Allsköns funderingar om politik

Ryggradslösa kameleonter (del1)

Några av de nya ’toppmoderaterna’ har nu blivit de nyare moderaterna och ’kommit ut’ ur en långvarig förnekelsefas efter ännu en U-sväng eller helomvändning. Först ut var som brukligt i moderaterna ledaren själv, Anna Kinberg Batra, som i flera dagstidningar nu tagit avstånd från sin tidigare uppfattning att Sverige ska ha fri invandring. Likaså har hon under galgen, d v s under hotet av sjunkande opinionssiffror och ett växande SD, erkänt att Reinfeldts ’öppna hjärtan’ inte var en hållbar invandringspolitik.

För 15 år sedan skrev AKB en riksdagsmotion som förespråkade fri invandring. Det har hon också förespråkat under tiden som Reinfeldts kronprinsessa och moderaternas gruppledare i riksdagen. Men nu är det plötsligt opportunt att under galgen gå ut och erkänna att hon ändrat sig. På Reinfeldts ’Öppna era hjärtan’-föreställning på Norrmalmstorg under valspurten 2014 applåderade hon ivrigt hans tal. Så när ändrade hon uppfattning? För några veckor sedan? Eller redan under Reinfeldts toppstyre av ’knapptryckarkompaniet’?

AKB skriver i sin debattartikel ”Därför har jag omprövat Moderaternas migrationspolitik….”. Innebär det att bara hon gjort det eller har hon hela partiet bakom sig? Vidare skriver hon:

”Det är uppenbart att alliansregeringen misslyckades med integrationen”

Efter år av förnekelse hävdar hon att hon plötsligt kommit till insikt om misslyckandet och om att många som försökt förändra den misslyckade migrationspolitiken frysts ut och motarbetats:

”Samtidigt finns det människor som på seriös grund har varnat för en ohållbar situation, men som inte har blivit lyssnade till, ibland rent av motarbetade eller utfrysta. Jag förstår att de känner ilska eller besvikelse.” 

AKB har alltså medvetet och aktivt deltagit i denna utfrysning bara för att blint lyda och behaga ledaren Reinfeldt. Anne-Marie Pålsson, f d moderat riksdagsledamot publicerade för några år sedan boken  ”Knapptryckarkompaiet”. Den är en svidande uppgörelse med moderaterna, Reinfeldt och den makt- och mobbingskultur han skapat i partiet. Tror AKB på fullt allvar att hon kan vinna tillbaka de mobbade partimedlemmarnas förtroende? Och hur ska hon lyckas återfå förtroendet hos alla väljare som övergett partiet p g a den galna migrationspolitiken, Decemberöverenskommelsen, försvarspolitiken m m?

Den skamliga mobbningen och utfrysningen av Finn Bengtsson, moderat riksdagsledamot från Östergötland, har med all önskvärd tydlighet visat att det är långt viktigare att rösta som ledaren än att rösta i enlighet det mandat man fått av sina väljare. Också när ledarens politik leder fullständigt fel. Där har AKB mycket att förklara. Inte minst hur hon ser på demokrati. Hade hon varit ledare för ett företag hade hon fått gå, men politik är det möjligas konst och det omöjligas vetenskap.

Också moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har skrivit en debattartikel (Expressen), där han säger att det är dags att överge identitetspolitiken och börja ta väljarnas oro på allvar. Han säger att man avsiktligt missförstått sin omgivning och att meningsmotståndare anklagats för att vara rasister och främlingsfientliga för att dra uppmärksamhet från ”uppenbara målkonflikter”. Detta gäller i synnerhet invandringsfrågan. Och så erkänner Tobé att de nyare moderaterna ”inte varit tillräckligt bra” på att ”markera” mot denna utveckling och att ”Sveriges etablissemang” nu måste börja se ”verkligheten”. Innebär detta också att Tobé och AKB skulle kunna erkänna att mobbningen och utfrysningen av SD, det tredje största riksdagspartiet, inte hör hemma i en demokrati och är ovärdigt landets näst största parti?

Mikael Sandström, statssekreterare till Fredrik Reinfeldt under hans år som statsminister, har också kommit ut och erkänt haveriet i partiet:

Det fanns ett fåtal insiktsfulla och modiga debattörer som vågade gå mot strömmen och som varnade för de konsekvenser vi nu ser. Vi avfärdade dem. Många av dem som på ett högst rimligt vis kritiserade migrationspolitiken buntades ihop med rasister, populister och mörkermän. Jag skäms för att jag medverkat i riksmobbning av dessa debattörer

Hur förtroendeingivande är det med makthavare som kör landet i botten utan att ta in fakta, lyssna på argument och analysera konsekvenserna? Varför har det tagit så många år för de nya och nyare moderaterna att se verkligheten och ändra sig? Varför har man vägrat lyssna till de ”insiktsfulla och modiga debattörer” som kritiserat migrationspolitiken? Att nu så här i efterhand och mot bakgrund av allt sämre opinionssiffror gå ut och backa eller be om ursäkt inger inget förtroende.

Politiskt ansvariga måste ha civilkurage att fatta rätt beslut och ryggrad att kunna stå upp för sina beslut. De måste också ha ett kritiskt och rationellt förhållningssätt samt ärligt och öppet kunna ta sig an befintliga problem.  Det duger inte att som döda fiskar följa med strömmen så länge som det går för att sedan komma ut och halvhjärtat ursäkta sig.

 

10 kommentarer

 1. Basic Rules

  Tack för en eminent analys av de nya moderaterna och dagsläget.
  AKB måste lämna besked OM hon vill bilda regering och på vilket majoritetsunderlag i så fall, och lämna detta besked i god tid före valet.
  Eller vill hon fortsätta som nu, vara en del av Löfvéns regering ?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   AKB är sedan länge svaret skyldig; många väntar på hennes besked men hon slingrar sig ständigt.
   Alliansen kan knappast återuppstå; kd ser ut att försvinna, c växer just nu men deras migrationspolitik är idag inte förenlig med moderaternas, vad som händer med liberalerna vet vi inte än. Däremot vet vi att AKB inte tänker regera med SD¨, ngt allt fler i hennes parti nu öppnat upp för.
   Det blir spännande att se vem som tar vem innan eller efter valet 2018.

 2. Sven-I

  Tack för ett bra blogginlägg, som vanligt!
  Vill bara kommentera Mikael Sandström uttalande: “Många av dem som på ett högst rimligt vis kritiserade migrationspolitiken buntades ihop med rasister, populister och mörkermän. Jag skäms …….”
  Det finns många undersökningar som visar att Sverige inte är ett rasistiskt land. Antalet rasister är nog försumbart. Populist kallas den som vågar ta folks missnöje på allvar, vad är problemet. Mörkermän, ja hur många känner någon mörkerman. Hur många sådana finns det. Finns det några öht. Men Mikael Sandström och hans politikerkollegor har understött en förlamande debatteknik som fått Sverige att framstå som tätt befolkat av dessa och del andra mindre smickrande kategorier.
  Så vad han borde ha sagt är: “Många av dem som på ett högst rimligt vis kritiserade migrationspolitiken buntades ihop med andra misshagliga som vi etiketterade rasister, populister och mörkermän. Innehav av vanligt sunt förnuft kunde rendera dig en sådan etikett.”
  Blev det här begripligt? Jag hoppas det. Alltså Mikael, bemöt andra åsikter med argument i stället för etiketter. Svårare, javisst, men vi skulle få ett sundare debattklimat, kanske t.o.m. civiliserat.

 3. Anders V.

  Tack för ett – som vanligt – alldeles utmärkt och klarsynt inlägg! Jag har i hela mitt vuxna liv varit en av moderaternas ”kärnväljare”. Men i och med DÖ och immigrations”politiken” svek man alla de värden jag står för, och de får aldrig min röst mer. De senaste turerna med att man ”ångrar sig” bara visar vilka kräk de är. Det blir SD i fortsättningen.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Roligt att du gillar mina inlägg. Uppskattas.
   Din inställning till M och deras politik är mkt representativ för många i min vänkrets. M har blivit oppositionspartiet som vill opponera men inte regera trots att de högljutt kritiserar regeringens politik för att vara skadlig för Sverige.
   Det blir mkt intressant att se vilka av deras kärnväljare som finns kvar 2018; hur många i partiet står idag bakom Reinfeldts migrationspolitik och hur många gör det inte? Att det ska behöva ta över 2 år att komma på och erkänna att man hade fel är oacceptabelt. Så tröga och rädda politiker har vi inte råd med.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag litar inte på någon rödluvad tomte så jag ser nog till att leverera den själv bakom en tidigare lucka;O)

 4. Mia K

  Hej asasuh! Klokt inlägg, som vanligt! Det är tydligt att AKB inte vill ta makten, och troligen har m valt henne just för att hon inte utmanar på riktigt! Min analys är att globalister försöker styra det mesta som sker, såväl nationellt som internationellt! Och då blir det fel att vara modig, sticka ut och kräva makt och inflytande!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Så rätt du tänkt! Och det innebär kanske att moderaterna redan bestämt sig för att de inte vill vinna valet 2018 och tvingas regera. Har svårt att tänka mig AKB som landets statsminister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.