Allsköns funderingar om politik

’Morganstudion’ i Svt

Stefan Löfven stod i mars 2018 bredvid Trump och beklagade sig över att han ärvt en ohållbar migrationspolitik. Efter drygt fem år vid makten havererade dock Löfvens eget halvhjärtade försök att få till en bred och hållbar migrationspolitisk överenskommelse.

Den planerade parlamentariska utredningen med genomarbetade förslag reducerades som bekant till en kohandel, inte till en bred överenskommelse. Såssarnas makhunger och extremistpartiet Mp kom emellan, något vi sett gång på gång sedan 2014. Mp deklarerade att de inte skulle acceptera att vara dörrmatta än en gång. Med deras låga opinionssiffror tvivlar jag på att de skulle ha gjort allvar av sitt hot att avgå. Lämnar de regeringen nu, lär det bli svårt, för att inte säga omöjligt, för dem att ta sig in i en regering igen.

Nu var det inte bara Mp som protesterade utan också en stor intern och mäktig S-falang, som vill ha en generös migrationspolitik. Falangen är för stor och högljudd för att strunta i och den är inte lika lätt att köra över som Mp. I slutänden stod förhandlingarna mellan Jökboet å ena sidan och M och Kd å den andra. Sd hade vid det laget lämnat förhandlingarna.

Några dagar efter att förhandlingarna brutit samman, bjöd Svt (Aktuellt) in migrationsminister Morgan Johansson (s) och Maria Malmer Stenergard, moderaternas migrationspolitiska talesperson, till sin Morgonstudio för att debattera de havererade migrationsförhandlingarna. Någon debatt blev det dock inte för Johansson vägrade debattera. Hans krav för att ställa upp var att de skulle intervjuas var för sig. Trots att Malmer Stenergard satt mittemot Johansson i ’Morganstudion’, fick hon inte svara när Johansson kritiserade M i hårda ordalag. Är det nån mer än jag som osökt kommer att tänka på den engelska TV-serien Yes, Minister?

Många tittare reagerade mot detta upplägg och både Johansson och Svt har med rätta kritiserats. Svt skrev följande kommentar till nättidningen Nyheter Idag:

-SVT Nyheter fattar beslut utifrån varje enskild situation. I det här fallet valde de att öppet redovisa att Socialdemokraterna inte ville ställa upp på en debatt. Eftersom de är transparenta med förutsättningarna kan alla tittare själva bilda sig en uppfattning.

Media kallas den tredje statsmakten och har till uppgift att granska politikerna åt folket. Hur gör man det, om man tillåter makthavarna sätta ramar och villkor för granskningen?

På Twitter har Johansson i efterhand förklarat att han egentligen ville möta Ulf Kristersson, men att denne inte ställde upp. Vidare ville han inte debattera migrationskommitténs arbete, då han själv inte sitter i kommittén. Riktigt absurt och oacceptabelt blir det när Johansson, i slutet av intervjun, angriper Malmer Stenergard, som sitter mittemot honom i studion men inte får svara. Därmed får Johansson också sista ordet. Häpnadsväckande parodi! Så får det inte gå till i en demokrati. Så ovärdigt får landets migrationsminister inte heller uppträda, men värdighet och bildning är inte regeringens signum. Stor i orden och liten på jorden! (Nu har han dock gått ut och tagit debatten med Bianca Ingrosso för att hon och andra influencers festat om i Båstad i veckan. Ingrosso passar nog Johanssons nivå och debattförmåga bättre).

SR:s Studio Ett diskuterade debatten i torsdags. Torbjörn Nilsson, politisk reporter på Expressen, tog upp att dagens politiker undviker debatt överlag, speciellt med motståndare på lägre nivå. ”Grävaren” Janne Josefsson höll med:

-Min erfarenhet är att det har trappats upp till en nivå, och det hör man ju även på Socialdemokraternas representant här (Annelie Karlsson, gruppledare för S i riksdagen, som också intervjuades), att de är hysteriskt rädda för att på något sätt göra bort sig, att inte kunna klara en debatt.

-Jag har en erfarenhet från när jag var programledare för Debatt (i Svt) att man avskydde framför allt att möta vanligt folk, framför allt folk som kanske är beroende av politiken på något sätt, som är berörda av den. I Sverige i dag skulle det vara ett fullständigt otänkbart scenario att tre till exempel anställda inom hemtjänsten skulle få debattera med Stefan Löfven, den socialdemokratiska statsministern.

Apropå statsministern undviker han Svt:s Agenda. Mellan 2017 och 2020 har Sverige statsminister låtit sig intervjuas sammanlagt 3 ggr utan att infinna sig i studion. Senast han frågades ut i Agendas studio var hösten 2015. Han tackar alltid nej till direktsända utfrågningar. ”Skydda Löfven-strategin”, eller skydda partiets anseende, omöjliggör demokratiskt ansvarsutkrävande. Tyvärr duger det inte att landets högste politiker får ensamtid för monolog i statlig TV eller syns på presskonferens, där utvalda journalister får ställa mycket få frågor. Avsaknad av politiskt ledarskap undergräver demokrati och ansvarsutkrävande.

Under coronakrisen har det varit omöjligt att få till en intervju med Löfven, men han tog chansen att hålla ett tal till nationen den 22 mars. I mörk kostym och allvarlig min och med svenska flaggor i bakgrunden höll han ett förinspelat och redigerat tal till folket (i likhet med kungen). Han kom inte med något nytt, inga försäkringar, inga förslag eller lugnande ord. Så vad var syftet med talet?

Den självgoda ’Queen Ann’ Linde ställde i alla fall för några veckor sedan upp på en direktsänd TV-intervju om den svenska coronastrategin med tyska Deutsche Welle. Det skulle hon kanske inte ha gjort med tanke på resultatet. Hon har med rätta fått frän kritik från flera håll, då många av hennes svar var både aggressiva, arroganta och till viss del osanna. Hon hävdade bl a att orsaken till att så många dött på äldreboenden var att de bott på privata boenden och att dessa erbjuder dåliga löner och endast timanställning. Privata boenden har i själva verket hatt en något lägre dödlighet.

Så här kommenterade Kristersson intervjun på Facebook:

-Det var en krävande intervju, men utrikesministerns insats var inte bra för Sverige: Arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor om de höga svenska dödstalen. Illa underbyggda påståenden om vad som orsakat smittspridning och dödsfall på landets äldreboenden.

Vilka budskap använder regeringen i kontakt med omvärlden? Tror regeringen verkligen att vi kan återbygga förtroende genom att mästra andra?

Det är tur att dagens svenska ministrar sällan behöver konfronteras av pålästa journalister som inte väjer för svåra frågor och kontroversiella ämnen. Det skulle vara förödande för sverigebilden som Linde et al gör allt för att upprätthålla.

30 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Klockrent som alltid!! Otroligt befriande och jäkligt roligt att få läsa dina träffsäkra och intressanta texter som dina blogginlägg.

  Hoppas du har en fin sommar 🙂 kram från Umä

 2. Leif

  Så den bruna råttan som bara publicerar kommentarer som hyllar skribenten klagar på att andra är rädda att ta debatten. hahahaha

  Nazister har aldrig varit speciellt smarta eller hur?

  ahaha vilket stolpskott du är, har du en IQ över 83?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hur rimmar det med din värdegrund och allas lika värde att kalla mig för stolpskott och håna mig för ett lågt IQ? Är du förresten kapabel att bedöma mitt IQ? Dina inlägg tyder snarare på motsatsen.
   För att exemplifiera din typ av inlägg publicerar jag detta inlägg. I fortsättningen kommer jag att publicera dina inlägg endast om du håller dig till ämnet och framför saklig kritik. Personangrepp hamnar i papperskorgen.

 3. Jonsson

  En skånsk tiger? Morgan Johansson är vice statsminister? Siktar nog på partiledarposten.
  I detta Sverige som liknas vid en totalitär demokrati av Jari Ehrnrooth, samt ett land i kulturellt förfall.

  Svenska institutet är den myndighet som ansvarar för sverigebilden. Ann Linde håller dem sysselsatta med att putsa trollspegeln.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, Linde behöver jobba hårt för att putsa trollspegeln och sverigebilden. Hennes egna insatser och ’hucklerier’ har inte gynnat bilden av dagens Sverige.

 4. Erik

  Lördag den fjärde mars kan var den dag där pk-media via Ekots lördagsintervju gjorde sin bästa intervju hitintills. Klockan var ungefär elva på kvällen och jag drista mig till att lyssna på intervjun. Föremål för intervjun var Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. Den som höll i samtalet var inte mindre än Jörgen Huitfeldt. Jag hade nog tänkt slumra in men efter några minuter blev jag klarvaken. Helt plötsligt kom Jörgen med ett batteri av frågor som mer eller mindre däckade partisekreteraren. Lena trodde nog att hon skulle få en bekväm resa under intervjun, Hon börja rabbla det vi snart hört i tjugotretti år (=allt är borgarnas feil) d.v.s. manuskriptet från Sveavägen 68. Tyvärr slutade Jörgen Huitfeldt på SR och det skulle inte förvåna mig om han blev för obekväm, Jörgen var verkligen påläst om historien och jag är fortfarande tagen av hans reporterskap. Jörgen jobbar nu på Kvartal och fortsätter sitt gedigna arbete för oss gräsrötter. Nuvarande regim på Ekots lördagsintervju med bland annat Monica Saarinen är alldeles för duvaktiga. Det är ju på tok när ett antal ”grindvakter” (alternativmedia) behövts etableras för att balansera sanningen.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   4 mars i år? Huitfeldt lämnade väl SR för att starta Kvartal innan mars i år.
   Hade vi journalister som han eller som journalisten på Deutsche Welle som intervjuade Linde om svenska coronastrategin, hade den rödgröna röran fått det hett om öronen och det sovande folket hade kanske börjat få upp ögonen.

 5. Brorson

  Ledarsidorna.se har idag 14 juli publicerat en bra artikel om den s.k. svenska strategin under rubrik ”Rysk roulette. Med tre kulor i trumman.” Där beskrivs utförligt hur en statlig myndighet, FHM, med regeringens medgivande har genomfört ett fortfarande pågående experiment med flockimmunitet på ett helt lands befolkning, vilket saknar motstycke i Europas moderna historia. Jag vill tillägga att det är ett planerat massmord, som nu börjar närma sig antal döda i massakern i Srebrenica 1995.

  Experimentledaren Anders Tegnell kan möjligen skylla på att han personligen inte har valt ut vilka som skulle utsättas för experimentet och troligen dö. Den bland svenska åklagare under senare tid vanliga brottsrubriceringen dolus eventualis (likgiltighetsuppsåt), vilket betyder att gärningsmannen har insett att någon kunde dö av hans handlande, men varit likgiltig inför detta faktum. Varför åtalas inte Tegnell och hans medskyldiga inom FHM för denna massdöd? Är dödstalen för stora för att åklagarväsendet ska orka med, eller skyddar statstjänstemän varandra?

  F..d kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund ropar nu efter censur och vill sätta munkavle på kritiska forskare. Han formligen frossar i konspirationsteorer, som verkar ha fabricerats av regeringen närstående tankesmedjor, att Sverige skulle vara utsatt för en komplott av grannländerna för att knäcka svenska konkurrenter.

  Utrikesminister Ann Linde fortsätter attackera andra länder för att resande från Sverige inte är välkomna dit. Hon menar att just svenskar har en exklusiv rättighet att själva bestämma om de ska sprida död i andra länder på samma sätt som i Sverige. I själva verket har hon satt skamstämpel på hela svenska folket och givit upphov till ”svenskskräcken” i bl.a. Norge. Varför tillåts inte amerikanske turister att bära laddade skjutvapen på svenska gator, precis som i hemlandet? Det är ju den enskildes eget ansvar att inte använda sina vapen fel, säger den amerikanska vapenlobbyn, med tillägget att vapen avfyrar inte sig själva. Men det gör coronan …

  Och är det inte märkligt att svenska sossar, såsom Holmlund, inte skyller smittspridningen på sitt eget favorit-hatobjekt, det fria skolvalet? Det är ju helt uppenbart, när såväl antal insjuknade och antal döda har minskat under skollovet. Skolungar har åkt kors och tvärs med tunnelbanan och dragit med sig smitta bland stadsdelarna. FHM har blånekat till att smitta sprids med barn, trots att 40 – 45 % av det aktuella viruset sprids ”asymtomatiskt”.

  Smittan har sedan spridits vidare till flera län i östra Mellansverige längs de järnvägar, som sedan hösten 2019 trafikeras av det nya tågbogatet Tåg i Mälardalen, som ägs av landstingen i Stockholm, Uppsala, Västmanlands, Sörmlands, Östergötlands och Örebro län, som samtliga har markant högre dödstal än övriga svenska län. Till skillnad mot tågresenärer från restan av Sverige, åker dessa tågresenärer gratismed lokaltrafiken vid ändpunkterna, bl.a. tunnelbanan i Stockholm. som borde ha stängts ner direkt efter det första covid-fallet.

  Enligt statsministern har en av framgångarna med den svenska strategin varit att man inte har ”behövt” stänga ner grundskolorna. Trots att man i de invandrartäta förorterna runt Stockholm, där coronadöden har härjat som värst, bor tre generationer i samma lägenhet.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Löfven är statsminister och ytterst ansvarig, men han har hela tiden tagit rygg på FHM och Tegnell. Det blir intressant att se vad den kommande coronakommissionen så småningom kommer fram till. Ett problem är att den ska ledas av Mats Melin, som sägs ha sina sympatier till vänster. Förhoppningsvis kommer fler än en kommission att utreda. Det enda rätta är att ta in utländska och neutrala utredare. Sosselojala /f d/ myndighetschefer ska inte ha detta uppdrag. Varför har inte oppositionen protesterat?

 6. Brorson

  Lennart Holmlund har fortfarande inte lagt ut min kommentar, som jag skrev igår 13 juli till hans inlägg ”Dessa experter om Corona sitter alltid i TV…” Han menar alltså att de inte borde få uttala sig, att TV bara ska låta FHM och regerings komma till tals. Läs hans inlägg och se själv hur förre kommuanlrädet i Umeå vill sätta munkavle på de verkliga experterna, bl.a. professorer i Umeå. Min kommentar kan du läsa här:

  >Och vem är du som dömer ut den samlade expertisen i Sverige och världen och hyllar amatören Anders Tegnell? Han har visserligen en läkarutbildning i botten, men för hur länge sedan arbetade han som läkare? Har han någon klinisk erfarenhet av kampen mot smittsamma sjukdomar? Det har däremot de specialister, de flesta professorer och överläkare med just denna typ av sjukdomar som specialitet. Som överläkare ansvarar man för vården av enskilda patienter. Och som professor ansvarar man för utbildningen av blivande läkare. Om du har rätt, bör all läkarutbildning i Sverige – och inte minst den i Umeå – läggas ner.

  Dessutom fanns mycket kunskap om det nu aktuella corona-viruset redan i januari 2020, alltså före det första konstaterade fallet i Sverige. Man visste i stora drag hur smittan sprids, och vilken skyddsutrustning som krävs. Men det var så stor brist på skyddsutrustning i Sverige, så att den inte ens räckte till sjukhusen. I det läget borde Sverige ha stängt ner, i väntan på skyddsutrustning. Men Anders Tegnell och FHM motarbetade alla initiativ i den riktningen.

  Han verkar nu ha flytt fälten, under förevändning av semester. Under hans frånvaro presenteras länge kända fakta, bl.a. om den asymtomatiska smittspridningen, som om de vore nyligen gjorda upptäckter. <

  Att Holmlund systematiskt underlåter att publicera kommentarer, som är kritiska mot hans skriverier, är anmärkningsvärt, eftersom han brukar vara väldigt snabb med att publecera kommentarer från mig, som instämmer med hans åsikter. För det har jag gjort i vissa frågor. Med det här sättet att välja ut bara positiva,. men inte negativa kommentarer från samma skribent, kan läsarna bibringas uppfattningen att han bara har medhåll.

  Så gör inte Nils Seye Larssen, som nyligen har publicerat en kommentar från mig, vilken är kritisk mot Mp:s invandringspolitik. Jag har tidigare försvarat MP-medlemmars, med muslimsk tro, rätt att ha politiska uppdrag för Mp. Och det står jag fast vid fortfarande. Jag försvarar invandrares mänskliga rättigheter, såväl religionsfriheten som deras rätt att slippa utsättas för livsfarliga experiment med "begränsad" smittspridning.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Holmlund har ju rätt att välja att inte publicera ditt inlägg, men det stärker inte hans varumärke eller trovärdighet. Har man bra motargument så är det inte svårt att publicera inlägg som inte stämmer med ens egna åsikter. Holmlund kanske saknar bra argument i detta fall och då ’fegar han ’ur´.
   I dagsläget är vi rätt många som är skeptiska till FHM:s coronastrategi, om det funnits en sådan.

 7. Jonsson

  Jag hoppas verkligen att politiker (och tjänstemän) på alla nivåer lyssnade på Eveline Jacobsons Sommar i P1. Hon är IVA-sjuksköterska vid Mälarsjukhuset.
  Jag hoppas att Tegnell lyssnade på programmet. Och ”Fan ta er” – som inte följer rekommendationerna – det kunde inte ha sagts tydligare.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tydlighet är inte regeringens och FHM:s signum. Snarare tvärtom.
   Regeringen saknar ledarskapsförmåga och har inte vågat ta befälet. Istället har den tagit rygg på FHM och ihärdigt försvarat de åtgärder som vidtagits trots avskräckande resultat. Många har tappat tilliten till både regeringen och FHM och tröttnat på att följa rekommendationerna, som bygger på folkvett och inte är tvingande. Dessutom har många experter inte varit eniga med FHM och deras uppfattning.
   https://samtiden.nu/2020/07/utlandsk-press-svensk-politik-fortsatt-katastrofal/

 8. Brorson

  Som du så riktigt skrev har Holmlund rätt att välja att inte publicera kommentarer som är kritiska mot hans inlägg. Nu har han besvarat min kommentar till hans inlägg den 13 juli, utan att publicera min kommentar till det inlägget. Han vågar tydligen inte publicera kritiska kommentarer. Jag har trots det skickat en kommentar till dagens inlägg, som alltså är ett svar på min förra kommentar. Eftersom jag inte förväntar mig att han ska publicera min nya kommentar, publicerar jag den här:

  >Ingenting om någon klinisk erfarenhet efter 1990. Det var för 30 år sedan. Hans kritiker inom läkarkåren har minst lika imponerande akademiska meriter plus den kliniska erfarenheten. Tegnell är en kallhamrad cyniker, som har vållat över 5.000 dödsfall, som kunnat undvikas. Du har haft fel förr om akademiska meriter. Dessutom blåljög du om vad läkare i Umeå hade sagt till VK om sjukhusvård för äldre. Sjukhusvård är inte alltid till gagn för äldre. Det är inte samma sak som aldrig.<

  Det handlar nu alltså om Tegnell. Men är Holmlund rätt person att bedöma akademiska meriter och döma ut professorer i bl.a. Umeå som mindre vetande inom sin egen profession?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Holmlund följer Ledaren (Löfven) och tar rygg på Tegnell och ’Flockhälsomyndigheten’.

 9. Brorson

  Idag,19 juli, har Anders Lindberg skrivit en något ångerfull ledare i Aftonbladet, där han antyder att han kanske har tänkt fel om den s. k. svenska strategin, Utan att begripa det själ beskriver han hur höger och vänster har bytt plats i svensk debatt. Men den ”vänster” han pratar om är den borgerliga vänster, som försvarar individens rätt att göra som han vill, utan hänsyn till vilka konsekvenser det får för andra. För faktum är ju att den s.k. svenska strategin har drabbat de svaga grupper, som vänstern sagt sig värna, allra hårdast. med ond , bråd död.

  Överklassen, med sina stora lägenheter på Östermalm eller stora villaträdgårdar i Djursholm, och rejäla avstånd till grannen, samt ekonomiska resurser att välja de dyraste och bästa vård- och omsorgsalternativen, De har klarat sig bättre. Det är som med spanska sjukan och andra tidigare pandemier, som slagit till hårdast mot underklassen, Arbetarrörelsen (i vid bemärkelse) förstod att det behövdes bättre bostäder och bättre hygieniska förhållanden samt bättre smittskydd. Lagar stiftades om karantän och isolering av smittbärare.

  Det är detta politiska arv, som dagens sossar borde vara stolta över, vårda och bevara och tillämpa i dagens situation, som dagens sossar bekämpar och utmålar som höger”. Men låt oss inte glömma att redan under spanska sjukans tid fanns en socialdemokratisk elit, som snarare vill ”förbättra människomaterialet”. Med planerad människoavel skulle en mer sjukdomsresistent människoras skapas. Socialdemokratiska riksdagsmän tog initiativ till en mo tion, om även undertecknades av en del borgerliga vänsterradikaler om ett rasbiologiskt institut i Sverige – det första i världen, med den blivande nazisten Herman Lundborg som chef..

  Förespråkarna av flockimmunitet är noga med att inte nämna att genetisk selektion (avel genom naturligt eller artificiellt urval) är en viktig komponent i uppnåendet av flockimmunitet bland djurpopulationer. Vi vet redan nu att genetiska faktorer, som blodgrupp, påverkar hur sjuk man blir av covid 19 och därmed risken att dö i sjukdomen. Socialdemokratin har tydligen aldrig släppt drömmen om ”den nya människan” från rasbiologins och tvångssteriliseringarnas tid. Skillnaden jämfört med spanska sjukan är att det nu främst är äldre män (och något färre äldre kvinnor), som redan gjort sitt, som dör, medan det då främst var yngre män, som i många fall ännu inte hunnit bli pappor, som rycktes bort ur fortplantningens tjänst.

  Jag förstår så välatt Lennart Holmlund tror att han försvarar det socialdemokratiska ”starka samhället” mot en illasinnad höger, är han bortförklarar och förnekar alla dödsfallen och försvarar experimentchefen Anders Tegnell mot dennes kritiker inom forskar- och läkarkåren. Men han glömmer att dessa kritiker också är en del av samma starka samhälle, med anställningar som professorer vid våra statliga universitet och eller som överläkare vid våra landstingsägda sjukhus. Är Tegnell ens socialdemokrat? Är han partimedlem?

  Eller personifierar han bara en gammal socialdemokratisk dröm, om en ny människa, som ska ersätta den människa, som Gud enligt religionen skapade? Jag brukar ofta säga att där en religion försvinner, kommer en annan i dess ställe. Det vägde ett tag mellan kristendomen och islam, även i Sverige, men den nye guden, eller i vart fall den nya gudens profet heter Andrers Tegnell. PÅ Facebook kallas han ”Vår frälsare som har befriat oss”. Från vad? Från de nedstängningar, som man haft i andra länder och där räddat tusentals liv?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tegnell lär nog tappa glorian när andra experter utvärderar hans insatser och hans sena agerande som bidragit till att Sverige drabbats så hårt av covid-19

 10. Jonsson

  Sveriges coronastrategi är inte misslyckad, enligt ordvrängande landsfader Löfven.
  (Fast folk utanför S, fattar ju att strategin i verkligheten är allt annat än lyckad).

  Parafrasering: Löfven är inte misslyckad som statsminister, men i verkligheten är han allt annat än lyckad!

  Löfvens ordval är viktigt för S, inför kommande valår.
  Men det är handlingarna som räknas. Det hoppas jag iaf.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag förstår inte hur det sovande folket kan fortsätta att rösta på såssarna, som bara orerar men aldrig levererar. De rödgröna utgör den sämsta regering Sverige någonsin haft.

 11. Brorson

  Den 18 juli skrev förre kommunalrådet i Umeå Lennart Holmlund, s, i sin rubrik: ”Jag är helt säker på att Anders Tegnell vet vad han gör och lägger för förslag”. Om detta stämmer, har Tegnell uppfyllt kriterierna för åtal för uppsåtligt mord på över 5.000 personer. Igår, 23 juli, gick Holmlund till våldsamt angrepp (i det första av två inlägg) mot Tegnells kritiker bland svenska forskare för deras artikel i USA Today, där de varnade för att göra som Sverige.

  Vet Holmlund vad han gör, eller rättare sagt skriver? Först skriver han att FHM förnekar att målet är flockimmunitet, men uttrycker sig i följande meningar som om just det varit FHM;S mål. Han skrev: ”Men som ni ser så insinuerar man om att syftet varit att få igenom en flock immunitet. Det är väl inte omöjligt att de på något sätt också kan vara med när det gäller ett ev nytt vaxin. Vissa har ju reagerat även mot att man köper upp vaccin redan innan det är klart…”
  Det är svårt att förstå hur Holmlund har tänkt (om han ö.h.t. har tänkt), eftersom det som han har skrivit verkar helt förvirrat. Men han anklagar Tegnells kritiker för att på något sätt varit inblandade i utvecklingen av ett nytt vaccin och haft egna ekonomiska intressen i upphandlingen av vaccinet, och därför har motarbetat Tegnell.

  Holmlund anklagar alltså Tegnells kritiker för att ha släppt loss smittan i syfte att själva tjäna pengar. Som något slags bevis anför Holmlund egna erfarenheter som kommunalråd, att det varken var politikerna eller den upphandlande personalen, som tog beslut om upphandlingar. Han menar att Tegnells kritiker (bland dem professorer i Uppsala och Umeå) haft inflytande över upphandlingen av skyddsmateriel, men på något sätt hindrat detta.

  Han anklagar också Tegnells kritiker för att inte själva ha följt FHM;s rekommendationer i sin egen verksamhet – utan en tillstymmelse av bevis för detta påstående. Holmlund verkar inte förstå skillnaden mellan vaccin och medicin. Vaccin ges till friska. som ännu inte blivit smittade, och då måste det väl ligga i vaccin-tillverkarnas ekonomiska intresse att så få som möjligt har blivit smittade. Medicin ges till redan sjuka, och då kan det ligga i medicin-tillverkarnas ekonomiska intresse att så många som möjligt blir sjuka.

  Jag anklagar inte Tegnell för att ha ekonomiska intressen i medicin-tillverkningen, men han agerar som om han har det. I varje fall avstår jag från sådana påståenden, så länge det saknas bevis för sådana påståenden. Nej, för Tegnells del handlar det nog snarare om maktberusningen att leda ett livsfarligt experiment. Vetgirighet. Vad händer om…?

 12. Brorson

  forts.
  Holmlund återkom samma dag, igår den 23 juli, med ett nytt inlägg, där han skrev att 200.000 britter kommer att dö till följd av nedstängningen, och hänvisar till en brittisk tidning . som vanligt utan att lägga ut en länk, så att man kan gå till källan för Holmlunds ”tolkningar”. Såvitt jag kan förstå blandar han ihop orden ”efter” och ”till följd av”. Hur många svenskar kommer att dö till följd av utebliven vård för andra sjukdomar under pandemin?

  Frågan hur länge Socialdemokraterna kommer att stå ut med Holmlunds förvirrade spekulationer behöver inte ställas, eftersom regeringen uppenbarligen står bakom Tegnell och försöker mörklägga vad som har skett och sker.

  Inte bara Tegnell, utan även Sveriges regering verkar ju hoppas att en ny ”våg” ska skölja över Norge, så att ännu fler dör där än här. Visserligen framstår det som rena fantasier, så länge inga Tegnell-supporters avsiktligt för in smitta i Norge på bred front, men frågan måste ändå ställas och besvaras.

  Ska brev från Sverige bli norska brevbärares värsta mardröm?

  Kan en avsiktlig avlivning av över 5.000 personer hittills rättfärdigas med att (om) fler personer än så slipper dö i framtiden? Är det den svenska socialdemokratins tolkning av ”alla människors lika värde”? Och vad menas med ”medmänsklighet” – något som det andra regeringspartiet påstår sig stå för i flyktingfrågan? Var massdöden bland invandrare från Somalia under de första veckorna en akt av miljöpartistisk medmänsklighet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.