Allsköns funderingar om politik

Krisen inom polisen

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, ingår regelbundet i Svt:s Nyhetspanelen som är ett inslag i Nyhetsmorgon på fredagsmorgnar. Förra veckan frågade programledaren, Marianne Rundström, om han kände oro över att polisen inte klarade av att göra sitt jobb. Wolodarski svarade:

-Nej, jag känner ingen oro.

Dagens etablissemang inom politik, statsapparat och massmedia lever allt längre bort från det övriga folket, vilket bidrar till deras tondövhet och bristande förståelse för den verklighet vi andra lever i. Jag misstänker att den politiskt korrekte Wolodarski bor på en adress där bilbränder, våld, utanförskap m m inte existerar. Han behöver heller inte vända på varje krona utan kan köpa sig både trygghet och välfärd och slippa oro och frustration.

När jag läser och lyssnar på den pågående debatten om polisens oförmåga att hantera sin uppgift att förhindra och klara upp brott, behålla sin personal och hitta ny personal känner i alla fall jag oro, ilska och frustration. Inte minst den interna kritiken mot rikspolischefen, Dan Eliasson, är alarmerande.

För ett par veckor sedan kunde man t ex läsa att polisen lagt ner förundersökningen mot den 41-åriga arbogakvinnan och hennes unga partner. De var misstänkta för mordet på kvinnans far. Nu har polisen plötsligt tagit upp fallet och 41-åringen och hennes partner har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet och mordförsöket i sommarstugan i Arboga, där kvinnans far dödades och modern skadesköts. Hur kunde ansvarig polisenhet missa så totalt i första utredningen? Två kallhamrade mördare gick därmed initialt fria.

Parallellt görs just nu en annan mordutredning med kopplingar till den 41-åriga kvinnan. Den gäller hennes makes död för ett år sedan. Han hittades då drunknad på en meters djup i sjön Hjälmaren, vid sommarstugan utanför Arboga. Det fanns omständigheter och tips som tydde på att det handlade om ett brott. Ändå rubricerade polisen det som en olycka.

I samband med makens drunkning gjorde emellertid försäkringsbolaget If en egen utredning som ledde till misstankar om att allt inte stod rätt till. Maken hade nämligen tecknat en försäkring kort före sin död och förmånstagare var 41-åringen.  If skickade sin utredningsrapport till polisen, men polisen beslutade att lägga ner dödsfallsutredningen. If överklagade detta beslut till och nu utreder polisen på nytt makens död – denna gång som misstänkt mord. Som om detta inte vore nog har ytterligare en utredning om paret just inletts. Denna gång handlar det om misshandel av två asylsökande unga män.

Förra veckan kunde vi läsa om en kvinna som haft inbrott i sin butik och larmat polisen, som inte kunde komma till butiken. De bad henne istället att själv leta efter blodspår och att säkra bevis. Samma sak hände det äldre par utanför Härnösand som vaknade av att några maskerade män nattetid bröt sig in i deras hus, hotade dem, band dem och rotade runt bland deras ägodelar i jakten på pengar och värdesaker. När de larmade polisen rekommenderades de att göra sin egen ’brottsplatsundersökning’ och fråga t ex grannar om de sett och hört något som kunde relateras till inbrottet.

Listan över polisens tillkortakommanden kan göras lång och enl officiell statistik lyckas polisen idag bara lösa ynka 14,2 % av alla brott. Regeringens krockkudde, rikspolischef Dan Eliasson, hävdar med en dåres envishet att det mesta inom polisen fungerar bra. Inrikesminister Ygeman är inte fullt lika nöjd men tar inget större ansvar utan hänvisar till att det är Eliasson som har det yttersta ansvaret. Det är tur att Eliasson känner sig så fräsch och utsövd efter en bra sommar. 86 % av alla brott klaras inte upp idag och många utredningar läggs bara ned, så han har en del att ta itu med. Tur att Löfven har fullt förtroende för honom!

En ny polisorganisation, bristande ledarskapsförmåga, personalbrist, resursbrist m m har tydligt försämrat polisens arbete och framgång. Tyvärr finns ingen klar förbättring i sikte. Alla konstaterar att polisen inte fungerar men ledningen manar till tålamod. Hur konstruktivt, hållbart och uppmuntrande är det?

Nils Löfgren, polis som nu valt att lämna sitt jobb på myndigheten, skriver i ett öppet brev till Dan Eliasson bl a följande:

Jag upplever en organisation i fritt fall. Alla fungerande grupper har slagits sönder till ruiner, inget nytt har byggts upp.

Detta är inte en tillfällig svacka. Det är katastrof. Rättssamhället har fullständigt havererat. Den som har störst våldskapital är den som styr lokalsamhället.

Antingen ljuger du medvetet eller är så inbäddad i din bubbla att du inte uppfattar hur allvarligt det är.

I den bubblan lever allt fler av dem som tillhör den politiska och mediala eliten. Löfven t ex hävdar att det inte är någon kris inom polisen. Tror han själv på vad han säger? Vi andra gör det då inte. Vi tror på vad vi faktiskt ser.

 

8 kommentarer

 1. Bengt Holmgren

  Men du glömmer ett område – trafikpolisen. Det har nyligen ”larmats” att det inte görs tillräckligt med kontroller så nu skulle det avdelas resurser för att göra alkoholtester och fartkontroller. Men detta är ju en intäktskälla vilket uppklarande av mord inte är, inga intäkter där inte för statskassan, bara utgifter. Visserligen är bara en bråkdel av de som kontrolleras som ligger över gränsen 0,2 promille.

  Vidare läste jag om de specialpoliser som letar efter ”nätpedofiler” som på nätet får barn att klä av sig framför datorn med kamera och sedan hota med att hänga ut bilderna om inte barnet ifråga gör ytterligare saker. Ingen snygg verksamhet som bör beivras. Och ingen lätt uppgift gissar jag att spåra upp och bevisa brott. Det kräver resurser av datakunnigt folk som är dyra – gissar jag. Men borde inte detta vara ett föräldraansvar att se till att deras barn inte ger sig in i sådan verksamhet? Och polisen istället ägna sig åt att lösa mordfall och utreda rån?

 2. Basic Rules

  Inrikesminister Ygeman är här en besvikelse – regeringens starkaste kort – ska han vara, men tar inte arbetsgivarens ansvar och fockar ”Baby Face” Eliasson. Sämre rikspolischef har vi knappast haft, men nu vill han tydligen göra ett nytt försök till omorganisation – horribelt !

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ygeman är smart och taktisk och håller alla dörrar öppna. Han skickar upp sina varmluftsballonger och eftersom han verkar ha pressens öra följs resultaten av ballongerna sällan eller aldrig upp. Inte har det blivit mycket av allt han sagt att regeringen ska göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.