Allsköns funderingar om politik

Sverige ett Mecka för jihadister

Forskaren Peder Gyllengren (Försvarshögskolan) sa i Svt för någon vecka sedan att Sverige blivit en jihadistisk rekryteringsbas. Jihadister har här kunnat verka ostört och bygga upp internationella kontakter och nätverk. Gyllengren menar att rädslan bland svenska myndigheter att hängas ut som rasister har hämmat både lagstiftning och kritik:

-Jag tror att den aktivism som fanns mot både Säkerhetspolisen och de som försökte lyfta allvaret i de här frågorna. Det gjorde att tröskeln blev högre för både politiker och andra att ge sig in i det här området, säger Peder Hyllengren.

-Man riskerade att bli utpekad som rasist på ett sätt som man inte såg i andra europeiska länder. Där var den här frågan lika okontroversiell som vikten av att bekämpa nazism och högerextremism. Men i Sverige tog det lång tid innan det gick att diskutera jihadismen på samma sätt som vi under lång tid diskuterat nazism, säger han vidare.

Terrorforskare Magnus Ranstorp skriver på Twitter följande:

”Kan lägga till skäl varför Sverige blivit en ”hot spot” för jihadister. Nyckelpersoner uppkopplade mot både Ansar al-Islam & marockanska jihadnätverk (som sträcker sig över västra EU). Möjligheter till ekobrott, välfärdsbrott. Svag terrorlagstiftning.”

En annan förklaring är att regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke (mp) trots kritik varit mycket generös med bidrag till islamistiska organisationer. Dessa bidragsmiljoner samt oviljan eller oförmågan att agera har resulterat i att några hundra våldsbejakande islamister har blivit tusentals och att Sverige blivit en jihadistisk rekryteringsbas.

Journalisten Sofie Löwenmark kritiserade för en vecka sedan Bah Kuhnke i en debattartikel  https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/kulturministern-maste-sluta-goda-extremister/ och menade att statliga islamofobi.se (en myndighet med uppdrag att genomföra insatser mot rasism riktad mot muslimer) bara är ett av hennes många haverier. Vidare skrev hon att kulturministern har en lång historia av att dela ut pengar till föreningar som sår splittring i samhället. Under sin tid som GD för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ”var hon ytterst ansvarig för att hundratusentals kronor delades ut till personer med kopplingar till extrema föreningar; ”…. bl a har Megafonen (var med och uppviglade till kravallerna i Husby 2013), Pantrarna, (har på sitt Instagramkonto hyllat en dödad IS-terrorist) och Rådet av Enade Kreoler (som trots bidragsmiljoner misslyckats med att fixa lokaler) fått vara med och dela på 130 miljoner kronor.”

Löwenmark tar också upp att Bah Kuhnke som kulturminister har fortsatt med sina haverier:

Samtidigt som Alice Bah Kuhnke ansvarade för arbetet mot våldsbejakande extremism i regeringen initierade hon alltså projekt som gav pengar till grupper som hyllar jihadister. Det är rent häpnadsväckande”, skriver Löwenmark.

Att kulturministerns pappersklänning på Nobelfesten fått mer uppmärksamhet än dessa återkommande haverier är obegripligt. 

Också riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh ( v) kristiserar Bah Kuhnke och sajten islamofobi.se i en debattartikel https://www.dagenssamhalle.se/debatt/ar-du-nojd-med-sajten-ibn-rushd-skapat-bah-kuhnke-20684/:

-Regeringen bad en myndighet om en kampanj om islamofobi och hatbrott – fick en sajt som misstänkliggör arbetet mot hedersförtryck i retur. Är demokratiminister Alice Bah Kuhnke och regeringen nöjda med hur Myndigheten för stöd till trossamfund har utfört sitt uppdrag?

Myndigheten valde att samarbeta med studieförbundet Ibn Rushd, som fick 600 000 för sitt arbete med informationskampanjen. Ibn Rushd, med kopplingar till Muslimska Brödraskapet, har återkommande kritiserats för att ha bjudit in öppet antisemitiska talare till sina arrangemang. Kakabaveh anser att informationskampanjen urartat just för att den delegerats till ett aktivistiskt ideellt studieförbund.

-Är det rimligt att en viktig informationskampanj om islamofobi och hatbrott delegeras till en ideell organisation som använder tillfället åt att misstänkliggöra arbetet mot hedersförtryck och som dessutom redan tidigare har beskrivit svenska myndigheters arbete mot hedersrelaterat våld som ett uttryck för islamofobi?” frågar Kakabaveh.

Hon syftar här på att Ibn Rushd lät Masoud Kamali, professor i socialt arbete, medverka som expert trots att han anser att uppmärksammandet av hedersvåld och förtryck syftar till att demonisera muslimer. Kamali utsågs 2004 av Mona Sahlin till särskild utredare i diskrimineringsfrågor, men hans tillsättning ifrågasattes av flera namnkunniga forskare i statsvetenskap. Sahlins omdöme, inte minst ifråga om manliga medarbetare, har som bekant ifrågasatts också på senare år.

Johan Westerholm /ledarsidorna.se/ skriver 12 feb om Ibn Rushd:

”Studieförbundet Ibn Rushd driver ett projekt om hatbrott och diskriminering på uppdrag av Myndigheten för stöd till trossamfund (SST). Beslutet om projektet knyter ihop den svenska bidragsindustrin med tre departement som alla har det gemensamt att de leds av ministrar från miljöpartiet.”

Även på UD har denna sfär en särställning. Ibn Rushds rektor, Omar Mustafa, ingick i en utrikeshandelsdelegation till Azerbadjan, ett tydligt tecken på Ibn Rushds och Omar Mustafas status som officiell representant för Sverige

Tre departement, utrikesdepartementet med biståndsminister Isabella Lövin (MP) och Sidas aviserade partnersamarbete med Islamic Relief med därtill hörande biståndsmedel, kulturdepartementet med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och därmed SST:s anslag till trossamfunden och Ibn Rushd samt utbildningsdepartementet med Gustaf Fridolin (MP) som utbildningsminister och som därmed ytterst kontrollerar Folkbildningsrådets budgetmedel, driver nu skattemedel in i en bidragsindustri som verkar för en radikalisering och inkapsling av den muslimska diasporan. Med representanter som ser en anpassning till majoritetskulturen som en fientlig handling av sina egna och helst vill leva i fred och arbeta med muslimsk mission.”

Westerholm konstaterar att både Fridolins och Bah Kuhnkes relationer med den islamistiska miljön är väl kända:

-Miljöpartiet har under hela mandatperioden visats ha täta kontakter och personunioner med den islamistiska miljön. Allt ifrån Yasri Khan, som vägrar ta kvinnor i hand, till Ibn Rushds Mohammed Temsamani, som vid sidan av sitt engagemang i MP, även gjorde sin politiska praktik hos Mohammed Mursis ”Frihets- och rättvisepartiet” under Mursis presidentvalskampanj efter den arabiska våren. ”Frihets- och Rättvisepartiet” är numera förbjudet och är Muslimska Brödraskapets egyptiska politiska gren. Temsamani är ansvarig för tro och medlemsorganisationer vid studieförbundet Ibn Rushds kansli.

https://uvell.se/?s=Ibn+Rushd finns en imponerande mängd intressant information om hur våra skattepengar gödslat detta studieförbunds tveksamma verksamheter

 

4 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Att Sverige är populärt för jihadister och IS-anhängare är fruktansvärt skrämmande i sig, men politisk flathet kring det här enorma problemet är nästan mer skrämmande!

  Vad gäller ABK så är jag också lite förvånad över att folk bryr sig mer om vad hon gör på röda mattan och i premiärsammanhang än vad hon faktiskt borde ägna sig mer åt.. (jobba kanske?) Viktiga frågor som är brännheta inom politiken, men som fortfarande sopas under mattor till höger och vänster.. fast nu börjar det förhoppningsvis pyra så smått i trasmattorna så snart går det inte att varken blunda eller hålla för näsan! Något är ju fundamentalt fel när paragrafryttare i myndigheter skickar tillbaks ensamma barn, högutbildade människor och de som har verkliga behov av hjälp ut ur vårt land för att i nästa stund välkomna (och premiera) radikala och farliga människor som använder sin religion för att få döda och skada andra. Den typen av tvärtom-tänk gör mig så förbannad. Vad hände med det sunda förnuftet liksom?

  Tack för ett bra skrivet blogginlägg! 🙂

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Roligt att du uppskattar mitt inlägg!
   Sunt förnuft är en bristvara bland politiker. De är känslostyrda och maktgalna. Kan man inte balansera känslor och förnuft då blir det kaos. Det är det vi ser idag.

 2. Basic Rules

  Ohederligheten och den fatala okunskapen/insikten om den islam som hotar oss i Europa är mer än skrämmande.
  Jihadisterna eller de våldsamma salafisterna som en del kallar dom har sin förebild i förfädernas islam, med sin bokstavstrogna tolkning av Koranen, men framförallt Profeten Muhammeds tradition. Det är där våldsamheten har sin grund och som vilar på Krigsherren Muhammeds spridning av islam genom krig, våld och hot och blir därmed ett juridiskt och politiskt budskap som förkunnas i profetens namn i moskéerna.
  Nu skulle nog inte jihadisterna benämna sig som våldsamma salafister, då de anser sina metoder vara sanktionerade av Allah och Muhammed. Där har vi eländet i all sin gudomlighet.

  Eftersom religionen misslyckades (Muhammeds missionerande), blev i stället jihad svaret – att bevittna Muhammed som politisk och militär ledare – och det är detta vägval som det (tongivande) islam valt vi får skåda i väst.Jihaddoktrinen är synnerligen central i islam, det kan var och en läsa sig till även en professor i islam !

  Tyvärr är det denna sortens islam vi fått ”i knäet”. Sekulära muslimer likväl som judar och kristna är deras fiender. Varför denna blindhet från politiker och media ?

  Sådana politiker som Reinfeldt, Löfvén mfl är rena dödgrävare för västs demokrati, dess värderingar och kultur.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, värdegrundsavgrunden är idag ett faktum. Reinfeldt var nog fullt medveten om vad han gjorde mot landet men Löfven har knappast kunskapen och förmågan att förstå hela kontexten. Han hänger bara på medan han upprepar ”Fullständigt oacceptabelt” utan att agera. Sossarna behöver ju alla röster som deras identitetspolitik ger och då är landets bästa underordnat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.