Allsköns funderingar om politik

Ryggradslösa kameleonter (del 3)

Mellan 2006 och 2014 var Fredrik Reinfeldt statsminister. Under den tiden såg han till att 800 000 invandrare fick permanent uppehållstillstånd eller uppehållsrätt. Likaså såg han till att ett okänt antal illegala migranter utan asylskäl belönades med fri tand- och sjukvård trots utvisningsbeslut. Som ledare för det parti som förespråkat lag och ordning har han i högsta grad och mycket medvetet medverkat till att Sverige blivit ett otryggt land vars ekonomi nu kraftigt försämrats som ett resultat av den gränslösa migrationspolitiken som Reinfeldt och Alliansen införde med Miljöpartiets stöd. Ett annat resultat är det växande utanförskapet och svårigheten att upprätthålla lag och ordning.

I slutet av 90-talet ansåg Fredrik Reinfeldt, Ulf Kristersson och MUF att Sverige borde ha fri invandring. De ’gamla’ konservativa moderaterna stod då fortfarande för ett restriktivt flyktingmottagande. Bo Lundgren, dåvarande partiledare, avslöjade nyligen följande i en uppmärksammad radiointervju:

”Skälet till att Ulf Kristersson och hans del av ungdomsförbundet och många andra hade sin inställning var att man ville krossa det svenska välfärdssystemet. Det ville ju Fredrik också i sin bok ‘Det sovande folket’. Det är lite hemskt att säga det men delvis förespråkade man en fullkomligt fri invandring till Sverige för att vi då inte skulle kunna bibehålla väldigt mycket av de här olika förmånerna. Då skulle människor tvingas att försörja sig själva eller inte klara sig själva.”

2006 vann moderaterna och Alliansen valet och bildade regering. Stora skattesänkningar genomfördes, kommunala och statliga fastigheter, företag och institutioner såldes ut till underpriser.  De nyblivna privata ägarna kunde därefter sälja vidare med bra förtjänst. Detta stämde väl överens med den liberala linje som Reinfeldt och MUF drev på 90-talet.

I juni 2014 säger Reinfeldt i Sydsvenskan:

-SD vill ge sig på invandrare, det vet alla. Därför var det viktigt att göra upp med miljöpartiet om att öppna upp migrationspolitiken. Med asylinvandring och arbetskraftsinvandring har Sverige den utvecklade världens mest liberala regelsystem. Det bidrar till befolkningsökning och att fler får sysselsättning. Jag är beredd att göra det den kommande mandatperioden också.

Senast i Svt:s Skavlan för några veckor sedan upprepade Reinfeldt sina uttjatade fraser om vilken välsignelse öppna hjärtan och invandring varit för Sverige. Han stöder sig på ”forskning om hur Sverige har blivit Sverige”, forskning han aldrig namngett. Så talar en person som är van att vara en auktoritet och ovan att bli krävd på bevis för det han hävdar.

-Sett över min tid har min erfarenhet varit att får de lite mat och värme, blir väl mottagna, startar de om sitt liv, gör nya ansträngningar, lär sig nya språk, och betalar tillbaka till det nya samhälle som har tagit emot dem.

Han gör ingen som helst skillnad mellan gränslös migration och arbetskraftsinvandring. Det gör forskningen.

Fredrik Reinfeldts namn och trovärdighet minskar för varje erkännande om en misslyckad migrationspolitik som hans gamla partikamrater och partikompisar nu gör. De flesta av dem som igår tyckte något helt annat är idag kvar och styr partiet. Anna Kinberg Batra, Tomas Tobé, Tobias Billström, Johan Forssell eller någon annan av Reinfeldts bundsförvanter vägrade i åratal att lyssna. I ’likboden’ skulle alla tycka lika, foga in sig i ledet och lyda partipiskan. De få kritiker som fanns i partiet mobbades och folket kallades främlingsfientliga eller rasister när man kritiserade migrationspolitiken.

Migrationskritiker i allmänhet och SD:are i synnerhet insåg för länge sedan hur galen migrationspolitiken var och fick för detta utstå hån, förlöjliganden, uppsagda kontrakt och kalla handen från vänner och släktingar. Man avfärdades som mindre vetande. AKB, Mikael Sandström m fl i partiledningen uppmuntrade detta. Att ta till skamstämpeln istället för att lyssna till folks oro och frustration vittnar om dåligt ledarskap.

Idag finns facit som ger upprättelse till de hånade men kastar skam över de ansvariga mobbarna och verklighetsförnekarna. På bloggen I otakt läser jag bl a följande:

”Kvar finns Reinfeldt, i det närmaste ensam och övergiven av alla som stöttade honom i vått och torrt när han stod upp för det han fortfarande står upp för. Reinfeldt kommer inte göra avbön. Aldrig. Reinfeldt kommer aldrig att säga förlåt eller ursäkta. Han kommer aldrig erkänna att allt var feltänkt och dömt att misslyckas, att Miljöpartiet var och är extrema – och helt fel umgänge för någon som malde på om att ta ansvar…”

Det är magstarkt av en man som ständigt talat om ansvar att tro att han själv bara kan smita undan ansvaret och utan ett uns av självrannsakan raljera över de allvarliga skador han tillfogat Sverige. Politik ska inte värderas utifrån avsikten utan utifrån de konkreta resultaten.

 

18 kommentarer

 1. Basic Rules

  Skrämmande det förre moderat ledaren Bo Lundgren säger, det är inte annat än landsförräderi och blev de nya moderaternas politik. Den omvändelse under galgen som skett av AKB, men med fortsatt föraktfull retorik gör att moderaterna är körda som det bärande alternativet.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   AKB verkar inte ha insett vad hon signalerar. Stockholmare är kanske inte smartare än lantisar;O) Det förvånar mig att partiet har henne kvar som partiledare. Inte för att jag vet vem av de nyare moderaterna som skulle funka men Elisabeth Svantesson lyfts ju fram då och då i spalterna. Sämre än AKB skulle hon definitivt inte vara.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Din kritik och du saknar trovärdighet. Återkom när du kan belägga vad som är ”lätt löjligt, dåligt underbyggt och svamligt i min blogg”. Din svepande, luddiga och svamliga kommentar tillför inte diskussionen ett dyft.

 2. Mia K

  Hej asasuh! Jag anser att din blogg är mycket väl underbyggd, med fakta inifrån den politiska verkligheten. Jag anser att vi alla styrs främst av egenintresse och detsamma gäller också politiker, på samtliga nivåer. God jul och Gott nytt år!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack, Mia! Tack också för att du regelbundet läser och kommenterar mina inlägg! Uppskattas! Det är det som gör en blogg levande och intressant. Det känns också stimulerande att skriva när man har en trogen och aktiv läsekrets.
   God Jul & Gott Nytt År!

 3. Ove

  God fortsättning.
  Tack för att du skriver så bra. Dom flesta är ju ryggradslösa, det senaste är ju Löven som nu helt plötsligt fått för sig att åka nån mil från Stockholm och tala gott om hur fantastiska vi är som bor i glesbygd att vi alla behövs. Han som mest varit intresserad av att hålla Merkel i kjolen.
  Fortsätt med din innehållsrika blogg.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack för positiv respons!
   Ja, civilkurage är en bristvara, inte minst bland politiker som endast oroar sig för att bli omvald i nästa val. Då måste man vakta sin tunga och säga så litet som möjligt så att man kan ta tillbaka även det!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Just det! Därför finns bara ett par som kvalar in på trovärdighetsskalan.
   Gott nytt år till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.