Allsköns funderingar om politik

Den politiska ’adeln’ förnekar sig inte

Infrastrukturminister Anna Johansson har ett statsrådsarvode på 130 000 / månad och åker gratis med tåg, flyg och taxi. Det är en bra ersättning för någon som hoppat av gymnasiet. Men så är hon också efterträdare och dotter till Göran Johansson, som kom att bli Göteborgs starke man.

Anna Johansson är en s k ’SSU-broiler’ och tillhör knappast de vassaste pannorna i regeringen. Nu har hon hamnat i rampljuset p g a att hennes statssekreterare, Erik Bromander, slagit rekord med sina många och vidlyftiga tjänsteresor med flyg i ’business class’ och första klassens boende i fjärran länder. Han har rest och bott för närmare en miljon kronor på bara 2 år. Hur kan en statssekreterare med ansvar för infrastruktur göra sådana lyxresor i tjänsten? Hans ansvar borde vara de akuta infrastrukturproblemen t ex inom tågtrafiken i Sverige. Men där har varken han el Anna Johansson gjort några märkbara insatser under den rödgröna regeringens tid.

Johanssons första kommentar var att ”det är oerhört olyckligt att det här kommer upp” och ”Alla gör fel ibland”! Det säger allt om henne och den kultur hon lever i. Johansson är uppväxt och fostrad i politikeradeln och verksam där nu som statsråd under Löfven. Undra på att hon verkar totalt tondöv för den verklighet som verklighetens folk lever i! Johansson tycks inte ens ha märkt eller reagerat på att Bromander varit borta mer än vad som är rimligt för en statssekretare. Varför har förresten näringsrådet Birgitta Wikmark Carlsson som attesterat Bromanders reseräkningar inte reagerat? Borde inte hon också sparkas?

Den osunda kultur som präglar Johanssons departement där hon är ytterst ansvarig verkar dock inte bekymra henne. Det som däremot bekymrar henne är att vi fått en insyn i hennes bristande omdöme och ansvar. Johansson är ett tydligt exempel på hur skadligt det är när nepotism avgör rekryteringar.

Bromander har nu sparkats efter avslöjandena om hans vidlyftiga ’tjänsteresor’. Han blir därmed av med sin månadslön på 96 400 kronor, men han kan trösta sig med att han nu kan få 2 313 000 kronor i avgångsvederlag. Verklighetens folk tvingas som vanligt stå för fiolerna. Det är fullständigt oacceptabelt att någon som sparkats från sitt jobb ska belönas med miljoner. Vilka signaler ger det? Bromander borde be svenska folket om ursäkt och tvingas redovisa och återbetala allt han kostat som inte hörde ihop med hans jobb.

Bromander är dock inte ensam i sossetoppen om att tänja på gränserna och blanda ihop privatliv och tjänst. Mona Sahlin har nyligen än en gång avslöjats med att ta ut svängarna. Under en tjänsteresa till USA tillsammans med sin f d livvakt stannade hon kvar längre än tjänsteresan krävde och bodde då på ett lyxhotell några dygn för tusentals kronor på skattebetalarnas bekostnad. Visserligen tycker hon att ”det är häftigt att betala skatt”, men hon verkar tycka att det är ännu häftigare att låta andras skatt stå för fiolerna.

Vidare skrev Sahlin bl a ett intyg till ”The Mauler” för att han skulle få visum till USA. Då ”The Mauler” har flera misshandelsdomar bakom sig och suttit över ett år i fängelse behövde han visum för att kunna ställa upp i galor i USA. ’Våran Mona’, som avslöjats med andra intyg skrivna på myndighetspapper, ställde upp även för vännen ”The Mauler”. Som tack fick hon biljetter till hans MMA-gala som ägde rum i samband med Monas USA-besök. En tillfällighet?

Både Johansson och Sahlin är uppfostrade inom SSU. Det är också nuvarande civilminister Ardalan Shekarabi. Han har idag en av Sveriges bäst betalda tjänster betald med skattepengar. 2005 sparkades han som SSU-ordförande för att han förskingrat förbundets pengar. Inom SSU och delar av den nuvarande socialdemokratiska ’adeln’ lär man sig tydligen att brott lönar sig och att det är andra som betalar.

Så här skriver Mathias Bred i en ledarkrönika i GP (28 okt):

Mona Sahlins tidigare affärer är välkända. Hon har tvingats lämna alla offentliga uppdrag och utreds för brottsliga handlingar. När det gäller Erik Bromander må just hans namn vara nytt för medborgarna, men hans chef infrastrukturminister Anna Johansson (S) har varit aktuell i liknande fall förr. Hon hamnade i hetluften när SVT:s Uppdrag gransknings gjorde ett reportage om korruptionen i Göteborg (6/11 2013). Johansson hade då som ordförande i allmännyttiga bostadsbolaget godkänt kvitton där privat lyxkonsumtion betalades med offentliga medel.

Så varför röstar man då på dessa ansvarslösa, egennyttiga samhällssabotörer utan omdöme? Och varför tillåter vi denna form av korruption att frodas som aldrig förr?

17 kommentarer

 1. Gerd

  Vi har fått intutat från det vid föddes att i Sverige finns ingen korruption, här fungerar lagar och förordningar ”lika för alla”. Här vill politikerna oss väl. Trots alla avslöjanden så stoppar vi huvudet i sanden eftersom vi tror att vi är annorlunda och hederliga. Tyvärr så sprider det sig i stället. Nu finns inga som helst hinder att begå brott i alla former för att sko sig på andras bekostnad.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   När det gäller t ex Mona Sahlin behövs det inte så mycket grävande. Hon är som ett självspelande piano.
   Problemet med ’grönsöverskridande’ politiker är att verklighetens folk så lätt glömmer vad ’gränsöverskridarna’ gjort sig skyldiga till. Därför kan det vara bra med en påminnelse då och då;O)

 2. Eva

  Det är sant! Tänk om alla andra människor fick ursäkta seg med att’Alla kan göra fel’ Självklart kan alla det,men när det går systematik i hur politiker förvaltar sitt verv då ska det upp och fram i ljuset. Det börjar bli en tendens i Sverige att många politiker har inte ’rent mjöl i påsen’ men hur blir dom välgt in i alla departement? Vänners vänner?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Just det! Vi kan alla göra fel men när det som du påpekar görs systematiskt och blir en ovan då går det inte längre att ursäkta det.

 3. Gunmari

  Alltid samma ”bett” i din blogg. Det är tur att det finns eldsjälar som du, som vågar skriva om hur det fifflas i politiken. Man slutar aldrig förvånas över med vilken fräckhet vissa tar sig rätten att använda skattepengar till privata nöjen. Skamligt!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Och jag slutar aldrig att förvånas över hur verklighetens folk inte verkar uppröras eller bry sig om vad denna politiska ’adel’ satt i system!!

 4. Sven-I

  Utmärkt krönika, som vanligt.
  Den alldeles för tidigt bortgångne författaren Anders Isaksson utkom 2002 med boken “Den politiska adeln” där han tog upp det här fenomenet som säkert är ännu mera utbrett idag. Den fick fina recensioner och finns säkert fortfarande på biblioteken. Den finns även som e-bok för under 60 kr. Jag har inte läst den, än, men skulle kunna satsa min bästa slips, om jag hade någon, på att den är bra. Dock, ha blodtryckssänkande i beredskap.
  Så här beskrivs den på en nätbokhandel:
  “Har vi fortfarande folkstyre i vårt land? Journalisten och författaren Anders Isaksson diskuterar vad som händer när politiken förvandlas från ett förtroendeuppdrag till ett yrke. Börd, släktskap och äktenskap med rätt personer har blivit en merit i sig själv.
  Så var det förstås inte tänkt när demokratin växte fram som en motsats till de tidigare århundradenas stånds- och fåtalsvälde. När den politiska societeten växer sig stark kan den liknas vid en politisk klass, ja rentav en politisk adel, som gjort stat och kommun till sin egen försörjningsbas. Anders Isaksson ger i denna omtumlande debattbok exempel ur vår svenska verklighet och visar på vägar att förstärka det demokratiska inslaget.
  Sven-I

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag läste Isakssons bok när det begav sig. Minns bl a att den tog upp personer som är gifta med varandra men som behåller skilda efternamn för att det inte ska bli så tydligt att det finns ett samband, t ex mellan myndighetsansvarig person och politiker i samma förhållande. Allt för att föra folket bakom ljuset!!

  • Mia K

   Hej Sven-I! Då demokrati definieras som folkstyre, vill SD ha fler folkomröstningar och vi arbetar för närvarande med namninsamling för folkomröstning om en odemokratisk storregion. Alla namn är välkomna för norrlands framtid!

   • asasuh (inläggsförfattare)

    Det är anmärkningsvärt att man fortsätter att driva frågan om en storregion. När har fler byråkrater och stor politisk överbyggnad varit lönsamt eller efterfrågat av folket? Självklart borde man arrangera en folkomröstning. Om man säger nej till folkomröstning i denna fråga torde det vara för att man är rädd för resultatet.
    Jag blev mäkta förvånad över att Region Västerbotten med Bergkvist och Hartman i spetsen skaffade sig dyra lokaler i centrala Stockholm redan innan beslut om storregion tagits. Så typiskt den ’politiska adeln’ att ta för givet att verklighetens folk samtycker till att betala för denna ’apparat’! Vi vill ha vård för pengarna, inte fler politiker och byråkrater som med alla medel försöker klamra sig fast vid makten och köttgrytorna.

   • Sven-I

    Här i Västmanland drivs frågan om folkomröstning av (m). Den rödgröna majoriteten avvisar kravet då beslutet om regionindelning fattas av staten.

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Och staten, den rödgröna röran just nu, lär inte genomföra ngn folkomröstning i detta fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.