Allsköns funderingar om politik

Hemlösa, hungriga och utsatta

För några dagar sedan avslöjade en Svt-dokumentär en ”fullständigt oacceptabel” och skrämmande verklighet; hundratals svenska hemlösa fattigpensionärer fryser och svälter i den ’humanitära stormaktens’ högborg. Samtidigt satsar regeringen ytterligare 200 miljoner på ensamkommande män (som fått sin ålder uppskriven!) för att de ska kunna bo kvar i kommunerna. Bara under 2018 har sammanlagt 395 miljoner avsatts för denna grupp. Vem kommer inte ihåg SD:s valfilm där svenska pensionärer ställdes mot burkaklädda muslimer? Vilket ramaskri den filmen väckte bland övriga partier och godhetsapostlar! Nu är detta ett en del av svensk verklighet. Skamligt!

Under denna mandatperiod har vi gång på gång sett hur den rödgröna regeringen ställer grupp mot grupp trots att de hävdar motsatsen. Enl Svt-dokumentären växer antalet utblottade och hemlösa svenskar i stockholmsområdet. Det handlar inte om missbrukare utan om hundratals personer som oftast jobbat och gjort rätt för sig hela livet men som kanske drabbats av skilsmässa, psykisk ohälsa eller andra sjukdomar i kombination med försämrad ekonomi, inte sällan p g a låg pension. De lever nu i ett mycket hårdare samhällsklimat, där de hotas och rånas av illegala invandrare och ungdomsgäng. Vart tog omsorgen om de svaga vägen? Hur rimmar detta med allas lika värde och ”värdegrunden”? Varför protesterar inte några kändisar och godhetsapostlar mot behandlingen av denna sårbara grupp på samma sätt som de protesterar när migranter utan asylskäl inte får stanna?

På 6 år sägs de hemlösa svenskarna över 65 ha blivit hela 23 % fler, något som bl a Expressen och Svt rapporterat om. Att detta rönt så liten uppmärksamhet i media, bland de politiskt ansvariga och ’godhetsapostlar’ är skamligt. En av de intervjuade i Svt-dokumentären, Astrid, berättar att när pensionen utbetalas den 20:de varje månad, passar man på att råna henne. De svenska kvinnliga pensionärerna är enl dokumentären så utsatta för våld och rån att de inte kan sova på pendeltågen utan måste röra sig i grupp hela tiden.  ”Fullständigt oacceptabelt”! Hade detta drabbat dem om de varit en röststark grupp?

Även från andra håll kommer rapporter om hur lågprioriterade många äldre är i Sverige idag. Bl a drar man nu in sötningsmedel på ett kommunalt äldreboende för att det blir för dyrt. De anhöriga får nu betala för sötningsmedlet som de boende vill ha. ’Humanitär stormakt’ klingar allt falskare. Brottslingar som avtjänar fängelsestraff får egna rum, mat flera gånger om dagen och chans att varje dag duscha och vistas en stund utomhus. Människor som däremot gjort sin plikt och nu på ålderns höst kräver sin rätt lämnas hemlösa och hungriga i en otrygg miljö. Hur har det gamla ’folkhemmet’ kunnat hamna så här snett? En ’humanitär stormakt’ prioriterar inte människor som vistas illegalt i landet och bortprioriterar inte heller sina egna medborgare, som varit med och byggt upp landet och välfärden.

– Det går ju starkt i svensk ekonomi och vi har ju stora överskott i statsfinanserna, det gör att vi har möjlighet att betala det här men ändå har rejäla marginaler i statskassan.

säger finansminister Andersson till Svt betr de 5 miljarder staten är skyldig kommunerna för asylmottagande av s k ensamkommande och som kommunerna nu sent om sider får ersättning för. Hon försäkrar samtidigt att inga andra områden kommer att drabbas eller stå underfinansierade p g a den enorma avbetalning för ’ensamkommande’ som nu alltså ska genomföras. Jag undrar hur Sveriges 225 000 fattigpensionärer, som hankar sig fram under EU:s fattigdomsgräns, reagerar på Anderssons påstående. Går Sveriges ekonomi så lysande, har vi också råd att se till att våra pensionärer och åldringar har ett hem, mat för dagen och ett värdigt liv. Varför inte satsa litet av landets ”rejäla marginaler i statskassan” på denna sårbara grupp? Att satsa 395 miljoner bara i år på ’ensamkommande’ män, som fått sin ålder uppskriven, är en prioritering som saknar stöd bland en majoritet av väljarna. Politiker som inte prioriterar sin egen befolkning måste bort.

Under manifestationen Refugees welcome hösten 2015 slog Stefan Löfven fast att ”flyktingmottagandet är hela Sveriges ansvar – ingen ska smita undan”. Men Löfven glömde sitt kontrakt med folket och välfärdsstaten. Hans skräck för att skapa rasism innebar att han struntade i dialogen med medborgarna. Han krävde att vi skulle ta ansvar för, och vara solidariska med, människor på flykt. Nu var det faktiskt bara ca en tredjedel av alla som kom, som ”flydde från krig och förföljelse” och hade asylskäl. Övriga skulle aldrig ha släppts in utan avvisats vid gränsen. ”Fullständigt oacceptabelt” och förståndsbefriat att ha tvingat på Sverige denna situation! Den styrande makteliten har uppenbarligen inte klarat av att styra Sverige i rätt riktning.

Inför valet föreslår regeringen nu att man ska införa avresecentra för alla som inte har asylskäl och ska lämna landet. Samtidigt föreslår regeringen att 9 000 ensamkommande som saknar asylskäl ska beviljas ’amnesti’ för att studera på gymnasiet. Till skillnad från äldre utsatta, hemlösa och lågmälda svenskar har de högljudda ’ensamkommande’ utan asylskäl många ’godhetsapostlar’ som hjälper dem att organisera stora demonstrationer för att slippa avvisning. Den ”ordning och reda” Löfven lovat när det gäller invandringen och återvandringen är ren plakatpolitik. Vad hände förresten med de 80 000 illegala migranter som Ygeman för 2 år sedan sa skulle avvisas? Hur många har i själva verket avvisats och hur många fler som ska avvisas har tillkommit sedan dess? Ingen som vet eller vill veta.

Aldrig tidigare har de politiskt ansvariga svikit så många av sitt eget folk under så kort tid. Allt för att framstå som en ’humanitär stormakt’. Alla de miljoner kronor som den ständigt leende kulturminister Bah Kuhnke under denna mandatperiod (och tidigare som GD för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) gett islamiska föreningar och organisationer knutna till Muslimska brödraskapet (som anger hur omdaningen av samhället i islamisk riktning bör gå till) skulle ha gjort stor skillnad för många äldre hemlösa fattigpensionärer.

Fredrik Strage, kulturskribent i DN, skrev igår i sin krönika där (7/4):

-Men Alice Bah Kuhnke var ju tvungen att gå med i Miljöpartiet för att bli kulturminister och de är i princip islamister.

Men Bah Kuhnke chansar och ler med bländande vita tänder och meddelar att hon kan tänka sig att ingå i annan partikonstellation efter valet, t ex med moderaterna. För landets bästa hoppas jag att både hon och miljöpartiet rycks upp med rötterna. Mp har getts alldeles för mycket makt utifrån de få mandat de fick i valet 2014, vilket inneburit stora problem både för sossarna och landet. Dessutom har mp:s tid vid makten inneburit stora problem för dem själva. Dags att rösta bort dem en gång för alla!

 

 

16 kommentarer

 1. Micke

  Bra blogg.

  Själv så har jag nyss blivit utförsäkrad från försäkringskassan fast jag står i kö för en operation och kan ej utföra mitt jobb enligt behandlande läkare. Handledaren på försäkringskassan blev upprörd då jag påpekade det orimliga i deras beslut och började svamla om att invandrare har samma rättigheter som jag varpå jag undrar varför hon tar upp detta? Fick inget svar. Fortsätter fråga hur de tänker och får höra att vi handledare på försäkringskassan enbart går på de av politikerna bestämda lagar. Detta är riktigt varpå jag ifrågasätter dessa lagar och efter ett tags diskuterande lägger handledaren på luren i örat på mig. Mycket oförskämt.

  Har jobbat 40 år och har betalat skatt men känna en trygghet vid sjukdom ska jag inte ha rätt till. Däremot finns det pengar för de som inte jobbat en dag i Sverige. Detta prioriteras av dagens politiker. Vi som har slitit ihop dagens välstånd är inte mycket värda i politikernas ögon. Hur vore det om de själva sänkte sina löner och bidrog mer till välfärden? Det är inte aktuellt då de skyddar sig själva med näbbar och klor.

  Man ska inte som invandrare automatiskt erhålla samma välfärd som de som jobbat ett helt liv. Man ska tjäna in den rättigheten. Orsaken till detta är många – tex svenskar som jobbat ett helt liv utförsäkras vid sjukdom för politikerna anser att det blir för dyrt, pensionärer i Sverige betalar högre skatt än de som arbetar och en reform där pensionärerna får samma skatt anser politikerna vara för dyr. Man prioriterar fel.

  Samtidigt som man drar in sjukpenning till sjuka så pytsar man ut 30 miljarder till rika villa- och bostadsrättsägare i ränteavdrag (bidrag). Att hjälpa privata låntagare med deras räntor är för Sveriges politiker viktigare än att ge den sjuke trygghet. Man kan inte ungå att undra hur politiker tänker och prioriterar.

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag har fler exempel på hur FK numera bemöter människor som blivit sjukskrivna av sina läkare men FK godkänner inte läkarens intyg. En av dessa läkare fick skriva om intyget 2 ggr men trots totalt 3 intyg godkände FK inte sjukskrivningen. Dessutom ansåg AF att personen ifråga var för sjuk för att skrivas in där. Moment 22.
   Håller med dig också när det gäller migranterna; det ska krävas motprestation för att få bidrag och förmåner. Antingen ska de läsa svenska på heltid, plugga till ett yrke eller jobba med arbeten de klarar av.
   Vidare ska alla utan asylskäl repatrieras med det snaraste. Löfven säger ju numera varje vecka att de som nekas asyl ska lämna landet. MEN sen föreslår han ’amnesti’ till 9000 ensamkommande som saknar asylskäl och dessutom inte kan styrka eller göra sin identitet sannolik. Enda skälet blir då ’lång handläggningstid’!! Kommer domstolarna kanske f o m nu att mildra alla domar om man fått vänta länge på deras utslag??!! Vart är vi på väg??

   • gerd

    Visst är det märkligt att en kontorist på Försäkringskassan har mandat att överpröva en läkares intyg över en människas ohälsa.

 2. Sven i Lappland

  Mycket bra sammanfattning av nuläget. Men våra ”förtroendevalda” struntar i väljarnas intressen och ruinerar landet, det är tydligt ”den djupa staten” som ligger bakom.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Men nu börjar valfläsket osa och Löfven försöker köra bl a med ordning och reda i migrationspolitiken samtidigt som han föreslår att 9 000 ensamkommande afghanska män ska få stanna trots att de saknar asylskäl. Upprörande!

 3. Oberoende Observatör

  Kan bara hålla med. Frågan är om man borde göra en anmälan om trolöshet mot huvudman.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, en kollektiv och massiv anmälan vore det enda raka, men de /o/ansvariga har säkert ’politisk immunitet’.

 4. Leif

  Ah. Klassisk SD. Ta från svaga för att ge till Svaga. Tror man inte behöver vara Einstein för att hitta andra områden där nödvändiga pengar finns. Pengar som finns hos dom som redan har allt. Men men

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Man behöver inte ha någon politisk tillhörighet för att anse att de politiskt ansvarigas första uppgift är att värna om sin egen befolkning!

 5. ML

  Tack för att du vågar skriva!
  Tyvärr kommer du nu att få en rasiststämpel av PK-eliten.
  Har du Facebook tar de högljutt bort dig som vän.
  Hälsa dem att jag aldrig mer kommer att rösta vänster!
  Problemet är att Alliansen är lika tokiga, så vad finns då kvar att rösta på?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack för att du läser! Jag har Fb men bara Svenskar i Alicante som grupp och inga övr vänner så jag riskerar inte mkt. Dessutom skulle jag inte bry mig om de som inte delar mina värderingar tog bort mig. Det är viktigare att stå upp för sig själv och sina värderingar än att vara ytlig kompis med dem som har en räddhågsen och förljugen PK-agenda. Vi har alldeles för många bland de politiskt ansvariga som styrs av rädsla. Därav dagens situation och problem!!

 6. Basic Rules

  Mycket märklig politik som förs av Sossar, Mp och centern tex. Ju längre bort desto större empati för andra än våra egna..Etablissemanget som helhet älskar människor mer ju längre bort de kommer ifrån. Men empati handlar om att i första hand ställa upp på människor som tillhör det egna samhället. Solidaritet kan aldrig hoppa över människorna som finns oss närmast – vi ska sätta det egna folket och landet först, vad är mer självklart !
  Centern är numera ett riktigt centerparti då de placerat sig just mellan V och Mp värderingsmässigt .

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Helt rätt! Men jag skönjer en vändning och ska göra allt jag kan för att påskynda den så att den inträffar innan valet.

 7. Helena Nilsson Springare

  Man blir alldeles matt bara av tanken på att en del pensionärer har det på det här viset idag.

  Det hårda samhällsklimatet är ju en verklighet för alldeles för många människor, medan somliga politiker sitter alldeles för högt upp för att ens inse och förstå att det här är på riktigt.. ibland blir jag rädd för hur det kommer att se ut om tjugo år med tanke på vad som hänt under en relativt kort tid.. att prioritera ner vissa grupper till förmån för andra är väl att ”ställa grupper mot varandra” om något och det kommer att föda mer och mer motsättningar. Speciellt när man läser rapporter om att barn och unga här i sverige mår sämre och sämre och det får mig att undra över hur vår välfärd kommer att må om bara tio år framöver? Vilka problem kommer vi att ställas inför vad gäller den biten? Med alla barn som kommer att bli trasiga vuxna i framtiden?

  Man förstår varför folk börjar vara förbannade. Botten är nådd. För längesen egentligen!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Politikerna ser och hör inget; lättast så. Skulle de ta in verkligheten har de ändå inga lösningar.
   Det är tydligt att botten måste nås för att ’verklighetens folk’ ska börja reagera. Jag hoppas att detta sker innan valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.