Allsköns funderingar om politik

Bluff och båg?

Förra fredag tillkännagav Lööf att C nu säger ja till ’Jöken’, överenskommelsen mellan S, Mp, C och L och att de därmed släpper fram Löfven som statsminister. På lördag meddelade Björklund att också L skulle rösta ja till ’Jöken’ och till Löfven som statsminister. Av deras resp pressträffar framgick mycket tydligt att det i ’Jöken’ står:

-Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.

Lars Ohly, f d partiledare i V, sa i en debattartikel i Svenska Dagbladet (12/1?) att det ”måste ändå betraktas som uteslutet” att släppa fram en regering som för centerpolitik. Ohly pekade bl a på att arbetstagarnas rättigheter försvagas kraftigt om C får styra.

Från Sjöstedt, V:s partiledare, var det förvånansvärt tyst. Inte ett pip hördes om att den tänkta vänsterregeringen ska genomföra borgerlig politik. Däremot startade flera aktiva vänsterpartister en namnlista för att protestera mot att V sa ja till Löfven som statsminister, inte minst p g a den ’förnedringsklausul’ som ’Jöken’ innehåller. De fyras gäng tillämpade förstås största möjliga tystnad och höll säkerligen också andan. Hotet om ett extraval avskräcker.

Först på måndag f m hävde Sjöstedt upp sin stämma på en presskonferens med följande pressträffar Han meddelade att V inte kunde rösta fram Löfven som statsminister om de skulle utestängas från politiskt inflytande under den kommande mandatperioden. Ungefär samtidigt var Löfven ute och meddelade att:

Det är inte så att V är borta från all politiskt inflytande, utan borta från den politiska inriktningen. 

Schvammel och trams! Om man är borta från den politiska inriktningen är man självklart borta från allt politiskt inflytande. Däremot deltar man utifrån sitt mandat i riksdagens olika utskott och kan där påverka den politiska inriktningen.

Komiskt blev det när Sjöstedt också hotade med att V kommer att fälla den blivande regeringen, om den skulle driva igenom sin politik ifråga om bostadsmarknad och arbetsrätt, C:s och :s krav för att släppa igenom Löfven. För att fälla regeringen behöver Sjöstedt också SD, M och KD med sig.  Han vet att detta aldrig kommer att hända, men det hindrar honom inte från att bluffa och köra med tomma hot.

Jag misstänker att hela farsen mellan Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt var uppgjord från början. Båda visste att Lööf och Björklund måste övertyga sina riksdagsledamöter och väljare att det var omöjligt att acceptera ’ytterkantspartiet’ V som underlag för en ny regering, detta samtidigt som man helt utestängde ’ytterkantspartiet’ SD med nästan en femtedel av väljarna bakom sig. Det är svårt nog ändå för C och L att försvara sina odemokratiska beslut att stödja en socialistisk regering även om den lovat driva liberal reformpolitik. Därför agerade Löfven och statisten Sjöstedt, som för dagen fick huvudrollen, helt enligt det manus de i hemlighet förberett.

Först på måndag f m, när C:s och L:s partiråd beslutat om att rösta ja till en socialistiskt ledd regering med Löfven som statsminister, gick Sjöstedt ut och hotade med att V skulle rösta nej till Löfven.  Farsen fortsatte då Sjöstedt redan nästa dag avslöjade att han och Löfven gjort en hemlig uppgörelse:

-Vi har ett papper som ni aldrig kommer att få se.

Är detta papper kanske en ’servettskiss’? Hur rimmar detta hemlighetsmakeri med offentlighetsprincipen? Ska det nya regeringssamarbetet delvis vila på en ’servettskiss’? Och varför kräver inte C:s förtroenderåd och L:s partiråd att få veta vad som ingår i den (h)emliga uppgörelsen? I ett försök att ytterligare förnedra Lööf och Björklund förtydligar den ’försmådde’ Sjöstedt i efterföljande intervjuer att:

-Klausulen finns bara kvar på ett ställe – i överenskommelsen. Där förekommer den som en plågsam påminnelse för C och L om deras fiasko.

Sjöstedts partikamrat, f d riksdagsledamoten Rossanna Dinamarca, var dock mycket kritisk (inte ovanligt för henne) till att V låter sig köpas av några muntliga löften av Löfven: Hon skrev på Facebook:

Vänsterpartiets besked är ett historiskt misstag. Chansen till inflytande har gått oss förbi. Vänsterpartiet släpper nu fram en sosseledd högerregering utan att få något för det. Muntliga löften om att Löfven ska kämpa för att gamla V-reformer som försvunnit ska komma tillbaka under mandatperioden är långt långt ifrån tillräckligt för ett parti som hade vågmästarroll. Hot om att väcka misstroendeförklaring som kräver fler riksdagsledamöter än vad Vänsterpartiet har är inget annat än tomma ord. Vi hade en vågmästarroll som vi gav bort gratis.

Detta är nog både första och enda gången jag varit överens med Dinamarca.

Sjöstedt konstaterade under onsdagen att ’förnedringsklausulen’ enbart handlar om ”värdelösa ord på papper utan någon betydelse i praktiken”. Vad säger den juristutbildade Lööf om den tolkningen?

De fyras gäng bygger nu allt på stöd från V, som man samtidigt tar avstånd från i ’Jöken’. Ännu mer absurt är det att man låter S i strid med ’Jöken’ förhandla och gulla med V för att få dem att svälja uppgörelsen. V skulle ju inte få något inflytande! Nej, det hela faller på sin egen orimlighet. Jag misstänker att C och L klantat sig genom att inte förvissa sig om att ’förnedringsklausulen’ ska gälla  utan undantag samt att de missat att kräva sanktionsmöjligheter om den inte uppfylls. Eller också har de medvetet lurat väljarna genom att spela med i Löfvens charader, trix och fix. Det enda renhåriga i båda fallen är att rösta nej till Löfven som statsminister.

Löfven har lyckats splittra Alliansen och isolera SD. Har han nu också kunnat spela ut C, L och V mot varandra? På gränsen till demokratiskt oanständigt blir det när den blivande statsministern vägrar svara på om det finns en skriftlig överenskommelse mellan honom och Sjöstedt och vad som står i den.

Detta är århundradets största politiska blåsning, en fars och ett allvarligt övergrepp på demokratin. Sådana politiker ska vi absolut inte ha.

16 kommentarer

 1. Ove

  Som föredetta politiker så skäms jag över hur dessa partiledare beter sig, skamligt. Undrar när C och L ska inse att dom återigen är blåsta av S.

 2. Jonsson

  Ett haveri, skriver Johan Hakelius (Fokus 15/1), och V är en pruttkudde som väsnas om man sätter sig på den.

  Folket bör vid det här laget ha genomskådat ensemblen S-Mp-C-L-V.
  V kommer aldrig någonsin att fälla en S-regering!
  Så S-regeringar tar deras stöd för givet.
  Sjöstedt var besviken 2014 när V inte fick ingå i Löfven 1. Men V-ledaren fick ju igenom reformer ändå och förnöjdes därmed. Inte juste mot väljarna dock. Det ska vara tydligt vilka som regerar.
  V kommer heller aldrig att få sitta i en S-regering!

  Jo, det är skumt att parterna inte vet vad de kommit överens om – efter månader av manglande.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det märkliga i Sverige nu är att små partier som inte fått många procent i valen blir stödhjul till större partier som behöver deras mandat i utbyte mot tjänster och positioner. Detta ser vi i många kommuner och landsting nu där olika oheliga allianser bildats för att stänga ute andra partier eller för att skaffa sig den makt som väljarnas röster inte riktigt räcker till. Då blir lättköpta politiker en utväg.

 3. Mia K

  Hej asasuh! Det är underligt att inga problematiserar att hela systemet handlar om globalism, vilket samtliga partier är positiva till, förutom SD! Blir det förbjudet att känna för det egna landet, är regeringar totalt onödiga och här kan nationen spara stora pengar! Och de enda som tjänar på detta tänkande, är de få mycket förmögna!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Så rätt du tänkt! Soros bl a lär gnugga händerna av förtjusning över de enorma summor som migrationen bidrar med till hans förmögenhet.

 4. Håkan Ö

  Tänk att MP och V för den delen också återigen har lyckats grina in sig i en regering.Små skitpartier som kommer att se till att ge SVERIGE det slutgiltiga nackskottet.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, nu ska Sverige styras av de fyra minsta partierna varav 2 sannolikt inte ens skulle klara av att hålla sig kvar i riksdagen om det vore val nu. Som en satir av Galenskaparna!

 5. Sven-I

  Precis som ni skriver finns globalisterna där i bakgrunden och är förmodligen väldigt nöjda över de piruetter som våra politiker utför. Lars Bern ger sin analys här på Youtube:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ox6Yxqc6L2Y
  Visserligen ca 30 min långt, men det är väl investerad tid. Ca 30 tusen har sett klippet på de två dar det legat ute.
  Sven-I

 6. Jonsson

  Globalisterna är bara en konspirationsteori, tycker svensk gammelmedia – i sin iver att tysta kritik. Medan Merkel vill att EU-länderna ska ge upp sin suveränitet.

  Mp är en väl integrerad del av S nu. Trots att det är ett pytteparti så bråkar de inbördes. Hur ska de kunna sköta sin uppgift? – migrationen. Några har hoppat av det sjunkande skeppet och överväger att kanske starta ett till miljöparti.
  V-ledaren använder ofta tillmälet rasist. Det kan nog bara den göra som tycker att det finns olika raser. Konstigt ordval i annat fall, för att tysta debatten.
  Det blir 4 år till i lekstugan. Viktiga åtgärder läggs på is. Löfven sopar problemen under mattan – precis som katten Janson.

  Bara en centerpartist tryckte på rätt knapp idag.

  Sverige kan spara in på kulturministerposten eftersom vi saknar kultur, ansåg någon.
  Juncker vill fortfarande avskaffa nationella finansministrar. EU ska sköta ekonomin från Bryssel, tycker han. Vi får se hur det blir med det efter EUP-valet.
  Dålig prognos för Sverige med Löfven 2.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag misstänker att Mp kommer att utnämna en kändis, t ex Malena Ernman, till kulturminister. Hon kan kombinera kultur- och miljöministerposterna så sparar vi in en ministerportfölj.
   Heder åt Helena Lindahl som röstade nej till Löfven för att han och S inte för den politik som hennes väljare hoppas att hon ska driva! Inte lätt att ensam trotsa partipiskan. Det är sådana politiker vi behöver, inte knapptryckare styrda av partiska.

 7. Britt Eivor

  Hej Åsa! Det är anmärkningsvärt hur man kan förhandla, krumbukta och ljuga för att till varje pris behålla makten och den privata inkomsten vilket det sistnämnda är den största bevekelsegrunden inte det bästa för Sverige.
  Det skulle vara intressant att ta del av överenskommelsen mellan S, C och L. En intressant fråga hade varit om det är ett skriftligt bindande avtal eller ett muntligt avtal och vilket juridiskt värde det har. Alla löften och uttalanden är som en vindflöjel med kort livslängd som går att förändra i det oändliga dag för dag och så länge vi inte har någon form av förvaltningsdomstol som granskar makten kan de ingå vilka avtal de vill utan insyn från allmänheten och utan konsekvenser.
  Att på detta sätt sätta demokratin ur spel borde vara åtalbart men de har lärt sig efter DÖ att det är helt ok utan påföljder och vi har ett valsystem som är enormt grovmaskigt och som inbjuder till fusk som innebär att vi väljare inte kan påverka och rösta bort dessa människor heller. Dessutom är det anmärkningsvärt att msm inte ställer relevanta frågor men det lär inte hända så länge vänsterpolitiker har makten. Det enda vapen vi har är att vi tar på oss de gula västarna går man ur huse och protesterar mot dessa förrädare.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Och så länge msm befolkas främst av V- och Mp-sympatisörer. Det är hög tid att vi får en författningsdomstol eftersom ingen granskar makten idag, särskilt inte den tredje statsmakten (msm) vars uppgift det är att granska politiken och politikerna åt folket. De granskar istället folket åt politikerna. Det skulle man nog kunna få stopp på genom att ta bort presstödet.

 8. Anders

  Herregud vilken otydlig saga du hittat på.
  Att se en vuxen människa använda smeknamn på andra människor likt SDs ”Rövfen”, ”Annie Röf” osv är helt ofattbart. Och så undrar folk varför barn mobbar andra barn.
  När vuxna äldre människor mobbar precis lika mycket.

  Skämskudde fram

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Skämskudde fram? Rikta dina anklagelser och din ilska rätt nästa gång!!
   Till dess att du kan ge ett enda exempel på att jag hittat på en saga eller använt oacceptabla öknamn på politiker är det du som ska sitta med skämskudde. Eller också kan du krypa tillbaka under den sten du kom ifrån som Wallström, Lööf m fl numera använder som rekommendation till sina belackare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.