Allsköns funderingar om politik

Ovanförskap och faktaresistens

Så slog verkligheten och verklighetens folk till och valde Trump till president i USA. Kanske vann Trump just för att Clinton var ännu sämre. Vi har sett många artiklar om att Clinton och Trump är de två mest avskydda amerikanska presidentkandidaterna någonsin. Vad skulle förresten hända i Sverige om valet stod mellan Mona Sahlin och Bert Karlsson som enda kandidater till statsministerposten 2018?

Trump och hans anhängare har, inte minst i Sverige, hånats, idiotförklarats och utmålats som obildade (politiskt korrekt?), ett demokratins bottenskrap. Clinton kallade t ex hälften av Trumps anhängare för ”deplorable” (bedrövliga). Fördomsfullt och kränkande! Hur ser Clintons värdegrund ut? Eller är det bara i Sverige som vi styrs av en värdegrund som ovanförskapet lagt fast? Och hur ser journalistkårens värdegrund ut? Journalister har uppträtt mer som militanta aktivister än som neutrala betraktare och kommentatorer. De har definitivt inte behandlat Clinton och Trump lika. Det är allvarligt. Där finns utrymme för förbättringar.

Samma tendenser som i USA syns nu i Europa. Brexit är ett exempel på folkets misstro mot EU-etablissemanget och politikerna. EU är inte längre så förankrat bland verklighetens folk p g a att de beslut EU fattar fattas i slutna rum högt över huvudet på folket; politiken trycks på uppifrån och ner istället för nerifrån och upp. Det håller inte. Vem kommer t ex inte ihåg hur besviken Göran Persson var när vi svenskar folkomröstade om EMU och röstade ’fel’? Hade han stigit ner från sin piedestal och lyssnat in folket bättre hade han inte förväntat sig ett annat valresultat.

I veckan fick i alla fall de amerikanska ”deplorables” chansen att använda sin demokratiska rättighet och skyldighet att rösta. Att det svenska ovanförskapet bland politiker, kulturnissar, journalister och andra självutnämnda godhetsapostlar och besserwissers ogillar amerikanska folkets val är inte förvånande.  När ska etablissemanget eller ovanförskapet inse att de idag är i minoritet och inte längre kan styra folket? När ska de äntligen börja ta verklighetens folk på allvar oavsett vad de tycker om folkets åsikter?

Det som hände i USA i samband med valet är antagligen bara början på ett folkligt uppror mot ovanförskap och makt i allmänhet. Nu vill vi väljare oavsett land ha den CHANGE som Obama utlovade men inte lyckades genomföra i någon större omfattning. Vi har fått mer än nog av dagens maktelit som främst ser till vad som är bra för dem själva. Det är just politiker som Clinton som grävt sina egna gravar. Hillarys jakt på makt och på pengar bl a till sin valkampanj skapade ett negativt intryck. Inte minst tydliggjorde det hennes band med etablissemanget och makten, något verklighetens folk fått nog av och misstror. Hon framstod helt enkelt inte som någon väljarna kunde relatera till och innebar bara mer av samma.

Det som förvånar är att svenska medier och politiker räknade ut Trump redan på förhand. De ägnade sig åt önsketänkande och lyssnade alldeles för mycket på självutnämnda förståsigpåare, som trumpetade ut sina känslor ifråga om Trump. De lyssnade inte på folket, som ständigt idiotförklaras av etablissemanget och därför aktar sig för att tala om var de står av rädsla för att brännmärkas av MSM, d v s mainstream media. Med största säkerhet kommer vi att se denna tendens även i de kommande valen i Frankrike och i Tyskland, för att inte tala om Sverige 2018. Om inte 7-klövern beslutar sig för att skippa det valet ”av rädsla för att gynna mörka krafter i samhället”.

Både i USA och i Europa finns idag gott om människor som tappat hoppet och tron på det befintliga etablissemanget och därför känner oro inför framtiden. De vågar inte avslöja sina åsikter ens när opinionsmätningsföretag frågar vem de tänker rösta på. Det är det riktiga problemet. Vem vill bli kallad nazist eller rasist av statsminister Löfven eller ”vit arg man” m m av Reinfeldt?

I sin bok Halvvägs slår Reinfeldt fast att det är fel att betrakta SD som konkurrenter till de seriösa partierna. Sverigedemokrater är bara människor som är ”missnöjda med sina liv och de områden där de bor”. De är svaga människor som ”misstror alla med makt, såväl politiker som medierepresentanter”. De är ”avvikare” som inte känner ”samma tillit till andra människor, till samhällets institutioner och till det demokratiska systemet”. ”Deplorables” enligt Hillarys definition.

Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, och Cecilia Hagen, krönikör i Expressen, skriver om  ’bruna råttor’ som måste bort, gärna med gift. Denna ’elit’ eller ovanförskap förblindas av sin egen ’godhet’ och visar förakt för dem som inte delar deras åsikter. Men ’de fina människorna’ som anser sig stå över alla andra borde kanske förbereda sig på styrkan i den grupp väljare med annan agenda som nu växer fram. Brunråttorna är på frammarsch. Eftersom de som röstar annorlunda inte offentliggör vilket parti de tänker rösta på kan valet 2018 bli en riktig rysare för det insuttna ovanförskapet och de förnäma damerna.

 

9 kommentarer

 1. Pelle

  Frustrerande att det är så det är. Arbetarrörelsen har blivit obildat white trash. De som brukade företräda knegarna har hittat intressantare grupper. Även på opinionsplats i den här tidningen går det bra att raljera övar lågutbildade, arga, vita män. Den moraliska överklassen kanske kunde köra en övning där ”män” byts ut mot ”kvinnor”, ”låg” mot ”hög”, och ”vit” mot ”svart”, nästa gång de är på lika-villkor-kurs. För att vidga perspektiven.

  Tycker nästan synd om de Egentliga människorna nu när ”vi”, som valpodden i P1 uttryckte det, fick ärkesvinet Trump som president. Som salt i såren visade det sig att även medelklassen röstat fel, inte bara de lågutbildade, arga, vita männen. Stackars DN hade ”Så pratar du med dina barn om Trump” på förstasidan. En krisgrupp borde nog mobiliseras. Det är nog många som ”mår dåligt” på redaktionerna.

  Märkligt att Obama-Clinton inte verkar vara så oändligt populära som vi i Sverige bestämt. Kan det vara något vi missat?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag blev mäkta förvånad och beklämd när jag läste DN och artikeln om hur man ska prata med sina barn om Trump. Beklämmande!

 2. Bergis

  Folket ser på sina kommande pensioner efter ett långt och hårt arbetsliv och inser att dom ska leva på halva lönen eller mindre. Samtidigt öser regering efter regering ut ofattbara miljarder på migration och löner till EU byråkrater. en att lägga några miljarder på pensionärerna finns inte. Klart som fan att folket blir förbannade och känner sig överkörda. Nu ska det daltas med hemresta IS-soldater också Valet 2018 blir intressant.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Utvecklingen blir sjukare och sjukare med dagens ovanförskap. Hur kan vi svenskar tolerera denna utveckling?
   Valet 2018 blir riktigt intressant. Sverige brukar ju följa i USA:s fotspår och det skulle kunna innebära en riktig jordskredsseger för SD. 7-klövern har ju bäddat för det genom sin negativa behandling av SD. Men kanske beslutar 7-klövern att det inte ska vara något val 2018 utan kommer istället överens om någon sorts blocköverskridande allians som utestänger SD. Dagens ovanförskap verkar tyvärr inte främmande för odemokratiska metoder och för att köra över folket och demokratin.

 3. Solveig Astrom

  URSÄKTA! Hillary Clinton vann majoriteten av rösterna, åtominstone i dagsläget 50000 fler än Trump!
  Det är det urgamla ELEKTORAT SYSTEMET som gjorde att T vann!
  Det kan Ni googla och läsa på om

  Dessutom bör Ni skämmas som Kvinnor! Om Ni inte förstår och inser hur FÖRBANNAT RÄDDA detta ETABLERADE MANSVÄLDE är att få en Qvinna av Hillarys kaliber som president! Hon är all beundran värd med all smutskastning som hon fått utstå och klarat av, där lögner och upprepade mediala påhopp utan mycket fakta har spelat en jätteroll!
  Dessutom toppas det av FBI-chefens SKETNA FALSKA INFO, just före valet! Tror Ni verkligen det var en tillfällighet?
  MYCKET i detta USA-val har varit HELT OSANNOLIKT och det alldeles för mycket att gå in på här och nu!
  Men när man bor i USA, då vet man att
  1. Bara ca 50 % röstar oftast mindre, tror denna gången att det bara var 45%
  2. Aldrig någonsin har någon blivit president med så få röster som Thrump
  3. Väljarna förstår inte alltid sitt eget bästa, dvs ointresserade av politik
  4. Obama har fortfarande väldigt hög ”approval-rating” 65 %, omtyckt och Populär! Med GOP i Majoritet i både Senat och Congress, har hans förslag om förbättringar Ständigt Röstats ner!
  Det är deras fel inte hans!

 4. Basic Rules

  Suverän krönika, både politik och dynamik tillförs debatten. ”Hatprofitörerna” inom viss liberal press och Reinfeldt lämnar jag därhän.
  Lyssnade idag till en föreläsning på Universitet i Umeå inom ramen för UpF, som behandlade bla USA:s valsystem och vad som kan hända, vilket inte är alldeles lätt. Rysslands positiva inställning till Republikanerna kan enkelt sammanfattas i – med Demokraterna liten armé som är överallt, med Republikanerna tvärtom, vi får se, det har inte alltid stämt. Kanske värt påminna om att under ingen annan president har så många ”latinos” utvisats, som under Obamas tid. Nu eskalerar detta, drygt 800 000 illegala kriminella enligt den oberoende tankesmedjan Migration Policy Institute, och gränsen ska säkras.( Vi har ju egna gränskontroller) ! Frånsett osäkerheten kring Europas framtid, vilket oroar mig mest, så var föreläsarens slutkläm positiv.

 5. Mia K

  Beröm till din blogg! Den nuvarande politikeradeln i alla partier, vägrar helt folkomrösta om den demokratifientliga Storregionen i norr! Det senaste är ju att Jämtland slipper vara med! Hur blir då ”Storregionen” i norr? Och Umeå ska absolut inte vara övertygad om att bli huvudort, det finns många kandidater till detta. I vilket fall, kommer de allra flesta politiska sammankomsterna att äga rum i Stockholm, pga tidsåtgång och priser på kommunikationer. Skrota hela förslaget om storregion!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig och ser detta som ytterligare ett försök av etablissemanget att utöka sina revir och höja sina arvoden. ’Det glömda folket’ har inget att säga till om men är de som ska stå för fiolerna. Upprörande, tondövt och odemokratiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.