Allsköns funderingar om politik

Feministregeringen mörkar

Diktaturen Saudiarabien har valts in i FN:s kvinnokommission. Det är som att anställa en pyroman som brandman, som en bloggare skrev. Inte blir det bättre av att diktaturländer som Kuwait, Bahrain, Iran och Qatar också är medlemmar i kommissionen.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Inte heller kravet på att regeringen ska tala om hur Sverige röstat. Oppositionen har krävt att få veta om Sverige är ett av de 47 av 54 länder som röstat in Saudiarabien i den slutna omröstningen. Jan Björklund, liberalerna, är mycket tydlig:

”I en demokrati har väljarna i riksdagen rätt att få reda på Sveriges ståndpunkt i utrikespolitiska frågor av denna karaktär”.

Utrikesminister Margot Wallström hävdar att det enl FN:s röstregler råder sekretess om hur man röstat.  Enligt Hillel Neuer, verkställande direktör för organisationen UN Watch som granskar FN:s arbete, är det regeringen som avgör om man ska avslöja hur Sverige röstade:

”FN lägger ingen munkavle på Sverige, det är helt och hållet upp till den svenska regeringen att berätta för sina medborgare hur man röstade. FN kommer inte att straffa Sverige för att man avslöjar det.” (DN 25/4)

Eftersom regeringen vägrar svara på hur man röstat, gissar jag att man varit med och röstat för att ta in Saudiarabien, en av världens mest kvinnoförtryckande regimer, i FN:s kvinnokommission. Varför skulle de annars vägra avslöja hur de röstat?

Hur rimmar det med den höga svansföring och de brösttoner som regeringen använder när det gäller jämställdhet? Statsminister Löfven har rest land och rike runt och skrutit om att han leder Sveriges första feministiska regering. Det håller inte att skryta med att man är världens första feministiska regering om man på samma gång röstat ja för Saudiarabien i denna omröstning. Löfven har dessutom skarpt kritiserat de personer som haft mage att kritisera ’Sverigebilden’ som han så ängsligt försöker bevara intakt.

Löfven och hans feministregering har sedan valet 2016 gjort mycket som försämrat den varumärket Sverige. Inte minst hans uttalande under besöket i Saudiarabien ifjol visar hur ängslig han är att kritisera kvinnoförtrycket där:

”Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med.”

Detta hade Löfven mage att säga i ett land där kvinnor inte får lämna hemmet om de inte bär heltäckande slöja, inte får köra bil och måste ha en manlig förmyndare.  Varför måste han gång på gång bevisa sin oförmåga, sin bristande ledarskapsfömåga och sitt dåliga omdöme?

UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar.”

Så sa Wallström när president Trump påstod att Sveriges generösa invandringspolitik skapat svårlösta problem. Det gick bara några dagar innan hela världen såg att Trumps påstående var sant. Endast hycklande politiker i den humanitära stormakten använder energi och skattepengar till att förtränga och förneka den verklighet som verklighetens folk lever i. Undra på att regeringen föreslår kraftiga skattehöjningar!

Wallström har genomgående haft en ganska kaxig attityd, t ex i kampanjen för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Där skulle Sverige fokusera på transparens och på kvinnors rättigheter. Nu gäller inte ens inrikes transparens i feministregeringens utrikespolitik. Inte heller lär kvinnors rättigheter stå högt på agendan om Saudiarabien får råda i kvinnokommissionen. Med Wallström som utrikesminister lär ’Sverigebildens’ glansdagar redan vara historia. Förhoppningsvis regeringens också, om de haft några. Minnet av Wallströms diplomatiska klumpighet, som gjorde att hon fick hela Arabförbundet emot sig, kommer däremot att överleva ett bra tag.

Wallström har nu lovat att de partier som krävt att få veta hur Sverige röstat ska få svar under nästa utrikesnämnd. Informationen ska dock lämnas under sekretess. Det innebär att oppositionen inte kan gå ut och öppet kritisera att Sverige eventuellt röstat ja för Saudiarabien. För att få veta detta får vi helt enkelt förlita oss på att media avslöjar om ’smartaste bästa tjejgänget’ har gjort bort sig igen. Är det förenligt med en öppen demokrati?

 

6 kommentarer

 1. Basic Rules

  Löfvén är mästare på relativisera problem, det har vi sett förr.
  Det gör bara saken så pinsamt värre, man blir bara förbannad på denne nolla. Tyvärr så kan man befara att S+Mp stött denna avskyvärda saudiskaregim. Hela denna ”feministregering” är bara sämre än sämst på flera områden. Terrosristbekämpng är huvudsatsen, men bisatsen följs av ett beklämmande överseende av islamistisk terror, där tydligen några högerextremisters dåd i Göteborg ?,likställs med IS, allt enligt Ygeman vår inrikesminister.
  Med den attityden kommer vi aldrig någon vart.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Helt rätt och riktigt bekymmersamt med tanke på den bleka, spretiga opposition vi har idag.

  • arbetare

   Ganska unikt i världen att anse att ett IS-styrt attentat som tog flera människoliv och höll stora delar av huvudstaden lamslagna under nästan ett dygn inte anses värre än att några dumskallar sprängt en soptunna i Gbg ….

   • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

    Det om något visar väl att Sverige styrs av ett inkompetent etablissemang.

 2. Mia K

  Hej asasuh! Du är så kunnig och genomtänkt! Jag fattar absolut inte varför denna ”feministregering” varit så positivt inriktad på mottagande av hazarer, som helt saknar grundläggande utbildning, från helt annan kulturell kontext! Hela flyktingpolitiken är barock i Sverige idag och s-regeringen vägrar att tala in den förda politiken kostnader, delge skattebetalarna information om vad och hur de finansierar den förda politiken! Såg nu också att Wallström kommer att åka ut i landet, till Vilhelmina och bli efterföljare till Jimmie Åkesson, som faktiskt började tala med vanliga medborgare i hemmen!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hej Mia! Roligt att du uppskattar min blogg!
   Feministregeringen är ren ’fake’. De säger en sak och gör tvärtom. Wallström är en katastrof som utrikesminister. Själv anser hon sig naturligtvis vara regeringens stjärna. Hon borde ha stannat utanför Sverige. Då hade fler svenskar nog trott att hon var en politisk tillgång. Nu avslöjar hon sin inkompetens, brist på civilkurage m m varje vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.