Allsköns funderingar om politik

Nödläge, karantän och utegångsförbud

 Antalet smittade av coronaviruset är ungefär lika stort i Sverige och Spanien i relation till befolkningen. Dock har Spanien fler dödsfall orsakade av viruset. I fredags (13/3) gick regeringen ut och meddelade att f o m midnatt natten mot lördag skulle kaféer, barer, restauranger, nattklubbar, biografer, idrotts- och simhallar, stränder, parker och i stort sett alla andra platser där människor möts utanför arbete stängas. Skolor och universitet stängs också och alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån utan att en statsepidemeolog påpekar att detta skulle vara ojämlikt, då inte alla kan jobba hemifrån. Jämställdhet går inte före smittspridning utanför Sverige.

Igår (14/3) hade den spanska regeringen ett långt möte, där man beslutade att utlysa nationellt nödläge och sätta hela landet i karantän i 15 dagar f o m imorgon (16/3). Vidare införs utegångsförbud. Det innebär att man bara tillåts röra sig utomhus, när det är absolut nödvändigt; man får endast gå till närmaste livsmedelsaffär, apotek och andra nödvändiga ställen. Samtidigt tar centralregeringen nu kontroll över alla regionala myndigheter och poliskårer. Inför ett så allvarligt hot som coronaviruset tar den spanska regeringen sitt ansvar, uppvisar ledarskap och intar tätpositionen. Det känns tryggt med en handlingskraftig, tydlig och beslutsam regering, som vågar kliva fram och ta obekväma och tuffa beslut.

Dagens rödgröna röra i Sverige är kanske den mest inkompetenta, valhänta och senfärdiga regering landet någonsin haft. Att pandemin kombineras med förlamade samhällsinstitutioner, dramatiskt fallande konjunktur, konkurser och stigande arbetslöshet, mycket dålig beredskap och otillräcklig krisberedskap är alarmerande.

I Regeringsformen, kap 1, ”Statsskickets grunder” fastslås tydligt att ”Regeringen styr riket.” Det har vi inte sett många prov på. Den feministiska regeringen har uppvisat en alarmerande inkompetens och häpnadsväckande brist på styrförmåga i kritiska lägen, något som lett till skarp och återkommande kritik från KU, riksdagens konstitutionsutskott. Ett exempel är regeringens hantering av säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen. KU slutsats var att ”Statsministern bär det yttersta ansvaret för att rutinerna inte har fungerat.” Kommande oberoende utredningar lär utvärdera hur han hanterat den nuvarande epidemin.

Utvärderade lär också Folkhälsomyndigheten, FHM, bli. De har under de senaste veckorna kommit med flera märkliga uttalanden, som visat att de underskattat coronavirusets kraft och försenat hanteringen av det. I en intervju med Expressen (27/1) sa statsepidemeolog Anders Tegnell att:

-… risken att smittas i Sverige är obefintlig – viruset sprids inte heller i andra länder.

Tegnell hävdade dessutom följande om sportlovsresor i Alperna (8/2):

-När det gäller den här typen av resor finns det absolut ingen anledning att bekymra sig för Coronaviruset. I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning överhuvudtaget.

FHM:s och Tegnells agerande och motsägelsefulla budskap sedan epidemin startade har aktivt bidragit till att tilliten till, och förtroendet för, dem allvarligt skadats. Motsägelsefulla, felaktiga och förvirrande budskap lugnar inte en oroad befolkning. Vi måste kunna lita på att myndigheternas information är både snabb och tillförlitlig. Inte heller känns det förtroendeingivande eller respektingivande att dagens myndighetspersoner ofta är både arroganta och vaga. Man får nästan uppfattningen att de vill hålla oss utanför snarare än att informera oss. Resultatet blir i värsta fall att de misstänks ha en politisk agenda med syfte att undanhålla oss sanningen. Men verklighetens folk såg det komma och räds ingalunda klarspråk.

Löfven har inte hunnit ge så många motsägelsefulla budskap; han försvinner så fort det krisar och avslöjar därmed sin totala brist på ledarskap. I flera veckor höll han sig borta från scenen i motsats till sina kollegor i övriga Europa, som bl a stängt gränser och skolor. Löfven och hans entourage ställde in högskoleprovet, men de har i övrigt intagit en undanskymd roll. Våra nordiska grannar däremot har stängt sina gränser och infört inreseförbud, inte minst för att de sannolikt ser Sverige som en säkerhetsrisk. Det förstår jag.

Men så plötsligt händer det. Förra tisdagen (11/3) höjde FHM, risknivån för smittspridning till ”mycket hög”. Då tvingades Löfven ut tillsammans med socialminister Hallengren. De öppnade upp för ett förbud mot större folksamlingar, men först måste FHM lämna en rekommendation om detta. I onsdags (12/3) kom denna rekommendation och regeringen gick då ut och förbjöd sammankomster med mer än 500 personer. Varför kunde regeringen inte i likhet med andra regeringar fatta detta beslut redan när coronaviruset drabbade Sverige? Varför beslöt de sig för att ta skydd bakom FHM:s rekommendation, en ’expertmyndighet’ som till att börja med missbedömt hotet och hävdat att coronaviruset inte kommer till Sverige, att vi har kontroll över det inom några veckor etc?

Nationalekonomen Lars Calmfors konstaterade följande i en kritisk krönika i DN (10/3):

Min uppfattning är att betydligt kraftigare åtgärder borde ha vidtagits på ett tidigt stadium, eftersom kostnaderna för dessa förefaller begränsade jämfört med de kostnader som kan uppkomma på längre sikt vid omfattande smittspridning. Men dessa avvägningar är i grunden värderingsmässiga och bör göras på politisk nivå”.

Sanningen är att Sverige idag står tämligen tomhänt och mycket illa rustat inför coronavirusets härjningar. Brist på vårdplatser, testutrustning, skyddsutrustning, personal m m löser man inte genom att gå upp i stabsläge eller genom att hemlighålla hur stora bristerna faktiskt är. I mitten av veckan hade man redan ändrat strategi. Tegnell sa då följande till AB:

Nu är det inte längre viktigt att veta exakt hur många som är smittade i Sverige.

Det innebär att varken allmänheten eller WHO kommer att kunna informera sig om smittans utbredning i samhället. Har man redan efter någon vecka nått maxnivån för antal test man klarar av att utföra? Va’ fa’n får vi för pengarna?

Landets handlingsförlamade, ’naiva’ politiker och handfallna myndigheter bådar inte gott. Inte heller duger det med en mumlande, frånvarande statsminister, som ofta är mer förvirrad än ’sitt folk’. Det mesta tycks saknas, när krisen är ett faktum. Ändå ansåg regeringen att de hade råd att skänka 40 miljoner kronor till WHO för att bekämpa coronaepidemin. Dessa miljoner hade behövts för att höja vår egen beredskap inför coronaviruset. Fast de såg det kanske inte komma.

När vi kämpat oss igenom coronapandemin, måste vi utvärdera vilka preventiva åtgärder som borde ha funnits på plats och när. Också tillgången på test och provtagningar för att identifiera, spåra och förekomma spridningen av coronaviruset måste utvärderas. Inte minst måste man utvärdera hur kommunikationen med ’verklighetens folk’ fungerade. Dessutom måste man ta reda på varför Sverige inte införde flygstopp för flyg från Iran och Italien på ett tidigare stadium. Självfallet måste oberoende proffs utan politisk agenda sköta dessa utvärderingar.

I många länder har man under rådande omständigheter till skillnad från Sverige beslutat att stänga gränserna för asylsökande. Under januari och februari tog Sverige emot 3 294 asylansökningar och 7 094 ansökningar om familjeåterföreningar enligt Nyheter Idag. Många av asylanterna kommer från eller via Iran, där smittspridningen av coronaviruset är omfattande och var känd redan i januari. Hur planerar man asylanternas ankomst? Finns tillräckligt med testutrustning och vårdplatser för dem? Eftersom man mottagit deras asylansökningar kan man åtminstone inte skylla på att man inte sett dem komma.

PS Här i Spanien funderar regeringen nu på att utöka nödläget och karantänen med ytterligare 2 veckor:

https://english.elpais.com/society/2020-03-16/state-of-alarm-in-spain-will-last-more-than-15-days-says-minister.html                                                                     DS

53 kommentarer

 1. Jonsson

  Ja, nog är det häpnadsväckande dåligt av den feministiska, humanitära supermakten.
  Pompösa floskler från Löfven om maratonlopp, en svårighet som vi ska ta oss igenom … blablabla. Alla ska ta sitt ansvar utom just han själv.
  Det är en gåta också att Tegnell inte entledigats än. Som han svamlar och missleder.
  Det är såhär det brukar vara i skräckfilmerna, fast nu är det på riktigt. Igen.
  Vi fick ju ingen förvarning om Tjernobyl. Desinformationen då påminner om det här nya hotet. Då firade vi Valborg i radioaktivt regn. Våra barn lekte i vattenpussarna …

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Pompösa floskler, värdegrund, genustrams, menscertifiering m m, m m. Undra på att det inte leder till handlingskraft och konkreta åtgärder!

 2. Brorson

  Ni förstår väl att det är Jimmie Åkessons fel att Turkiet har stängt gränsen för besökare från Sverige? Det är förstås min egen konspirationsteori, men den är väl inte sämre än SVT:s konspirationsteori att Trump har skyllt spridningen i USA på EU och att det är orsaken till flygstoppet mellan Europa och USA.
  Den bästa konspirationsteorin står emellertid justitieminister Morgan Johansson för. Sedan kinesiska kommunistpartiets tidning anklagat Sverige för att stoppa huvudet i sanden genom att tillåta folk att röra sig fritt samtidigt som man dragit ner på testerna, svarar Johansson att det är en hämnd för Sveriges kritik mot fängslandet av den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhaj.

  Så, det kinesiska kommunistpartiet skulle inte ha andra bekymmer just nu? Corona-viruset har spridits från Kina till resten av världen, och nu är det statsbärande partiet i Kina rädda för att viruset ska komma i retur till Kina från andra länder, när och om man fått stopp på spridningen i Kina. Man behöver inte vara kinesisk kommunist för att inse att Sveriges ansvarslösa hållning är ett hot mot hela världen.

  De svenska statsmakterna försöker nu tysta kritiken med att hela det svenska folket kommer att smittas och att det bara är en fråga om att sprida ut sjukdomsfallen i tiden, så att vården orkar med.
  För någon vecka sedan sa Tegnell att karantän inte skulle hjälpa, utan bara sprida ut sjukdomsfallen i tiden. Han glömde ett grundläggande faktum: Den som aldrig kommer i kontakt med smittan blir aldrig sjuk. Dessutom är det så med många smittsamma sjukdomar, att det inte räcker med ett enda virus för att man ska bli sjuk Det behövs ett virusangrepp av en viss storlek, som dock varierar avsevärt mellan olika sjukdomar.

  Samtliga hemvändande resenärer från smittsamma områden i världen borde ha satts i omedelbar karantän i tre – fyra veckor direkt vid hemkomsten. Regeringens förbud mot sammankomster med mer än 500 deltagare är löjeväckande. Även fem deltagare, som är gränsen i Österrike, kan vara för många.

  Med skarpa åtgärder snabbt, hade det kanske varit läge nu att mildra förbuden, exempelvis att hålla gränserna fortsatt stängda, men tillåta ökad rörelsefrihet inne i landet. Men våra svenska statsmakter gör allting bakvänt. Och då kommer resultaten också att bli bakvända. Smittspridningen ökar, när den hade avtagit, om de rätta åtgärderna hade vidtagits i tid.

  Det kinesiska kommunistpartiet vet vad dom talar om, för de har lärt sig av sina egna erfarenheter av att göra rätt för sent.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   ”Samtliga hemvändande resenärer från smittsamma områden i världen borde ha satts i omedelbar karantän i tre – fyra veckor direkt vid hemkomsten”. Helt rätt! Coronaviruset har fått regeringen att framstå i än en gång framstå i dålig dager. De visar ständigt att de inte lär av sina misstag.

 3. Håkan

  ”inte aktuellt att stänga gränsen”säger statsministern.Man samtidigt står han och säger att läget är sååå allvarligt.Danmark har stängt gränsen,men som vanligt så anser väl regeringen sig mycket klokare än omvärlden.Givetvis är anledningen att inte stänga gränsen något helt annat….om man säger så.Och symboliken i att stänga gränsen inte faller träskallarna som styr riket på läppen.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Eller också behöver Sverige inte stänga gränsen då övr länder stängt oss ute genom att stänga sina gränser. Om man låter sig styras av Tegnell, som kläcker ur sig info som han sedan ändrar, då kommer regeringen inte att göra många saker rätt.

 4. Britt Eivor

  Så sant så sant. Det är förstås tråkigt att vara isolerad men hellre det under en kortare period än att riskera att bli sjuk.

  Kristoffer Viita SVT reporter jublar på twitter över att gamla smittas och dör av viruset ”om jättemånga av corono dör så blir det äntligen några jobb lediga och tänk på alla lägenheterna”. Den 12 mars gick SVT och Tegnell runt bland äldre pensionärer i riskgruppen i Gnesta och skakade hand. Det är kanske målsättningen att ta livet av pensionärerna för att komma över bostäderna. Jag tror vad som helst om dessa människor. De har historiskt ljugit och undanhållit information för att framstå i bättre dager. Såg presskonferensen med finansministern i spetsen och jag har aldrig tidigare sett så många svenska flaggor, både i bakgrunden och på ministrarnas kavajslag. Nu är de desperata.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, jag är också misstänksam mot Tegnell och Co. Så många tveksamheter han hasplat ur sig och inkonsekvenser han gjort sig skyldig till! Och Viita borde omedelbart stängas av fr Public Service!

 5. Jonsson

  Dan Eliasson, MSB, har full koll på alla inresande till Sverige, enligt Expressen. Han tror det är vad folk vill höra. De flesta fattar ju att virusläget är allt annat än under kontroll. Det går inte mörka det. Om Löfven ska hålla på att delegera sitt ansvar, då är det lika bra han avgår idag
  Stockholm måste snart sättas i karantän.
  Det finns en smittskyddslag, det hoppas jag Tegnell är medveten om.
  Svt:s reporter – med de knäppa värderingarna – kan säkert få jobb i vården, där finns ett skriande behov. Dock krävs det att han byter attityd först.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Löfvens brister och inkompetens förnekar sig inte. Inte heller Eliassons, som antagligen håller på att ta fram ett nytt armband med texten Tvätta händerna!
   Journalisten Viita vill jag definitivt inte ha i vården eftersom jag inte tror att han klarar av att byta attityd. Märkligt att DN, SvD, Public Service m fl anlitar honom. Det säger en hel del om deras brist på omdöme.

 6. Brorson

  ”Det innebär att inriktningen för hälso- och sjukvårdensarbete förändras för att resurserna ska användas där de gör mest nytta. Rutinerna ändras och endast patienter som är i behov av vård på sjukhus samt vårdpersonal i prioriterad verksamhet är aktuella för provtagning. Rutinerna för provtagning för coronavirus ändras enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.”

  Detta skriver oppositionslandstingsrådet Niklas Sandström, M, på sin Vk-blogg idag. Han är alltså lika lättlurad som Stefan Löfvén. Detta innebär ju att region Västerbotten har valt att inte ha någon vetskap om coronavirusets spridning i Västerbottens län. I en landsortstidning i södra Sverige finns idag en intervju med förra statsepidemiologen Annika Linde (Tegnells företrädare på posten), som tror att Folkhälsomyndighetens nya strategi går ut på att majoritet av svenska folket ska smittas under en relativt kort tid ( 1 – 2 år?) för att sedan bli immuna. Med en majoritet av svenska folket immuna kommer virusets spridningshastighet att dämpas.

  Tegnell blånekar till att detta skulle vara den nya strategin, trots att allt talar för att Linde har rätt. Hon torde ju känna till vilka diskussioner som har förekommit inom ”professionen”, vad som ska göras vid en allvarlig kris, speciellt om myndigheterna har tappat all kontroll. Jag har läst det själv i facklitteraturen. Att äldre och sjuka ska skyddas låter ju bra. Men hur ska det gå till, när 60 % av befolkningen har blivit smittade? Myndigheterna kan alltså antas använda corona-viruset som en form av passiv dödshjälp för att minska antalet starkt vårdbehövande åldringar. Hur ska kommunerna annars klara sin uppgift, när statens alla pengar går till att rädda företag och inte kommuner?

  Lennart Holmlund har skrivit på sin blogg idag att DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har fått en regjäl utskällning på SvD:s debattsida av en professor i ”global katastrofmedicin” (oj, vilka fina titlar det finns) för att ha spritt misstro mot våra myndigheter. Det verkar som om Wolodarski nu har misslyckats totalt att vara det han annars alltid försöker varan, nämligen in i döden politiskt korrekt. Jo, det finns väl en gräns även för Woldarski hur mycket man kan tillåta sig att ljuga för att skydda myndigheterna.

  Dan Eliasson försäkrar att ”vi” har full kontroll över vilka som reser in i Sverige. Jaså, det är väl grannländerna som har kontroll över vilka som reser ut ur Sverige? Om Eliasson hade haft rätt, hade det bara varit att göra som Wolodarski tycker: införa skarpa restriktioner för svenskarnas rörelsefrihet. Eliassons myndighet ska nu få 75 miljoner för en kampanj, som syftar till att motverka ”ryktesspridning”.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Eftersom man inte längre utför test för coronavirus kan man heller inte bidra till WHO:s statistik. Det börjar likna bananrepublik nu. Anledningen till att man inte längre testa i stor skala är att man saknar utrustning för det.
   Linde jobbade tidigare som statsepidemiolog så hon vet nog vad hon pratar om. Såg att man också i England nu talar om ”herd immunity”. En sak kan vi vara säkra på; vi kommer inte att få veta sanningen och klarspråk kan vi inte vänta oss i Sverige. Det är inte förenligt med värdegrunde och PK-ismen.
   Jag läste om Wolodarski och gläds åt att han får en officiell knäpp på näsan. Torde knappast bekomma honom där han sitter i sitt elfenbenstorn.
   Eliasson kommer kanske att ge ut armband med Tvätta händerna el Håll avståndet eller andra självklarheter för de extra 75 miljoner han nu fått. Jag har noll förtroende för den mannen!!!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, denna gång är han äntligen rätt ute. På tiden att han lämnar sin PK-korridor om än bara tillfälligt!

 7. Jonsson

  EU tycks börja reagera nu med eventuellt inreseförbud i unionen.
  Finland stänger skolor.
  I Sverige reagerar varken BO eller Rädda Barnen på att offentligas skolor ska hållas öppna.
  Motiveringen från Anna Ekström, är att det sker i solidaritetens namn eftersom vårdpersonal och blåljuspersonal behövs. Övriga vuxna ska däremot arbeta hemifrån, anser nu Tegnell.
  Vem tar hand om dessa barn om föräldrarna smittas i arbetet? Vården saknar ju skyddsutrustning, så omöjligt är det inte.
  Vem tar hand om barnen om de smittas i t ex skolan av kamrater som undgått karantän efter resor? Far- eller morföräldrarna? Om föräldrarna tvingas välja vårdarbetet före sina barn. För när dessutom inga tester längre utförs, då går det inte med säkert att avgöra vilken infektion de drabbats av. Vi har ett okänt, ökande – mörkertal smittade personer ute i samhället. Därför att åtgärderna från makthavarna inte höll måttet. Deras misslyckande gör att barnen måste hållas kvar i de kommunala skolorna och riskera sin hälsa. Hur kan Sverige gå emot WHO ifråga om testning? Skäms!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Måste erkänna att det känns tryggt att vara i Spanien ist för i den humanitära stormakten. Fattar inte hur Sverige ska fixa coronaviruset m m.

 8. Elena

  Stackars svenskar som inte har sökt information om hur farligt Corona är!
  Ni har förlitat er på Löven och Tegnell som ljugit om att detta bara är en ofarlig influensa.
  Det är ingen influensa! Det är et mycket farligt lungvirus som är dödligt för väldigt många som har hjärt- och lungsjukdomar!
  Vakna Sverige! Ta lärdom av andra länder, t.ex Norge och Danmark.
  Tegnell tvättar sina händer, men inte mot Coronan!
  Skydda er NU, innan det är för sent!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   De flesta av oss har nog förstått vidden av detta virus och vikten av att tvätta händerna nu. Likaså har vi insett att vår regering och landet saknar nödvändig krisberedskap.

 9. Kim

  Jag brukar läsa vad du skriver. en hel del tänkvärt och en del populism.

  Här tycker jag det blir märkligt. Är man minsta lilla insatt i ämnet och inte har en fäbless för konspiration så förstår man att det inte är ett motsatsförhållande mellan Tegnells uttalanden i januari och hur det är i mars. Man förstår även att FHM jobbar utifrån forskningsunderlag och inte politisk populism. Det är fascinerande att se hur vissa anser sig ha betydligt högre kompetens än tex FHM. Samma personer har dock svårt att vidare precisera vad denna kompetens är mer än antydningar om hur smarta de är.
  Normalbegåvade listar enkelt ut att de som nu klagar på de åtgärder som är för sena eller inte har gjorts hade gnällt lika mycket eller mer på ”onödiga åtgärder” om regeringen eller någon myndighet valt att sprida panik och säga – ”Allt ska stänga, ingen får resa” för någon månad sedan.
  Men det är ju populismens triumfkort. Man kan ju alltid klaga på andra. Särskilt då man har facit …

  Med det sagt – jag är långt ifrån säker på att regeringen gjort helt korrekt i skedet så här långt. Å andra sidan finns inte, trots konspirationsteorier, tydliga indikationer på att de gjort helt fel heller. Vår regering har enorma brister och ska kritiseras för det, men att i ett utsatt läge för vårt land försöka ta billiga poäng är lågt. Oerhört lågt.

  ”När vi kämpat oss igenom coronapandemin, måste vi utvärdera vilka preventiva åtgärder som borde ha funnits på plats och när.” – Ja här är ju själva kärnan. Då man har facit kan man raljera och vara klok, men IDAG har vi inte alla fakta. Vi har inte facit. Det blir då direkt kontraproduktivt då vissa vill samla billiga poäng på insinuationer och populism.
  Att gnälla på att man i det läget som nu är prioriterar att lägga resurserna på sjukvård isf för att lägga resurser för att bidra till statistik är ju ett lågvattenmärke.
  Att hänvisa till ”Nyheter Idag” som källa, dvs en källa som är betydligt mer politiskt styrd än tex FHM är ju …. Ja …. Är det rätt av någon som vill betraktad som seriös?

  Oavsett land så är forskningen rätt överens om hur stor betydelse olika åtgärder har. Att vissa åtgärder ändå vidtas för att politiker ska verka handlingskraftiga gör dem inte mer rätt. Om man nu kan se skillnad …

  Folk verkar ju dessutom tro att åtgärderna är för att färre ska drabbas av viruset. Inte att färre ska drabbas SAMTIDIGT, vilket är en ruggig skillnad.

  Så en kort kommentar om stängda gränser. Det har iofs effekt. Effekten på Corona kan diskuteras, men för att slippa flyktingar är det ju effektivt att ”ta chansen”. Om man ska nyttja det kan man ju diskutera och ha åsikter om, men då ska man väl vara tydlig. ”Vi passar på att ta chansen att stänga gränserna för att slippa flyktingar.” Blanda inte in corona.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   https://www.realtid.se/debatt/tid-fornuft-och-allvar-inte-panik?utm_custom%5Bwp%5D=31312,8&utm_campaign=Nyhetsbrev%2017%20mars%202020%20FM
   Hökmark:”Det är sant och allvarligt att ansvariga myndigheter och framförallt regeringen som har ansvaret försummade två till tre veckor då man kunde ha hanterat krav på hur inresande från riskområden kunde ha hanterats, med testning, eventuella karantäner för dem som kommit från riskområden liksom man försummat tydlighet i besked och rekommendationer.”
   Läget och förtroendet har ingalunda förbättrats av otydlighet. Inte heller av att de ansvariga inte från början talat klarspråk.

   https://esvd.svdse/shared/article/krispaket-bor-inte-dras-som-kaniner-ur-hatten/lmUY2N_K
   Fölster tar bl a upp hur viktigt det är att företrädare som Löfven och Tegnell m fl inger förtroende och där brister det anser jag. Det behöver man inte vara konspiratorisk för att konstatera. Att på ett tidigt stadium självsäkert gå ut med felaktiga påståenden t ex ”-… risken att smittas i Sverige är obefintlig – viruset sprids inte heller i andra länder” för att sedan ta tillbaka detta inger inte förtroende.

   Betr asylanter kommer många av dem från el via Iran, där coronaviruset är ett stort och mörkat problem. I inlägget ifrågasätter jag att flyg från Iran och Italien tilläts till att börja med. Man brydde sig inte ens om att testa dem som anlände från dessa smittade länder. Självklart måste man då också stoppa de asylanter, varav den del kanske kommer just från smittade områden, som är på väg eller testa dem vid ankomsten. Eftersom testkapaciteten för den befintliga befolkningen nu är ytterst begränsad, torde möjligheten att testa nya ankommande flyktingar vara i det närmaste obefintlig. Det har inget med att ’slippa flyktingar att göra’. Den konspiratoriska tanken får stå för dig.

 10. Jonsson

  Annat lästips är debattartikeln ”Fler åtgärder krävs för att bromsa smittspridningning”, Svd 15/3, undertecknad av flertalet experter i ämnet, bl a från Umeå.

  Vilken expertis vilar Tegnells alla olika påståenden på, då?
  Vill migranter ens komma till ett smitthärjat EU?

  Nu äntligen! – planeras för skolstängning i Sverige, polletten verkar ha ramlat ner hos regeringen. Eller … så inser de att det kan bli svårt att få fortsatt förtroende 2022 om de inte för stopp på SARS.
  Det är inte självklart att man blir immun efter sjukdomen. Sviter kan följa.
  Åtgärderna måste leda till att färre drabbas, inte att dra ut på förloppet – genom chansningar på att t ex hålla igång skolorna, och låta de som varit i riskområden slippa karantän, innan de visat symtom.

  Det här är inte en flyktingfråga, det handlar om en samhällsfarlig smitta.
  Ingen vill väl frivilligt smittas av t ex tbc, som kan ligga latent i kroppen i åratal och sedan bryta ut när man blir gammal och svag? Eller polio.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack, jag läste faktiskt den artikeln!
   Läste igår att nu vill inte ens IS till Europa. Tackar jag särskilt för.
   Ja, detta handlar om en samhällsfarlig smitta och inte om att stänga ute flyktingar men däremot att stoppa alla som anländer till Sverige från områden som drabbats av coronaviruset.

 11. Brorson

  Den 4 februari skrev kommunalrådet Anders Ågren, M, P sin vk-blogg Nej till klimatnödläge i Umeå. Jag skrev en kommentar, där jag instämde i nej-et, med motivering att under en nödläge – undantagstillstånd, sätts normala demokratiska beslutsvägar ur spel, de hinns inte med, och att man därför inte får missbruka nödlägesbeslut. Jag skrev att det kunde bli nödvändigt att utlysa smittskydds-nödläge även i Sverige.

  Det har gått snart sex veckor sedan jag skrev detta, och det har gått MINST två veckor sedan corona-nödläge borde ha utlysts i Sverige. Ingen kan förneka att Italien dröjde minst två veckor för länge, innan man tillgrep skarpa, men nödvändiga åtgärder – sedan över tusen italienare har dött, de flesta i onödan. Ingen kan längre förneka att svenska myndigheter tänker göra om Italiens misstag med råge. Vänta i minst två veckor för att se, om det som borde ha gjorts genast, verkligen hade varit nödvändigt.

  Jag såg också Agenda-debatten i söndags kväll mellan Joacim Rocklöv, professor i global hälsa m.m. vid Umeå universitet, och statsepidemiologen Anders Tegnell. Programledaren, som blev smått förvirrad, frågande ”Ni är båda epidemiologer. Vem av er ska vi lita på?” Helt klart är Tegnell den äldre av de två, och han avfärdade Rocklöv med något slags ålders-auktoritet och menade att han stödde sig på ”tunga'” brittiska forskare, underförstått att det gjorde inte Rocklöv. Oerhört fräckt. Inger inte förtronde. Skulle en statsbyråkrat i Stockholm vara mer kompetent än en professor vid ett ”landsortsuniversitet”?

  Jag har googlat de båda akademikernas meriter, och det visar sig då att Rocklöv verkligen är epidmiolog, vilket Tegnell inte är. Han har visserligen en läkarutbildning i botten och har en medicine doktors examen, men det torde ha gått lång tid sedan han arbetade som läkare och hade någon klinisk erfarenhet. Sedan dess har han arbetat som byråkrat vid Socialstyrelsen. Förra kommunalrådet i Umeå skriver att som politiker vet man ingenting, utan måste lita på experterna. Men som politiker väljer man ändå vilka experter man ska lita på?

  Jag tycker definitivt inte att man utan vidare ska lita på den som har den finaste titeln. Men någon som man absolut inte ska lita på, är den som påstår sig ha en akademisk titel, som han inte har. Och dessutom är vi ett antal personer, som utan att ha akademiska examina, ändå har en vetenskaplig grundutbildning – eller en liknande yrkesutbildning. Och dessutom lär man sig ändå med åldern. Jag har en ganska skiftande yrkesbakgrund och har även utbildning i djursjukvård och vet en hel del om smittspridning och epidemier bland djur – och har t.o.m själv varit smittad av en djursjukdom, som sällan går på människor. Det först smittade människan kan sedan smitta andra människor.

  ”Det är inte självklart att man blir immun efter sjukdomen. Sviter kan följa.”, har Jonsson skrivit här ovanför. Så är det,

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   ”Skulle en statsbyråkrat i Stockholm vara mer kompetent än en professor vid ett ”landsortsuniversitet”?
   Det är en relevant fråga!
   En annan fråga är om det i kulisserna finns ett odemokratiskt PK-styrt order/S/ystem.

   • Brorson

    Jag tror inte att Löfvén har tillräckligt inflytande över parti- och statsapparaten för att styra över den medicinska professionen ens i Stockholm. Det är snarare den som styr honom. Men frågan är vilka nyckelspelarna inom partiapparaten och särskilt inom region Stockholm är. Jag antar att dessa nyckelspelare är väl medvetna om att Sverige är så dåligt rustat att landet inte klarar en medicinsk kris av det här slaget, och därför först har chansat på att all smitta var importerad från Italien, och nu chansar på ”flockimmunitet”.

    Det har inte varit PK att ens tänka tanken att smitta även kan ha kommit från Iran med flyktingar som har varit hemma på semester. Historiskt har epidemier uppstått genom krig, stora folkomflyttningar och stora sociala skiften. Historien visar också att epidemier ofta har utlöst förföljelser mot etniska minoritet, som med rätt eller orätt anklagas för att ha fört med sig smittan. Som exempel var det ”totalförbjudet” i Sverige att diskutera samband mellan HIV / aids och avkriminaliseringen av homosexuella förbindelser i flera länder under decenniet före den epidemin.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Jag tror heller inte att Löfven styr så mycket. Tvärtom, men han har ett gäng bestående av Bommersviksutbildade som håller honom i ledband (Ledarsidorna).
     Att tillsätta myndighetschefer utifrån partibok torde dock bidra till att cheferna med hjälp av sin självbevarelsedrift rattar rätt i PK-korridoren.

 12. Brorson

  Jan Hägglund, Arbetarpartiet i Umeå har skrivit fyra inlägg på sin vk-blogg om corona-epidemin. Eftersom jag har kritiserat Hägglund hårt för en speciell sak, förklarar jag härmed att jag inte har tagit tillbaka något av denna kritik, MEN att den kritiken gäller just den saken. Och har ingenting att göra med det han nu har skrivit i nämnda inlägg. De måste bedömas för sig. Man måste kunna erkänna, när någon som man tidigare har kritiserat, har gjort någonting bra.

  Det första inlägget är en genomgång av det rättsliga läget för statliga tvångsåtgärder för att stoppa epidemin. Jag har inte kontrollerat om Hägglund har dragit riktiga slutsatser, men finner det ytterst sannolikt att han har gjort det. Och om så inte skulle vara fallet på någon punkt så har ju regeringen möjlighet att ”biixtutreda” förslag till ny eller ändrad lagstiftning.

  De tre övriga inläggen innehåller analyser och slutsatser, som överensstämmer med vad jag själv har kommit fram till. Samtliga inlägg är väl genomarbetade, och Hägglund har såvitt jag kunnat se, varit noga med källkritiken och slutsatserna. Jag utgår från att Hägglund, som en partipolitiskt aktiv person, har lagt ner detta arbete för att gynna sitt parti, men mer än så. Jag tror också att det finns en äkta omtanke om Sverige och alla som bor här för att så få som möjligt ska drabbas av epidemin. Jag kan därför rekommendera lästning av dessa inlägg till alla vetgiriga.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hägglund vilar verkligen inte på hanen. Också jag följer hans inlägg och ibland kommenterar jag dem.

 13. Jonsson

  Det är ju inte tvärenkelt att följa förhållningsreglerna från FHM, vilket ändå ett antal journalister uppmanar oss till.
  Jag vet inte heller vad Lena Hallengren (s), ser som sin uppgift. I en intervju kritiserar hon regionerna för att inte ha tillräcklig katastrofberedskap, också deras tillsynsmyndighet IVO får kritik; för att inte ha utövat tillsyn. På frågan om hennes eget ansvar uppgav hon att hon initierat en ny utredning, det räckte tydligen inte med den – ej färdiga? – från 2018!? Men, Hallengren ska nu försöka få igång inhemsk produktion av skyddsmaterial. Skönt att hon har andra uppgifter än att stå på podiet och mana till lugn.
  Ryanair dröjde rätt länge med att stoppa sina Iran-flygningar. Tror inte Skavsta är en karantänflygplats. Ja, tydligen finns det saker och sånt vi inte bör tala högt om.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   På vilket sätt har Hallengren el hennes företrädare Strandhäll uppmanat regionerna att ha tillräcklig katastrofberedskap och IVO att utöva tillräcklig tillsyn? Och varför har MSB inte tagit mer ansvar tidigare? Det mesta i Sverige händer för sent och i för liten omfattning. Att initiera nya utredningar innan pågående utredningar ens slutförts är väl typiskt för denna regering. Kostnad? Resultat?

 14. Jonsson

  Ja, det kan man verkligen fråga sig. Jag läste att regeringen i detta nu knåpar ihop en lista på viktiga samhällsfunktioner, yrken som måste fungera även under kriser. Lite sent påkommet i så fall. Det måste väl ändå vara fake news?
  Staten tycks även sakna befogenheter att stänga för – och grundskolor. Så en ny lag måste tydligen snabbt igenom riksdagen nu.
  Enligt Rebecca Weidemo Uvell, har MSB fokuserat på genus sedan 2014. Kanske är det så. Värdegrund. Wokevänster. Just in time.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Alldeles för många myndigheter, institutioner, lärosäten m fl har slösat pengar på genus, hbtq, postmodernism, feministiska maktanalyser, maskulinitetsnormer, menskonst m m som vi inte frågat efter. För varje dag som går och för varje nytt framträdande av Löfven och Co framgår med pinsam tydlighet att de har noll koll på vad de sysslar med. När det bränner till som nu är de handfallna och upprepar floskler ist f att erkänna att de antingen misstagit sig eller inte har några lösningar på de reella problem som verkligheten nu uppvisar. De fortsätter uppehålla sig i sin skyddade låtsasvärld. De saknar självinsikt och ansvarskänsla och kör med
   lögner, halvsanningar och ständiga bortförklaringar. När de framträder i media bevisar de bara att de saknar argument och lösningar. Pinsamt är bara förnamnet.
   Att den outhärdlige seriemarodören Dan Eliasson är ansvarig för MSB känns allt annat än tryggt. Han misslyckades som chef för Migrationsverket, Försäkringskassan och Polismyndigheten och hans insats som chef för MSB visade under bränderna i Västmanland 2018 var under all kritik. Hur ska vi kunna lita på en sådan myndighetsperson i dagens situation när det enda han verkar ha att säga är att vi ska tvätta händerna?

 15. Brorson

  Nå, försök inte! Med rådande hamstring av toalettpapper, ska vara tacksamma för våra framsynta myndigheter, som har bytt ut den gamla könsuppdelade toaletten på stadens torg mot en nyh, könsneutral dito. Så att även nödigs kvinnor drabbas av nerkissade sittringar.

  Allt är så upp och nervänt nu.. Det är bara att vänja sig. När rätta tillfället, som miljöpartiet hr väntat på så länge, att sätta hela flygbranschen i konkurs, är finansmarknadsminister Per Bolund i full färd med att röädda densamma med statliga stödmiljarder.

  När rätta tillfället har kommit för Greta Thunberg att klimatstrejka mot distansundervisningen, då fega hon bara ur kampen för tillvaro och lyser med sin frånvaro…

 16. Jonsson

  Man får hoppas att folk inte förköper sig på toapapper, tvål och mjöl. Eller annat som sen måste kasseras t ex gammal Alvedon. Och som andra hade behövt. Det kommer en ekonomisk baksmälla sen för Sverige.
  Lokalbussarna går mest halvtomma i Umeå. Butiker drar ned på öppethållandet.
  Samtidigt förstår jag om folk preppar långsiktigt för att slippa möta potentiella smittbärare, vid allmän smittspridning … som det nu verkar finnas tecken på även i Västerbotten.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Detta med storköp av toapapper verkar vara genomgående i alla drabbade länder. Här i Spanien har toapapper, ris, pasta och grönsaker blivit bristvaror. Äggen försvinner också, men det är kanske ett tecken på att man vill ha äggstra allt;O)

 17. Brorson

  Läs DN-artikeln Skrotat totalförsvar ger sämre beredskap mot pandemi den 15 mars. Se även Jan Nilssons inlägg på sin vik-blogg dag 18 mars, där han hänvisar till nämnda DN-artikel. I ett TV-inslag idag får en av våra nya IT-kapitalister frågan har mycket han har förlorat på den senaste dagarnas börsras. Och han svarar att det vet han inte och att det inte är den viktigaste frågan just nu. Menar han att hotet mot folkhälsan,och den nästan obefintliga medicinska beredskapen är ett större problem än hotet mot de stora förmögenheterna?

  Finansmarknadsminister Per Bolund, MP, tar ansvar och räddar flygbranschen. Regeringen har också infört möjlighet för anställda i krisbranscher att sänka arbetstiden med 40 % lönen med 10 %. Så ser regeringens prioriteringar ut. Det är viktigare att rädda ekonomin och företagen än att stoppa smittspridningen och rädda människor. De ekonomiska konsekvenserna av epidemin och åtgärder mot den i andra länder drabbar nu Sverige med full kraft – utan att svenska folket skyddas av samma åtgärder mot epidemin som vidtas i andra länder. Vi får betala priset men får inte del av vinsterna.

  Sedan den brittiska regeringen gjort helt om, torde Sverige vara ensamt i världen med att framhärda med sitt vansinniga experiment att försöka uppnå flockimmunitet. En triumferande Anders Tegnell har svarat på frågan när medicin och vaccin kan finnas, att han tror att flockimmuniteten troligen kommer före vaccinet. Han sa ingenting om att det vaccinen kanske hade kommit före, om FHM hade valt en annan strategi från början.

  1. I Sverige och säkert också i många andra länder testas om befintliga mediciner mot andra sjukdomar har någon effekt på virus-odlingar. Det är inte helt ovanligt att mediciner har effekt även på andra sjukdomar., än de som de har utvecklats mot.

  2. Det är inte osannolikt att lindrande mediciner kommer före vaccinet. Lindrande mediciner ökar chansen att svårt sjuka ska överleva, att svårt sjuka kan flyttas från intensivvård till vanlig vård, samt att sjuka sprider mindre smitta..

  3. Virus är levande organismer (parasiter) som lever inne i andra levande organismer (värdorganismerna) som kan vara djur eller människor. Alla levande organismer kan dödas med gift. Svårigheten är att framställa ett en medicin (d.v.s. ett gift) som effektivt dödar parasiten utan att skada värdorganismen allvarligt och permanent. Alla har vi hört talas om medicinbiverkningar.

  4. Det räcker inte med tester på djur. Det har hänt att samtliga försöksdjur har överlevt, men samtliga försökspersoner har dött. Under 1990-talet dog nio respektive sex försökspersoner i två läkemedelstester i Sverige. – utan att de anhöriga ens fick hjälp med begravningskostnaderna. Det hela tystades ner. De strängare regler för tester på människor, som därefter dock infördes, fick till följd att läkemedelsföretag flyttade sina forskningsavdelningar till andra länder. Vi står här inför ett etiskt dilemma. Vad som ska tillåtas är en politisk fråga. Men vi kan förstås avvakta utvecklingen i andra länder. Ett sydkoreanskt företag har sagt att de kommer att börja testa på människor inom kort.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Att vi lagt ner fält- och stridssjukhus är ett stort misstag. Nu ska man tydligen sätta upp ett fältsjukhus utanför Uppsala.
   Det var ett mkt stort och oåterkalleligt misstag att skrota våra fältsjukhus och dess oanvända utrustningar, som skulle ha kommit till stor nytta idag.

 18. Jonsson

  Ja, nog kan det behövas militära insatser nu.
  Här i Umeå styr vabbande? hemarbetande? föräldrar kosan mot ICA med sina rejält hostande barn. Vid den tidpunkt då pensionärer vågat sig dit för inköp.
  Filosofie doktor, läkare (Wikipedia) Tegnell tror att det på varje konstaterat fall går 10 – odiagnosticerade fall.
  Om vårdpersonal, energi- och VA- personal blir sängliggande, vem ska då ge specialistvård till barnet, föräldern och morfar? Hur ska de få vatten i kranen om ingen finns att åtgärda fel? Spola i toan? Varför inte be någon annan handla istället, när barnet visar såna symtom.
  På tal om ägg är det påsklov snart. Då hoppas jag folk låter bli att blåsa i samma visselpipa som kanske 498 andra personer på After ski redan gjort.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Visst är det märkligt att ’vuxna’ personer är så oansvariga när det blir skarpt läge?

 19. Jonsson

  Ja, det är konstigt. Jag trodde självbevarelsedriften var medfödd.
  Det räcker inte med rådet att bara; tvätta händerna.
  Koltrastar påstås undvika fränder med blek näbb, och därmed skydda sig. Vart människan är på väg återstår att se.
  Säkert är dock att, när räkenskapens dag väl har kommit; då är Tegnell ansvarig för utfallet.
  Agnes Wold verkar nu anse att smittsamma borde vara i karantän. Lite väl sent påtänkt … om det nu är sista ordet.
  Aldrig skada, om möjligt bota o.s.v.

 20. Brorson

  Jag blir mer och mer irriterad på de här, som ska vara experter på att förebygga smittspridning och epidemier. De ljuger om det, som de vet, och uttalar sig om allt möjligt som de inte vet, men andra professioner torde veta bättre.

  1. De ekonomiska skadeverkningarna av att stänga ner ett helt land. Vilken profession borde vara bäst ämnad att bedöma det? Jo, nationalekonomerna.

  2. Risken att vanligt folk inte står ut med alla restriktioner, utan börjar bryta mot reglerna? Där har vi flera professioner, såsom psykologer, sociologer, opinionsundersökrare samt våra politiker – som oavsett parti – träffar sina väljare åtminstone vart fjärde år. Det är väl också politikerna, som är bäst skickade att bedöma riskerna /chanserna att vi får ett nytt politiskt landskap, d.v.s. risken att drabbas av ett valnederlag om man har stött åtgärder som i efterhand visat sig vara onödiga – respektive chansen att öka sin väljarandel om det tvärtom kommer att visa sig att åtgärderna var riktiga och nödvändiga.

  3. Och vilka professioner borde veta om det är möjligt att informera allmänheten brett, så att alla förstår hur viktigt det är att följa reglerna? Journalister, Men i stället för att diskutera det internt inom journalistkåren (Men det gör man kanske, utan att jag vet om det?) intervjuar man totalt okunniga amatörer såsom Giesecke och Tegnell, som om de visste mer om journalistik än journalisterna själva.

  4. Jag såg en TV3-interju med förr-förre statsepidemiologen Johan Giesicke uttala sig om att övervaka befolknigen så att de inte bryter mot reglerna, som man har gjort i Kina, där man t.o.m. har installerat kameror i folks hem (när folk har isolerats i sina egna hem), inte är möjligt i demokratiska länder som Italien och Sverige. Men här klampar han rakt in i juridiken, området mänskliga rättigheter. Så här står det om de europeiska staternas rätt att i allvarliga nödsituationer bryta mot rätten att vara fredad i sitt eget hem:

  ” Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.”

  Europakonventionen om mänskliga rättigheter, art 8, som är överordnad t.o.m. den svenska grundlagen. Behövs ny svensk lagstiftning, kan riksdagen fixa det inom ett par dagar, .

 21. Brorson

  Jag vill upprepa ett par grundläggande fakta. Men först upprepa att min kunskap och erfarenhet inom det epidemiologiska området kommer från djursjukvården. Jag gick den kursen, när den troligen värsta epidemin alla arter härjade bland mjölkkor i Danmark, mul- och klövsjukan. Smittan hade förts med vinden från dåvarande DDR (Östtyskland) över havet till de danska öarna, och sedan spridits med mjölktankbilarna mellan de danska bondgårdarna.

  Paniken var nära bland svenska bönder ända upp till södra Norrland. Många svenska bönder mindes när de som barn under 1950-talet hade hållits i karantän på sina gårdar under åtskilliga månader, och inte hade fått gå i skolan. När jag ganska sent i mitt yrkesliv gick den kursen, troddes alla epidemier bland människor vara utrotade, men forskningen om djursjukdomar släpade efter – eftersom humansjukdomarna prioriterades. När så HIV / aids slog till, visste jag mer om smittskydd och epidemier eller många yngre läkare. Humanepidemierna var ju utrotade en gång för alla…

  Vid den tiden utkom en bok med den chockerande titeln ”Epidemiernas historia och framtid” En av författarna var den blivande statsepidemiologen Johan Giesecke med en matematisk modell för spridningen av epidemier. Nu ger han mest intryck av att ha glömt vad han själv skrev – och vad de andra författarna skrev, bl.a. ett kapitel om politikernas värsta misstag, men historiskt mycket vanliga misstag i början av en epidemi.

  De bekämpar den befarade paniken bland befolkningen i stället för epidemin. När de borde bekämpa båda samtidigt. Människor, som grips av panik, beter sig ofta irrationell toch ökar därigenom smittspridningen. Även om det finns all anledning att vara livrädd, måste man hålla paniken borta.

  1. Det är oerhört sällsynt att man blir sjuk av ett enda virus – även om man andra sjukdomar och / eller nedsatt immunförsvar. Som regel krävs tusentals virus. Men tänk då på att en enda droppe saliv från en smittbärare kan innehålla miljoner virus. Till all lycka verkar corona-viruset till skillnad mot mul- och klövsjukan inte vara luftburet – vilket däremot dessa ibland mikroskopiskt små vätskedroppar kan vara. Men eftersom dessa vätskedroppar är tyngre än luft faller de till marken inom högst tio minuter. (enligt en amerikans hälsovårdsmyndighet): Det är alltså inte helt riskfritt att vistas på en plats där en smittbärare har funnits mindre än tio minuter tidigare. Ett corona-virus kan överleva i upp till fem dygn utanför människokroppen. När Giesecke säger att det är helt meningslöst att desinficera trottoarer, att det bara är till för att visa politisk handlingskraft, ljuger han. Men han hade rätt, när han som svar på en följdfråga, sa att det har ganska liten verkan. Antal virus som fastnar på skosulorna och sedan förs in i människokroppen torde vara få. Men det är inte utan orsak
  som man i Sydkorea kan ladda ner kartor över områden som man ska undvika.

  2. Den andra grundregeln lyder Ingen smitta – ingen sjukdom. Om vi tänker oss en isolerad ö långt ute i havet, där det är helt säkert att smittan inte finns, och man har lyckats att helt isolera ön från omvärlden. Då kan man vara helt säker på att ingen människa på den ön kommer att drabbas av den sjukdomen. Det spelar ingen roll hur många som bor på den ön, hundra, tusen, en miljon tio miljoner eller hundra miljoner. FHM har haft goda chanser att hindra corona-epidemin att komma till Sverige, genom att agera i ett tidigt skede, genom att utnyttja den skandinaviska halvöns geografiska läge utan direkt landförbindelse med den europeiska kontinenten. –

 22. Brorson

  Lennart Holmlund har skrivit på sin blogg att världen har en ekonomi i fritt fall. ”Lån i all ära, men de ska betalas tillbaka”. Jag har skrivit en kommentar till det inlägget på hans blogg. Men det var så nyss, så att han inte har haft rimlig tid att avgöra om han vill publicera kommentaren eller ej. Han vill inte ha långa kommentarer, och det respekterar jag naturligtvis. Men å andra sidan är det svårt att hålla kommentarerna tillräckligt korta. Jag tyckte dock att denna kommentar kan vara av intresse även för denna bloggs läsare. Här kommer den:

  >Jag hörde också Kerstin Hessius, men instämmer inte alls i hennes påstående att allt har handlat om epidemin och att ALLA har glömt ekonomin. Tvärtom har det handlat för mycket om ekonomin, medan vi nästan inte alls har haft någon debatt om strategier att bekämpa epidemin. Problemet är bara att fel personer har gjort de ekonomiska analyserna och att de inte alls är ekonomer, utan epidemiologer. De har bekymrat sig alldeles för mycket om de ekonomiska konsekvenserna av det som borde ha gjorts från början för att stoppa epidemin. Och därför stoppades inte epidemin i tid, medan de ekonomiska konsekvenserna kunde ha bemästrats – av dem som är experter på ekonomi.

  Därför kan ingen säga det, som Hessius tycker måste sägas, nämligen när det är dags att sätta punkt för ”undantagstillståndet”. Du missade det mest väsentliga som Hessius sade, det som hon är expert på: När man bara öser ut pengar, utan att veta när det tar slut, samtidigt som alla hjulen har stannat, kan resultatet bli en superinflation.

  Men det är ju så likt miljöpartiet och finansmarknadsminister Per Bolunds sätt att lösa alla problem. Bara att ösa ut pengar, om bara syftet är gott. Vare sig det gäller att öka försäljningen av elbilar eller rädda flygbolag från konkurs. <

  Jag vill tillägga att Bolunds och regeringens strategi kanske hade varit riktig om vi hade varit helt säkra på att krisen hade gått över efter högst en vecka. Vi, som kan vår historia tänker direkt på superinflationen i Tyskland 1923 när vi hör ordet "superinflation". Det var når en miljard mark inte ens var värd lika mycket som den lilla papperslapp, som det stod "en miljard mark". Inflationen upphörde först när sedeltryckerierna inte längre han med att trycka nya sedlar med allt högre valörer.

  När det hela var över, satt åtskilliga småföretagare med skulder på flera miljarder mark, som de givetvis inte hade en chans att betala tillbaka. Formellt var skuldsedlarna långivarnas privategendom. Och så stor var respekten för den privata äganderätten, så att den demokratiskt valda regeringen inte vågade genomdriva en tvångsmässig skuldavskrivning. Detta demokratins totala misslyckande banade väg för Hitler., som tog makten tio år senare.

  Och därför undrar jag om det är så klokt att ösa ut pengar som regeringens egen jultomte Per Bolund gör. Kanske vore det bättre att låta företag efter företag inställa betalningarna, införa ett tillfälligt förbud mot konkurser och sedan genomdriva en tvångsmässig skuldavskrivning för konkursmässiga företag. Och för arbetslösa privatpersoner med obetalda hyresräkningar. I det läget, när krisen är över och det är dags att starta upp på nytt, hade det varit dags för staten att bidra med i första hand avskrivning av skatteskulder. Men även direkta subventioner.

  Men i det läget kommer staten inte att ha några pengar kvar, med den nu förda politiken.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det lär bli en ordentlig ’post corona’ diskussion och utvärdering av vem som gjort vad eller inte gjort vad. Håller med om att ekonomer bör hålla sig till de ekonomiska konsekvenserna av pandemin och epidemiologer till coronavirusets utveckling och konsekvenser. Liksom du är jag också kritisk till Mp:s hantering av skattepengar.

 23. Jonsson

  Sen är det dessa dagliga presskonferenser. Är det nödvändigt? I nuläget skall? alla med minsta symtom från luftvägar stanna hemma. Övriga ska tvätta händerna. Men, detta är bara rekommendationer. Eget ansvar betonas, men FHM behöver då förklara vad det innebär. För folk gör lite som man vill, utan några djupare tankar på konsekvenser.
  Samhällsekonomiskt vore det kanhända bäst att snabbt sätta in ordentliga åtgärder, och skyndsamt få bukt med virus som detta. Tyvärr innebär det att friheten inskränks. Nu är det främst 70-plussare som frihetsberövas, kanske i 18 månader. Tänk, vilket ramaskri om det vore 20-plussarna?
  Vid senaste finanskrisen berikades svenska banker. Blir det så på nytt nu …
  Virus muterar, kommer åter och nya vaccin måste då till. Är det någon som tror att det som händer nu är en engångsföreteelse?
  Jag undrar var pengaregnet kommer ifrån. Tvivlar på att det kommer från välfyllda lador. Regeringen har ju varit minst sagt gnidig och snål innan.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Här i Spanien gäller karantän i hela landet med utegångsförbud m m. Poliser överallt för att övervaka att man inte rör sig utomhus annat än för att gå till närmsta livsmedelsaffär el apotek. Trist men det är bara att bita i det sura äpplet el betala höga böter om man bryter mot förbudet. Karantänen ska gälla i 2 veckor och kan förlängas ytterligare 2 v om inte antalet smittade av coronaviruset gått ned.
   Läste ikväll en intervju med en professor emerita och f d statsepidemiolog, Margareta Böttiger i Sthlm. Enl henne kan bara vaccin stoppa smittan.
   https://www.dn.se/nyheter/sverige/fore-detta-statsepidemiologen-vaccin-det-enda-som-kan-stoppa-smittan/

 24. Brorson

  Ledarsidorna.se skriver idag, 23 mars, att Statens bakteriologiska laboratorium, vars chef kallades statsepidemiolog, har införlivats med Folkhälsomyndigheten, vilket torde betyda att den s.k. statsepidemiologen är en tjänsteman (avdelningschef?) som är underställd generaldirektören. Men det är inte hela sanningen. Först ombildades SBL till Smittskyddsinstitutet, som i sin tur slogs ihop Folkhälsoinstitutet till Folkhålsomyndigheten, som enligt Ledarsidorna.se har till huvuduppgift att tillgodose minoriteters (bl.a. transvestiters) jämställdhet med ’majoriteten (Vita heterosexuella män?).

  Enligt Ledarsidorna.se hade det varit ännu värre utan Tegnells förvirrade utspel. Som exempel har han invänt mot uppmaningen att de, som ka ska arbeta hemifrån, med att det inte är jämställt med dem, som inte kan. Kunde agerandet ha varit ännu värre än så? Det är lätt att tro att den s.k. statsepidemiologen (Vad finns kvar av den befattningen förutom titeln?) har en liknande roll och befogenheter under kampen mot en epidemi som överbefälhavaren för Försvarsmakten har under krig.

  Jag har varken tid eller möjlighet att gå till botten med den frågan juridiskt, men om det inte redan finns en speciallag för situationer som denna kräver ett OMEDELBART utegångsförbud liknande det man har i andra länder för friska personer (som inte är konstaterade smittbärare) beslut av 5 / 6-delar av riksdagens ledamöter.

  Detta betyder att ett sådant lagförslag måste stödjas även av SD. Annars kan det dröja 12 månader innan utegångsförbudet träder i kraft. Och även om ett sådant lagförslag skulle stödjas av SD finns ju risken att andra partier, som har som princip att aldrig stödja något som stöds av SD, skulle rösta mot. Svenska medborgares rörelsefrihet får inte inskränkas annat än genom en särskild lag. Se Regeringsformen §§ 8 och 20.

  I sin iver att ombilda hela statsförvaltningen till en ”feministisk” kampanjorganisation har den rödgröna regeringen (och oppositionen?) glömt viktiga uppgifter som smittskyddet och förebyggandet av epidemier. Det är vad Ledarsidorna,se påstår. Omvandlingen av könsuppdelade offentliga toaletter till könsneutrala dito, så att transvestiter (män i utpräglat feminina kvinnokläder) slipper smita in på damtoaletten, går före. En folkhälsofråga!? Min slutsats.

  Hade FHM och Tegnell något annat val än att välja strategin att en stor majoritet av befolkningen ska insjukna och förvärva immunitet under en i tid utdragen process? Jag befararatt svenskar under flera decennier framåt kommer att vara illa sedda i andra länder som ohygieniska och perversa smittspridare.

 25. Jonsson

  Tidigare statsepedemiolog Annika Linde, uppgav i Ekot idag, att om immunitet mot Covid-19 ens kan förvärvas – vilket hon inte var övertygad om – så kanske immuniteten bara räcker ett år. Hon gjorde jämförelse med RS-virus som forskare försökt, men inte lyckats hitta lösningar på sedan 1960-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.