Allsköns funderingar om politik

Annie Lööf statsminister 2022?

Centern har just haft kommundagar i Göteborg, partiledaren Annie Lööf har kraftig medvind i medierna och partiets opinionssiffror växer. Centern är med sina dryga 9 % dock fortfarande ett relativt litet parti, men det har Lööf tänkt ändra på. Hennes målsättning är att bli statsminister 2022. Hur det ska gå till återstår att se.

Lööf har just nu något av stjärnstatus på den politiska scenen. Hennes tydlighet, energi och förmåga att tala så att väljarna förstår vad hon säger går hem. Så länge konkurrensen från övriga partiledare i dessa ’grenar’ är obefintlig, kommer Lööf att ’äga’. Hon är dessutom mycket skicklig i att hantera sociala medier. Idag är hon den partiledare som har högst förtroende bland väljarna och dessutom har hon blivit något av mediernas gunstling. Men trots sin tydlighet och talförmåga ger hon inga förtroendeingivande svar på hur hon tänker lösa dagens allvarliga problem.

Lööf slog i Agenda nyligen fast att Centern aldrig kommer att ”ingå i ett regeringsunderlag som behöver aktivt stöd från Sverigedemokraterna”. Aktivt stöd från SD verkar i alla fall vara helt acceptabelt på kommunal nivå, t ex i Högsby i Småland, där Centern styr med stöd av Sverigedemokraterna, som blev näst största parti i valet.

När Lööf valdes till partiledare var hennes mål inte att göra sitt bästa för Sverige tillsammans med allianskollegorna:

Alliansen är medlet för att nå Centerpartiets mål, inte ett mål i sig”.

Nu meddelar Lööf att hennes ambition är en ny alliansregering 2018.

Tillsammans med Alliansen och väljarnas stöd ska vi nästa år byta ut Stefan Löfven”.

Och om en ny alliansregering inte kan bildas utan SD:s aktiva eller passiva stöd?

Då går jag hellre i opposition, fastslår Lööf.

Löfven har f ö deklarerat att han oavsett valresultat vill sitta kvar som statsminister och tycker att det är upp till de borgerliga partierna att samarbeta med honom.

Lööfs höga svansföring och tydliga avståndstagande ifråga om SD är inte särskilt konsekvent eller logiskt. Mig veterligen har hon inte tagit tydligt avstånd från vänsterpartiet och deras mörka historia. Fredrik Antonsson skriver 27/1 på sin blogg I Otakt:

-Sverigedemokraterna har sin historia, och de säger att de skäms för den. Varenda Sverigedemokrat av rang har varit ute i medierna och etern och förklarat att det finns en historia i SD som man inte skulle vilja ha idag. Åkesson, Karlsson, Jomshof. Alla har varit tydliga med att historien stinker och är jobbig.

Svensk vänster när den är som den var på förintelsens minnesdag är en vidrig vänster. Man drar sig inte för något när man skall kladda brunfärg på sina politiska motståndare. Ingenting. Vänsterledaren Sjöstedt förtränger sitt eget partis mörka historia och svingar vilt, utan en tanke på att dåtidens VPK-idol faktiskt spöade Hitler i förintande. Det är ett hyckleri bortom vett och sans. Det är kontraproduktivt trams, som kommer att få helt motsatt effekt än att skrämma bort folk från SD och sätta käppar i hjulen i samtalen mellan två riksdagspartier……..

Inte heller Centern är fläckfri, men de behöver numera aldrig svara på frågor om sitt mörka förflutna. Under hela 1920- och 30-talet fanns inom dåvarande Bondeförbundet (som Centern hette på den tiden) drag av antisemitism och rasmystik. Det var på 30-talet det mest rasistiskt färgade partiet i riksdagen och vid sidan av nazisterna var Bondeförbundet det enda parti som hade rasismen inskrivet i sitt partiprogram:

”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

I mitten av 1990-talet avslöjades att den populäre centerpolitikern, akademiledamoten, riksdagsmannen och författaren Per Olof Sundman varit en brinnande nazist. I samband med detta uppstod en intensiv debatt om Centerns ’bruna’ förflutna. Partiet har konsekvent blundat för sin egen historia. Mot slutet av 1990-talet lovade Centern dock att tillsätta en forskargrupp för att skriva partiets historia och reda ut nazistkopplingen, men än har inget hänt trots att nästan 20 år gått.

Med tanke på de lik också Centern har i garderoben vore det klädsamt av Lööf att klart och tydligt göra upp med sitt eget partis mörka förflutna och att visa att hon respekterar demokratins spelregler. Att vägra samtala med ett demokratiskt valt parti och aktivt delta i vuxenmobbning är ett svaghetstecken och knappast en egenskap någon som vill bli statsminister bör ha.

http://www.svd.se/var-sjatte-dog-efter-lobotomi

https://www.svd.se/att-fiska-i-grumligt-vatten

http://www.dn.se/arkiv/ledare/ingen-gron-vitbok-om-det-bruna/

14 kommentarer

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hur tänker hon t ex få ihop sin invandringspolitik med M och Kd?
   Hon har inga svar på ngt och hennes politik hänger inte ihop. Högmod går före fall!

 1. Mia K

  Hej asasuh! Fröken Annie Loof kommer aldrig att vara aktuell som statsminister, inte i någon konstellation och tack och lov för det! Hon uppträder mest som en bortskämd tonåring och saknar helt egen sjukdomsinsikt. Annie är nu populär hos populasen, men det kommer att dala, då hon har en mycket stark medtävlare i Jimmie Å, som dessutom visar den goda viljan att besöka Umeå den 16 februari!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hej Mia! Uppskattar att du alltid läser och kommenterar mina blogginlägg.
   Håller med om vad du säger. Lööf har gått fr ’floskelmaskin’ till en pratbubbla och rider nu på framgångsvågen. Men vem ska hon bilda regering med? V och Mp? Kd och M är ju inte möjliga kandidater och S och SD är ju hennes ’motpoler’ enl uttalanden hon gjorde för ett par veckor sedan. Kanske siktar hon på att bli ’oppositionssolist’;O)

 2. Erik

  Vi vet inte exakt var Center står gällande invandringspolitken. Man talar om fri invandring dock inga ”fria” bidrag. Utan var och en av de som kommer till Centerns Sverige ska/får bli sin egen lyckas smed. Lööf har hitintills inte deklarerat var paritet står i det kommande förslaget om att öka beskattningen för företag de s.k. 3:12 reglerna. Om Lövfen implementerar förslaget i höstbudgeten kommer förslaget att gå igenom eftersom oppositionen inte får stoppa budgeten.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Lööf har åtminstone sagt att vi kan ta emot 30-40 miljoner migranter, men det lär hon få backa ifrån när verkligheten hinner ikapp henne. Vi har varken bostäder eller jobb till dem och när de måste stå för fiolerna själva lär de knappast vilja komma hit.

 3. Basic Rules

  Lööfs avståndstagande från SD känns inte ärligt helt enkelt, det är ett konstlat ställningstagande. Det är barnslighet och oklok politik att ställa ultimatum. Släpp förljugenheten och kom ner på jorden, men hon kanske är en bättre ”männisch” än oss andra.
  She is a small size dog with big dog with big dog attitude¨.

  Det är bara C som märlar ut sig tillsammans med V i migration- och integrationsfrågorna.
  Men ok, bra att väljarna vet att Löfvén får styra med hjälp av Vänstern även fortsättningsvis !

  Ju längre ut på kanten Lööf ställer sig, desto svårare att ändra sig- vad är hon ute efter egentligen ?
  Det finns en uppenbar nedsida i hennes raljerande politik, som mycket väl snabbt kan slå tillbaka i opinionen .

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Lööf är en populist som försöker växa med hjälp av alla som ogillar SD, men det är ingen hållbar taktik. Verkligheten kommer att drabba henne och kanske reducera henne till en ’oppositionssolist’.
   Hennes migrationspolitik är så extrem att bara V och Mp kan ställa upp på den. Det ger varken regeringsunderlag eller statsministerpost till Lööf. Dessutom verkar det fullständigt orealistiskt att redan nu prata om vad som händer efter 2022. Om hennes migrationspolitik blir en belastning för partiet lär hon inte ens finnas kvar 2022. Och högmod går som bekant före fall!

 4. Basic Rules

  Hittade en krönika i Samtiden.se av Tomas Brandberg som på ett utmärkt sätt kompletterar din .
  CENTERNS OHEDERLIGA PLAKATPOPULISM .

  Brandberg konstaterar bla att Centern har blivit ett fingret-i-luften-parti utan riktig färdriktning. Detta faller tillbaka på en sorts ideologisk cocktail bestående av Stureplans-liberalism och radikalvänsterns migrationspolitik, uppblandad med ordinär socialliberalism av mellanmjölkskaraktär samt en sorts retorisk ekologism, vars mest konkreta innehåll utgörs av Krav-märkta livsmedel och en sorts postmodern teknikfientlighet à la Miljöpartiet. Det blir mycket yta, image och klatschiga slagord direkt från reklambyråerna.

  Hon Lööf kom på kommundagarna i Göteborg minsann på sig att vilja ”ta i tu” med LO avseende låglönejobben, ett tomt hot förstås men klatschigt. Vilket enormt övermod som speglar hennes personlighet numera !
  Efter ha sökt igenom några ledarkrönikor fastnade jag för just denna träffsäkra recension av Centerns populistiska agerande.
  Se samtiden.se 5 feb.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack för ditt värdefulla bidrag! Jag läste också Brandbergs krönika idag. Mycket välskriven och träffande! Bra att du passade på att ta in den här!!
   Min undran är var Lööf tänker sig att partiet ska platsa efter 2018. Hon är ju motpol till S och SD har hon hävdat. Det innebär ju i konsekvensens namn att hon inte kan ingå i en alliansregering då M nu börjat samtala med SD. Återstår V och Mp men det passar nog heller inte madamen. Kanske blir hon ’oppositionssolist’. När valet 2018 nalkas måste C dock ge besked om vem de ska agera med. Ja, såvida Lööf nu inbillar sig att C får egen majoritet!!!

   • Basic Rules

    Väljer Lööf en ökenvandring, kommer Centern sakta men säkert tyna bort likt ”Åsa Nisse marxisterna”, som Olof Palme så träffsäkert hånfullt kallade dåvarande centern.
    Även i dag kan i ”centercocktailen” återfinnas dylika personer, som söker aktuella klatschiga och stolliga ståndpunkter att vältra sig i.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Ja, det blir intressant att se vad ’centercocktailen’ innehåller och hur innehållet handskas med verkligheten och väljarna. Sen får vi se hur länge Lööfs stjärna strålar. Nu får hon kanske snart räkna med konkurrens från den nytända Kd-stjärnan Busch Thor;O)

 5. Sven-Olov Edvinsson

  Hej Åsa,
  som du vet är jag aktiv centerpartist. Jag deltog vid kommundagarna i Göteborg och ser att det du skriver i din blogg på de flesta punkter är helt felaktiga. Varför skriver du texter fritt tagna ur luften? Varför kollar du inte skrivna källor bättre t.ex. Annie Lööfs tal på Facebook eller skrivna rapporter. Även du torde uppskatta att vara trovärdig.

  Annie Lööf granskar både extremvänstern och extremhögern. Dessutom finns centerpartiets egen rapport om partiets ”bruna historia”. Rapporten var klar flera år före Annie Lööfs partiledarskap. Jag själv har aktivt studerat hur rasbiologin satt sina spår i svensk politik och lagstiftning under 1900-talet och ser hur alla partier agerade i samklang med rasbiologins ideer.

  Lev väl!
  Sven-Olov Edvinsson

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hej Sven-Olov!
   I mitt inlägg har jag bl a länkat till en ledarartiklar i DN och SvD. Facebook är jag inte med i.
   Skulle uppskatta om du talade om när centerns vitbok om sin bruna historia utkom.
   Jag baserar mina inlägg t ex på information jag hittar i olika dagstidningar,;O)
   SR, Svt m fl och skriver inte ”texter fritt tagna ur luften”. (Texter t ex från Facebook är ju å andra sidan bokstavligt talat fritt tagna ur luften;O))
   Att det jag skriver i min blogg ”på de flesta punkter är helt felaktiga” får stå för dig. Jag har faktiskt aldrig tidigare blivit anklagad för detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.