Allsköns funderingar om politik

Desperat plakatpolitik och ren populism

-Det är en historisk lag som ska ändra bevisbördan, att inte offret ska bevisa att hon sade nej utan att den som gjort det här ska bevisa att hon sade ja.

Så kommenterade vice statsminister Isabella Lövin (MP) stolt den nya samtyckeslag som väntas börja gälla f o m 1 juli nästa år. Det skulle innebära att det är den åtalade som ska bevisa sin oskuld, s k omvänd bevisföring. Det är precis vad kritikerna varnat för men förespråkarna förnekat. Efter några timmar meddelade Lövin dock att det var ett missförstånd och att hon ’uttryckt sig olyckligt’. Hur trovärdigt är det påståendet?

Det handlade inte om någon obetydlig felsägning för hon förklarade både hur och varför omvänd bevisbörda skulle gälla. Jag misstänker att vår vice statsminister tagit del men ej förstått. Efter att jurister informerat henne om att det skulle vara ett brott mot västerländsk rättsskipning att överge oskuldspreventionen, tvingades hon ändra sitt uttalande. Pinsamt för statsrådet Lövin som engagerat sig och jobbat för att lagen ska införas! Hennes uttalande avslöjar att hon inte känner till en av rättsstatens viktigaste principer. Gör henne en tjänst; ge henne några friår efter valet nästa år!

Förslaget om en samtyckeslag är ren populism och desperat plakatpolitik. I ett desperat försök att locka väljare nästa höst försöker regeringen skapa intrycket av att man faktiskt gör något. Juridiska experter varnar emellertid för att den nya straffbestämmelsen gör det möjligt att döma män för våldtäkt även om de inhämtat det nödvändiga samtycket från sin partner innan en sexuell handling inleds.

-Enligt Advokatsamfundets uppfattning kommer det ändå genom förslaget att bli nödvändigt för en part att muntligen fråga efter frivillighet för att inte riskera att göra sig skyldig till brott. Om denne i stället påbörjar en sexuell handling i avsikt att den andra parten genom sitt agerande ska uttrycka att det sker frivilligt, finns med nuvarande förslag en uppenbar risk för att vederbörande gör sig skyldig till i vart fall ett försöksbrott, konstaterar Advokatsamfundet.

-Med tanke på att sexuellt umgänge normalt präglas av en ömsesidig kommunikation genom handlingar och inte genom ord, riskerar förslaget vara alltför teoretiskt utformat och sakna erforderlig förankring i verkligheten, konstaterar samfundets ordförande Anne Ramberg.

När justitieminister Morgan Johansson i TT:s webbtv på söndagen fick frågan hur en man ska inhämta ett samtycke för att undgå åtal gav han följande svar:

-Ja… det är ju… eh… det får… det ska… det är klart att det ska ju… måste ju… bedömas från fall.. eller i själva situationen och det är ju den – en – sån sak som domstolen ska reda ut, svarade justitieministern i TT:s webbtv.

Politiskt schabbel i den högre skolan. Vad har vi för statsråd idag? Varför vill de införa lagar som de själva inte förstår, som inte behövs och som inte går att tillämpa i verkligheten? Vad vi idag behöver är lagar som är anpassade efter det nya Sverige som håller på att växa fram och ett rättsväsende som fullt ut tillämpar redan befintliga lagar och straffsatser. Samtyckeslagen kommer inte att stoppa överfalls/grupp/våldtäkter. Inte heller kommer den att hjälpa kvinnor som drabbas av hederskulturen eller kvinnor som sexuellt trakasseras av /o/ansvariga politiker som t ex Roger Mogert (s) och Stefan Nilsson (mp).

Feministregeringen har kapitalt misslyckats med att ta sitt ansvar för tryggheten i samhället. Inte en enda konkret åtgärd har införts för att kvinnor (och övriga) ska kunna röra sig fritt överallt i dagens Sverige eller för att se till att våldtäktsutredningar lagda på hög inte tillåts bli det nya normala. Istället försöker man begränsa kvinnors frihet genom att mana oss att vara försiktiga, att inte vistas på ensliga platser eller att inte gå ut ensamma efter mörkrets inbrott. Vilken kvinna kan känna sig trygg i ett samhälle där våldtäktsanmälningar läggs på hög i månader och utredningar blir undermåliga p g a att så lång tid hinner passera mellan brottsplatsutredning och ev åtal? När regeringen så föreslår en ny lag, kommer de med en lag som enligt juridisk expertis inte kommer att fungera i verkligheten. Vi behöver verkligen inga fler bevis på regeringens inkompetens. Vi behöver konkreta åtgärder som fungerar i den framväxande nya otryggheten och verkligheten. Det är hög tid att makteliten stiger ner från sina höjder och sätter sig in i medborgarnas verklighet. Deras egen ’sverigebild’ är inte i takt med tiden eller utvecklingen och absolut inte i fas med gemene mans ’sverigebild’.

Jag skrev för knappt två veckor sedan om den grymma gruppvåldtäkten i Fittja söder om Stockholm. Nu har tingsrätten friat samtliga åtalade. Orsaken är att de anser att våldtäktsoffrets trovärdighet är låg. Tingsrätten anser sålunda att kvinnan frivilligt gått med på att ”åtminstone åtta till nio av killarna har penetrerat henne både oralt, vaginalt och analt. Ibland tre stycken samtidigt”. Vem tror längre att alla är lika inför lagen?

Polisutredningen var ett rent haveri. Domstolen ägnar flera sidor av domen åt att lista utredningens alla felaktigheter. Våldtäktsoffrets ’låga trovärdighet’ torde knappast överträffa polisutredningens bristande trovärdighet. Det dröjde över ett år från det att gruppvåldtäkten begicks till dess att fallet prövades i domstol. Åklagare Markus Hankkio menar att detta kan ha försvårat utredningen. Som om detta inte var nog utredde polisen i 10 månader fel trapphus i jakten på spår!! Vilken rättsskandal! Det är glädjande att polisutredningen nu anmälts till JO. Jag håller tummarna för att kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz fullföljer sitt löfte att se till att målet prövas i varje instans.

Det lär behövas en stor mängd valboskap för att dagens regering ska kunna sitta kvar efter nästa val. Å andra sidan har den de senaste åren genom sin kravlösa invandringspolitik, växande identitetspolitik och generösa bidragspolitik gjort allt för att värva nya väljare, inte minst bland alla nya svenskar. Vi skattebetalare har tvingats betala för en mycket kostsam politik, som vi inte gett regeringen mandat för och som bäddar för fortsatt många mycket stora problem. Det är inte en politik för Sveriges bästa, endast för oansvariga politikers bästa, d v s att säkra den egna makten och försörjningen. Vi lär tyvärr få se ännu mer av maktspel och plakatpolitik fram till valet 2018.

 

14 kommentarer

 1. Felix

  I och med den nya samtyckeslagen kommer det förmodligen gå till så att alla medborgare förses med en blankett där båda parter (eller alla om det gäller tre- eller fyrkant osv) måste skriva på och sedan lägga på brevlådan INNAN samlag. Eller?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag föreslår att du omgående skickar regeringen m fl detta förslag inkl utkast till blankett så de inte hinner ta fram en egen avart. Jag litar som bekant inte på ngt feministregeringen gör.

 2. Basic Rules

  Jag håller med dig fullt ut – sanslöst korkat som om det inte krävs samtycke redan i dag annars är det ett sexualbrott !

  Vad en sådan lag handlar om är från början en feministisk idé som går ut på att våldtäkt görs om till ett oaktsamhetsbrott. Män måste i sådana fall uttryckligen be om lov varje gång de gör något sexuellt med en kvinna, i annat fall riskerar de åtal.
  Kritikerna menar att bevisläget fortfarande är svårt, även om en sådan lag införs. Många menar också att det urholkar rättssäkerheten för män eftersom det kan vara svårt att i efterhand bevisa att en kvinna uttryckligen sagt ja till sexuellt umgänge.

  Kommer det att finnas ett ”samtyckeskontrakt” att avhämta på länsstyrelsen för ändamålet, jag tänker mig då ett förenklat sådant med olika kryssalternativ, kontaktaktet undertecknas och vardera parten tar sitt exemplar.. Detta sagt mot bakgrund av att Stefan Löfven(S) tänker sätta stopp för sexövergreppen på festivaler i Sverige med samtyckes­lagstiftning. Det berättade han vid en pressträff i augusti i år – vilket strunt prat som vanligt. Han avslutade som vanligt med orden ”Oacceptabelt ” !

  Det som är oacceptabelt är vi har den uslaste regeringen i landets historia och att detta tillåts fortgå av en lika usel borgerlighet !
  Då jag i grunden har en positiv livssyn, gör det mig frustrerad och förbannad att vi inte kan prioritera rätt utifrån landets och medborgarnas bästa för ögonen, i stället låter vi dessa ansvarslösa utopister(media och politiker) lova att ”paradiset” väntar runt hörnet vid varje motgång – i dag känner jag enbart missmod inför framtiden och jag är dessvärre inte ensam.

  Trots allt så önskas en God Jul !

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det är tyvärr svårt att känna annat än missmod inför framtiden. Likaså inför vad som kommer ut av valet nästa år. Vi tvingas antagligen välja mellan två dåliga alternativ som båda lovar allt (=inget) inför kommande mandatperiod.
   God jul till dig också och tack för alla dina intressanta och värdefulla kommentarer!

 3. Anonym

  Med samtyckeslagen kommer det att bli omöjligt att få fällande domar mot överfallsgruppväldtäktsmän med en främmande kultur, eftersom de inte ens kommer att uppfylla oaktsamhetsrekvisitet för det nya brottet ”oaktsam våldtäkt”, än mindre för ”regelrätt” våldtäkt. Enligt pressuppgifter innebär ”oaktsam våldtäkt” att uppsåt saknas. Den, som inte har haft ”uppsåt” att ha sex, är den som blivit våldtagen. Kvinnan kommer alltså att dömas för ”oaktsam våldtäkt” på 20 män, som inte har behärskat det ”kärlekens språk” som gäller i Sverige.

  Vissa domstolar är väldigt ivriga att tillämpa nya lagar innan de ens formellt har trätt i kraft. Fittja-målet torde vara ännu ett exempel på det.

  Har någon kollat bakåt hur många Mp-lagar som redan finns, och hur många som har dömts på ytterst svaga grunder? Eftersom det nu handlar om grova brott med minst två år fängelse i straffskalan, kommer ingen överfallsgruppvåldtäktsman att dömas.

  Hur har åklagaren i Fittja-målet resonerat, när den huvudåtalade har suttit häktat i ett halvår? Det måste ändå ha funnits en stark misstanke, oavsett om polisen har gjort ett bra eller dåligt jobb. Den nya lagen är redan tillämpad, och nu väntar väl åtal för falskt åtal för åklagaren.

  Jag har själv dömts till 50 dagsböter, för en brottsrubricering med fängelse i 2 år i straffskalan. I domen står att lagstiftaren sett så allvarligt på det som jag hade gjort (i praktiken: underlåtit att göra) att man beslutat ändra lagen. Den aviserade lagändringen hade dock ännu inte trätt i kraft, när jag begick det påstådda brottet, men däremot när domen föll två år senare.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag förstår inte att så få människor bara sväljer allt som uppifrån trycks ner på oss utan föregående konsekvensanalys. Jag håller tummarna för att denna lag inte går igenom riksdagen. Likaså för att Mp inte klarar nästa val. Vad de lyckats få igenom under denna mandatperiod svara inte mot det svaga mandat de fått av väljarna.

 4. gerd

  Sossarna börjar ”krypa till korset”. Till ex Ylva Johanssons patetiska bekännelser i söndagens Agenda. Magdalena Andersson fortsatte på samma spår nu i veckan. Nu väntar jag bara på att Mollgan Johansson den lille spjätten ska uttala sig i samma riktning. Det nya lagförslaget kommer aldrig att passera riksdagens godkännande. Jag är helt säker på att gruppvåldtäkten i Fittja och även de tre senaste övergreppen i Skåne har fått den mest empatibefriade delen av befolkningen att inse att det gått snett i Sverige. Ilskan över att politikerna ljugit och lurat oss kommer att bli kostsam för vissa i valet nästa år. Nu försöker de lappa och laga i regeringen. Länge sedan man hörde någon politiker eller PK media tala om bruna rötter etc. I en kommande parlamentarisk utredning har de nu i veckan inbjudit även Sverigedemokraterna. En omöjlighet för några veckor sedan. Nu tycks det som om SD har samma grundvärderingar trots allt. Nästa höst blir nog SD även inbjudna till Nobelfesten. Denna fina akademi med så höga moraliska värderingar……ha ha.
  Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År.
  Du en en viktig röst för många

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ylva Johanssons tvärvändning under galgen liksom Magdalena Anderssons U-sväng är bara ett sätt att försöka rädda vad som räddas kan inför valet. Andersson föreslog för bara några veckor sedan att ännu fler – utan asylskäl – ska få stanna. Hennes nya linje är ett genomskinligt försök att lura tillbaka de sossar som gått över till SD. Men det är inte vad de säger utan vad de i praktiken gör (=ingenting) som avgör hur vi väljare agerar.
   I förrgår sa sve-Tsaren i Svt Aktuellt ”Vi har lagt om migrationspolitiken och det ligger fast. Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Eller ett ja. Eller ett kanske. För vi gör ett undantag för vissa.” Kan det bli värre eller otydligare?
   Sossarna beslutade tidigare i höst att de skulle sluta brunmåla SD eftersom det inte gett önskade effekter. Deras senaste u-svängar är ren plakatpolitik och politisk fernissa.
   Tack för att du följer min blogg och tillför intressanta och värdefulla kommentarer!
   God Jul & Gott Nytt År!

  • Basic Rules

   Sossarna har en retorik senast manifesterad av Finansminister M Andersson, som är mycket nära SD. Kan vi ta det på allvar, nej !

   För att väga upp den förda aktivistiska migrationspolitiken, som inte har stöd hos svenska folket, lägger socialdemokraterna samtidigt ut retoriska dimridåer för att lura traditionella S-väljare att allt ska blir som förr, att Socialdemokratin är ansvarstagande, står för ”ordning och reda” och att man värnar välfärden för skattebetalarna. Prat i kvadrat men inga resultat kan var och en som är vaken i debatten konstatera.
   Det politiska spelet från Sossarna är snärjigt men framförallt oärligt, detta måste konsekvent avslöjas av ansvarsfull media och tredje blocket, alliansen med C är inget att lita till.

   • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

    Såssarna beslutade tidigare i höst att ändra taktik mot SD eftersom brunsmetandet inte hjälpt. Anderssons taktik är inget annat än plakatpolitik och maktspel för att försöka ge intryck av att S vill ha ordning och reda i mirgrationspolitiken, ngt som de tror skulle kunna locka tillbaka SD:are till S. Framför allt hoppas partiet att de ska lyckas lura trogna traditionella S-väljare att man går att lita på och att man förespråkar ordning och reda.
    För några veckor sedan föreslog Andersson att ännu fler ska få stanna utan asylskäl. Hur trovärdigt är hennes senaste uttalande? Frigoliten gick ju genast ut och sa att hennes utspel går emot regeringens politik. Andersson går m a o ut och opponerar mot sin egen föreslagna politik. Intellektuell och retorisk härdsmälta. Nog måste man vara både blind och döv för att få detta maktspel att gå ihop.
    Dessvärre är nog ’ansvarsfulla medier’ inte mycket att hoppas på.

    • Basic Rules

     Vi /väljarkåren blir behandlade som åsnor och det är väl det dom vet, då man kör en så uppbar fräck retorik !

     • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag kommer aldrig att acceptera att de som är mindre bildade och utbildade än jag behandlar mig och andra väljare som åsnor. Det är faktiskt vi som avlönar dem. Sådana respektlösa och översittarpolitiker ska vi bara inte ha!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.