Allsköns funderingar om politik

IS-krigare inte välkomna till Sverige

Just nu pågår slaget om Islamiska statens fäste Mosul och EU:s säkerhetskommissionär Julian King varnar för risken att Europa därför snart kommer att drabbas av återvändande jihadister. Man uppskattar att ca europeiska 2500 IS-krigare befinner sig runt Mosul. Hur många av dem som söker sig till Sverige är okänt, men oavsett hur få det skulle handla om innebär det ett hot.

På Säpos hemsida betonar man att återvändande jihadister ofta har hög status, erfarenhet av strid och ett brett och internationellt kontaktnät. Under sommaren har det förekommit terrordåd som utförts av personer med koppling till IS så läget är m a o allvarligt.

Ännu allvarligare är att våra makthavare inte verkar ta några som helst initiativ för att stoppa dessa krigsförbrytare vid gränsen och åtala dem. Tvärtom vill man återanpassa dem till svenska samhället. I t ex Lund förbereder kommunen nu särskilda program för IS-avhoppare. Återvändarna ska få hjälp med körkort, bostad, arbete m m. Motiveringen är att de har samma rätt till välfärdssamhället som vi andra. Man tror knappt det är sant. Dessa jihadister hade aldrig anslutit sig till IS om de varit anpassade till svenska samhället. Dessutom undergräver det demokratin då en majoritet av Sveriges befolkning är emot att krigsförbrytare belönas medan vi som sköter oss ska betala dessa belöningar och gräddfiler. Och hur rimmar detta med alla människors lika värde? Vi svenskar får varken gratis körkort eller förtur till bostad! Moralisk kompass har sannerligen blivit moralisk kollaps.

IS har gjort sig känt för fruktansvärda brott mot mänskligheten. Det är inte bara naivt utan direkt enfaldigt att tro att man kan behandla IS och jihadister som vanliga kriminella eller ligister. Sverige måste tydligt klargöra att det inte finns någon gräddfil för återvändande jihadister utan att de som försöker ta sig tillbaka till Sverige kommer att ställas till svars för sina krigsbrott. Oavsett om det handlar om krigande jihadister eller personer som hjälpt IS på andra sätt ska de ställas till svars. Kommuner och myndigheter ska inte använda våra surt inbetalade skattepengar till att gynna dessa krigsbrottslingar. Sverige måste nu börja ta ansvar för att skydda sina medborgare istället för att skapa särskilda förmåner för jihadister.

Omkring 140 svenskar har hittills återvänt efter att ha anslutit sig till våldsbejakande grupper i Syrien och Irak. Problemet blir att försöka upptäcka IS-medlemmar som kommer hit under förevändning att de är flyktingar. Den 1 april i år trädde en ny lag som kriminaliserar terrorresor i kraft. Den innebär bl a ett särskilt straffansvar för den person som reser eller påbörjar en resa till ett annat land än det land där personen är medborgare, i avsikt att begå eller förbereda eller att ge eller ta emot utbildning avseende bl.a. terroristbrott. Straffet är fängelse i max två år.

Både kommuner och myndigheter i Sverige vet vad IS är för organisation. Det är en organisation där både lagen om terrorresor och ramlagen mot terrorism bör tillämpas. Ramlagen har ett lägsta straff om minst två till fyra år och medger att den misstänkte häktas med omedelbar verkan vid återkomsten till Sverige. De kommuner och myndigheter som får kännedom om klienter som kan misstänkas för terroristbrott begår en brottslig handling i enlighet med terroristlagstiftningen om de inte rapporterar detta till polis eller åklagare.

Ett samhälle som belönar återvändande islamistiska terrorister som halshuggit, eldat upp, våldtagit eller torterat människor till döds har förverkat medborgarnas förtroende. Återvändarna avsa sig sina rättigheter när de av egen fri vilja lämnade Sverige. De har inget här att göra. Skulle de ändå släppas in, är det fängelse som gäller.

5 kommentarer

 1. Basic Rules

  ”Hade regeringen agerat tidigare hade det kunnat se annorlunda ut”. Terrorforskaren Magnus Norell tycker att politikerna varit senfärdiga med att få åtgärder på plats som kunnat stoppa IS-terrorister från att komma tillbaka och röra sig fritt. – ”Lagstiftningen ser ut som den gör, du kan inte komma åt dem.”
  Detta uttalande gjordes nyligen av Terrorforskaren Magnus Norell.
  Ett lika skrämmande som irrationellt beteende från Stat/regering, men så typiskt Sverige, där förre samordnaren Mona Sahlin stod för denna process. Terroristerna risker knapp något utan belönas av samhällssystemet i stället !

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, det är förfärligt! Denna regering har inte gjort mkt rätt, men oppositionen har heller inte gjort det. Hur kan man känna förtroende för sådana politiker och rösta på dem i kommande val?

 2. Roland Larsson

  Hej Åsa! Ett bra och viktigt inlägg. Vänder mig dock lite mot den i Sverige vedertagna benämningen IS-krigare. Ordet krigare känns delvis legitimera de vedervärdiga handlingar som utförs. Svenska media vill gärna ”dämpa” känslorna hos folk, men det som verkligen sker är ju terrorhandlingar på det mest brutala, vidriga och skändliga sätt vi någonsin skådat. Kaplan försökte ju också jämföra detta med Svenska medborgares deltagande i finska vinterkriget. En så fasansfull, snedvriden och vidrig syn på IS-terroristernas framfart i utsatta delar av världen får väl stå för honom, men visar väl litet hur Muslimska brödraskapets anhängare fungerar i sitt tankesätt. De som deltar och fortfarande deltar i dessa fruktansvärda handlingar ska naturligtvis åtalas för mord, terror och en fasansfull människosyn vi knappast har skådat sedan andra världskriget. Att återvända från sådana skändligheter och mötas av Svenska samhällets goda välvilja verkar för mig som det mest absurda som samhället och dess företrädare hittills har fört fram. Det bästa vore väl att de förnekades tillträde till Sverige, i annat läge måste de givetvis omedelbart tillvaratas och fängslas för lång tid framöver.

 3. Eva

  Krigsförbrytardomstolen i Haag! Där skall straffen utmålas. Krigare(om dom är krigare!) som förbrutit seg mot internationella lagar skall väl för f… inte premieres i Sverige! Det är den sidan men är dom inte krigare så är dom terrorister och mördare och då ska dom fängslas på livstid!
  Det är så absurd att det nästan inte går an och fatta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.