Allsköns funderingar om politik

Strafföreläggande som väcker misstankar

I mitt blogginlägg Regering med funktionshinder (26/7) skrev jag följande:

I juni godtog Ågren ett strafföreläggande på 70 000 för sitt lagbrott. Det är minst sagt anmärkningsvärt. Varför valde åklagaren att lösa den uppkomna situationen för ett så allvarligt brott utan rättegång?  Vilken skada Ågrens agerande gett upphov kan ingen inklusive åklagaren idag säga. Så varför beslöt åklagaren att låta ett lagbrott som riskerar landets säkerhet stanna vid ett strafföreläggande? Det måste media borra djupare i /http://blogg.vk.se/asasuh/2017/07/26/regering-med-funktionshinder/  :

”I brott där det finns ett stort allmänintresse bör åklagaren alltid väcka åtal”, anser Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Nu har media börjat ifrågasätta varför den ansvariga kammaråklagaren Ewamari Häggkvist vid riksenheten för säkerhetsmål helt på egen hand fattade beslut om strafföreläggande.

Åklagaren uppger att hon ”jämförde med skadegörelse som har motsvarande straffskala”. Brottet rubricerades som ”vårdslöshet med hemlig uppgift”, men Ågren åtalades aldrig för detta brott. Eftersom hon erkände fick hon i ’skymundan’ ett strafföreläggande med böter av åklagare. Det gällde att till varje pris undvika en offentlig rättslig prövning som kunde ha gett allmänheten och media besvärande insikter om ledningens inkompetens och verksamhetens brister. Det hade försvårat för ’emliga armén’, Anna Johansson och Anders Ygeman, att hålla händelsen hemlig.

Varför valde åklagaren att så lättvindigt och mot praxis ge den sparkade generaldirektören ett strafföreläggande, som bara är till för lindriga brott som snatteri och fortkörning? Ågrens lagbrott orsakade ett säkerhetsläckage som kan vara i klass med det Stig Bergling orsakade. Han fick livstids fängelse för det. Vem medverkade till att det bara blev ett strafföreläggande? Kan regeringen ha haft ett finger med i spelet? Trots att Ågren visste att hon bröt mot lagen slog åklagaren fast att ”brottet begåtts utan uppsåt”. Att Ågren slapp undan med ett strafföreläggande och böter innebar att en uppmärksammad rättegång i domstol, med all den uppmärksamhet det skulle ha gett, kunde undvikas.

Det mest sannolika är att Löfven visste om vad som skett, men att han och regeringen hoppades att informationen aldrig skulle komma till allmänhetens och oppositionens kännedom. Detta måste därför utredas vidare. Dessutom bör hela Transportsstyrelsen åtalas. De har erkänt att de har varit ”naiva” och ”gjort avsteg” från lagstiftningen ifråga om säkerhet, personuppgifter och sekretess. Det är fullständigt oacceptabelt att rättsväsendet särbehandlar makthavare på detta vis. Allas lika värde inför lagen gäller uppenbarligen inte dem. Hur länge ska verklighetens folk acceptera detta?

Under galgen och sent omsider har ministrar och tjänstemän på regeringskansliet nu erkänt att de tidigt känt till riskerna med Transportstyrelsens ’outsourcing’. Under nästan två år mörkade regeringen avsiktligt det inträffade för riksdagen och svenska folket. Strafföreläggandet blev känt först i början av juli när Svt och DN avslöjade det. Först då tvingades regeringen med Löfven i spetsen erkänna vad som hänt, trots att alla gjort vad de skulle. Skulle vi ha fått veta något alls utan medias avslöjanden?

Allt talar för att regeringen medvetet fört riksdagen och svenska folket bakom ryggen när det gäller IT-haveriet. Ohederligt och fullständigt oacceptabelt! Misstroendevotum borde därför riktas mot statsministern. Nu är det upp till vårt rättssystem och hela demokratin att bevisa att man klarar av att stå upp i denna fråga. Likaså måste oppositionen visa att de sätter landet och demokratin före makten och de egna partierna.

14 kommentarer

 1. Carina

  Hej Åsa! Instämmer till 100%.
  Vilka signaler sänder det till medborgarna när ledande politiker inte behöver stå till svars för ett så allvarligt lagbrott som berör rikets säkerhet. Tvärtom belönas de med nya toppositioner. Kommer domen dessutom att bli prejudicerande? Vilka signaler sänder det till alla kriminella i landet? Vi närmar oss anarki med stormsteg och det är våra politiker tillsammans med rättsväsendet som bär ansvaret.
  Hur skall vi som småföretagare känna oss motiverade att betala skatt och förseningsavgifter på 500:- när skattedeklarationen kommit in en dag för sent och skattetillägg på tiotusentals kronor bara för att deklarationen är för sent inlämnad även om den är helt ok mm mm. Vi blir fler och fler som överväger en manifestation om skattevägran för att på detta sätt markera att nu får det vara nog med mygelvansinnet.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Så länge det fanns en automatik mellan inbetald skatt och bra välfärd var vi många som snällt betalade skatt. Nu är den automatiken sedan länge borta och det påverkar skattemoralen. Dags för oss att protestera på bred front.

   • Carina

    Absolut visst är det så. Det som dessutom är så frustrerande är att dessa sk flyktingar, som inte har flyktingskäl från krig och behöver asyl, utan ljuger om sin ålder och sin status och åtnjuter en mycket högre levnadsstandard än vad svenska fattigpensionärer har att leva av som finansierar dessa människors liv och betalar skatt på en skitpension långt under EU:s-fattigdomsgräns och inte har samma möjlighet att laga tänderna för 50 kronor, bara en sådan sak retar mig till vansinne. Vilken värdegrund baserar man det på? Vi har ”broilers från ungdomsförbunden (MP) och (S) även alliansen hejar på” som sitter i regeringen och som inte har arbetat en enda dag som hanterar våra skattepengar som om det vore en outsinlig källa. Som jag ser det är det någonting annat som ligger till grund för beslutet om denna massinvandring som ingen politiker eller vänstermedia har uttalat ännu och jag blir mörkrädd när jag bara tänker tanken.

 2. Basic Rules

  Vet inte vad/vem som gör en mest förbannad och förtvivlad, åklagarens hantering eller regerings försök att hemlighålla denna skandal. Nu måste både media och politiken gå på djupet med detta haveri inom både statsförvaltning och regeringskansli.

  Förvisso har naiv hållning genetemot IT-säkerhet varit på tapeten redan 2010, då Sverigedemokraterna påpekade säkerhetsrisker med outsourcing.
  Även flera tunga myndigheter och andra remissinstanser var skeptiska till att lagra trafikuppgifter utanför Sveriges gränser.Trots att Sverigedemokraterna och flera remissinstanser således pekade på potentiella säkerhetsrisker, vidtogs inga åtgärder och känsliga trafikuppgifter tilläts lagras utomlands.

  Att nu utkräva fullständigt politiskt ansvar från sittande regering är en demokratisk nödvändighet trots vad som tidigare skett.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Med den bleka och splittrade opposition vi har lär det inte bli mycket till ansvarsutkrävande av regeringen. SD har aviserat att om Löfven inte byter ut Johansson, Ygeman och Hultqvist kommer de att rikta misstroendevotum mot Löfven. Vågar oppositionen hänga på där eller kommer C och L att vackla även då? Vi medborgare kan bara visa vårt misstroende genom att inte rösta på S eller de partier som värnar om det egna partiet och makten istället för om demokratin och Sverige.

   • Basic rules

    Moderaternas Gunnar Högmark hade härom dagen en intressant artikel som direkt anspelade på centerns och liberalernas oförmåga/ovilja att ta sitt demokratiska ansvar som
    oppositionspartier.
    L och c är tydligen så rädda för att Sd ska rösta på en alliansbudget att de hellre avstår regeringsmakten – med den attityden kan dom(c+L) lägga ner kommande valrörelse ! Men visst är det härligt va riksdagsman utan ansvAr om man ser till det ekonomiska utfallet ????.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Ja, en ’politisk karriär’ har räddat många personer från ett vanligt ’svenssonliv’ med allt vad det innebär. Undra på att det trixas och fixas bland kandidaterna för att säkra en plats vid köttgrytorna! Resultatet blir ofta att vi styrs av människor som varken är bildade eller utbildade. Men så blir också politiken därefter. Aldrig har det varit tydligare än idag.

     • Sven-I

      Hej!
      Som jämförelse kan vi titta på Schweiz t.ex. Där anses det naturligt att du som politiker också ska ha ett ”hederligt” arbete samtidigt. Systemet är också upplagt så att detta är möjligt. Parlamentsledamöterna tillbringar större delen av sin arbetstid på sina ordinarie arbeten där de dagligen träffar sina arbetskamrater. Förmodligen utkrävs ansvar redan vid fikaborden och “dimridåer” som vi vandrar omkring i besvärar inte schweizarna. De politiska arvodena är ofta lägre än den egna lönen. Politikerna är som regel välutbildade och drivs mera av det politiska intresset än möjligheten att vistas vid köttgrytorna.

     • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Det låter önskvärt även för Sverige. Dessutom förekommer folkomröstningar ofta vilket ger en mer direkt demokrati.
      Problemet med Sveriges politiker är att många inte har några ’civila’ jobb eller något liv utanför politiken. De har ofta mer gemensamt med andra politiker oavsett parti än med väljarna. Hur ska vi få dem att avstå från detta?

 3. Carina

  Hej Åsa! Håller med till 100%.
  Vilka signaler sänder det till medborgarna när ledande politiker inte behöver stå till svars för ett så allvarligt lagbrott som berör rikets säkerhet. Tvärtom belönas de med nya toppositioner. Kommer domen dessutom att bli prejudicerande? Vilka signaler sänder det till alla kriminella i landet? Vi närmar oss anarki med stormsteg och det är våra politiker tillsammans med rättsväsendet som bär ansvaret.
  Hur skall vi som småföretagare känna oss motiverade att betala skatt och förseningsavgifter på 500:- när skattedeklarationen kommit in en dag för sent och skattetillägg på tiotusentals kronor bara för att deklarationen är för sent inlämnad även om den är helt ok mm mm. Vi blir fler och fler som överväger en manifestation om skattevägran för att på detta sätt markera att nu får det vara nog med det politiska mygel- och lögnvansinnet.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, det är allt fler som börjar dra öronen åt sig när man ser vart våra skattepengar försvinner. Utan företagande och produktion blir det inga nya pengar i Sverige.

   • Svenne

    Det är bara att läsa i Anders Forss vad han tycker om Svenska företag , i hans snevridna värld verkar företagare alltid vara skattesmitare och lurendrejare som ska bekämpas till varje pris. Nu ska man väl inte lyssna på A Forss för han verkar att tillhöra sitt lilla egna kommunistiska parti och inte S .

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Forss verkar vara en flitig bloggare med åsikter om det mesta. Brukar inte läsa hans blogg så jag vet inte vad han står eller kämpar för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.