ambitioner. Då riskerar man snabbt att manövreras ut av dem som redan är ’insuttna’ och känner sig hotade.
     De ’insuttna’ omger sig ofta med ’nyttiga idioter’ som lobbar i det tysta och som räknar med att bli belönade med poster om deras ’hövding’ når sitt mål.
     Men det händer då och då att det oförutsedda inträffar och att någon med hjälp av sina ’nyttiga idioter’ kuppas in på en partistämma. Så gick det till i Lycksele i början av 90-talet när Ulf Kristersson av valberedningen var föreslagen som Muf-ordf men Reinfeldt kuppades in och blev ordf. Redan då var Reinfeldt en maktspelare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.