Allsköns funderingar om politik

Springare sätter Kungen i rörelse

-Jag har mycket, mycket svårt att ta in den bilden. Jag vill påstå att det är fel.

Så kommenterar Löfven polisvisselblåsaren Peter Springares uppgifter. Varken Löfven eller någon annan i ansvarig ställning har bemött Springares uppgifter i sak. Den växande våldsbrottsligheten där invandrare är dramatiskt överrepresenterade är ett tabubelagt område. Ansvarige justitieminister Morgan Johansson har nyligen deklarerat att han inte tänker uppdra åt BRÅ att ta fram färsk statistik för sambandet mellan etnicitet och våldsbrott. Han verkar anse att statistik som inte stödjer regeringens politik är ointressant. Den senaste statistiken är sedan 2005!

Peter Springare har fått stor uppmärksamhet i utländsk media och massor av blommor och stöd av allmänheten här hemma. Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” fortsätter att växa och har nu enl uppgift upp emot 150 000 medlemmar. I myndighetssverige och bland journalister däremot utmålas han som boven i dramat, misstänkliggörs, rasiststämplas och brännmärks. Ännu har dock ingen lyckats motbevisa Springares bild, som nu intygas också av andra poliser. De politiskt ansvariga vägrar bemöta problematiken som Springare m fl vill lyfta och belysa. Han slår larm om en totalt ohållbar situation ifråga om kriminalitetshantering, men Löfven har mage att påstå att Springares bild är fel. Så talar en tondöv politiker som inte rör sig i verkligheten.

Kampen om verkligheten blir allt intensivare. Trots ständiga försök misslyckas Löfven, Johansson, Ygeman m fl allt oftare att mörka verkligheten. Förra året kallade Löfven folks beskrivning av vad som sker i närsamhället för ’surrealistisk’. I höstas gick UD ut och föreskrev hur svenskar ska beskriva Sverige utomlands för att ge ’rätt’ bild av landet. Vilket förtroende makteliten har för folkets omdöme! Respektlöst! Anledningen är det växande antal artiklar i utländsk media om nedmonteringen av Sverige.

För någon månad sedan kritiserade Löfven författaren Katerina Janouchs för att sprida en negativ bild av Sverige utomlands. I DN, åsiktskorridorens intensivaste försvarare och verklighetsförnekare, fick Janouch löpa gatlopp. I ett land med lagstadgad åsiktsfrihet!! Det gick så långt att hennes förlag (Piratförlaget, som f ö drivs av Jan Guillous fru) reagerade och en liten bokhandel i Uppsala plockade demonstrativt bort hennes böcker från hyllorna.

Janouchs kritik av Sverige i tjeckisk webTV ter sig harmlös jämfört med den skada som incidenten med den Facebook-filmade våldtäkten i Uppsala, där tre män med invandrarbakgrund figurerar, tillfogat Sverigebilden. Varför kritiserar Löfven inte dessa gärningsmän för att smutsa ner bilden av Sverige utomlands? Varför tar han inte tydligt avstånd från våldtäkten? Och varför går inte feministregeringen ut och fördömer våldtäkten?

Förra veckan lanserade Tino Sanandaji, nationalekonom, forskare och en av mina favoritkällor, sin bok Massutmaning. Sanandaji redogör pedagogiskt för statistik, fakta och forskning som redan finns inom området. Han visar att problemen i hög grad är kopplade till den del av befolkningen som har invandrarbakgrund. Utrikes födda utgör 17 % av befolkningen men 53 % av dem med långa fängelsestraff. De utgör 54 % av de arbetslösa och mottar 60 % av de utbetalda socialbidragen. 71 % av Sveriges barnfattigdom finns bland hushåll med utländsk bakgrund trots att dessa utgör sammanlagt 22 % av befolkningen. Vidare har 76 % av medlemmarna i kriminella gäng invandrarbakgrund. Också stenkastning mot blåljuspersonal och anlagda bilbränder är starkt koncentrerade till invandrartäta områden.

Boken har gjort stor succé och toppar just nu Bokus lista över mest sålda böcker. Efter bara en vecka har den fått skickas till nytryck. Det visar att behovet efter en verklighets- och faktabaserad bok är utomordentligt stort. Det ska bli mycket intressant att se hur intresserade de offentliga biblioteken är av att köpa in Massutmaning.

Deckarförfattaren Camilla Läckberg föredrar nog fiktion framför krass verklighet. Utan att ha läst boken gick hon direkt ut och kritiserade den och hävdade att Sanandaji haft konstant fel i alla påståenden han gjort. Inte nog med det. I en tweet till Karin Sedvall, politiskt sakkunnig hos moderaterna, krävde Läckberg ett officiellt ställningstagande till ”Tinos siffror”. Sedvall poängterade att Tino Sanandaji använder statistik från officiella källor, d v s samma siffror som myndigheter och regeringen bygger sina beslut på. Men det är inte ett argument som biter på Läckberg. Nu väntar jag bara på att Schyffert, Ernman, Virtanen, Lindberg m fl ska stämma in i kritiken mot boken. Vi andra som lever i verkligheten och fått mer än nog av ’känslosåsen’ välkomnar den dock.

Oroad över SD:s tillväxt och att ”landet ska glida isär” åker Löfven nu runt i gamla bruksorter m m på jakt efter de tider och väljare som flytt. Man skulle nästan kunna tro att han inspirerats av de resor Trump gjorde i ’rust belt’ under presidentvalskampanjen. Nu har Löfven också meddelat att han skippar Almedalen i sommar för att istället ge sig ut och prata med ”vanligt folk”. Så dags! Tänk, om han istället skulle lyssna och ta in vad ”vanligt folk” har att säga! Vi vill inte ha prat i kvadrat utan konkreta svar på hur Löfven tänker få Sverige på rätt köl igen. Numera låter han mest som en politisk kommentator utan verklighetförankring, inte som en statsminister som vet hur ’massutmaningen’ ska åtgärdas.

Vi är många som kräver att få veta vad regeringen tänker göra konkret och när det ska ske. Hittills har Löfven blivit svaret skyldig. Däremot har han varit tydlig med att han avser att sitta kvar som statsminister efter 2018. Men vem vill ha en statsminister som saknar konkreta lösningar på dagens massutmaningar och problem, en statsminister som inte respekterar åsiktsfrihet utan sänker sig till att gå ut och kritisera enskilda medborgares uppfattning och uttalanden om verkligheten eller en statsminister som inte står upp för alla väljares och riksdagspartiers lika värde? Nej, Sverige förtjänar bättre, långt bättre!

11 kommentarer

 1. Basic Rules

  Jag har beställt boken, då jag är intresserad av fakta och inte mörkad eller tillrättalagd information. Eller tystnad som viss liberal press ägnar sig åt, då verkligheten blir för verklig.

  Ämnet borde vara en stekhet bok för Annie Lööf att läsa. Än finns tid att ändra sig…!
  Löfvén m.fl. i regeringen har haft ett gyllene tillfälle under några månader att ta till sig den offentliga statistiken och succesivt anpassat sig.. Men nej, ”värdegrund” går före fakta.
  Bra du tog ämnet igen, det kommer finnas med ända fram till 2018 minst.

  Löfvén är ett skämt större än Juholt ! Sorgligt !

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag kan förstå att Lööf och Löfven inte tar till sig Sanandajis fakta för då faller ju en stor del av deras politik.
   Håller med dig om Löfven. Juholt var ju ändå underhållande och hade flyt när han pratade även om det blev litet galet ibland.

 2. Anders Dahlqvist

  Ähum…i princip rätt men i sak fel
  Katerina Janouch, som är nog så svensk men har tjeckiskt påbrå, blev intervjuad (inte ”gick ut”) i tjeckisk TV, inte jugoslavisk. Begreppet ”jugoslavisk” har varit meningslöst i 20 år, såvida man inte använder det för att beskriva vad som emanerade från den tidigare staten Jugoslavien eller använder adjekivet i stället för ”sydslavisk”.
  I övrigt håller jag med. Socialdemokratin tappade den svenska arbetarklassen 1997 när kollektivanslutningen upphörde och attraherar numera endast de dåligt informerad pensionärer som fortfarande tror att det är 1962 och ger en tia till tiggarna ”för att de flytt för sina liv över Medelhavet” och de diasporor vars självutnämnda företrädare lovats plats i riksdagen.
  Hassan, ägare av Hassans Livs i Husby, som jobbar 80 timmar i veckan för att få sin butik att gå runt och som blivit rånad tre gånger det senaste året utan att polisen ens brytt sig om att utreda, är måttligt imponerad av överhetens multikulturella semantiska besvärjelser av verkligheten. Sannolikt kommer han att rösta på SD 2018, i likhet med en (för nomenklaturan och dess kreatur) överrakskande stor del av de arbetande invandrarna.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Attans! Tack för påpekandet! Nu står det tjeckisk:O)
   Och jag instämmer helt i vad du f ö skriver.

 3. Mia K

  Hej asasuh! Media och politisk korrekt opinion hävdar så tydligt att ”det man inte nämner vid namn, finns inte”. Istället ligger fokus på Mello, Farmen, idrott och annat oväsentligt inför framtiden! Hoppas på en stor uppslutning sympatisörer till SD vid Jimmie Åkessons besök i Väven torsdag den 16 februari kl. 19..00 för att kolla hur den enda oppositionen ställer sig avseende dagens samhällsutveckling!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hej Mia! Det blir spännande att se hur många som tar sig till Väven för att lyssna på Åkesson. Det har ju varit mycket publicitet kring mötet och lokalfrågan. Jag m fl har skrivit insändare om detta.
   Dessvärre torde en del militanta vänsteraktivister också ta sig dit för att störa. Måste vara jobbigt för dem att de håller på att tappa sin agenda. Ovärdigt av dem att inte respektera åsiktsfriheten.

 4. Samuel af Ugglas

  Varför skulle jag rösta på någon som bidragit att avfolka landsbygden och ödelägger vår livsmedelsförsörjning?

 5. Sven-I

  Sedan 2008 har ca 500 000 svenska pass anmälts borttappade. Nu har det i och för sig inte varit olagligt att vara en slarver som tappar sitt pass 10 -15 ggr per år, och föga förvånande har Sverige legat på andra plats enligt Frontex när det gäller länder med mest passfusk. Kanske hade vi kunnat uppnå den åtråvärda förstaplatsen (värdigt en humanitär stormakt) om inte våra klåfingriga politiker för ett år sen klantade till det för sig och stramade upp lagstiftningen. Nu får man bara “tappa” passet tre gånger på fem år. Lagen infördes 15 april förra året men siffran på “tappade” pass för 2016 är ändå fortfarande hög, i paritet med 2015. Kanske involveras vänner och bekanta så att den lönsamma affärsverksamheten kan fortsätta, trots den nya lagen.
  Det är grupper av kriminella och invandrare med svenskt medborgarskap som har satt i system att sälja sina pass till människosmugglare, eller skicka passen till släktingar utomlands som vill ta sig till Sverige eller andra europeiska länder. Varje pass kan återanvändas åtskilliga ggr och landar ofta hos kriminella.
  Den här passhanteringen, som våra politiker har känt till, har pågått i decennier utan att något gjorts, tills för ett år sedan. Det har varit för känsligt, tydligen.
  “I Finland (med fem miljoner invånare mot Sveriges nio miljoner) förekommer eller stjäls ca 7.000 finska pass per år. 2.000 av dem kommer tillrätta, det faktiska antalet förkomna pass är således 5.000”, skriver Merit Wager på sin blogg. I Sverige, 2015, var antalet 64 000 (SvD) i år är prognosen en smärre minskning. Men vi är fortfarande tio ggr bättre än Finland, sträck på dig Stefan!
  Hur många av dem som Peter Springare kommer i kontakt med som kommit hit på denna slappa hantering vore ju intressant att veta, men det lär vi aldrig få uppleva.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, det är häpnadsväckande att man nöjer sig med att trenden ’inte ökat’ efter åtstramningen förra året. Jag skrev om alla ’borttappade’ pass för mer än ett år sedan. Myndigheterna har som du påpekar i åratal varit varit fullt medvetna om den kriminella hanteringen av de ’förlorade’ passen. Ändå har man låtit detta fortgå. Skamligt och respektlöst!

 6. Anders V

  En modig polis tar till sist bladet från munnen och förklarar, hur verkligheten ser ut. På detta reagerar landets statsminister med att säga, att han ”har mycket svårt att ta in bilden” och ”vill påstå, att den är fel”.
  Jag tror jag drömmer: Statsministern vill inte acceptera verkligheten. Men en sådan man kan naturligtvis inte vara statsminister!

  Det svenska politiska etablissemanget är moget för dårhuset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.