Allsköns funderingar om politik

USA-val fyllt av kval

Efter veckor, ja månader, av högintensiv mediabevakning av subjektiva och partiska journalister, korrespondenter och kändisar, inte minst i och från Sverige, och coronadrabbat kampanjande, pekar nu valresultatet på att Biden blir USA:s näste president. Biden har försökt bli president några gånger tidigare men misslyckats. Nu lyckades han, 78 år gammal, för att han var det minst dåliga alternativet. Det är lätt att hålla med Johan Hakelius (Expr 14/11):

-Biden bedrev en usel kampanj. Delvis på grund av coronan, men inte bara. Han satt hemma i sin gillestuga och sände webb-tv. När han någon gång var ute och talade rörde han regelmässigt ihop det. Han glömde till och med vad hans barnbarn heter. Han gick segrande ur en av de två tv-sända debatterna, men inte av egen kraft, utan därför att Donald Trump inte förmådde hålla truten.

Mätningarna visar att Trump. inte Biden, var den som lyckades öka antalet amerikaner som röstade. 70% av alla dem som röstade på Trump gjorde det för att de gillar honom. De som röstade på Biden gjorde det främst för att de ogillar Trump, inte för att de gillar Biden. Den minst dåliga, inte den bästa, kandidaten vann sålunda.

https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/de-som-firar-biden-saknar-vilja-till-insikt/

Presidentämbetet kommer inte att bli någon räkmacka för Biden. I Senaten kommer republikanerna av allt att döma fortfarande vara i majoritet och i Representanthuset demokraterna. Det innebär att Biden får kämpa hårt för att få igenom sin politik. Hans partikamrater torde tvingas lägga mycket tid och energi på att tänka igenom sin strategi och på att hålla Biden på banan i ett USA hårt splittrat mellan stad och land, folket och etablissemanget/de besuttna.

I Sverige är det ytterst få, om ens några, skribenter och journalister som lyft fram några positiva sidor hos Trump. Inte minst Fredrik Ruinfeldt har lagt tid och energi på att risa Trump och rosa Biden. Tillsammans med sin son Gustaf publicerade han inför USA-valet en bok, 3 november 2020 ödesvalet: Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning.

Genom perfekt timing lanserades boken just när nyheten om Reinfeldts yngre sons narkotikainnehav avslöjades. Reinfeldt lyckades därigenom skickligt dra uppmärksamhet från att hans yngre son i slutet av augusti dömdes för narkotikainnehav och att husrannsakan gjordes i Reinfeldts bostad i samband med att sonen greps misstänkt för narkotikabrott. Reinfeldts PR-kupp räddade honom från kritisk granskning i riksmedierna, samtidigt som han fick sitta och göra PR för sin bok i TV-soffor och andra medier och försöka framstå som USA-kännare. Vad säger det om journalister, vars uppgift det är att granska makten åt folket? Demokratin i fara och en världsordning i upplösning?

Man får tycka vad man vill om Trump, ’folkets president’, men har någon president tidigare fått ta emot så mycket skit, främst från etablissemanget? T o m hans väljare har smutskastats och många av dem vittnar om att de inte vågat avslöja att de stöder eller röstat på honom. Vilken svensk politisk toppkandidat eller statsminister skulle ha accepterat att ständigt smutskastas så till den grad? Här finns utrymme för sans och balans, reflektion och självkritik.

I ett av sina kampanjtal (sept 2016) inför förra presidentvalet sa dåvarande demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton nedlåtande att ”hälften av Trumps supportrar hör hemma i en korg av deplorables” (beklagansvärda el bedrövliga personer). Så talar en representant ur den politiska demokratiska eliten. Varav hjärtat är fullt därav talar munnen.

I en krönika i The American Mind lyfter dock kolumnisten Ben Weingarten fram vad han anser att Trump lyckats åstadkomma:

”Oavsett hur presidentvalet slutar, överträffar en av Trumps otaliga bedrifter alla andra: han har exponerat den röta och korruption som genomsyrar det amerikanska systemet i en aldrig tidigare skådad omfattning.

I synnerhet har han exponerat den härskande klassen: det politiska etablissemanget med sina två partier och sina medhjälpare inom BigTech, stora mediabolag, Big Business, Woke Capital och akademin utgör ett nätverk som går ända upp till amerikanska samhällets toppar, som skickar ut sina kommandon från sin upphöjda positioner.”

https://americanmind.org/features/get-ready-for-a-fight/trumps-greatest-achievement/

Nu pågår intensiva diskussioner om valet var ’free and fair’. I valet 2016 ansåg 67% av demokraterna att ryssarna hade manipulerat valet i Trumps favör och bara 37% av dem ansåg att valet varit ’free and fair’. Hillary Clinton, många av demokraterna, media och ett antal kändisar har de senaste 4 åren hävdat att Trump är en illegitim president, ”not my president”, då ”ryssarna manipulerade valet”. Idag anser 90% av dem att årets val varit ’free and fair’ och beskyller nu republikanerna för att vara  ’foliehattar’ för att de hävdar att det förekommit fusk och oegentligheter i valet. Samtidigt går bidensupportrarna ut och ber trumpsupportrarna ställa upp på att ena landet!

https://www.youtube.com/watch?v=Oj757qYrXx8

Hur är det möjligt att USA och demokraterna inte kunde skaka fram en starkare presidentkandidat än Biden? Och hur är det möjligt att Sverige inte förmått skaka fram ett bättre alternativ till statsminister och regering än Löfven och hans kabinett? Svaret är kanske att både i USA och i Sverige är det partierna som beslutar vem som får kandidera oavsett politisk nivå. Väljarna tillåts inte välja helt fritt, bara svälja en uppsättning internt accepterade och nominerade kandidater. Våra valsedlar är mer el mindre resultatet av ’politisk incest/inavel’, men inget parti förespråkar personval fullt ut. De ’insuttna/besuttna’ gör förstås inget som skulle kunna äventyra deras platser vid köttgrytorna.

15 kommentarer

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack för det! Det känns bra att äntligen ha tid och energi att skriva igen. Sommaren har varit fylld av jobb och fixande p g a stor vattenskada i stugan.

 1. Erik

  Fredrik Reinfeldt, vilket monster till politiker som inte heller kunna uppfostra en av sina söner (Erik 25 år) till vettig samhällsmedborgare. Det enda skydd för sonen som kunde göras det vara att på ett närmast klinisk sätt se till att den nya boken kunde publiceras i samma sekund som domen blev offentlig. (Husrannsakan gjordes för ett år sedan i samband med att hans son greps misstänkt för narkotikabrott.)

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag gissar att det inte kan ha varit helt lätt att växa upp i familjen Reinfeldt. Moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson avslöjade i sin bok Knapptryckarkompaniet hur det var att vara under Reinfeldts befäl.

 2. Jonsson

  Stackars MSM när du deras populära hatobjekt Trump byts ut. Vem ska dom häckla nu? Biden framställer de, t ex Aftonbladet, som en räddande ängel, för såväl klimatet som världsfreden.
  Inte nog med att den representativa demokratin svajar betänkligt – statsministern i Sverige, handplockar ju sin Regering. Statsministrar kan ge sin släkt och kompisar ”portföljerna”.
  Politiken är genomförstörd. Anna Ekström t ex är ett stort frågetecken; enligt media har hon nu märkt av en stor ökning av covid i grund- och gymnasieskolorna. Därför funderar hon på att eventuellt stänga dessa efter jullovet. Varför inte nu, när det ökar? Väntar hon på vacciner… då blir hon nog inte bönhörd i brådrasket. Låtsaspolitik är sossarnas signum. Reinfeldt används troligen av vänster-MSM för att skrämma oss. Och utan Mp hade Sverige inte blivit lika obotligt sargat.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Reagerade på samma sätt som du på Ekströms beslut att skjuta upp nedstängning av skolor till i jan. Varför meddelar hon detta alls nu då?
   Trump lär nog hålla regimmedia varma även efter utträdet ur Vita Huset. Han sägs dessutom ska skapa en egen TV-kanal, där man som pluskund ska få tillgång till extra material.
   Biden har nog det värsta framför sig. Vänsterextremisterna/våldsvänstern och alla identitetspolitiska grupper kommer att kräva belöning för att det stöttat honom i valet. Möjligen kommer också många bli besvikna på honom och kanske bilda en ny gruppering under Bernie Sanders.
   Jag hoppas miljömupparna försvinner vid nästa val. 96% av folket stöder inte Mp. Ändå har de så mkt att säga till om och lyckats genomföra så många skadliga förslag och beslut. Det är inte demokratiskt försvarbart och beror enbart på att såssarna vill sitta kvar vid makten.
   .

 3. Björn

  Kloka ord. Helt obegripligt hur Svenskmedia lyckades ta fokus från allt positivt som Trump lyckades genomföra.
  Tror inte sista ordet är sagt än om vem som blir Amerikas president…..

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Svensk regimmedia lyckas nu komma undan med en osund fokusförskjutning. Vad får vi idag för alla pengar de får i form av presstöd?
   Jag gissar att allt fler kommer att få upp ögonen för att Trumps tid i Vita Huset medfört även en hel del positiva saker.

 4. graceallen

  With its two parties and supporters, major media corporations, Corporate Business, Woke Money, and academics, the political elite forms a network that goes all the way to the peaks of American society, transmitting its orders from their high positions. Do My Online Class For Me

 5. Mattias Persson

  Vad roligt att du är tillbaka Åsa, Fredrik Reinfeldt eftermäle: Att så få har kostat så mycket för så många!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack!
   Ja, sällan har så få kostat så mycket för så många. Idag fortsätter Ruinfeldt mjölka ut pengar fr dem som är villiga att höra hans ’expertutlåtanden’ inom div områden. Fattar inte att ngn är villig att betala för hans insatser idag.

   • Mattias Persson

    Det har du alldeles rätt i och det är väldigt konstigt att det finns någon som vill betala! Men Åsa fortsätt med ditt arbete det behövs i dagens Sverige!

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Att skriva är enda sättet att hantera den frustration och ilska jag känner över Sveriges utveckling el avveckling. Tack för att du läser mina inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.