Allsköns funderingar om politik

Olikhet inför lagen

De senaste veckorna har den amerikanske artisten ASAP Rocky varit förstasidesstoff i media. Rapporteringen har överskridit alla rimliga proportioner och kommentatorer och ’experter’ med varierande kompetens och förtroende har uttalat sig om artistens fall. Också president Trump har som bekant agerat i frågan.

Bakgrunden var att en 19-årig afghan och hans 20-årige kompis trakasserade och provocerade rapartisten och hans följe för i centrala Stockholm i slutet av juni. Trots upprepade tillsägelser fortsatte de båda afghanerna att förfölja sällskapet i flera kvarter. Rapparna ansåg det ytterst märkligt att en så spinkig person som 19-åringen vågade attackera en biffig livvakt och misstänkte att  det kanske berodde på att han var ”sinnessjuk, påtänd av narkotika eller beväpnad”. Men19-åringen kände sig kränkt av att bli bryskt avvisad av det amerikanska sällskapet och av att ha förlorat ansiktet inför dem som sett händelsen. Han följde därför efter sällskapet tillsammans med sin kompis för att få upprättelse. Till slut fick följet nog och ’satte ner foten’ så kraftfullt att det ledde till en anmälan om misshandel och åtal.

ASAP Rocky och två av hans medarbetare satt därefter häktade i ca 1 månad. Det är mkt ovanligt vid ”misshandel av normalgraden”. Orsaken var att man bedömt att det funnits en risk för att de misstänkta skulle avvika. Den världskände rapparen med följe var som bekant ute på en europaturné men tvingades ställa in ett stort antal konserter p g a häktningen. Hur svårt hade det varit att få tag i dem och få dem att infinna sig i Stockholms tingsrätt? Denna orimliga häktning/stid/ för ’misshandel av normalgraden’ kräver en ordentlig granskning och offentlig förklaring.

Huvudförhandlingen tog hela 3 dgr och avslutades i fredags (2/8). De misstänkta släpptes fria efter avslutad förhandling och lämnade omedelbart Sverige för att åka hem till USA. Dom meddelas om 2 veckor.

Förundersökningen är mycket grundligt genomförd (552 sidor), något som jurister m fl ser som ett tecken på det svenska rättssystemets opartiskhet och att ”alla i Sverige är lika inför lagen”. Men hade polisen satsat så mycket resurser för att utreda ett slagsmål av normalgraden, om det inte handlat om en världskändis? Kriminologiprofessor Leif GW Persson tror inte det:

-Istället har polisen genomfört en förundersökning på fem hundra sidor. Jag har inga invändningar mot det eller det polisiära hantverket i sig men givet omständigheterna torde detta vara det mest utredda brottet av den här digniteten i vår polisiära historia.

Varför lägger man så orimligt mycket resurser på ett vanligt misshandelsfall, när man ständigt klagar över bristande resurser? Så noggranna och gedigna borde naturligtvis alla förundersökningar vara, men dagligen kan vi läsa om att polisanmälningar om våldtäkter, våld i nära relationer, misshandel, rån, inbrott, stöld, bedrägerier m m inte leder till någon förundersökning. Åklagare lägger inte sällan helt enkelt ner förundersökningar, ofta med mer el mindre godtagbara motiveringar. Rapporterna om att Polisen tvingas lägga våldtäktsutredningar m m på hög för att de måste utreda grövre brottslighet tyder på att de inte skulle ha lagt ned så mycket tid och möda på en ’misshandel av normalgraden’ om fallet rört någon annan än en ’kändis’. Förundersökningens omfattning är därför snarare ett argument för att alla i Sverige inte alls är lika inför lagen.

Att så mycket resurser lagts ned på att utreda ASAP Rockys fall, samtidigt som utredningen mot målsägaren, som också anmäldes för de våldsbrott han syns begå på det filmade material som spridits på nätet, har fått många att reagera. Varför lades utredningen mot dem som attackerade Rocky med följe ned så snabbt? Båda afghanerna förekommer i flera avsnitt i Belastningsregistret; de har dömts bl a för narkotikabrott, misshandel och stöld. Varför kontrollerade inte polisen om de hade narkotika och knivar på sig, när de attackerade hiphopparna?

20-åringen häktades kort efter attacken mot hiphopparna för två fall av stöld och ett brott mot knivlagen. Han måste därför hämtas ur häktet för att kunna vittna under rättegången mot ASAP Rocky med följe. Kommer också 20-åringen att tillbringa hela tiden fram till rättegång i häktet? ’Asylanter’ tycks ju utan problem kunna åka ut och in ur Sverige efter behag.

Det är helt obegripligt att den polisanmälan som gjordes p g a de båda afghanernas trakasserier och provokationer bara lades ned. Detta måste Polisen ge en rimlig förklaring till.

Fallet blottlägger med skrämmande tydlighet hur illa integrationen fungerar i Sverige. 19-åringen anlände till Sverige som s k ensamkommande flyktingbarn i jan 2015 och uppgav att han då var 14 år. Han hade flytt från Iran, där han bott med sin familj sedan han var 6 år, och sökte asyl i Sverige. Skälet var att han ska ha varit tvungen att fly på grund av hot mot sin person. Det hotet måste ha varit tillfälligt, eftersom han varit dit på semester flera ggr under åren här. Senast inför den aktuella rättegången meddelade han polisen via tolk att han inte skulle kunna närvara p g a att han skulle semestra i Iran fram t o m 31 aug. 19-åringen har under sina 4½ år i Sverige uppenbarligen inte lyckats lära sig svenska ordentligt; all konversation med honom sköttes av två tolkar som pratade persiska.

I en krönika i Expressen säger G W Persson bl a följ om 19-åringen:

-Han är klandervärd. Det är en person som sedan han kom hit för fyra år sedan ägnat sig åt brottslig verksamhet och narkotikamissbruk, så jag betraktar honom som högst klandervärd.

de rättsvårdande myndigheterna kommer även att behandla honom och hans kompis med allt tänkbart framtida överseende ända till dess att de begår något riktigt djävulskap som kvalificerar dem för såväl medias löpsedlar som en längre tid på någon av våra säkerhetsanstalter.

Vi är nog många som delar Perssons uppfattning.

Sverige blir allt mer absurt och verklighetsfrämmande för verklighetens folk. Hur kan asylsystemet ge livsstilskriminella migranter tillåtelse att stanna i Sverige trots upprepade brott och domar och de höga kostnader detta leder till? Och hur kan dessa asylanter som den självklaraste sak i världen åka på semester till landet man säger sig ha flytt från p g a div hotbilder? Varför ska vi acceptera och bekosta en överdriven generositet mot invandrade livsstilskriminella, som gör vårt samhälle otryggare och inte på minsta sätt bidrar på annat sätt än att höja skatterna och urholka välfärden?

19-åringen kräver ett skadestånd på ca 140 000 av hiphopparna för kränkning, sveda och verk, förlorad inkomst och utseendemässiga skadeföljder.  Förlorad inkomst låter märkligt då han inte verkar ha haft något jobb och då han eg hade planerat att resa till Iran under sommaren?

Mot bakgrund av det rundligt tilltagna skadeståndet är det minst lika märkligt att 19-åringen via sitt målsägandebiträde Strömberg framförde en hälsning direkt till ASAP Rocky och hans vänner. Enl artikel i Expressen (2/8) berättade Strömberg att hans klient inte hyser något agg mot rapparen och hans sällskap, samt att han önskar dem det allra bästa i framtiden. Tror han kanske att denna hälsning ska förmå de åtalade att tillmötesgå det orimliga skadeståndskravet?

Förhoppningsvis blir skadeståndet blygsamt i förhållande till kravet.

 

 

8 kommentarer

 1. Jonsson

  Det är skandal och inte rättvisa. Hur någon i rättsstaten Sverige kan få bete sig som målsäganden och hans kompis och därefter sannolikt få rätt till skadestånd, det är ett mysterium. Det är oklart varför A$AP Rocky och hans crew fick denna obehagliga och oönskade uppvaktning. Målsäganden minns inte, letade efter sin borttappade kompis som ju var hack i häl! – vilket fick häpna åhörare i rätten att brista ut i skratt – ville ha numret till polisen etc. Nog var det underligt att inga drogtester gjordes. Annars brukar alkohol kunna utgöra förmildrande omständigheter vid viss misshandel/övergrepp på annan person. För offrets del är alkoholintag tvärtom till nackdel i rätten. Häktningen som dessutom varade hutlöst länge är inte rimlig. Nej, livvakten fick inte ens sin sak prövad. Jag hoppas advokaten överklagar en fällande dom och att artisten och hans crew frias och får ordentliga skadestånd. De var ju i Sverige på jobb. Det ökande meningslösa råa våldet i landet och ett rättsväsende i gungning blev sannerligen belyst i samband med detta. Tack Trump och tack till Shawn Mendes (som dessutom sjunger så bra).

 2. Brorson

  En glad överraskning att du efter så lång frånvaro år tillbaka med ett riktigt bra inlägg. Jag har försökt debattera den här frågan på Holmlunds blogg, men han publicerar ju bara varannan kommentar. Och dessutom ogillar han Trump och allting som Trump gör och säger, och med den inställningen var han ju tvungen att i det närmaste kräva fällande domar mot de häktade.

  I min senaste kommentar, som han inte har publicerat, menade jag att alla tre bör frikännas, även Rocky, trots det övervåld, som han tog till. Efter att ha sett alla videorna, hört vittnesförhöret med en av flickorna (som ändrat sig sedan polisförhöret), och hört pläderingarna, har jag kommit fram till att Rocky bör frikännas p.g.a. nödvärnsexcess, vilket innebär att övervåldet kan ”ursäktas” med de speciella omständigheter som rådde, som bl.a. inte gav tillräckligt med betänketid. Det var dessutom första kvällen i ett för honom främmande land, och situationen måste ha känts obehaglig, när de inte lyckades bli av med angriparna.

  Det här är riktigt skämmigt för Sverige som turistnation och besöksmål. Vi vill ju ha fler besökare, som kommer hit med hederliga avsikter, bl.a. för att hjälpa upp Sveriges negativa turistnetto, d.v.s fler svenska turister i utlandet än antal utländska turister i Sverige. Och då låter vi personer, som ö.h.t inte borde vara här, gå lösa på våra gator och trakassera och mucka gräl med – i detta fall – besökare med afroamerikanskt utseende. Varför vågar inga svenska debattörer nämna ordet ”rasism”? Som ju inte alls är någonting ovanligt bland mörkhåriga men ljushyade främre orientaler.

  Så röstade riksdagen igenom den s.k. gymnasielagen, som skulle ge ”en ny chans” till illegala invandrare (som illegalt passerat gräns efter gräns på vägen hit), som fått avslag på sina asylansökningar i alla instanser. Utan att anvisa pengar till de presumtiva gymnasie-elevernas försörjning under tiden. Är maktspelaren Annie Lööf förvånad över att så många av dessa har hamnat i missbruk och kriminalitet – om de inte hade gjort det redan tidigare?

  Redan innan denna skamliga lag röstades igenom var Sverige ett farligare land, d.v.s risken att dö en onaturlig död, för unga afghanska män än Afghanistan. Var provokationerna rentav ett självmordsförsök, i stil med personer som vill bli skjutna av polisen? Det är synd om pojkarna. Men det är missriktad välvilja att låta dem vara här.

  Min kritik mot Johan Westerholm (utg ledarsidorna.se) kan verka obegriplig. För det mesta har han ju rätt. Men idag har vi fått en ny påminnelse om hur den alltför långtgående svenska offentlighetsprincipen är ett hot mot Sveriges säkerhet. Men det, som jag har skjutit in mig på, var ju hur svenska myndigheter tvingas hjälpa även internationella ligor att begå brott mot svenska medborgare, såsom åldringsbedrägerier. Och socialsekreterare, som inte vågar ge avslag på ansökningar, p.g.a risken att en hämnare ska vänta hemmavid.

  Vågar alla anställda och alla nämndemännen inom rättsväsendet göra sin plikt, när brottslingar med lätthet kan ta reda på om de har grannar eller bor ensamma? Jag kan ge många exempel på dålig rättssäkerhet och ojämlikhet inför lagen. Men nu har ju själve Carl Bildt läxat upp Trump att inte kritisera världens humanitära stormakt.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Bra synpunkter!
   Jag pratade med en av mina närmaste bara häromdagen om hur jobbigt det idag måste vara för åklagare, domare, vittnen och nämndemän då de är lätta att spåra och hämnas på. Minns med obehag vad som drabbade den f d åklagaren Barbro Jönsson i Göteborg. Hon lämnade åklagaryrket efter ett bombattentat mot hennes hem. Det har jag mkt stor förståelse för.
   Så klart att Bildt tar chansen att synas och höras i internationella sammanhang. Denne ’medium size dog with a big dog attitude’ kanske behöver en ny position med internationell strålglans.
   Jag har inte försvunnit utan publicerat inlägg med ett par veckors mellanrum i sommar. A woman has to do what a woman has to do you know :O))

 3. Håkan

  Att det blev så knivigt för etablissimanget beror ju på att på ena sidan stog en Afroamerikan och på andra sidan dom speciella kelgrisarna Afganer.Som ju kan sitta och strejka utan uppehållstillstånd.Då det bajsnödiga Sverige inte törs använda sina egna lagar.

 4. Brorson

  Har funderat på vad du menar med den avslutande meningen. Det har varit total tystnad i media efter frisläppandet tills idag på morgonen, då TV:s morgonstudion sände en intervju med journalisten Parisa Amiri, om vad som hänt de senaste tiden. Rocky har haft sitt första framträdande efter frisläppandet. Men det var också ett politiskt ställningstagande mot i synnerhet Leif G W Persson. och ”vissa kretsar i Sverige idag”, som ”det har landat helt rätt för”. På vilket sätt förklarade hon med orden ”Men det är klart att det finns en underton av ett slags förakt för flyktingar är ju misstänkliggörandet av hans offer. Många vill ju spä på föraktet för flyktingar”. En av de många är uppenbarligen Leif GW.

  Enligt Parisa var det bara en ”dispyt”. De båda programledarna, borde ha markerat kravet att på opartiskhet och objektivitet, men lade snarare orden i hennes mun. Såvitt jag kan förstå var 19-åringen, och troligen också 20-åringen, illegala immigranter, som har kostat Sverige ofantliga belopp, som kunde ha gått till mottagning av verkliga flyktingar, som uppfyller FN:s flyktingkonvention eller EU-direktivet om alternativt skyddsbehövande. Naturligtvis kan inte jag lova att pengarna hade gått ill verkliga flyktingar, om vi sluppit alla dessa huliganer. Men de, som vill öka Sveriges flyktingmottagning, borde väl vara intresserade av vilka som blir hjälpta?

  Jag undrar också över detta med rasism. Vad / vilka är rasister, enligt SVT? Var Rocky och hans livvakt rasisterna i det här målet?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   19-åringen krävde ca 140 000 i skadestånd, där förlorad arbetsinkomst ingick. Så vad hade han jobbat med? Nu fick han ’bara’ ca 12 000 om jag minns rätt. Dem kan han använda för att åka ’hem’ på semester till det land han flytt från. Absurdistan!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.